"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

20. května 2010

Školka a odvolání (59)

Jak jsme dopadli se školkou? Rovnou napíšu, že špatně, abych vás zbytečně nenapínala.
Někde na našem prvním blogu jsem zmiňovala, že když se učitelky s ředitelkou ve speciální třídě (pro děti s více vadami) MŠ dozvěděly, že je Ninda stále na plenách, začaly s tím mít zásadní problém.

A přestože mi pí ředitelka v únoru slíbila na 100 %, že Ninušku vezmou, že je spádová, dokonce mi dala na vyplnění už všechny papíry včetně potvrzení od pediatra, které jsem si u něj nechala vyplnit a orazítkovat (za 100 Kč), po informaci o plenách se její postoj změnil a nenápadně začala naznačovat, že teda ještě neví, jak to bude, že na pleny nejsou zařízení, ale pořád to ještě nevypadalo, že to nevyjde, spíš tlačila, abychom, je do září odstranili, což se lehko řekne.

Bohužel, s jejím příslibem přijetí jsem přestala řešit Ninuščino případné přijetí jinam - do normální MŠ s pedagogickým asistentem, nevěřila jsem, já bláhová, že by plenky mohly být takový obrovský problém, navíc mě v tom podporovala i naše speciální pedagožka, která také doufala, že to nakonec dopadne v náš prospěch.
A přitom by se našly školky, které by Ninušku vzaly s asistentem, ale muselo by se to řešit včas.

19. dubna proběhl zápis, při kterém mi definitivně došlo, že nemáme šanci, obzvlášť proto, že se přihlásilo do této speciální třídy překvapivě mnohem víc dětí, než bylo dosud obvyklé a mnohem víc, než je ředitelka do ní schopná přijmout (kapacita je 10 dětí na 2 učitelky a jednu asistentku), takže bude muset provést výběr.
V tu chvíli mi bylo naprosto jasné, že my se do výběru nedostaneme, protože máme černý puntík za plenky - ta lepítka by to totiž "všechno zdržovala" ... to že existují i pleny tréninkové, jako kalhotky, bez lepítek, ji už nezajímalo.

Hned třetí den (ten druhý jsem to musela rozdýchat a přemoci své pocity lítosti a tendenci se na všechno vykašlat a nechat vše tak, jak to je...) jsem nažhavila telefon a obtelefonovala asi 12 školek v okolí našeho města, včetně té naší ve městě. S paní ředitelkou tam máme dobré vztahy a ona sama mi chtěla vyjít vstříc a začala se o naši problematiku zajímat. Jenže když se pak dozvěděla, že nás "určitě" vezmou do speciálky, přestala to stejně jako já řešit.
Abych to zkrátila, ve všech školkách už bylo po zápise a dokonce už byla vydána rozhodnutí, jak v té naší v našem městě, tak ve všech ostatních venkovských školkách. Přitom mi minimálně 4 ředitelky řekly, že škoda, že jsem nezavolala dřív, že bychom se určitě nějak domluvily. Opravdu byly tyto dámy velmi vstřícné a milé a bylo vidět, že kdybych k nim přišla k zápisu, že bychom možná už byli dávno zapsaní. Samozřejmě chápu, že v situaci, kdy už nají rodiče rozhodnutí v rukách, nebudou ho někomu odebírat, aby mohli přijmout nás.

Dokonce už to vypadalo, že nás jedna školka nakonec přeci jen vezme i teď, ale bohužel naděje se zhatily minulý týden.
Ředitelka té venkovské školky je totiž na mateřské a její zástupkyně, protože tam bylo místo, nebyl naplněn stav dětí (v jediné školce v okolí!), se rozhoda, že by nás tedy vzala, jen to ještě měla probrat s naší speciální pedagožkou, aby jí poradila ohledně žádosti o ped. asistenta apod. I když by to nebylo asi na všechny dny v týdnu, byla jsem nadšená!
Nakonec z toho ale sešlo, protože se tato pí ředitelka - zástupkyně dozvěděla, že se původní pí ředitelka chce vrátit do práce a do funkce místo za 3 roky už příští leden. A co je hlavní ... ona si nepřeje, aby ve školce bylo integrované postižené dítě s ped. asistenetem (dětí tam mělo být 16, což je i pěkný počet).
Tak se tedy zastupující ředitelka rozhodla, že Ninu nepřijme, že nebude zkrátka dělat původní ředitelce naschvály, i když sama na ni zřejmě naštvaná byla, že se chce vrátit tak překvapivě brzo.
Tím to všechno zhaslo, toto jsem se dozvěděla  minulý týden od naší spec. pedagožky, které to na jejich plánované schůzce oznámila.

............................................................

Včera mi volala pí ředitelka z MŠ, kde je ona speciální třída, pod kterou "spadáme", abych přijela podepsat rozhodnutí. Už jsem věděla o výsledku také od naší spec. pedagožky.
Nejdřív se mi tam ani nechtělo. Budu plácat naftu pro papír o nepřijetí ... ale nakonec jsem jela. Byla jsem totiž rozhodnutá zjistit důvod nepřijetí a oznámit paní ředitelce, že podám odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí ke krajskému úřadu, odboru školství.
To, ať podám odvolání, mi poradilo hned několik ředitelek MŠ. Tak jsem si řekla, proč to nezkusit, i když je mi jasné, že to velký efekt mít nebude, pí ředitelka si určitě zdůvodní své rozhodnutí, ale prostě jsem se nechtěla jen tak vzdát!
Vždyť kdyby ten hloupý zápis byl o měsíc dřív jako u jiných školek, mohla se Ninuška dostat pravděpodobně jinam, do jiné školky, ale kvůli tak ojediněle pozdnímu zápisu jsme všechno prošvihli!!!

Paní ředitelku jsem již znala z našich předchozích setkáních a věděla jsem, že je to žena, která zachovává stoický klid a neproniknutelnou tvář za všech okolností. Mluví klidným, pomalým hlasem, na vše má odpověď a vše si zdůvodní. Jedna rozklepaná máma, která má slzy na krajíčku, že se jí dítě zase nedostalo do školky, ji naprosto nemůže rozhodit.

Už po cestě tam jsem si, vědoma této její výhody, slíbila, že budu jako ona. Klidná, korektní, budu mluvit minimálně, a když, tedy tichým hlasem ... zkrátka si zachovám absolutní "poker face". To, že Ninu nevezmou, už přeci vím, takže mě nemůže vlastně nic rozhodit.

Ve své kanceláři mi ředitelka oznámila, že tedy Ninu nepřijali, jak už jistě vím od spec. pedagožky, takže tu má vytištěné jakési "Usnesení", které by potřebovala podepsat. Abych řekla pravdu, ani jsem si ho pořádně nepřečetla a ptala se, jaký je tedy důvod Ninuščina nepřijetí. "Kapacita, kapacita," sdělila rázně.
"Takže to nejsou tedy ty plenky?" ptala jsem se já velmi klidným a vyrovnaným hlasem.
"Ne, ne, sice by to byl určitý problém, ale myslím, že by se s tím děvčata vypořádala. To víte, byly by to sice jedny ruce navíc pro Ninu, ale myslím, že kdyby bylo místo, že bysme to nějak zvládly."
"Já jen, že jste minule mluvila o těch lepítkách, jak by zdržovaly a podobně," nenechávám se odbýt.
"To určitě ne, jak jsem řekla, důvodem je kapacita, pokud by bylo místo, domlouvaly bychom se dál, že je třeba do září odstraníte," pokračuje předitelka.

Na to jsem KLIDNÝM hlasem a s nepronitnutelným výrazem tváře pokerového hráče řekla: "To víte, paní ředitelko, to bych vám slíbit nemohla. Já se sice snažím, ale dělat si nějaké dlouhodobé plány a stanovovat si dlouhodobé cíle u dítěte s těžkou mentální retardací, to opravdu nejde. Abych řekla pravdu, tak pochybuji, že se nám do září podaří pleny odstranit. Já jsem uvažovala i o tom, že by sem jednou za dopoledne zašel osobní asistent a přebalil ji, pokud by s tím měly paní učitelky problém, případně bych i já třeba přijela, kdyby došlo k nějaké "nehodě", nechodím do práce každý den. Ale jak říkám, toto bych opravdu nemohla síbit v žádném případě."
"Jistě, jistě," zareagovala ředitelka a dál jsme tohle téma už neřešily.

Jak jsem potom z jejího povídání pochopila, to "Usnesení", je takové povídání o tom, že tedy sice malou nepřijali, ale spolupracujeme vlastně dál, můžeme tam chodit na návštěvy a že vlastně zůstáváme spolu přes to přese všechno "kámošky".
Dále mi sdělila, že buď tedy podepíšu toto, nebo mi může vyjet přímo rozhodnutí o nepřijetí a nebo se můžu odvolat, to všechno jsou mé možnosti, ale to odvolání by však stejně nemělo nějaký efekt.

Poté mi bylo sděleno, že všechny tyto složky a fascikly tady kolem byla mravenčí práce, která jí trvala 14 dní, kdy o každém dítěti přemýšlela, děti do speciální třídy probírala podrobně se speciální pedagožkou (naší) a nakonec tedy rozhodla  a myslí si, že rozhodla správně  a spravedlivě.
Po tomto výroku mi to nedalo a pozdvihla jsem udiveně obočí, což ona okamžitě zaznamenala a dodala: "Já vím, že vám to tak možná nemusí připadat, ale věřte, že jsem udělala maximum."
"To mi tedy opravdu nepřipadá", já na to, "ale zřejmě máme každá jiný pohled na věc," a usmála jsem se, abych trochu ulevila napjaté atmosféře, která postupně za našich vzájemných úsměvů houstla.

A jala jsem se jí velice KLIDNĚ , POMALU a ROZVÁŽNĚ vysvětlit naši situaci. Bylo jasné, že o nás vůbec nic neví.
Řekla jsem jí, že jestli mohu, tak bych jí ráda jako rodič doporučila, aby zápis do speciální třídy dělala dříve, že díky jeho pozdnímu termínu a víře, že dodrží příslib o přijetí Nindy, jsme přišli o jakoukoliv jinou možnost dostat ji do školky. (Vysvětlila mi, že to tak pozdě dělají kvůli PPP, která dětem dává odklad a vrací je tak zpět do školky. Ale to je v jiných školkách přeci stejné, všude s tím musejí počítat, že se někdo vrátí!!!)
"Tak to mě mrzí", ona na to.
Řekla jsem jí, že Ninu chci dát do školky, ne abych se doma "flákala", ale že chodím také do práce a ráda bych svoji pětasedmdesátiletou babičku zprostila konečně hlídání, nehledě na to, že by pro Ninu pobyt mezi dětmi byl ohromná terapie.
Řekla jsem jí, že mám stejně z toho všeho pocit, že tím hlavním důvodem nepřijetí jsou plenky, protože dokud o nich nevěděly, nebyl žádný problém, v momentě, kdy tato informace vyšla najevo, rozbouřila vody. ("Ne, ne, to v žádné případě," tvrdila ředitelka.)
Řekla jsem jí, že si myslím, že ze speciální třídy by některé děti mohly být integrovány do normální třídy mezi zdravé děti, třeba i s asistentem, a pak by se uvolnilo místo právě pro děti s těžším postižením, které se samozřejmě integrují hůře a prostředí speciální třídy jim vyhovuje lépe.
Na to ona reagovala otázkou, kde ale toho asistenta vzít! Peníze na něj by snad až takový problém nebyl, ale kdo by ho dělal, když peníz pro něj je tak mizivý. Na tuto otázku jsme více méně nereagovala, jen jsem podotkla, že to nevím, kde vzít asistenta, ale pokud by na tom rodičům záleželo, jistě by i oni přiložili ruku k dílu a pomohli jí se sháněním.

Na závěr začala počítat, že už vlastně bude Nině v březnu pět let, tak že by vlastně mohla začít chodit u nás ve městě do "té školy" (máme tu přípravný ročník, který se nepočítá do školní docházky, v budově, kde je praktická a rehabilitační třída). Na to já ale řekla, že Ninu nechci dávat do školy, když může být ve školce!

Pak už nějak došla nit hovoru a schylovalo se k podpisu. Hlavou se mi honilo, jako že na to kašlu, že to podepíšu, její klid mě znervózňoval, už jsem to jednání chtěla mít za sebou.
V tu chvíli jsem tak strašně klidně a pro mě samotno nečekaně pronesla: "Tak dobře, ... já jsem se tedy rozhodla ... že ... podám odvolání."
Byla jsem sama v šoku, že jsem to řekla, že jsem to dokázala a najednou se mi chtělo začít hrozně smát a věděla jsem, že jsem dobrá, že jsem zvítězila sama nad sebou. Udělala jsem jednu hrozně nepříjemnou věc, o které si ale myslím, že je správná. A udělala jsem to absolutně korektně, klidně, s rozvahou, žádné scény ... Najednou jsem věděla, že jsem vyhrála, i když nepředpokládám, že to bude mít nějaký účinek, postavila jsem se za svůj názor, za Ninušku, za "spravedlnost".

Paní ředitelka byla podle mě velice překvapená, ale nedala to na sobě vůbec znát. "Podáte odvolání. Dobře, tak já vám to vytisknu."
"Usnesení" vyhodila a otočila se k počítači a a začala psát "Rozhodnutí o nepřijetí". Když v tom se náhle otočila zpátky na mě a povídá: "Takhle, je vám jasné, že budu muset všechny tyhle složky znovu projet, vzít je všechny s sebou na kraj a tam je s nimi přezkoumat. To je pro mě tak týden práce navíc. Tohle všechno to obnáší."
Já jsem jen opět povytáhla obočí a bez hlesu jsem kývla hlavou, jako že mi to je naprosto jasné.
Na to se ona otočila a psala. Od této chvíle jsem věděla, že už opravdu nejsme "kámošky" ... ty jsme ale nebyly nikdy, takže je to jedno.
Myslím si osobně, že tato poslední slova nebylo profesionální jednání, co mi je do toho, co to obnáší, vždyť je to její práce a musí s tím počítat. Neumím si představit, že bych takto podobně reagovala já ve vztahu k rodičům některého svého studenta.

Ale pozor, to ještě není konec!
Při psaní rozhodnutí si pro sebe předříkávala nahlas, jednou se "zasmála", že jí to nějak přeskakuje. Myslím si, že toto byl jediný projev určité nervozity, který na sobě dala znát.
Najednou však povídá: "Odůvodnění, ... co já tam napíšu, jaký důvod?"
Já na to s úsměvem na rtech: "No, říkala jste kapacita, ne?"
"Hm, ano, ano," pronesla ... a napsala to tam.

A najednou mě opět překvapila: "Já tady vlastně ani nemám žádné její lékařské zprávy, já vlastně o ní nic nevím ... já bych je tu potřebovala, přinesete mi je s tím odvoláním?"
V tu chvíli mi došlo, že rozhodovala o dítěti, o kterém opravdu vůbec nic neví. Jediné, co ví, je, že má plenky a že je to holčička!
"No a budete je ještě potřebovat, když už jste rozhodla?" ptám se.
"No, tak na kraji je budou chtít vidět ..." pronesla už vůbec ne tak sebejistě jako zpočátku našeho rozhovoru.
"Tak já vám je přinesu ... ale já myslela, že to odvolání pošlu rovnou na kraj," říkám udiveně.
"No, můžete samozřejmě to tam poslat sama, ale v poučení máte, že to jde přese mě," vysvětlila.

Když rozhodnutí dokončila, vytiskla dvě kopie a vzájemně jsme je podepsaly a ona orazítkovala.
Vstaly jsme, já se usmála a pořála jim (byla tam ještě u toho účetní) hezký den, podaly jsme si dokonce ruce  a já odešla konečně do auta.

Byla jsem na sebe opravdu pyšná, jak jsem to zvládla. Otevřu v autě ono slavné Rozhodnutí o nepřijetí ... a zalapám po dechu! ... Dítě, které nebylo přijato, se totiž podle tohoto lejstra nejmenuje Nina Tusinovská, ale Lucie Tusinovská (to jsem prosím já) a navíc ještě nesouhlasilo datum narození - místo 21. března tam stálo 31. března, aspoň rok už byl správně. 
Takže vlastně nebylo přijato úplně jiné dítě, než jen Ninuška :o) Co zde sehrálo roli? Nervozita? Nepořádek v papírech? ... nevím.

Každopádně jsem rozohodnuta sepsat odvolání (do 15 dnů), vše v něm vypsat, poukázat na tyto věcné chyby v rozhodnutí a poslat lékařské zprávy spolu s odvoláním přímo na krajský úřad.
Paní ředitelce je zpětně dávat nebudu, ať je vidět, podle čeho rozohodla, jaké k tomu rozhodnutí měla podklady, že? (Žádné! I když, jeden dokument tam byl, a to doporučení z SPC, aby Ninu přijali.)

Tak a to je vše.
Omlouvám se za tak příšerně dlouhý článek, ale já se z toho potřebovala vypsat.
Co na to všechno, lidi, říkáte? Není to blázinec???!!!

45 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no tak to je opravdu ředitelka na svém místě!!!a ještě k tomu speciální MŠ, chce se mi z toho zvracet - je moc dobře, že jste se nevzdala a dáte odvolání, vypište to všechno , nemáte co ztratit, držím pěsti

Miška řekl(a)...

Tuško,
přečetla jsem jedním dechem,vůbec mi nevadilo že je článek tak dlouhý :o) .Jsi dobrá,podařilo se ti vyvést z rovnováhy stoicky klidnou říďu :o) .Přeju ti,aby odvolání vyšlo!!!

Anonymní řekl(a)...

Lucko, jsi dobrá!
Pro zajímavost naše zkušenosti: byli jsme taky ve školce dřív, zeptat se vlastně už na podzim. Paní ředitelka si Matýska prohlédla. Všechno jsem jí řekla a sepsala. Ve speciální třídě pro děti s kombinovaným postižením by pleny neměly představovat žádný problém. A pokud ano, je to jen lenost/pohodlnost. Prostě, když dáš dohromady 10 postižených dětí, které se jakž takž vyčůrají etc., tak si tam dobrovolně nevezmeš ty, které to nezvládají.
U nás to fakt problém nebyl, paní učitelky přebalují a prostě to berou jako fakt.

Ale odvolej se! Hlavně tam napiš to, že kvůli tomu předběžnému stoprocentnímu slibu jsi neměla možnost to zkusit jinde.
Držíme palce!!!!
Dewey

Jana a Šíša řekl(a)...

Jak to, že ve speciální MŠ pracují takoví lidé??? Vždyť se tu jedná o postižené , bezmocné děti...Je mi z toho opravdu do pláče. My teď zase řešíme prodloužení MD, a příspěvek na péči... oboje nám zamítli a začínáme další kolo.:-( Ať se podívám kamkoliv, vidím jen nezájem a bezohlednost. Holky držte se a Luci, jsi opravdu dobrá.:-)Držím pěsti ať Vám to vyjde. Zasloužíte si to.

hana.kubikova řekl(a)...

Uff, tak to tedy opravdu nebylo jednoduché. Přeju ti, aby to vyšlo, náš Bartoloměj myslím těží i z toho jednoho dne ve školce a jednoho dne hlídání s dalšími dětmi. Obávám se, že jedina cesta pro nás rodiče je v podobných případech jen prudit, prudit, prudit. Jdu do toho v souvislosti s naší žádosti o ZTP/P. Včera uběhlo 8 měsíců od podání žádosti. Paní na úřadě dělá mrtvého brouka, protože jí ještě nepřišel posudek z lékařské posudkové služby, no a tam se já sama snažím marne dovolat už asi měsíc. Takže jdu psát stížnost na nesprávný úřední postup. A štve mě to.
Anny

Dana řekl(a)...

Ahoj Luci, fakt pěkně sepsané. Rozhodně se odvolej a udělej to tak, jak píšeš. Rovnou na kraj, ať jim tam pak "paní ředitelka" ukáže na základě čeho rozhodovala...!!!Neuvěřitelné...ale protože sami zažíváme, že tyhle situace jsou možné,tak si to umím představit (viz můj článek o Olivovně).Pleny ve speciálce nejsou žádný důvod - byly jsme s Betynkou na zápise a zdůrazňovala jsem to, paní učitelka i ředitelka se jen smály...kdyby tam prý měly jen Bětušky, tak je to v pohodě. A kapacitně to nechápu, vždyť se to bere snad podle toho, jak kdo přijde? A vy jste tam byly včas, když kapacita ještě naplněna nebyla? Nebo se pletu? Taky se teď rozhoduju, jestli napsat vedení Olivovny dopis a tvoje psaní mě posunulo dál.Říkám si, že v těchto situacích už konečně někdo musí ukázat, že takhle NE!A jsme to stejně my, maminky našich začarovaných dětiček, které mají málokde zastání...

Anonymní řekl(a)...

Tuško, máš pravdu a moc bych ti přála, aby jsi to vyhrála... Zvláštní je, že tě na tu možnost, že se přihlásí hodně dětí neupozornila dříve, abys mohla zvažovat i jiné možnosti. To mě moc mrzí.

Taky mi příjde zvláštní, že školka, kde nemají naplněnou kapacitu vás nemůže přijmout dodatečně... To nejde? Já myslela, že některé děti nastupují i v průběhu roku, vyjímečně. Míša

Anonymní řekl(a)...

PS: K tomu odvolání bych připsala žádost, ať Ninu příjmou a zažádají si o asistenta navíc. Když tam bude asistent navíc, možná by nemuselo vadit, že je dětí 11. Mám takový pocit, že paní ředitelka tuto možnost nepromyslela, tím si ji zaskočila. Míša

Lucie Pokorná řekl(a)...

Lucko,no výborně:-)Hezky jsi jí to dala,tak na ně.Jak je vidět paní ředitelka=falešná dáma:-)
Jednání teda absolutně neprofesionální,no děsný..Ale řeknu ti je to s prominutím bordel,speciální třída musí přeci počítat s plenkama i když v Logu kam jsme chtěli Justýnku dát, nám to řekli taky,že je tam jedna pí.učitelka a že by to nezvládla,jedině prý s asitentkou a ještě za to platit...Tak taky nevim, jak to s náma bude,naštěstí máme ještě v záloze tu Barvičku,no je to boj hlavně u nás v dojíždění 30km do Brna:-(
Je super, že jsi se odvolala,aspoň paní učitelka bude vědět ,že za každej podraz se musí dříve nebo později zaplatit,dobře jí tak...cha,cha

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Lucko a přidávám se k ostatním maminkám.Udělala jste správnou věc a podle jednání paní ředitelky tipuji,že má teď sama "bobky",jak to nahoře vysvětlí.Vůbec nepředpokládala,že to uděláte....U nás ve školce taky nemají paní učitelky žádný problém s plenkou,dokonce říkaly,že s tím vždy s příchodem nového dítěte počítají a samy se pak v průběhu roku snaží,aby se podařilo dítě časem plenky zbavit.Holt musíme za naše dítka bojovat a není to boj jen za ně,ale i za ty další rodiče s dětma,kteří přijdou po nás. Přeji Vám hodně sil a celé rodině pohodu.
Monika z Prahy ( psaly jsme si přes mail)

Eva řekl(a)...

Lucko, udělala jsi dobře, že se chceš odvolat, aspoň budeš mít pocit, že jsi pro přijetí do školky udělala maximum. Ta paní ředitelka mi dost připomíná paní ředitelku ve školce, kde je integrovaná Verča, ale plus pro ni hraje, že to není Spec.školka. Také znám ty důvody: Na příští rok vám ji nemůžeme přijmout, máme hodně dětí k zápisu, běžte si do přípravky.....

Evina řekl(a)...

Lucko, tebe znám z blogu, paní ředitelku osobně - po celou dobu čtení jsem měla pocit, jakoby se mi to odehrávalo přímo před očima. A já smekám, na tvojí odvahou, rozvahou, trpělivostí, vytrvalostí a nevím čím vším ještě. A mimo jiné i nad tím, jak poutavě umíš psát. Vystihla jsi přesně. Hezký den.

Žlababa řekl(a)...

Ahoj,
taky jsem si početla. Já letos boj o umístění Jindry do školky taky prohrála - a co mne to stálo času. Pro příští rok jsem se rozhodla, že začnu školku shánět už od září.

Jinak bych doporučovala jí žádné lékařské zprávy nedávat. Školka na ně nemá právo, jen se souhlasem rodiče.

Mohli bychom na Facebooku založit skupinu "Odhodlaní k odvolání"

Žlababa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
u nás v klasické školce má 5-ti leté dítě přednost před všemi mladšími, naše paní ředitelka by před krajem neobhájila, že vzala mladší dítě, ať už z jakéhokoli důvodu. Doufám, že odvolání vyhrajete. Moc Vám to přeji. Eva

Silvie řekl(a)...

Ahoj Luci..ja jsem na tebe taaak hrda. Dokazala jsi to...dokazal jsi to pani reditelce natrit s klidnym hlasem. Myslim si, zes ji dost vyvedla z miry. Gratuluji. Jdi si za svym cilem, na odvolani kdyz te predvolaji nebo to i napis, ze by Ninku vzali jinam, kdyby ti toto misto ve specialce neslibili na 100%. Takyto jsi stratila sanci. Ohledne tech plen...to jsem uz psala, je to vecny problem asi vsude. A sama p.reditelka, kdyz pracuje ve specialni skolce s ruzmymi typmi postizeni, by preci mela vedet, ze ne kazde dite se da od plen odnaucit. Moc vam preju, abyste zvitezili. Jen ja napriklad nevim, ci bych chtela, aby moje dite chodilo nekam, kd eho nechteli...aby treba Ninusce nedelali potom problemy. Ale odvolat bych se odvolala, uz jen z principu.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci. To je teda vážně síla!!!! Jsi skvělá, že jsi to nevzdala a zachovala jsi klid, opravdu se před tebou klaním, já bych se asi neudržela. Ta ředitelka je neschopná a hloupá ignorantka, která se nezajímá o to, které dítě tu speciální školku potřebuje více, ona vybírá podle toho, se kterým dítětem bude mít personál méně práce. Jednoznačným důvodem nepřijetí byly podle mého názoru ty pleny. Navíc je to osoba hloupá a nekompetentní. Dobře, že ses rozhodla pro odvolání, právě pro děti s problémy, které má i Ninuška, vůbec speciální školky existují. Bohužel, vše je v lidech a tady se opravdu potkala hloupost s neochotou. Určitě podej odvolání na kraj, poraď se s tou paní ředitelkou ze školky blízko tvého domu. Psala jsi, že s ní máš dobré vztahy. Určitě ti pomůže. Já bych možná na kraj zavítala i osobně a vysvětlila jim situaci, nebo alespoň telefonicky. Snad to dostane na kraji na starost nějaká "normální" úřednice.
MOC ti držím palečky, jsi úžasná jak bojuješ za dcerku a máš můj velký obdiv. Držím ti palce..... Betuzilka

Anonymní řekl(a)...

A taky souhlasím se Žlababou. Nedávej ředitelce žádné lékařské zprávy, téhle ženské NE. Nemá na ně právo a ještě by to nějak zneužila.
Betuzilka

Anonymní řekl(a)...

Taky myslím, Tuško, že jsi to cítila správně, že Ninu nepřijali kvůli plenkám... A jestli přijali dítě mladší než Nina, tak je to jasné, protože když je přihlášeno více dětí než je kapacita, mají přednost starší. Otázka je, jestli vůbec chceš, aby Nina chodila do školky, kde mají takový přístup... Míša

Anonymní řekl(a)...

teda lucko..to je priserny..hltal ajsem to az do konce ..reknu ti je to sila..neuveritelne..ta reditelka je proste priserna a neempaticka a neprofofesionalni osoba..a takoveto osoby ze rozhoduju o osudech nasich postizenych deti?? ktere potrebuji peci navic a proste to ono navic? ohledne plinek mam take svoji story..u nas dokonce lepitka uprednostnuji pred treninkovymi..ja pouzivam treningove, oni si vykricely doslova a dopismene lepitkove..to bylo..od te doby mame take studene vzrtahy s ucama i reditelkou..
a podle me by se melo potrestat to jednani reditelky..ze prave kvuli tomu ta malicka ninuska skoro v 5 nema skolku..prislibi a tim zabije sanci jinych skolek pro prijeti..a to ze nemela udaje vuuuuuuuuuuubec o nine a dokonce spatne jmeno a datum a tlacila te nekam a tak dale..nechutnyyyyyyyyyyyyyyyyyy..prosim te,ja bych ji tam ani do te skolky nedala..ikdyz teda musim podotknouti,ze jsi to udelala vyborne a potom vsem bych rekla..ze bude mala mela a ze mozna-pokud nejaka spravedlivost je nebo panbuh na nebi,tak ze ji prijmou..
moc preji ninusce at se dostane do skolky..je to desne smutny..podle me ma mit prednost pred zdravymi a mladsimi..proste katastrofa..a ze deti a spolecnost kolektivu je zadouci je snad jasne..
jsem z toho vykulena..
moc ti preju a ninusce a t se do skolky dostane:-)))laskonka

Anonymní řekl(a)...

Luci, ještě posílám pár rad. Taky jsem byla na zápise s našim nejmladším Tomíkem, byl to letos boj i v normálních školkách. S paní ředitelkou se znám a říkala, že je to letos tvrdé. Dětí je hodně a míst málo. Tvrdila mi, že na každou žádost vede spis, musí je seřadit podle důležitosti a dává si na to hodně pozor. Prý by jí každé špatné rozhodnutí mohlo stát místo a rodiče si vše hlídají. Mě synka přijala, ale musela jsem přinést písemné potvrzení od zaměstnavatele, že nastupuji do práce. Kluk má tři roky teď v červnu, tak jsme kritéria splnili, ale kdyby měl tři roky až v září, tak máme prostě smůlu. Přednost mají hlavně pětiletí a zaměstnané matky. A tak mě napadlo, jestli všechny ty děti, které ta "chytrá" paní ředitelka ve speciální školce přijala, splňují tahle kritéria a jejich maminky jsou zaměstnané??? Ty máš dítě se specifickými potřebami a navíc jsi zaměstnaná matka a automaticky se dostáváš na jedno z prvních míst v pořadníku. Takže žádné výmluvy na kapacitu. Ona to prostě jen zkouší a myslí si, že jsou všichni pitomíl. Vše se kontroluje, spisy musí být seřazeny podle priorit.
NEDEJ se, na tu školku máš jednoznačný nárok!!! Hodně štěstí..... Betuzilka

Anonymní řekl(a)...

Moje právní minimum je sice už značně okoralé, ale řekla bych, že výsledkem každého řízení o žádosti je ROZHODNUTÍ a ono USNESENÍ se mi jeví poněkud mimo legislativní rámec. Nabídka přátelských vztahů za to, že nebudeš mít v ruce rozhodnutí proti kterému by se šlo odvolat?
Jestli máš po ruce právníka, možná by stačilo poptat se u vás ve škole, dej vědět jak moc jsem se sekla. Máša

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. Každý rodič musí dostat ROZHODNUTÍ. Převzetí rozhodnutí se ve školce podepisuje. Je tam uvedeno číslo jednací a na základě jakých zákonů bylo rozhodnuto. V každém rozhodnutí je také napsáno odůvodnění a poučení o odvolání. Je možné se odvolat ke Krajskému úřadu v konkrétním kraji ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení rozhnodnutí. Odvolání se podává prostřednictvím ředitelky MŠ. Takže pozor!!!! Rozhodnutí musí dostat každý rodič, žádné usnesení. A na základě tohoto rozhodnutí, kde je číslo jednací, odůvodnění a také datum, je možné se odvolat.
Ředitelka jednoznačně nedodržela předpisy pro zápisy děti do MŠ a já bych podala na kraj stížnost. Určitě je třeba se poradit s právníkem nebo zkušenou ředitelkou s Vaší sousední MŠ.
Betuzilka

Sikorka řekl(a)...

Lucko, děláš dobře,že se nedáš. To jo.
Možná vám to odvolání nakonec vyjde. Záleží taky na tom,kdo na kraji sedí, a jestli si s paní ředitelkou nejdou hezky na ruku...
A pozor na jednu věc...už tedy s ředitelkou nejste kamarádky,jak píšeš.
A teď jim na kraji nařídí,že musí Ninušku přijmout. Nebojíš se naschválů? Třeba jako, dítě od rána až do poledne v pokakané plence(nevšimli si,vůbec to netušili),Ninuška bez jídla..nenajedla se(asi neměla hlad) a k tomu zlomyslná kroucení hlavou a pokrčení ramen. A taky přijímají ti jí na zkušební dobu 3 měsíců,nebojíš se,že vás budou chtít ze školky pak vyštvat?? Že udělají všechno proto,aby se Ninušky zbavili?
Pokud by byla ta možnost, volila bych školku,kde budete vítány:-).

Unknown řekl(a)...

Lucko,udělala si dobře, že se odvoláváš. Neměla ti dopředu nic slibovat, to je vyloženě neprofesionální. O to víc, když nemá k ruce lékařské zprávy.
Co se týká plen, někde je jako problém opravdu berou. Jára taky chodil do spec. MŠ a tam to problém nebyl, je to prostě o lidech. Držím palce, nedej sse holka!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko a Ninuško,moc Vám držíme palce,ať odvolání dobře dopadne!!!Je smutné,když přijetí brání plenky a rozhodnutí je v rukou jediné osoby-paní ředitelky.Také mám k naší školce řadu výhrad,ale děti s plenkami jsou tam běžně a společně se snaží odnaučovat.Holky nedejte se!Fakt je ,že bojujete i za další začarovánky!Ahoj Jarka

Anonymní řekl(a)...

No... to se teda pozná kvalitní speciání pedagog. Je fajn že jste se sí postavila, věřím, že to vyjde. Není možný, takovýhle jednání. Pro přijetí jsou snad povinni mít předem daná jasná kritéria - naše /normální/ školky je psaly i na rozhodnutí /např. nejdřív se přijímají všichni předškoláci, potom děti samoživitelek, potom pracujících rodičů a dál podle věku/. Taky jsou povinni mít jasno v tom, jaký vlastně podklady potřebují od rodičů. POkud si nevyžádali lék. zprávy, rozhodně jim je nedávejte a poukažte na kraji na to, že je nemají. Nebojte se a držíme pěsti

Anonymní řekl(a)...

Řekla bych, že můžeš použít oslovení: Vážení,....

Myslím, že ho můžeš poslat rovnou, ale důležité je mít důkaz, že jsi ho poslala. Tak myslím, že je lepší poslat poštou doporučeně nebo při osobním převzetí nechat orazit kopii, že tohle převzali. Už jsem zažila, že úřednici popřeli, že něco převzali nebo, že člověk o něco žádal. Taky ho můžeš poslat oběma naráz... Hodně štěstí a všechno jim tam vypiš... Míša

Dana řekl(a)...

Lucko, asi bych to udělala tak, že bych to dala jí, ali i na kraj (poslala bych to tedy poštou na obě místa) a lékařské zprávy bych poslala jen na kraj - ať vidí, podle čeho rozhodovala. No a oslovení psát nemusíš - můžeš napsat: Věc: Odvolání proti rozhodnutí ze dne...č.j...Přeju vám moc a moc, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. Dneska jsem měla podobnou situaci - ukončovaly jsme pobyt v lázních. Úplně jsem se překvapila, jak jsem to v klidu zvládla...no inspirace :-))

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci,
neboj se, to co píše Sikorka je už na hranici scifi a poplašné zprávy. Neber to vážně, tvůj otec má pravdu, tohle si oni na Nindu opravdu nedovolí, jsou za to postihy. Ještě pár rad k tomu odvolání a zápisu do MŠ. Překvapilo mě, že ta "paní ředitelka" Vám rodičům neumožnila nahlédnout do spisu ještě před rozhodnutím. Ve většině školek to je možné. U nás byly zápisy ve městě 11. a 12. května, 14. května jsem mohla jít nahlédnout do spisu a dne 17. května už jsme chodili pro rozhodnutí.
Podle mě máš velkou šanci to odvolání vyhrát, protože ředitelka rozhodně neseřadila spisy podle priorit a nepřihllížela ke zdrav. stavu. Co se týče formalit, tak já bych klidně na ten kraj zavolala osobně a zeptala se, jestli jim můžu poslat odvolání doporučeně nebo to musí jít přes ředitelku MŠ. No a možná by ti poradila paní ředitelka ze školky blízko tvého domu, určitě má s odvoláváním nějaké zkušenosti.
NEDEJ se a bojuj! Ninda si školičku zaslouží a kvůli jedné arogantní osobě rozhodně neustupuj.
Betuzilka

Anonymní řekl(a)...

Tohle jsem našel na webu:

My poslali v pátek tohle: http://www.madmax.cz/web/blog/Seznam/2010/5/7_TAK_JSME_SE_ODVOLALI_....html

Uvidíme co to udělá... Každopádně už mám opravdu dost toho věčného protežování těch "míň šťastných"... Solidarita je krásná věc, ale čeho je moc toho je příliš... Školka ve smyslu zákona není sociální zařízení na hlídání dětí, aby mohli lidi chodit do práce, ale vzdělávací instituce... Naše malá chce mezi děti, doma si vymýšlí imaginární kamarády a to abych ji to dopřál nás stojí 10 tis. měsíčně a každý den hodinu v autě po Praze - a to máme školku, která se platí i z mých daní za rohem.

Sikorka řekl(a)...

Já nemyslím,aby si ustupovala,taky myslím,že to odvolání vyhraješ. Rozhodně v něm pokračuj!!!!
Nejspíš by Ninušku mohli přijmout na výjimku(nějak to jde, vím,že u nás ve spádové školce je taky o 2dětičky víc,než by mělo být)
Ale to co píšu výše,o tom jak se zbavit nepohodlného dítěte nejsou poplašné zprávy,bohužel.Přesně takhle dopadla jedna moje kamarádka. Nastupovala do práce,prckovi bylo něco přes čtyři, ona vyhrála odvolaní na kraji (nebylo to tedy do speciální školky)a paní učitelky s ředitelkou v čele se už postarali o to,aby se jejího malého zbavili do konce září. Pak říkala,že to bylo skoro na žalobu,ano Betuzilka má pravdu,opravdu by za to měly být postihy, jenže jim nešlo nic dokázat. Hned měly argumenty,že je to v tom dítěti.
A dodávám, nejednalo se o naší spádovou školku, tam je ředitelka hrozně fajn.
A z mého pohledu se jedná fakt o hodného klučinu, spíš tiššího.
Doufám,že u vás jsou paní učitelky správné. A když ti Ninušku přijmou(a já bych ti přála aby jo), jestli je paní ředitelka tak korektní,a tak správná jak se dělá, tak by opravdu měla postarat o to,aby Ninuška(a nejen ona,i všechny ostatní děti)byla ve školce maximálně spokojená.Protože přesně jak píšeš, o Ninušku jde především!!!

A k oslovení do odvolání, udělej to jednoduše, napiš DOBRÝ DEN, já to píšu do všech žádostí(a že už jsem jich napsala nespočítaně).

Lucie Pokorná řekl(a)...

Ahoj holky...já bych to napsala tak jak píše Dana
Věc:odvolání proti.....Já píšu všechno takhle a myslím že na netu seženeš jak se co píše,měla jsem na to i stránku,ale už nemám je to dýl.
Jinak s těmi naschvály bych asi taky měla strach,nejhorší je ,že do té školky člověk nevidí a co když tam budou Ninušce fakt něco dělat,cokoli třeba odstrkovat a nezařazovat do kolektivu,já bych se taky bála a Ninuška ti to říct nedokáže...Je to sice děs vylívat si zlost na dítěi,ale bohužel se to děje a nikdo to nikomu nedokáže....Já ti nevim...No každopádně uvidíte jak to dopadne,všechno zlý je k něčemu dobrý a je to vždycky pravda...Když to nevýjde tak to asi vyjít nemělo a když to výjde tak to bude super,ale prověřovala bych je...

epavliko řekl(a)...

Dobrý den Lucko,
myslím, že rozhodnutí o nepřijetí je neplatné, když v něm nejsou uvedeny správné údaje o dítěti. Ten, o kom dokument pojednává, je neexistující osoba...

V tom případě bych asi chtěla, aby byla provedena provedeno nové "přijímací řízení" pro Ninušku.

Na nekompetenci paní ředitelky je potřeba důrazně upozornit :-). Nevyžádala si potřebné informace, uvedla chybné údaje... Jak píší ostatní, jí bych lékařskou dokumentaci do rukou nedávala, když se o ní nezajímala doteď... A třeba i zpochybnit, zda je to je pí ředitelka opravdu odbornice na svém místě - mohl by padnout i návrh na její odvolání a nahrazení někým kompetentnějším?

Domnívám se, že Vaše odvolání má všechny předpoklady dopadnout dobře - pozitivně, ale nejsem si zcela jistá, zda byste to Vy či dcerka nedostávaly "sežrat" od stávající paní ředitelky :-(.

Tuška řekl(a)...

Tak jsem odvolání sepsala, je to děsně dlouhý - na 3 stránky!!! Ale nešlo to udělat do 3 řádků!

Díky všem za rady!!!

Zítra to nesu naší zástupkyni, která se mi sama nabídla, že se na to se mnou podívá, protože já to prý určitě píšu přes emoce (no asi jo) a ona že by to zkoukla po formální stránce a jestli je to srozumitelný.

Tak jsem zvědavá, co mi na to řekne. Jinak ještě okopíruju ty Ninuščiny psychologické a neurologické zprávy a taky ono "neplatné" rozhodnutí o nepřijetí, ať to mají pěkně pohromadě a pošlu to nejpozději ve čtvrtek.

Taky jsem si sehnala číslo na paní z KÚ odboru školství, tak jí zavolám, že to pošlu přímo k nim, protože si na pí ředitelku vlastně stěžuju, takže to nechci dávat přes ni. A uvidíme, co mi doporučí.

Držte palce, jsem sama zvědavá, co to udělá :o)
Ale možná nic ... no, uvidíme.

Dana řekl(a)...

Luci, myslíme na vás pořád. Každou chvíli nahlížím, jak se to posunulo. Doufám, že úřady uznají skutečnost, že jste v právu...(jinak už bych fakt ničemu nerozuměla). Palce moc moc držíme.

Anonymní řekl(a)...

Luci, taky ti moc držím palce a myslím na Vás obě. Moc ti přeji ať to vyjde a vyhraje spravedlnost. Ninuška si školičku zaslouší a ty taky. Bohužel v našem "právním" státě spíše platí zákony džungle.
Věřím, že vše vyjde. Betuzilka

Tuška řekl(a)...

Takže ve finále má odvolání po úpravách stránky 4 :o)
Volala jsem dnes dopoledne na KÚ Odbor školství, mládeže a sportu, jestli to můžu poslat rovnou jim, nebo jestli MUSÍM přes ředitelku. V podstatě trvali na tom, že bych měla přes ředitelku, protože ona se k tomu musí vyjádřit a oni by jí to stejně obratem poslali a jen by se to poštou zdrželo.

Tak jsem jí řekla, že si tam na ni vlastně stěžuju a nechci jí dávat přílohy, které jim posílám, takže to tedy pošlu jim i jí zároveň, jí bez příloh, jim s přílohami (lék. zprávy) ... tak prý teda jo, tak by to šlo a nadiktovala mi jejich adresu.

Ale přitom jsem se dozvěděla, že to rozhodnutí bude asi fakt neplatné, když tam jsou špatně údaje o Ninušce ... jenže!!!! možná to všechno bude jinak a ředitelka se z toho vykroutí, protože prý jsem to chybné rozohodnutí neměla podepisovat. Když jsem ho podepsala, tak jsem ho vlastně přijala!!!!!

Ale já četla v rychlosti to drobným písmem a to velkým (její jméno), na to jsem se nezaměřovala, až když jsem vylezla, v autě jsem to zjistila. Tak jsem teda zvědavá.

Jinak mi taky paní z kraje řekla, že dneska si už na to lidi i berou právníka na poradu ... to je fakt neuvěřitelný!!!!

Do čeho jsem se to zase zapletla? Ale já se nedám a udělám, co bude v mých silách! Kruci, to je děsnej pořádek. Tak nakonec vše projde bez povšimnutí, protože já podepsala ve vypjatý situaci Rozhodnutí o nepřijetí, i když je úplně blbý!

No, počkám si, co na to všichni řeknou, nebudu předbíhat, ale nebude to žádnej med, to je mi jasný.

Dana řekl(a)...

Tak zase čachry machry...ach jo. A pročpak tě paní ředitelka neupozornila,že když to podepíšeš, tak s tím vlastně souhlasíš a odvolání není možné? Prostě bych trvala na tom, že to byla vypjatá situace, a žes byla pod tlakem okolností a tak podobně. Čestný člověk by tě přece upozornil, že po podepsání je to nezvratné. Na tom rozhodnutí je přímo věta, že se proti tomuto rozhodnutí nelze odvolat?

Anonymní řekl(a)...

Luci, to je přece blbost. Fakt by to chtělo menší radu právníka. Ty jsi nepodepsala, že s tím rozhodnutím souhlasíš, ty jsi podepsala PŘEVZETÍ toho rozhodnutí. A k jeho obsahu se pak můžeš odvolat. Musela by tam být věta, že se proti tomuto rozhodnutí nelze odvolat, a to myslím odporuje školskému zákonu. Já jsem taky přebírala ROZHODNUTÍ osobně a musela jsem tam napsat slovo "převzala", potom datum a podpis. U nejstarší dcerky mi dokonce rozhodnutí v roce 2004 přišlo poštou, žádné osobní převzetí. Takže to je podle mě nesmysl.
Betuzilka

Anonymní řekl(a)...

Mně vzniká otázka, co svým podpisem na rozhodnutí stvrzuješ. Když uvážím, že nám došlo doporučeně, tak já jsem pošťačce podepisovala převzetí zásilky aniž by mi byl znám obsah. Z toho usuzuji, že jsi svým podpisem stvrdila PŘEVZETÍ a nikoli SPRÁVNOST VYHOTOVENÍ dokumentu. A i kdyby, tak jsi podepsala, že tě neberou do školky Lucko. Také by se na to dalo dívat tak, že ve věci žádosti o přijetí Ninušky rozhodnutí nepadlo a mělo, záleží nejspíš i na dalších údajích v textu. Máša

Anonymní řekl(a)...

Lucko, kdyby sis vzala právníka, tak by to rozhodnutí bylo neplatné určitě, teda před soudem. Příklad z jiné strany, ti nejlepší právníci se právě ve smlouvách soustředí na tyto chybičky, a tím dosáhnou snadno toho, že je třeba smlouva neplatná např., když místo Michaela bude jen Michala,... Slyšela jsem o jednom případu svědectví, kde policie při výslechu napsala jiné datum asi o den, než se nehoda stala a díky tomu bylo svědectví nevěrohodné a tudíž se k němu nepřihlíželo. Nenech se obalamutit, to rozhodnutí je z právního hlediska skutečně neplatné.... Míša

Anonymní řekl(a)...

Tuško, je jasné, že ty jsi v právu a máš před ředitelkou výhodu, neuvažovala jsi, že bys jí skusila ještě navrhnout dohodu, ale tentokrát podle tebe...

Jsou různé varianty, jak to může dopadnout, paní ředitelku můžou odvolat, ale taky ne... Může to zajít i tak daleko, že to skutečně bude řešit soud - když za ředitelkou budou stát a podpoří její rozhodnutí a ty víš, že si v právu a nedáš si to líbit... A jestli tam Nina bude chodit, možná by stálo za zvážení udržet si dobré vztahy a pokusit se ještě o dohodu... Ber to jako úvahy.... Míša

Tuška řekl(a)...

No, odvolání jsem už dnes poslala. Jedno ředitelce a to stejné, jen s přílohami na kraj. Takže teď se nechám překvapit, jak se k tomu kdo postaví.
Budu informovat.

Anonymní řekl(a)...

Budeme na vás myslet, aby to dobře dopadlo....

Ještě jsem si vzpoměla na jeden příklad s dobrým koncem. Dcera známého se hlasila na osmileté gymnázium. Nepřijali ji, i když měla výsledky přijímaček lepší než někteří kluci, kteří přijati byli. Z jistých důvodů se klukům přilepšovalo, možná i přilepšuje stále... Její otec - velký bojovník, který si nic nenechá jen tak líbit se odvolal a označil to za diskriminaci... Uspěl a dceru na odvolání přijali... Držím palce Míša...

Tuška řekl(a)...

Tento týden nám přišlo od paní ředitelky opravené rozhodnutí o nepřijetí. Opravila tam Ninušky jméno a datum narození. Že tam je jméno ještě jednou si nevšimla, takže stále jednou zůstává nepřijatá Lucie T.

Navíc přiložila krátký smířlivý dopis, že jako posílá to opravené rozhodnutí a že ji mrzí, že jsme se rozešly tak, jak si nepřála.
Navíc mě ujistila, že nepřijala do spec. třídy žádné dítě mladší než Ninuška kromě jediného, jehož matka žije sama.

Jinak od kraje zatím žádné vyjádření.
Posílala jsem to 29. června, takže jestli mají 30ti denní dobu na vyjádření, tak myslím, že by se měli ozvat každou chvíli. Uvidíme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...