"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

17. října 2010

Hlad? a kytka ... jak na to?

Je těžké zjistit, co má Nina na srdci.
Od té doby, co máme na lednici fotky jejích jídel, chodí si je prohlížet, když má opravdu velký hlad, sundavá je. Nejsem si jistá, jestli cíleně jde po chlebu či po jogurtu. Každopádně jí nabízím to, co strhne, i když si myslím, že to jíst nebude.
Někdy si to dá, jindy chce to druhé (ne chleba, ale jogurt, či naopak), případně nechce nic.
Je těžké zjistit, co má Nina na srdci :o(

Tady na tom videu na začátku si Ninuška dost mne oči ... dělá to často a už dlouho.
Oči jí vyšetřovali v nemocnici v Krči i jsme byli u očního, když se mi zdálo, že šilhá. Nikdy se nic neprokázalo. Taky si vám děti někdy mnou oči? A není to z únavy, z toho, že se jim chce spát.
Co může být důvodem?



Zkusili jsme dát na zem pokojovou květinu. Nejdřív si jí Nina pár dní nevšímala. Zato teď si ji oblíbila.
Odjakživa miluje se nořit do trávy, do keřů tak a kytek, aby ji větvičky, listí a stébla trávy "objímaly".
Bohužel, naše kytka tím docela trpí, když se do ní Nina noří :o)
Navíc ji někdy tahá i za listy tak, že je má polámané a párkrát se jí povedlo ji překotit, až se vysypala hlína.
To se pak čílím. Dostala už na zadek. Má k ní zakázáno chodit. A ví, že nesmí! Ale nedá jí to, je to silnější než ona!

Mám ji dát zpátky na skříň, nebo Ninu vést k poslušnosti (což nevím, jestli  bude mít výsledek)?
Jak to řešíte vy?

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

My jsme tedy preventivně podobné věci dávali jinam. Né, že bych např nepřežila polámanou kytku..ale abych eliminovala napomínání, zlobení (moje), nebo aby ji Péta nejedl. Většinou totiž vše zkoumal ústy.
Ted je otázkou co je správnější :( zda to vychovávání (nesmíš, nesmíš), nebo předvídání a odstranění.
My tedy zvolili tu druhou možnost.
tanzi

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj,
já taky volím, pokud to jde, možnost odklidit z dosahu. Od té doby, co jsme si pořídili plochou televizi a dali ji do výšky, kam na ni Bartoloměj nedosáhne, se kvalita mého života výrazně zlepšila:-) Nelíbily by se Nině třeba nějaké zavěšené korálky mezi dveřmi, nebo záves z něčeho příjemného? Měla jsem takový ze slámy a dětem, které přišly na návštěvu, se vždycky moc líbil, procházely pod ním a hrály si s ním obličejem.

Lucie Pokorná řekl(a)...

Lucko,mnutí očí je určitě z unavy,nebo alergie,že jí oči svědí,pálí???Justy to měla vždy po záchvatu,že si oči takhle mnula a i nosík,ale to bylo jisto jistě z unavy ,která je po záchvatu velká...
Jinak co se týče odklízení věcí,řeším/e to napomínáním,dřívě jsme oddělávali,ale už na to kašlu čím,více jsme to odklízeli tím více jí to lákalo,třeba ve výšce atd...ted mám hodně květin i na zemi na stolku a dokonce už můžu mít i veci na stole či na odkládacím stolku(dokonce i kafe)ale nevím jak by to bylo,kdyby jsme se prostě nedali na vojnu a nenapomínali pořád dokola...to by jsme asi měli holobyt...jako shozených a rozbitých věcí bylo moře to jo,ale ted už pohoda:-)Já za sebe říkám napomínat do zblbnutí,má to výledky...:-)

Anonymní řekl(a)...

Jj výsledky to určitě má, však neříkám, že u nás se nikdy nenapomínalo a nenapomíná.
Ale v určité době našeho syna zákazy přiváděly do zbytečného afektu, takže i kvůli tomu jsme se snažili podobným situacím vyhnout.
tanzi

Tuška řekl(a)...

My jsme tu kytku měli na zemi do NInuščiných asi 10 měsíců nebo tak nějal, než začala lézt. Pak ji soustavně likvidovala a nějak nedokázala pochopit moje zakazování.
Jak jsme byla tehdy naivní! Ještě jsme neměli ani tucha, že by mohly nastat nějaké zásadní problémy.

Pak jsem kytky dala buď po vejškách nebo na chodbu. Následně nám to ve 2 letech potvrdila psYcholožka, že jsme udělali dobře - vše co nechceme mít zničené a neustále se na ni zlobit, jsme měli dát pryč ... už jsme to měli.

Teď jsem se rozhodla, že to zase zkusím.
Vidím, že ona moc dobře ví, že to nemá dělat, ale hrozně ji to láká.

Tak nevím. Fakt je ten, že holobyt máme už skoro 4 roky a začíná mě to štvát. Nikde si člověk nemůže udělat nic pro radost, nic hezkýho ... Nina vše zlikviduje :o(

Dnes už jsem měla hejble kytku zase frknout na skříň ... ale ještě zkusím vydržet.
Nina si jí všimne tak 2x denně. Ale to ji nesmím pak jen napomínat, to by k ní schválně lezla furt. Musím ji nějak zabavit, aby na ni zapomněla ... a to může být právě u Ninušky dost problém :o)

hana.kubikova řekl(a)...

Tyjo, kafe, jo, Lucko? Tak to u nás nefunguje. Jak Bárt objeví hrníček s jakoukoliv tekutinou, na kterou dosáhne, tak ji s radostí vylije... A protože mám po bytě neustále několik hrníčků s vodou, aby mi to připomínalo, že mu musím dávat pít (sám se nenapije a pít nepotřebuje a nechce), tak mám věčně o zábavu postaráno... Kafe piju už jen když je ve školce. A když si ho dám někdy v Bártově přítomnosti, tak ho pro jistotu ředím mlékem skoro půl na půl, aby nebylo horké, až přestanu na 5s dávat pozor...
Anny

Tuška řekl(a)...

U nás je to s kafem taky tak! Jako u Anny. Malá má pocit, že musí z každého hrnku pít, což ale sama neumí, takže je všechny zvrhává :o(

Anonymní řekl(a)...

Děti většinou zvládnou poslechnout, až když rozumí vysvětlení proč.. A u těch našich dětiček, které málo rozumí se to trénuje častým opakování... Naše děti rozumí slovu "ne", ale protože neví proč ne, je to pro ně slovo pomíjívé, když to s nimi budeme často trénovat, dají si to do slouvislosti např. s tou kytkou... Ale zákazů nesmí být moc, pak je začnou ignorovat... A když je něco moc lákavé, tak stejně neodolají. U nás taky raději vše lákavé a zakázané schováváme... Míša

Amelie řekl(a)...

Tak já raději dávám z dosahu to, o co nechci přijít. Poučení ze situace u Jendy zatím nehrozí. Zbytečně bych se rozčilovala a i úroven jeho vzteku by se zvýšila. Ale doufám, že holobyt tu nebude navždy.:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...