tag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post5125987042408054196..comments2023-04-21T23:42:40.203+02:00Comments on Tuštička Ninuška: Naše další dobroty (duben - červen)Tuškahttp://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-23323384766536276992012-10-06T12:47:47.457+02:002012-10-06T12:47:47.457+02:00nádhera :) jedna dobrota větší než druhánádhera :) jedna dobrota větší než druháZrzunkahttps://www.blogger.com/profile/12440554082717696976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-78950546544128951552012-06-12T22:35:48.071+02:002012-06-12T22:35:48.071+02:00Jen na vysvětlenou - fermentace je přirozené mléčn...Jen na vysvětlenou - fermentace je přirozené mléčné kvašení :o)<br />Na stejném základě funguje i kvásek v těstě. <br />Takové české miso je vlastně klasický ječný kvásek, který se přidává(l) ke zkvašení těsta a také do polévek - třeba krkonošské kyselo.Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-70250816679895766342012-06-12T22:31:43.901+02:002012-06-12T22:31:43.901+02:00Holky, díky za chválu, ale ono každé jídlo taky ta...Holky, díky za chválu, ale ono každé jídlo taky takhle nevypadá!!! Fotím si samozřejmě jen ty nejpodařenější, takže ne vždy je ten náš talíř tak hezký a kompletní :o)<br /><br />Musím vás bohužel zklamat, každý týden vkládat jeden dva recepty stoprocentně nezvládnu, to vím nabeton! :o)<br /><br />Ale některé z mých receptů jsou inspirované i webíkem jímejinak. Koukejte se tam k holkám, ty tam mají spoooousty super receptů a také přesné návody, jak na to, kolik čeho, jak dlouho vařit apod.<br />Dokonce jsou tam i vysvětlené názvy méně známých potravin, o kterých píšu a které používám. <br />Odkaz je: www.jimejinak.cz<br /><br />Holky jsou fakt skvělé!<br /><br />Já všechny tyhle ingredience kupuju u nás v bioprodejně, kde mám jistotu, že jsou opravdu "zdravé". Navíc chodím k majitelce obchůdku na kurzy vaření, které občas pořádá a ty jsou k nezaplacení! Spousta informací, dobré jídlo, to se nedá jen načíst! To se musí vidět a ochutnat :o)<br /><br />Andreo, miso pasta je zdraví velmi propspěšný výrobek ze sóji - vzniká přirozenou fermentací (různě dlouhou - někdy i několik let) sójových bobů a soli a je plná důležitých enzymů. <br /><br />Miso je tedy pasta slané chuti. Jednotlivé druhy mohou být doplněny i obilovinami - existuje rýžové miso, ječmenné miso, natto miso apod.<br /><br />Slouží k ochucování polévek, omáček a jiných jídel, ale nesmí přejít dlouho varem, aby se enzymy nezničily. <br />Dává se do jídla nakonec, rozmíchá se potřebné množství (tak půl lžičky na jednoho, bych řekla) pasty v troše vody a vlije se do jídla, přivedeme opět k varu, vypneme a necháme chvilku spojit chutě.<br />Není levná, ale dává se trošku, takže vydrží.<br /><br />Magdo, tenhle kvašák by pro vás určitě stačil, vždyť kvašené zeleniny stačí lžíce dvě na osobu k jídlu.<br />Až budeš mít zeleninku vykvašenou (po 3, 4 dnech) dej do sklenic a do lednice, aby dál nekvasila a můžeš hned nakládat novou, než ji sníte z lednice, budeš mít novou, čerstvou ... jen mě to stále nějak nevychází časově - ty moje rady :o)))<br /><br />Ale lisovaný salát stačí trošku zfermentovat - jen 2 hoďky i míň, když není čas (ale aspoň půl h.) - stačí do něj dát umeocet a jablečný sirup, nebo třeba jen sůl, přiklopit talířkem a zatížit.<br />Po 2 hodinách je struktura zeleniny trochu narušená fermentací a pro nás mnohem lépe stravitelná než úplně syrová. Pak se může dát vychladit do lednice.<br /><br />Tak holky, držím palce a vařte, vařte, vařte! :o)Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-30397080669175416472012-06-11T21:29:28.901+02:002012-06-11T21:29:28.901+02:00Tuštičko jsi skvělá, jen se na to koukat je nádher...Tuštičko jsi skvělá, jen se na to koukat je nádhera! A ty poháry, ty já flákám, hned zítra nějaký udělám.<br />Držím palečky a myslím si, že na to nepřibírání má MB velký vliv. Kolegyně Eva bez MB přibrala 23kg a teď sotva 10kg. Jo a má čerstvě holčičku. <br />Helena z jímejinak.Helaovečkahttps://www.blogger.com/profile/06089027929004643865noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-61681429719023702512012-06-11T08:07:04.084+02:002012-06-11T08:07:04.084+02:00Hmm, tak ked som videla tie dobroty tak hned som n...Hmm, tak ked som videla tie dobroty tak hned som na ne dostala chut, ale mam pocit ze svojich chlapov na to neziskam, tak som si kupila sebe aspon miso pastu a prave jem svoju miso polievku, je uzastna a rychla. Tiez tepla, mame tu zimu.Brrr<br /><br />ZuzanaZuzhttps://www.blogger.com/profile/17582488720057674584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-75168921078614388332012-06-11T08:03:45.344+02:002012-06-11T08:03:45.344+02:00Andrea má pravdu a jak my cimrmanologové říkáme:&q...Andrea má pravdu a jak my cimrmanologové říkáme:"Nemusí pršet, stačí když kape",<br />tak by bylo určitě i časově lepší jeden dva recepty týdně např...<br />Je mi jasné, že nemůžeš být přilepená na netu denně jako jiní, ale my si počkáme.<br />A já určitě potřebuju pár dní i na jeden recept, protože si ke všemu něco dohledávám...pak než to zrealizuju...:-)<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-125426422792543442012-06-10T22:56:34.925+02:002012-06-10T22:56:34.925+02:00ZAJÍMÁÁÁ!!!! Zrovna při tom pročítání si říkám, čí...ZAJÍMÁÁÁ!!!! Zrovna při tom pročítání si říkám, čím to je, že my to takhle pěkně navařit a spapat nedokážeme. A přišla jsem na to! Nemám čas shánět recepty a ne vždy mám nakoupeny ty správné ingredience. Takže podávám zde vážně míněný návrh, abys takové podobné recepty dávala častěji a po menších dávkách :-)) Taky nevím, co je miso, kde se dají sehnat rýžové papírky a takové vychytávky, víš.... My o jara hřešíme, MB minimálně, protože prostě nestíhám experimentovat. Ale tobě fandím a taky závidím ten elán a to úsilí! Zajímalo by mě, jak to děláš... Krásný zbytek školního roku, myslím na vás. Andrea Honkytonky s Toničkou.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-65631248797402823132012-06-10T13:59:53.383+02:002012-06-10T13:59:53.383+02:00Luci, když je nás doma "jeden a půl", st...Luci, když je nás doma "jeden a půl", stačil by mi minikvašák(1,2-1,4l)?<br />Díky, MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-54743888276371967962012-06-10T10:45:56.449+02:002012-06-10T10:45:56.449+02:00Ale zajímá, zajímá!!!
To byla ale poznámka!:-)
Luc...Ale zajímá, zajímá!!!<br />To byla ale poznámka!:-)<br />Luci, jaké děláš těstíčko na květák?<br />Já si zkusím udělat pohár.<br />I když píšeš, že z MB pohledu to není ideální, já zase totální extrém odsuzuji. Nic nehrotím. A ten odhad, že se vae strava o 75% zlepšila - tak určitě jste jen oproti nám 100% úžasní, že to dodržujete!<br />No a prcek, ten se musí mít:-) Po ránu se břichem rozvoní polévka...:-)<br />Já Ti jen prozradím, že mě dr při těhotenství musela tužkou přidělávat puntíky na graf!!! A to jsem se necpala, chodila pěšky všude. Ale jak píšeš, stres je dieta no.1, díky rozchodu s ex pak šlo 20kg dolů (bohužel i s mlékem, ale i tak jsem pyšná, kojila jsem skoro 15měs). <br />Jinak mi drž palce, chci zkusit pěstovat hlívu, prý je dobrá na lupenku a kožní trable (pro začátek koupím předpěstovanou)<br />No a jak Ninuš spí? Držím palce, ať je to lepší i s epi. A TOBĚ KLIDNÉ DNY A KRÁSNÉ TĚŠENÍ!<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-14921158532886902662012-06-10T10:34:35.538+02:002012-06-10T10:34:35.538+02:00Tuško,úžasné:)Jsi úplný mistr v kuchyni.Taky se sn...Tuško,úžasné:)Jsi úplný mistr v kuchyni.Taky se snažím vařit zdravě,ale takovou fantazii nemám.Ale dík za ukázku,budu se snažit něco takového také uvařit.Jana s FilípkemAnonymousnoreply@blogger.com