"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

8. května 2010

Neštvi mě, mámo, a dej mi ten dudlík!

Trénuju s Ninuškou přitáhnout si věc, která je uvázána na vzdálenějším konci provázku.

Byl to jeden z testů u psycholožky. Nina jej samozřejmě absolutně nezvládla a sápala se přímo po klíči, který byl na provázku uvázán.
Mohli jsme s ním Nindě bimbat před očima, jak jsme chtěli, ukazovat, že visí na provázku až do alejuja ... když jsme ho pak položili před ní na stůl provázkem k ní a klíčem dál od ní, provázku si ani nevšimla a šla po samotném klíči.
Ach jo!

No a tak jsem vymyslela, jak to Ninu učit, i když zatím bez úspěchu :o(
Vkládám její oblíbený klíč přivázaný na provázku do průhledné plastové lahve. Provázek čouhá ven, klíč je vidět. No ale ... nic moc úspěch ... zatím.





Dnes jsem zkusila navázat tkaničku na milovaný dudlík. Říkala jsem si, třeba dudan zabere.
Zabral ... ovšem tak, že se Nina děsně rozzlobila, že ji trápím a nedám jí ho rovnou :o)

Koukněte se, jak se ten můj poklad umí rozčilovat :o)


11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tuško, nevím, o čem přesně tento test vypovídá, ale kdyby se tím zjišťovala schopnost používat nástroje, tak s tím mívají problém autíci, že jim nedocházejí souvislosti... Aspoň myslím... Míša

Tuška řekl(a)...

Myslím, Míšo, že tento test je o "chytrosti". Vyčetla jsem, že snad už děti kolem roka by to měly být schopné pochopit.
Tak jenom, že i když to "trénujeme", nějak "nám" to furt ve 4 letech nedochází. :o(

Anonymní řekl(a)...

Mne to naopak prijde celkem logicke, ze kdyz jste klic s provazkem polozily pred ni stul a je jedno,zda provazkem bliz k ni, ze sahla zcela spravne po klici, protoze ji provazek nezajima, s tim si prece nehraje, kdezto s klicem ano. Nejak to nechapu. Jo, kdyby si ten klic mela treba pritahnout pomoci klacicku, protoze by na nej nedosla, tak to by bylo neco jineho.To s tou lahvi ma taky smysl, rekla bych.

Hanka

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak uz mi to doslo. Podivala jsem se az ted na to videjko.;)

Hanka

Anonymní řekl(a)...

Je fakt, že autíci mívají dobré zrakové vnímání nebo vnímání vůbec, teda aspoň na věci. Tuško, zkoušela jsi někdy, jestli Nina najde rychle svoji oblíbenou hračku - třeba kousátko mezi ostatními hračkami...? To by taky mohl být takový úkol, možná... Míša

Anonymní řekl(a)...

Luci,my jsem tuhle zkoušeli dát Justýnce do uzké skleničky bonbonky,aby tam nedala ručičku a myslíš,že je vysypala?ani omylem:-(Ach jo ale zrovna jsme to říkali psycholožce a ona že se to prostě musí naučit,že to může vysypat, že to neví a jak jsme to asi půl hodinky nacvičovli už to pochopila a občas vysypala...ale taky děs byli jsme z toho celkem na nic...lucka

Markéta řekl(a)...

Lucko - no na tom konci videa - proč by tahala za provázek, když na ten dudlík dosáhne :-) Já tenhle test na Beatce taky zkoušela - výsledek byl ten, že pokud byla šance na předmět dosáhnout normálně, vzala si předmět, pokud byl dál, zatáhla za provázek. Napadlo mě, zkoušelas to Ninušku naučit, že bys její rukou ten provázek vzala a přitáhla? Několik dnů to takhle dělat - nechtít po ní, aby to udělala sama (Doman říká netestovat děti), po nějaké době tě pak určitě překvapí.

Jinak - moc krásný pozadí blogu, tak at se ti daří.

Tuška řekl(a)...

Hanko, takže z videa pochopeno? ONo jde o to, jestli dítěti dojde, že když na věc nedosáhne a čouhá z ní špagátek, tak že si ji může přitáhnout ... to je ta celá záhada. :o)

Markéto, to je jasný, že když na věc dosáhne, že půjde po ní, ale když byl dudan daleko na skřínce, stejně nepotáhla.

Taky ji to učím tak, jak říkáš, už od února. Teď už teda méně horlivě, ale zpočátku každej den. Tahaly jsme ten klíč z láhve SPOLU, nebo i něco jinýho na povrchu ... a nic. To jsou takový prkotinky a drobnosti, který když nejdou, tak tě to ubíjí, že je radši přestaneš dělat.

Pak mám zase výčitky, hele dneska jsem to neudělala, co kdyby se zrovna dneska chytla ... a tak furt dokola.

Miška řekl(a)...

Tuštičko,Tuško...jé Vy to tu máte ták hezký :o) .Vítejte na Bloggeru.
Tuško přeju ti,aby se Ninuška chytla a naučila se.Je to šikulka tak věřím že i toto časem zvládne,přeji jí to a i Tobě!!!

Tuška řekl(a)...

Miško, díky za přání i za chválu blogu ... však ty ho máš taky moc hezký, byla jsem se u vás podívat.
Držím palce s miminečkem!!!

Silvie řekl(a)...

Luci, ja to Tomiho ucila tak, ze jsme meli takoveho slimaka, ktery se dal za provazek tahat a pak jeho ulita se tocila a hrkotala. Schovala jsem ho pod gauc nebo postel, tam kam nedosahl a on mel v tom case rad i hru na schovavanou. Provazek vzdy trosku couhal z pod toho gauce ci postele a docvaklo mu to. Zkousela jsi nekdy dat jinou lahev nebo neco jineho, aby ten dudlik nevidela? Ci tak by ji to ani nezajimalo? Vis, aby se nerozcilovala, z eji ho nechces dat, ale aby ze zvedavosti popotahla, ze co to tam je.
Me by zajimaly vsechny ty podrobne testy ci to Tomi zvlada, delaly mu je nekdy ve dvou letech od te doby.
Jinak mate to tady moooc hezky. Mozna se casem az zaplnime estranky, taky sem prestehujeme. :-)))))))))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...