"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

2. prosince 2012

Vojtíme ... už zase!?

Ano, už zase. Vojtíme. Tentokrát samozřejmě s Matýskem - už 12 dní.
Doufala jsem, že se tomu vyhnu. Z celého srdce jsem doufala, stačilo mi to s Nindou. A navíc ... jak je potřeba motorickému vývoji trochu napomoci, hned se vkrádá myšlenka, co když ...
Ale už jsem ji zaplašila, dost dětí má trochu vyšší či  nižší svalové napětí jako miminko a pak je jejich další vývoj v pořádku - takže já věřím, že i my jsme tento případ. Vy prosím věřte se mnou a pošlete nám případně nějakou tu pozitivní myšlenku.

Tak trochu se mi něco nezdálo už dřív - v krátkosti - prostě se nedokázal uvolnit, snad od porodnice už držel hezky hlavičku, což mi přišlo až divný, ve dvou měsících ručičky v pěst a na bříšku stále ve flekční poloze - jako novorozenec. Prdelku nahoru, ručičky pod sebou, pusinkou ryl v podložce - ono totiž obojí nahoru dát nejde - buď zadek nebo pusa :o)
Na dvouměsíční prohlídce mi to doktorka potvrdila, ale prý by ještě chvíli počkala. Když ale viděla, jak se tvářím, dala mi kontakty na fyzioterapeuty vojtovky a na paní, která dělá masáže kojenců.

Ještě než jsem někam zavolala, domluvila jsem se s jednou svojí příbuznou. Její tchyně totiž byla (a je) fyzioterapeutka a učila se ještě u samotného profesora Vojty, a tak že mi malého zkoukne a řekne svůj názor. Tímto jim oběma neskonale děkuji!!!
Paní přijela a oznámila mi, co jsem tušila, že opravdu musím cvičit - důvody viz výše, plus v jejích diagnostických testech Matýsek taky neprošel, reflexy, které tam měly být, tam prostě nebyly - byl moc "sevřený".

Ukázala mi dva cviky a my 4-5x denně cvičíme po dvou sériích :o(

Ovšem teď to pozitivní - výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat! Už bezprostředně po prvním cvičení s ní  je vidět velká změna k lepšímu. A tak je to i při každém dalším cvičení.

Začátky - Matýsek PŘED cvičením (9 týdnů starý):

Matýsek PO pár minutách vlastního cvičení (celkově to vezme asi 20 minut - i se svlékáním a oblékáním a uklidňováním Matýska mezi cviky):

Je to skoro neuvěřitelné - takový rozdíl v držení těla. Jak se okamžitě uvolní. Takže poctivě cvičíme, aby si nervové dráhy osvojily pro ně nové vzorce pohybů a aby se motorický vývoj dobře nastartoval.
Velkou výhodou je, že jsme začali brzičko. A výsledky jsou ohromující - aspoň pro mě a pro blízké okolí :o)

Takhle cvičíme. To víte, že se mu to nelíbí, ale nedá se svítit. Když pláče, rve mi to srdce, ale vidím výsledky a hlavně vím, že ho to nebolí, že je mu jen nepříjemné být vmanévrováván do pozic, které mu nejsou vlastní. Když ho oblékám, pláče taky ... tím se utěšuju :o)
 


Matýsek po pár dnech pravidelného cvičení. 
Pěstičky na bříšku nevadí, jinak je má v klidových polohách hezky uvolněné.
Byla se tu včera na něj zase podívat naše "zachránkyně" a oznámila mi, že je to úplně jiné dítě - uvolněné, je pryč jeho sevření, na bříšku je šikovný - pánev pěkně na podložce, hlavička nahoru, reflexy, které minule chyběly, tam teď jsou!!!! Ani ne za 14 dní!

Myslím, že jsme se hezky nastartovali. Vypadá to skoro jako zázrak :o)

Byla jsem pochválena, že jsem odvedla kus práce. Samochvála smrdí, vím, ale když já mám takovou radost!!! 
A nestává se často, že vás někdo pochválí - aspoň mně ne. A tak se někdy v zájmu zachování pozitivního přístupu k životu musím řídit heslem - "pochval se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá".

A navíc tentokrát jsme pochválena opravdu byla - tak to prostě  musím ventilovat :o)))
Posted by Picasa
Držte nám palce i pěsti, ať je všechno ok!!! To víte, že má člověk strach, ale nechci si nic připouštět, teď je Matýsek šikovný a pevně věřím, že bude i nadále!

20 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tuško,Matýsku Vy jste šikovní :-).Gratuluji k pokrokům.

Anonymní řekl(a)...

To je opravdu neuveritelny rozdil. Dobře, ze jsi na nic necekala. Matysek uz je kus chlapecka :-)

Kamaradka ma dceru se kterou take vojtila kvuli hypotonii, dnes je z ni, v porovnani s brachou (porucha uceni), decko snu, se kterym neni zadna prace a zavodni sportovkyne. Z vojteni ci nevojteni se neda nic predpovidat. Máša

Anonymní řekl(a)...

Jeste me napadlo, jestli nechces vyvesit tento clanek i nekam, kam chodi maminky malych deti. Fotky krasne dokumentuji, jak to ma a nema vypadat. Tohle maminky prvorozenych neznaji a pediatri vyckavaji dokud se odchylky uz opravdu nedaji prehlizet. A pritom je pomoc relativne snadna a jeji vcasnost dulezita. Máša

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci neboooj Matýsek bude úplně v pořádku,ale chápu na druhou stranu že máš strach no:-) Ale neboj bude to uplně ok a už i je ,to je obří pokrok šikulky jste souhlasím plně s Mášou...opravdu to někam vyvěs...:-)Krásné adventní dny celé rodince a moc zdravíme šikovnou školačku Ninušku a posíláme :-*

Anonymní řekl(a)...

Luci,
jsi šikulka, na těch fotkách, jako kdybych viděla sebe, když jsem cvičila s malým Míšou. A po cvičení hezky dudlík a pochovat, řval jako tur. Nerada na to období vzpomínám.Matýsek je nádherné miminko, až je mi smutno, že mi děti už vyrostly, nejstarší Zuzanka má 10 let. Je dobře, že malého hlídáš a že cvičíte a moc na tebe myslím. Bude to všechno v pohodě. My jsme po Vojtovce, když už malý chodil kolem zdi, ale ne v prostoru, cvičili ještě s novou paní doktorkou. Jmenovalo se to posturální terapie. Skvělé, ale ona se jezdila školit až k Doc. Kolářovi do Prahy. Držím ti Lucinko palce a všichni se držte!
JANA

Jana M. řekl(a)...

Uf, smazala jsem si prispevek.
Taky jsme vojtili, dcera byla hypotonicka a preferovala jednu stranu.
Jen tak dal s pokroky :-), urcite to nebude na dlouho! Je to krasny chlapecek!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci,
to je opravdu až neuvěřitelný,jak vojtovka dokáže pomoci.Je to úplně očividný,na těch fotkách.
Matýsek je krásný miminko a určitě bude vpořádku,určitě!Držím moc palce.
Pavlína.

Anonymní řekl(a)...

Matýsek je šikula. Bude v pořádku! My taky vojtili a Filípek je v pořádku a taky na cvičení reagoval velice rychle. Byli jsme u Cibochové (FN Motol) a ta říkala, že když takhle rychle zareagoval na rehabilitaci, tak je to zdravé dítě :). Palce samozřejmě držíme, ale nebudete to potřebovat!
Jana

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
taky si myslím, že když Matýsek zareagoval na cvičení tak rychle a perfektně, tak bude všechno v pořádku. Ať se daří a vyhýbají se vám virozky.
Petra

masha řekl(a)...

Ahoj Luci a rodinko, nakukuju k vam nepravidelne, ale permanentne. Matysek je kouzelne miminko a uvidis, ze bude vsechno v poradku. Jste moc sikovni a je vyborne, ze cvicite. Drzim palce s ostatnimi a myslim na vas. Drzte se!!!:-)

Zuz řekl(a)...

Ahoj,
Mam, dve deti, 3,5 rocneho Mathisa a 2 rocneho Robinka, Mathisko ktory je bol s motorikou vzdy v poriadku teraz nerozprava a je aj v inych cinnostich pozadu(ja stale dufam ze je to prave tou recou) ale cinnostami mi silne pripomina tvoju Nindu, uz dlho som ti o tom chcela napisat a nase male nemehlo Robin je uplne v poriadku. Je to akcniak, ktory sa dokaze na vsetko dlho sustredit a vie vyriesit veci co je pre starsie deti. My sme teda nevojtili, zijeme v australii, tu vojtovku ani nepoznaju, zato jak bol stuhnuty, tak som klubickovala a podobne, Robinko je aj teraz nemehlo v porovnani s Mathiskom ale vraj je to v norme. Verim ze tvoj Matysek bude na tom rovnako, Je to moc krasne miminko a rovnako ako ostatny si myslim ze zareagoval na cvicenie moc krasne. Je to sikula.
Mne tiez skor vynadaju ze nerobim s Mathisom co mam a dost nez aby ma niekto pochvalil, nikto neveri ze sa mu venujem, ked nie su vysledky. Ale ty si oboje zmakla skvele, poctivo si cvicila a mas aj vysledky. Zuzana

hana.kubikova řekl(a)...

Tyjo, já že o Vás není slyšet a vy si cvičíte:-) Matýsek teda vypadá po rozcvičení úžasně. Taky se přimlouvám za to, sdílet článek i někde na rodině atd. Spousta rodičů čeká nepřiměřeně dlouho, a netýká se to jen vojtovky. Já jsem teprve minulý týden zjistila, že s Bártovým jídlem jsme mohli začít v jeho půl roce a mohli jsme si ušetřit roky depresí... Když má dítě diagnozu, která zahrnuje hypotonii a problémy s kousáním a polykáním, je nejlepší začít ve chvíli, kdy se ještě problémy neprojevují... Njn...
Matýsek je krásné miminko a šikulka, stejně jako jeho maminka. Užívejte si to!
Hanka

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, Váš blog znám již delší dobu, občas jsem nakukovala, jak se máte s Ninuškou..nikdy by mě nenapadlo, že se k Vám na návštěvu vrátím a budu číst články znovu a podrobněji. Mám 7letého syna, asi rok a půl se sžíváme s epilepsií,typ absence, máme jich x desítek denně, pořád hledám nové informace, lidi s podobnými zkušenostmi. V pondělí 10.12. nastupujeme do Krče na hospitalizaci, protože na nás nezabírá žádná léčba - a že lékaři vyzkoušeli několik různých variant, skončili jsme na 3kombinaci léků a vůbec nic. Pamatuji se, že jste si původně Krč moc chválila, až na poslední zážitek z léta. Tak doufám, že to zvládneme a že nám nějak pomůžou.. Vůbec jsem nevěděla, že čekáte miminko, moc gratuluji a přeji Vám i Ninušce a celé rodině hodně zdraví Renča z Vimperka

Tuška řekl(a)...

Ahoj holky, díky za komentáře, já teda taky věřím, že to bude ok, tak nám držte palce :o)

Hanko, četla jsem to u tebe na blogu, jak to je s tím jídlem a jak to "mohlo" bejt ... člověk nic nenadělá, když se k němu holt informace dostanou později ...

Zuz, to se v Austrálii s dětičkama nijak necvičí, když mají nějaký motorický problémy nebo potíže se svalovým napětím? Něco jako u nás vojtovka??? To je teda síla!!!

hana.kubikova řekl(a)...

Ad Vojtovka - já jsem ted byla na přednášce Mgr. Kejikovy, ktera je jednou z mala Bobath terapeutek v Česku pro děti. Ta říkala, že Vojtovku uznává, ale že ke stejnému cili se da dojit třeba tím Bobathem. Třeba v Japonsku že je pro děti do 1 roku Vojtovka zakázána.
Hanka s Bártem

Andrea řekl(a)...

přeju a´t je vše úplně nej!

Zuz řekl(a)...

Ahoj, az teraz som sa dostala k otazke, predstav si, necvici. Vyvoj tu kontroluju zdravotne sestry. Prvy bod ked dieta niekam poslu je ten ked v dvoch rokoch nerozprava! Mathis nerozpraval, ale vtedy mu dali nejaky test, vysiel celkom v poriadku, nastastie logopedicka ked sme u nej boli tak sa jej nieco nezdalo a ukazala vysledky svojej veducej a hned co sme prisli domov tak nam volala ze prihlasia nas na logopedicku skupinu a playgroup rannej pece od nasledujuceho dna.
Dlho som mala pocit ze jeho stav sa skor zhorsuje ako zlepsuje. Nedavno sa nam pridala aj epilepsia, predtym som mala iba podozrenie na slabe zachvaty, ked len nereagoval, potom mal jeden velky a po nom som bezpecne poznala aj tie slabsie, tie ma tak 2x do tyzdna. Inak si myslim ze z toho ci dieta v dvoch rokoch rozprava nie je nic poznat, mladsi syn toho tiez nepovie moc, keby ho vysetrili tak by sa im to asi nepacilo, ale dokonale rozumie trom jazykom a okamzite pochopil aj stvrty, ked sme boli na navsteve doma a prisla kamaratka z francuzska s rovnako starou dcerkou.

Zuz řekl(a)...

Este k Hankinmu komentaru, teraz uz chapem preco kamaratka z japonska na mna pozerala ako na vraha ked som jej povedala o vojtovke :-)
Zuzana

Tuška řekl(a)...

Ty jo, Zuzko, ta k to je u vás síla ... mi přijde, že tam teda vývoj dětí dost zanedbávají. U nás je podle mě někdy péče až přehnaná, jindy také nedostatečná, záleží na doktorovi, ale každopádně, když má rodič zájem a je aktivní, tak se pomoc dá vždy najít a vždy mu dítě někdo zkoukne, minimálně fyzioterapeut u maličkého mimi, později i psycholog ...

Tuška řekl(a)...

To s tím Japonskem je zajímavý. Akorát má vojtovka zřejmě maximální účinky právě u nejmenších dětí, určitě do jednoho roku. I když později samozřejmě taky.
Ale podle mě, čím dřív se začne, tím, dřív jsou vidět výsledky a dochází ke zlepšení - většinou.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...