"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

12. května 2010

Ruce v puse :o(

V poslední době se mi zdá, že Ninda strká ruce do pusy víc a víc.
Měla je tam teda vždycky, ale přesto mám pocit, že frekvence vložení ruky do pusy stoupá.
Nahrála jsem na video, jak si Nina hraje ... okusuje chrastítko ... a přitom je tam krásně vidět, jak mimoděk vkládá ručku do pusy a hned ji zas vyndá, zase si chvilku hraje a zase strčí ruku na zlomek sekundy do pusinky.

Vůbec se mi to nelíbí a rozhodla jsem sem, že tato 2 videa pošlu i Dr. Baxové, což je naše genetička. Ať se na to koukne, mně to totiž připadá strašně divný. Tohle není "normální cucání rukou", to mi připadá jako mimoděčný pohyb, jako by si to ani neuvědomovala, nepřipadá mi, že by z toho měla nějaký "požitek", jako by ji k tomu "něco" nutilo (třeba nějaký pochroumaný gen?).

Navíc, když se na ta 2 videa podíváte, všimnete si určitě, jak má pořád strašně neklidné ruce. Jak s nimi stále vrtí a kroutí  (jak je má stále oslintané a studené, není třeba asi ani popisovat) ... Upřímně ... jsem na to tak zvyklá - na cucání i na kroucení -, že mi to ani nepřijde, ale když se na to soustředím, běhá mi mráz po zádech!

Zde jsou ta videjka s vkládním ruky do pusy. V tom druhém je to vidět ještě trochu lépe!




13 komentářů:

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci, já nevim čemu by to mohlo svědčit,ale mě to příjde jako docela normální,Justy vůbec ruce do pusy nedávala ani věci a teď ji kolikrát čapnu jak si něco do pusy dá...Okřiknu ji za to a hned to vyndá a má z toho děsnou srandu,ale mám strach, že bude dávat všechno, byla jsem ráda, že to nedělá a ejhle...:-(
Justy měla jeden čas pořád takové ty mycí pohyby,ale až hrozně,taky různě kroutila, ale pak jí to po čase přešlo,nemyslím že je to něco divného,ale vím, že ty máš různé genetické znalosti tak to asi víš lépe...Zkus do genetičce poslat a uvidíš...Samotnou by mě to zajímalo...Ale myslím ,že jsou to jen takové stereotipie rukou...

Tuška řekl(a)...

Lucko, Nina ruce odjakživa strkala do pusy, jako všechny malé děti, ale teď se to stupňuje, místo aby to přestávalo.

Co se týče sbírání ze země, to byl vždycky horor. Od té doby, co začala chodit (14 měs.) až do 3 let všechno sbírala a strkala do pusy. Kolem 2. roku milovala hlavně kameny a nedopalky! Loni, ve 3 letech, se to trochu uklidnilo, sem tam nějaký ten kamínek, ale jinak docela v pohodě.

Proto letos koukám jako blázen, zase ji to začlo bavit, to sbírání. A soustředí se HLAVNĚ na NEDOPLALKY čili vajgly a to je humus. Tuhle jsem jí ho zrovna dolovala z pusy!!!!

NEvím, proč se k tomu zase vrátila, už jsem myslela, že to máme za sebou a ejhle, je to tu zas :o(

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci, já jsem se na to koukla a je to opravdu zajímavé. Mě to nepřipadá jako typické sterotypie, ale je to opravdu nutkání, něco za co Ninda nemůže, ale nutí ji to dělat. Co se týče genetiky, tak kdyby za vše mohla nějaká delece nebo mikrodelece určitého chromozomu, tak by to na Nindě bylo vidět dost hodně vzhledově, ale ona je naprosto bez jakéhokoliv rysu genetické mutace. Takže mě to spíš ukazuje na něco jiného, taky to má podle mě velkou souvislost s tím malým růstem hlavičky (mikrocefalie) a s epilepsií. Moc a moc ti přeji, aby se vše vyřešilo, protože ta nejistota, co Nindě vlastně ubližuje, je hrozná. My jsme to u Míši taky zažili, ale dopátrali jsme se. Držte se holky moje.... Betuzilka

Unknown řekl(a)...

Lucko, nemůže to být neklid? Z videa se mi taky zdá, že to Ninuška nedělá proto, že by se jí to líbilo. To by si nechala ruku v puse déle.Možná ji ty pohyby uklidňují. Jára když byl menší, tak byl hrozně neklidný a ruce měl taky hodně těkavé, u ničeho nevydržel. Nemůže ta změna být třeba léky? Dřív se mi zdála Ninuška hodně klidná, teď to s ní pěkně šije
Nejspíš to bude takové obdobíčko, ale za zeptání nic nedáš.

Anonymní řekl(a)...

Tuško, náš Martin jako malý v době, kdy děti ochutnávají, tak to dělal tak jen trošku, jakoby se to moc nerozvinulo. Klidně jsem ho v 9 měsícich mohla dát do písku nebo dát mu na hraní hrách - nejedl ho... Zato se to rozjelo později asi ve 2,5 a má to do teď, že všechno ochutnává a pořád olizuje, jí hlínu, písek, kameny... Taky používá pusu jako úchopový orgán, když potřebuje něco podržet a už nemá volnou ruku, strčí si to do pusy. Může to být součástí vývoje nebo i stereotypie... Autíci to často mívají a myslím, že jim to ochutnávání může vydržet dlouho.

O genetice moc nevím, většina genetických poruch by se projevilo i jinak závažně... Otázka je, jestli jsou prozkoumány jen ty závažné gen poruchy a o těch lehčích se toho tolik neví...? Nejlepší by bylo nechat prozkoumat celý genom, jestli tam najdou nějakou mezírku nebo nedostatek, ale i tak to nemusí být průkazné. Taky jsme o tom přemýšleli, že vlastně u známých gen poruch musí být ta vada na genu vždy na stejném místě jako u Downova syndromu... a všechny děti mají stejné projevy. Ale třeba u autismu se uvažuje, že je genetický, přesto se to neprokázalo, protože je asi těžké najít shodu..., aby se mohlo říct, že všichni, co mají vadu na tom a tom genu, mají autismus... I když se o tom hodně mluví třeba, že ti můžou zjistit, jaké nemoci budeš mít a jak jim předejít, tak mám stejně pocit, že genetika je v plenkách... Míša

Eva řekl(a)...

Lucko, mě to přijde taky jako neklid, neví, co s ručičkama. Na druhou stranu buď ráda, že si ručičky uvědomuje a pozoruje je. Taky mi přijde, že si je strká do pusy, než si tam strčí kousátko, jako by dopředu oznamovala, že si chce dát něco do pusinky. Rozumíš mi, Verča si dá ruku do pusinky, když má hlad, Ninuška tím chce třeba říct, teď si vezmu kousátko.
Verča si taky prošla obdobím, kdy nevěděla, co s rukama a i teď s nima musí něco dělat. Když už nic jiného, tak aspoň rozhazovat hračky.

Lucie Pokorná řekl(a)...

Lucko až teď koukám na to druhé video,tam je to dobře vidět a konečně chápu co jsi myslela.Je to fakt divné,ale zase bych řekla, že mě spíše příjde,jako by chtěla dát ruku do pusy pak si to rozmyslela a řekla si v halvičce"Ahá já mám přeci kousátko"tak tam nebudu cpát ruku:-)Nebo nevim,ale je fakt jak píše Monča ,že je z ní teď docela šídlo,tak je třeba fakt tak neklidná:-)

Markéta řekl(a)...

Taky se přidám k holkám - přijde mi to jako neklid. Hele, zkus tyhle videa ukázat i Janě Baptie.

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj,
těžko říct, jak může být cenný názor matky jediného dítěte, které navíc taky není "standardní". Ale musím říct, že z pohybů rukou Vaší Niny jsem při sledování Vašich videí nervozní vždycky.

Bartoloměj má teď v poslední době taky pořád ruku v puse, ale u něj to vypadá na jasný zlozvyk, který asi s nedávným růstem zubů a taky s tím, že má ústní dutinu nadměrně citlivou (z toho pramení naše problémy s jídlem, s tím, že nekouše, že nemůžeme čistit zuby a asi i s tím, že nemluví). Takže mě to na jednu stranu vadí, když si špinavou ruku strká do pusy (pepř říkal naš zubař), na druhou stranu mě těší, že si tam strká aspoň něco (podporovat, říká logopedka). Ale každopádně jsou to totálně jiné pohyby, než ty Nininy.

Tomu mrazení v zádech prostě rozumím. A co se týče genetiky - ta pořád v plenkách je. Každé genetické vyšetření je drahé, zdlouhavé, možnosti a variací jsou tisíce. Nám řekli už v porodnici, že pokud se nenajde nějaký směr, kterým pátrat, proč je dítě nějak jiné, tak se do toho málokdo pustí. Bartoloměj třeba po narození vypadal divně (tzv. stařecký obličej). Dneska ale vypadá aspoň podle mě dost standardně, tedy až na to, že vyhlíží tak na 2 roky, místo na 3,5. A přitom děti s Williamsovým syndromem si mají být hodně podobné. Prostě tím chci říct, že ze vzhledu pozná genetickou úchylku jen fakt odborník, který se navíc s podobnou diagnozou už potkal, jinak je to pořád pátrání po jehle v kupce sena. A protože to rodiče nebo doktoři po určité době vzdají, tak dítě s končí s nějakou obecnou diagnozou typu mentální retardace...

Anonymní řekl(a)...

Tuško, myslím, že poslat to video odborníkům je dobrý nápad - třeba i všem jako neurologovi, psychologovi a psychiatrovi,... Docela by mě zajímalo, jestli se shodnou...

A teoreticky, když člověk chodí k psychologům, aby posoudili vývoj dětí, možná by taky stálo za to ukázat jim videa, kdy je vidět, co dítě zvládá v běžném životě, protože s nima nemusí zrovna spolupracovat ... Míša

Jana C řekl(a)...

Ahoj Luci, taky mě napadlo, jestli jí ty ručičky třeba nebolí. V konečcích prstů je hodně akupunkturních bodů, zkus jí je někdy chvilku jemně masírovat. Jestli to bude mít nějaký účinek. A když říkáš, že je má studené, aspoň se jí pěkně prokrví a zahřejí. Já pevně doufám, že je ten Ninuščin neklid jen nějaký skok ve vývoji. Jsem moc zvědavá, co na to odborníci. Mějte se hezky holky.

lunarka řekl(a)...

Ahoj Lucko,přikláním se k názoru,že tou ručičkou oznamuje pusince,že si tam něco chce dát.Spíš mě trošku zaráží to mnutí,ale ono to opravdu může být jakoby z nudy,že se jinak zabavit neumí.Nikolka taky hodně strká ručičky a vše co najde do pusy.Je to hrůza,pískoviště je zakázané.Taky si ráda ručičky prohlíží,no prostě máme to podobné.I když jde tak kouká dlouho na ruku a pak naráží,nebo zakopává.Jsem zvědavá,co na to genetička.
Pa Pavlína.

Tuška řekl(a)...

Holky, díky za nápady, sama z toho ale mám pocit horší, než že by tou rukou v puse oznamovala, že si něco jiného jde dát do pusinky.
Působí to na mě naprosto nevědomě. Rozhodně to není vědomý pohyb.
Zda je to jen neklid rukou nebo něco "horšího", těžko říct, samozřejmě bych byla všema deseti pro neklid a klasickou stereotypii.

Jenže hřebík na hlavičku uhodila Hanka, prostě mám z toho blbý pocit, mrazení a tušení. ... nevím teda přesně čeho ...

Ta videa jsem už genetičce poslala.

Co se týče masáží ručiček, to je dobrý nápad, Jano. Občas to praktikujem, ono i v rámci HANDLE se leccos "procvičuje a masíruje", ale nikdy není na škodu něco přidat, protože to ničemu neublíží, spíš naopak.

Takže ještě jednou díky všem za zamyšlení nad Nindy rukama ... o dalším vývoji budu referovat :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...