tag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post790643918146716583..comments2023-04-21T23:42:40.203+02:00Comments on Tuštička Ninuška: Jak se jedlo od pravěku po novověkTuškahttp://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-91256337117801825652015-03-25T14:47:58.800+01:002015-03-25T14:47:58.800+01:00Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezl...Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým českým největším internetovým knihkupectvím. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína VeseláAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-19815280900560466572012-05-20T17:14:18.476+02:002012-05-20T17:14:18.476+02:00Doporučuju si přečíst spíš knihu paní Beranové. On...Doporučuju si přečíst spíš knihu paní Beranové. Ono to chce především vzít rozum do hrsti. Řekněme, že ve středověku a novověku prostě jedli lidé to, co měli po ruce. Šlechta pak logicky spousty masa, chudí lidé téměř maso ne. Nedá se to úplně brát jako vzor, protože především šlechta se krmila docela nezdravě, ale ono se to nějak vyrovnalo, protože zase přišla období hladu. Chudý lid zase těžce fyzicky pracoval. Oni to nedělali takhle, protože to pro ně bylo nejlepší a je záhodno to přebírat jako vzor, ale prostě proto, že neměli moc jiných možností. My už si v dnešní době můžeme celkem dost vybrat, CO je pro nás nejlepší. A kombinovat a uvažovat. A že bychom to měli dělat spíš, než se odvolávat na jakékoli na minulé modely, protože prostě dávno žijeme v jiných podmínkách. (Je to trochu OT, ale cítila jsem potřebu to jako člověk orientovaný v historii upřesnit.)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-16649934732409078372011-12-11T23:18:26.768+01:002011-12-11T23:18:26.768+01:00Skvělý článek - moc za něj děkuji! Takovýto pohled...Skvělý článek - moc za něj děkuji! Takovýto pohled do historie jídla - prostě paráda. Spoustu věcí jsem opravdu ani netušil. :-)Davidnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-75552528584867676712011-09-02T23:06:29.159+02:002011-09-02T23:06:29.159+02:00No paráda, Lucko :o)No paráda, Lucko :o)Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-66518694872537675342011-09-02T21:57:19.787+02:002011-09-02T21:57:19.787+02:00Luci to je super,takové vyplnění mezer z dějepisu,...Luci to je super,takové vyplnění mezer z dějepisu,fakt moc zajímavé,čtu to na eptapy po večerech a dnes jsem dočetla:-)Lucie Pokornáhttps://www.blogger.com/profile/05059194621282584233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-21067153749379226422011-08-30T23:28:23.635+02:002011-08-30T23:28:23.635+02:00Jo, Hanko, a k tomu železu ... ono maso není jedin...Jo, Hanko, a k tomu železu ... ono maso není jediné a nejzdravější, co ho obsahuje :o)<br />Hele, našla jse třeba tohle (jen z vyhledávače):<br /><br />Protože železo se v hojmé míře vyskytuje ve všech potravinách živočišného i rostlinného původu, zajišťuje nám ho rozmanitá strava pro každý den v dostatečném množství ( to se týká i žen v období menstruace nebo těhotenství).<br /><br />Menší vstřebávání železa z rostlin (oproti železu z živočišných produktů) je bohatě kompenzováno následujícími fakty:<br /><br />Koncentrace železa ve většině potravin rostlinného původu je vyšší než v mase (vyjímkou jsou pouze játra), mléko téměř žádné železo neobsahuje.<br /><br />Je prokázáno, že vitamin C, který se ve velké míře vyskytuje v rostlinné stravě, zvyšuje vstřebávání železa až na dvojnásobek. To je významný důvod pro to, abychom s každým jídlem konzumovali čerstvou zeleninu nebo ovoce bohaté na vitamin C.<br /><br />Není důvod se domnívat, že rostlinná strava je chudá na železo, právě naopak. Chudokrevnost (anémie), která je zapříčiněna nedostatky ve výživě, se vyskytuje poměrně často a postihuje jak ty, kteří jedí maso, tak i vegetariány. <br /><br />Po nějakou dobu panoval názor, že konzumace masa je nezbytná pro jeho obsah železa. Dokonce se tvrdilo, že lidé, kteří maso nejedí, se vystavují riziku chudokrevnosti. <br />Dnes však víme, že rostlinná strava co do obsahu železa převyšuje stravu masitou, a pokud konzumujeme dostatek čerstvých potravin bohatých na vitamin C , nepředstavuje vstřebávání železa naprosto žádný problém.<br /><br />Ořechy, luštěniny a obiloviny mají více železa než maso (vyjímkou jsou játra); WHO doporučuje hojnou konzumaci broskví, meruněk, švestek, hroznového vína a hrozinek - nejen jako vynikajícího zdroje železa, ale také pro svou schopnost trávení a vstřebávání. Potravinami rostlinného původu, které jsou nejbohatší na železo, jsou spolu se sójou ještě mořeské řasy, pivní kvasnice a pyl. Atd. ...Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-83515799280546591922011-08-30T23:08:10.482+02:002011-08-30T23:08:10.482+02:00Hanko, s tím kysaným zelím jsem na tom byla od dět...Hanko, s tím kysaným zelím jsem na tom byla od dětství stejně. Měla jsem k němu naprostý odpor. Ale teď mi nějak nevadí, když jsem si přečetla všechna jeho pozitiva a nezastupitelnou úlohu ve stravě, tak mi dokonce začalo i chutnat, nevím, jak je to možné. Ale pořád mi trochu víc chutná pickles, to je ta střednědobá kvašená zelenina (já jsem zatím dělala ředkev, květáka červenou řepu) - naložená 3 dny.<br />Nekecám, mám to teď laždý den. Pro "zdraví" stačí 2 lžíce.Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-80588665269272400132011-08-30T23:04:59.095+02:002011-08-30T23:04:59.095+02:00Markéto, první poznámka o zubech je zajímavá a urč...Markéto, první poznámka o zubech je zajímavá a určitě je na tom hodně :o)<br />Ta druhá je z hlediska společenské problematiky a emancipace žen určitě zajímavá (a třejěm pravdivá) taky, ale z hlediska výživy je to palec dolů. <br />On ten cukr to je tak trochu mor na lidi, to je myslím všeobecně známo, a místo dobré kaše oslazené kafe či místo dobrého oběda chleba s opět sladkou marmeládou ... srdce mi krváci, ale bylo to určitě bohužel tak!Tuškahttps://www.blogger.com/profile/05366816968092902548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-26641391654867530902011-08-29T12:54:14.345+02:002011-08-29T12:54:14.345+02:00Ahoj,
no to jsou věci, to sis musela dát práci s t...Ahoj,<br />no to jsou věci, to sis musela dát práci s takovým referátem. Fakt zajímavé. Jinak jsem zjistila, co mi asi vadí na té vaší stravě s Ninou - ta kvašená zelenina. Zelí a podobné věci nemůžu od dětství, jen při pomyšlení na to mám husí kuži... Ale věci jako jáhly, pohanka, kuskus, ted nově quinoa, hodně ovoce a zeleniny, o to se docela snažím. I Bártovi to mixuju. Maso se snažím nevynechávat, mám obecně málo železa - vždycky, když jdu dávat krev, tak jsem těsně nad hranicí a doktoři mě ke konzumaci vybízejí. Díky za podnět k zamyšlení:-)<br />AnnyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-88121697367645429632011-08-29T10:26:45.185+02:002011-08-29T10:26:45.185+02:00Zajímavý textík. Ve škole se učíme o nejrůznějších...Zajímavý textík. Ve škole se učíme o nejrůznějších válkách, stavbách a pod, ale o stravování, které je základem přežití lidstva a které mě mnohem víc zajímá, ne.<br />Celkově se mi tyhle stránky moc líbí. Jde tady krásně vidět co všechno dokáže mateřská láska.:-)<br />Hodně štěstí tobě i Ninušce.Verčanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-22180745804700800232011-08-29T09:39:43.790+02:002011-08-29T09:39:43.790+02:00Pardon, podpis: Markéta K.Pardon, podpis: Markéta K.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-90846034874915871142011-08-29T09:39:28.366+02:002011-08-29T09:39:28.366+02:00Díky za shrnutí. Jen bych doplnila dvě věci - 1. Z...Díky za shrnutí. Jen bych doplnila dvě věci - 1. Zdravé zuby pravěkých lidí souvisely právě s obrušováním kamínky a pískem, zapečenými v pečivu - prý se tak přirozeně zbavovaly kazu. Vzhledem k tomu, že se obecně dožívali jen nízkého věku (čtyřicítky dosáhl málokdo), nepociťovali tolik odvrácenou stranu tohohle procesu, tedy definitivní likvidaci zubů.<br />2. S cukrem a cukrovary je to prý tak, že definitivně umožnil zapojení žen do tovární výroby, protože díky přísunu kalorií (byť samozřejmě "prázdných kalorií") odpadla nutnost vařit. Namísto ranní polévky stačila oslazená káva, namísto oběda chleba s marmeládou atp. Tohle navíc zvládly i děti, takže máma mohla do továrny. Cukr se ovšem kupoval, bylo tedy třeba vydělávat hotové peníze, zato nemusely být u městských domů zahrady. Prodávám, jak jsem koupila, ale něco na tom je.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5353828741973661356.post-46644969829932340962011-08-29T08:29:56.816+02:002011-08-29T08:29:56.816+02:00Lucko, super článek :) početla jsem si :)Lucko, super článek :) početla jsem si :)Tesshttps://www.blogger.com/profile/07384618300105046345noreply@blogger.com