"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

3. července 2012

Tabulka potravin z hlediska kvality energií

Vkládám sem tabulku, kde je jasně a přehledně znázorněno, které potraviny mají (z hlediska MB) jakou energii (uvolňující, ochlazující - jin, chcete-li, či stahující, zahřívající nebo také jang) a hlavně, jak moc je energie té které potraviny extrémní. Tato tabulka a jí podobné jsou v MB notoricky známé :o), najdete je v každé MB knize či kuchařce.

Nejvhodnější je samozřejmě konzumovat potraviny z pásma zdraví, potraviny s extrémní energií jako třeba sůl či sójovku ano, ale v minimálním množství, jiným je dobré se pokud možno vyhýbat, či je konzumovat výjimečně :o) I tyto potraviny ("zdravé") mají takové energie, ale nejsou to energie extrémní, neohrožují naše zdraví, ale je dobré s nimi umět pracovat, abychom se nevychylovali stále na jednu stranu, aby jídlo bylo energeticky vyvážené.

Když např. omezíte sůl, přejde vás velká chuť na sladké, protože extrémy se přitahují. Takže ten, kdo chce omezit sladké, nutně musí omezit solení, jinak se mu to dlouhodobě s největší pravděpodobností nepodaří.

Na druhou stranu, když si člověk začíná měnit jídelníček, je dobré, aby si dochutil jídlo tak, aby mu prostě chutnalo, aby ho to neodradilo. A postupně může nahrazovat, ubírat atd. ...

Tak si můžete počíst :o)
Dnes jsem třeba udělala super jahodovou merendu - místo cukru jsem použila rýžový sirup, místo mléka nebo smetany zase ovesnou smetánku. Bylo to úplně skvělé, pár lžic jsem ujedla jen tak, ale nakonec jsem to celé smíchala s jáhlovou kaší a trochu zahustila kuzu (může být kukuřičný škrob, nebo se to ani nemusí zahustit), dala do mističek a měly jsme s Ninuškou perfektní dezert, dobrý teplý i vychlazený! :o)

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...