"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

15. května 2010

Šikulka "hledá" aneb síla motivace

Za poslední dny jsem nabyla pocitu, že pořád jenom frfňám, nic mi není dost dobré, Ninušku pořád jenom pomlouvám ... a podobně.

Tak tedy chci taky ukázat, že Ninušku můžu i chválit :o) Že je to šikulka ... samozřejmě, že jen když chce. A nejvíc chce, když se jedná o dudlík - to je motivace "jako bejk". Pro nic jiného by se tak nenamáhala.

To, že něco dokáže najít (pod polštářem, pod hrnkem) sice už umí docela dlouho, možná i rok (loni v březnu u Krejčířový ale ještě věc pod hrnkem najít nezvládla, no jo, ale nebyl to ani klíč, ani dudan, ani TV ovladač ... letos už jo - klíč) ... a pod tím polštářem myslím, že už asi i dva ... takže se nejedná o žádnou nově nabytou schopnot, ale je to fajn, že jí to jde a že to taky nezapomněla.
Všimla jsem si, že najít dudlík pod polštářem jí trvá kolem 20 vteřin. Aby bylo jasné, že nejde o "trik", vyzkoušely jsme to hned několikrát :o)









Pak jsme přešly na hrneček. První hledání bylo trochu zmatené, nevěděla hned, co si o tom myslet a pořád mi koukala po rukách, jako kde ten dudlík mám.
Na podruhé už věděla, o co jde a našla ho pod hrnkem v podstatě hned.






Nakonec jsem ji nechala po té dřině odpočinout a dudánka si pořádně vychutnat a nebrat jí ho z pusinky, jen co ho najde :o)



Ale protože vím, že samochvála smrdí, tak tu máme i doklad toho, že zas takové hvězdy nejsme a že ne všechno se hned podaří.
Hrát na klapky Nindě nešlo, jindy docela pěkně už natahuje ukazovák, když řeknu: "Prstík!", ale holt to ještě není stoprocentní.
Jinak ruku jí s tím prstíkem zatím musím vést, sama na klapky ještě neklape. Občas do nich plácá celými dlaněmi :o)

10 komentářů:

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,super vidíš to, Ninuška si pomluvy nezaslouží je to šikulka:-)A ty klapky teda taky super,my jsme na tom podobně taky natahne prstík, ale pořádně nám to nejde,taky jí vedu ruku:-(

Anonymní řekl(a)...

Lucko, nemám moc času pročítat Vaší historii a tak se ptám, jestli máte zkušenost s homeopatií. My teď s Toničkou zjišťujeme, že udělala OBROVSKÝ skok vpřed - dali jsme nové kapky od MUDr homeopatky a najednou: sama si na dotykovém displayi pouští písničky, sama se hrne do herny a vybírá si (pohledem, jemným ukázáním, naznačením) hračky, najednou zničeho nic pochopila princip hraček, které dosud nechápala.... Je to viditelný obrovský pokrok a já pro to mám jediné vysvětlení - ty kapky, potažmo homeopatii. Já vždycky věřila, že s Toničkou dokážu maximum, když budu pevná a když budu chtít, ale i tak to předčilo mé očekávání!! Lucko, ráda bych se s Tebou viděla a ukázala ti opět Toničku, třeba sama zaznamenáš, že i s naší dgn jde jít vpřed. Kdy bychom se mohly opět setkat? Přijedu. V červnu nebo raději až v červenci? Napiš. Andrea a Tony.

Eva řekl(a)...

Ninušce to krásně jde :) A všimla jsem si, že když je zabraná do nějaké činnosti, tak má ručičky v klidu a krásně uvolněné.

Aya řekl(a)...

No parádní pokrok. Mám z toho radost. Jen tak dál kočky. Tuško ty jsi prostě úžasná. :o)

Unknown řekl(a)...

Šikula:-) A příště maminko nepomlouvat!:-)

Jana a Šíša řekl(a)...

No skvělý! Dudu je velká motivace i u nás? A mamka huláká stejně jako já? :-))) Jen tak dál holky, jste šikulky.

Markéta řekl(a)...

Ninuška je šikovná :-) A Moniko naopak, já mám pocit, že když ty naše opičky trošku pomluvíme, tak pak něčím příjemně překvapí.

Markéta řekl(a)...

Lucko, a co zkusit dát Ninušce dudlík do nějaké větší nádoby třeba s těstovinami nebo fazolemi - jako sensorický box. Akorát ji pak hlídat ať to nejí. Dudlík je pro Ninušku veeeelká motivace a pokud by si tam vždycky aspoň trochu hrábla, tak by dostala i nějaké taktilní podněty pro ručičky. Mi přijde, že má s citlivostí ručiček dost problém a s tím by mohly možná souviset i ty její "pohyby". (Já jsem tak otravná se sensorickou integrací :-o)

Tuška řekl(a)...

Markéto, díky za zamyšlení. My toto děláme s košíkem kaštanů. Schováváme jí tam dudana.

Je fakt, že ho hledá. Perfektně ho najde, když aspoň trošilinku kouká ven. Když ho zahrabu okatě před ní do kaštanů úplně, tak ho hledá a hrabe se v nich, jen když má náladu, ale často se to na to vykašle.
Jak není vidět, nechá to být. Takže zase musím kousek ukázat, aby se chytla.
Ale je fakt, že občas si sama hrábně hlouběji, protože ho hodně chce.

Mohla bych zkusit i jiné věci, jak píšeš.

Ale co mě nejvíc dostává, je to, že my na všechno jdeme jen přes toho dudlu v poslední době.
Dřív ji přeci jen zaujal piškot, hrozinka, sice to bylo jen jídlo ... ale i to teď odpadlo a Ninu nezajímá absolutně nic kromě dudlíka a kousátka ... i ten klíč, což byla taky hodně silná motivace, docela upadá ...
Prostě ji nic nezajímá, nemůžu ji na nic namotivovat ... ach jo, je mi to dost líto ... vidím, že by byla schopná leccos udělat, najít, ale s ničím jiným než s dudanem nespolupracuje. Tak je to těžký.

A taky mi je líto to, že si myslím, že to tak vždycky nebylo. Že ji dřív zajímaly i jiné věci. Ne nějak extrémně, ale zajímaly.

Bráním se tomu, ale pořád víc mi myšlenky skáčou na slovo regres, fakt mi někdy přijde, že do něj upadá. Hrozně se jí smrskly už tak malé zájmy :o(

Tuška řekl(a)...

Andreo, u MUDr. homeopatky jsme byli na podzim, dostala jeden "prášek" a měl působit do března.
Během té doby byla Ninuška veselá a spokojená, ale jinak jsem nějaké větší zlepšení nepozorovala.
Pak se jí v únoru zhoršila epi, tak jsem psala paní Dr., jestli už by nepotřebovala další dávku, ale ona řekla, že ne, ať počkáme aspoň 6 týdnů.

No a pak jsem nějal zapomněla se s ní spojit, asi hlavně proto, že je až z Prahy a já bycjh potřebovala někoho odblíž, je to vždycky náročný se tam dopravit kvůli půlhodině.
A taky jsem neměla pocit, že by to prostě nějak zvlášť pomohlo.

Přesto jsem ale na homeopatii nezanevřela, naopak, mylsím si, že má svůj význam a vliv na člověka. Ráda bych si našla někoho tady poblíž, třeba ještě Plzeň, ale nějak nevím, kam se obrátit.

Andreo, ráda vás s Toničkou zase uvidím!!!! Je mi to vcelku jedno kdy, záleží na vás, jak se vám to bude hodit.
I když pokud by nevadilo, možná by byl lepší ten červenec, to už budou prázdniny a my se nikam nechystáme kromě 1. týdne v červenci a to ještě není ani jisté, že se někam pojede :o)
Tak dej vědět, jak by vám to vyhovovalo, spojte návštěvu zase s tetou a přijeďte!!!!
Třeba pak přes prázdniny přijedu já :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...