"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

9. září 2010

Dlahy - občasné řešení???

Vyzkoušela jsem, a musím se přiznat, že fakt ze zoufalství, zavázat Ninušce na ručičky takové ... jako ... no, ... říkám tomu "dlahy". 
Mám je doma půjčené od Venduly (Jiříkovy maminky) už skoro 2 měsíce. Oni je používali na to, aby si Jirka po operaci - tuším patra - nešahal na pusu. Když jsme byly s dětmi na výletě, předala  mi je s tím, ať je vyzkouším na chvíli dát Nindě, aby si pořád neokusovala ty ruce.

Nic nezabírá, ani uzel od Lamaze (bohužel), ani heřmánek či skořice - Nina má plechovou pusinku :o) Ještě tak na chvíli kousátko nebo dudlík ... ale toho se chceme spíš zbavit než podporovat, že?

Já jsem si nebyla jistá, jestli tohle - ty dlahy - chci vyzkoušet ... zavázat jí ruce. Nějak se mi to příčilo ... omezování osobní svobody jak v kriminále ... a podobně. Tak jsem je založila na poličku a pomalu se na ně prášilo (doufám, že se nezlobíš, Vendul? :o)

V poslední době jsem měla už několikrát nutkání to vyzkoušet, ale nakonec jsem to neudělala.

Dnes jsem se rozhodla.

Od rána měla Nina ruce v puse, slintala jako ďas, ručičky (i tváře) měla úplne mokrý, včetně rukávů. Taky je měla samozřejmě jako led. Sliny opravdu moc nezahřejí :o(
Ale to si jako neumíte přestavit! Ona nedělá mezitím přestávky, ona je tam má POŘÁD. Maximálně s nima chvilku zamáchá před sebou a šup zase do pusy. Nebo si ruku začne k pusince přirážet a není neobvyklé, že přirazí moc a pěkně se nechtěně rafne. V tomto směru je prostě neúnavná.

A nejlepší tečka za tím vším vždycky je, když se chce nechat pochovat, zvedne ruce a chytne mě kolem krku, případně za vlasy ... víte, co to je? ... ledové mokré ruce kolem vašeho krku stokrát za den??? Je to k zbláznění.
Už jsem začala nosit svetr s límcem. Jakmile mě začne chytat kolem krku, vrazím hlavu mezi ramena, zvednu si límec, tím pádem se chytne jeho a ne mého obnaženého krku. Na chvíli jsme na to vyzrála :o)

K tomu, abych jí vyzkoušela nasadit ty dlážky mě ale přivedlo pročítání anglicky psanými blogy (jojo, teď se tím dost probírám), kde jsem narazila na to, že maminky dávají holčičkám s RS (je jedno, jestli ho Nina má nebo nemá, problém máme stejný!!!) na ruce právě určité podobné "dlahy", které se tam dají zakoupit v různých barvách a vzorech (zřejmě na suchý zip). Dokonce jsem si všimla, že je děvčátka nosí normálně, třeba na výlet do ZOO (a ladí jim s oblečením :o)

Nazývají je arm braces (výztuhy, podpěry ruky, paže). Jejich smyslem je (dle popisu) předcházet poranění nebo nechtěnému, mimovolnému sebepoškozujícímu chování, usnadňovat léčbu omezením pohybu loktů proto, aby se předešlo poškrábání tváře nebo očí, dále mají pomáhat udržet ruce pryč od úst a obličeje a podporovat záměrné užívání rukou tím, že se přeruší mimovolné pohyby rukou.

Ty od Venduly jsou z nemocnice a jsou to teda takové ošklivé sestřenice těch zahraničních :o) Zavazují se na tkanice a do látky jsou nastrkány lékařské špachtle na koukání do krku.

Nechala jsem je Nině asi 10 - 15 minut. Čekala jsem, jak se na to bude tvářit. Docela mě překvapilo, že byla vcelku v pohodě. Jako koukala na to teda, chvíli máchala rukama, ale pak zjistila, že normálně může s těma rukama fungovat. Tak si šla po svým ...

Nafotila jsem pár fotek  a taky nahrála krátké videjko, jak si Nina vykračuje s dlážkami ...

Posted by Picasa

13 komentářů:

Dana řekl(a)...

Luci, vypadá na tom videu dost překvapeně...Ale musím říct, že mi to přijde dobré. Alespoň na chvíli přerušit to nutkání - jako by jí od toho odklonit. Třeba to Ninušku donutí i vzít předmět do ruky za jiným účelem. Uvidíš. Rozhodně mi to nepřijde jako trápení. Je to určitě dobré i pro to, aby si ty její okousané (jak píšeš-někdy i zraněné) ručičky chvilku odpočinuly. Možná by stálo za to po nějakých pěkných ortézkách se podívat - třeba i u nás něco bude...

Unknown řekl(a)...

Já si taky říkám proč ne, zkus to a uvidíš. Jen bych byla opatrná, kdyby to Ninušku nějak rozrušovalo. Na videu vypadá v pohodě, tak to třeba zabere.

Miška řekl(a)...

Tuško,
Dana má pravdu...Ninuška sic vypadá překvapeně,ale podle videa bych řekla,že je to dobrý strart pro nové věci.Žeby jí mohli pomoct soustředit se na něco jinýho,odpoutat pozornost od stereotipu.Neváhej a pátrej jestli by se tady u nás dali taky sehnat popřípadě nechat napsat na pojišťovnu.

Anonymní řekl(a)...

luci...ja to vidim take pozitivne... nevadi ji,vypada to,ze je plne akceptuje..prekvapeni tam je.to jooooo:-) ale vse nove je prekvapko..a hlavne jinak by si to asi nenachala ani dat popripade se vztekala a plakala...take mi to prijde jako dobre prilezitostne reseni.a urcite sepodivej po tech krasnych barevnych:-))laskonka

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,zdá se mi to jako prima nápad,určitě tím Ninušku nijak neomezuješ...lepší než okousané ručičky,hlavní je,že jí to nevadí...:-)

Anonymní řekl(a)...

Lucko,mě se to taky zdá dobré....a navíc mě se ty dlahy docela líbí:-),kdybys je obatikovala(Vendy promiň), byl by z nich krásný modní doplněk. Byla by jak malá "hipísačka",ty taky nosili rozevláté věci:-).
A taky se mi zdá,že díky nim mnohem rovnějš chodí. Jak ty ručičky nemá před sebou, tak má mnohem lepší držení těla.
A jestli jí nevadí...neváhej a dávej.
Alena Sikorka

Jana a Šíša řekl(a)...

Ahoj holky, Miška to řekla za mě. Držím palečky ať dlahy odvedou hlavně pozornost od ruček a Ninuška bude muset vymyslet něco jiného za lumpačinky.:-))

Andrea řekl(a)...

Mně taky nepřipadá nijak neš´tastná..

Tuška řekl(a)...

Děkuju za pozitivní reakce, potřebovala jsem si to u vás trochu ověřit :o)

Zas to brzo vyzkouším, i když zavazování těch tkaniček je trošku náročný. Na každé dlaze jsou 2 páry a Nina je pěkná žížala, pěkně se u toho kroutí.

Já jsem o těchhle ortézkách už četla před rokem a půl na českých stránkách, ani nevím kde. Když se o RS u nás zmínila dr. Krejčířová. Ale nikde jsem nenašla jejich obrázek nebo popis, jen že se jako někdy používají. Vím třeba, že je využívají v pražské školce Zahrádka právě u dívek s RS.
Jenže u nás to tehdy nebylo vůbec aktuální, takže mi bylo jedno, že žádný obrázek není.

Zajímalo by mě, jestli je u nás některé dívky s RS taky používají ... ale asi jo ...

lunarka řekl(a)...

Ahoj Lucko,myslím,že je to dobrý nápad.Je vidět,že to funguje.Nina si ani jednou do pusinky ruce nedala.A myslím,že by nebyl problem dlahy ušít na suchý zip.Myslím,že by byli vzhlednější.To Niky by zase nedala pokoj těm tkaničkám :o)).Holky držím palce,ať to zabere i nadále.Jestli je budeš chtít spíchnout,tak dej vědět.Ráda vám pomůžu.
Pa Pavlína.

Tuška řekl(a)...

No ... Pavlíno ... možná ti napíšu email ohledně těch ortézek :o)

Hledala jsem, jak to nosí ty holčičky ... a tady jsou odkazy:
http://reagan-haley.blogspot.com/2010/09/zoo.html
http://reagan-haley.blogspot.com/2010/08/today-girls-and-i-had-fun-pool-play.html
http://therobertsonstoday.blogspot.com/search?updated-max=2010-08-12T18%3A01%3A00-07%3A00&max-results=7 (tady na obrázcí jen jedna ručička, je vidět i na tom videu, a oproti té volné je mnohem klidnější, míň s ní plácá.)

Anonymní řekl(a)...

Tusko, kdyz jsem videla nadpis, tak ve me trosku hrklo, ale po shlednuti videa mne to tak spatny neprijde, spis naopak, opravdu na chvili odpoutani od zuzlani a pouziti rucek na neco jineho.
Jeste se mi moc libi, jak poklepkavala nozkou u tech dveri :-)

Jestli to budes chtit koupit u nas, moc rada to nekde objednam. Moje Klarka prijede v prosinci do Cech, tak by odpadlo postovne odsud.
Napis kdyz tak na mejlik!

Myshka

Tuška řekl(a)...

Lidi, psala jsem do školy Zahrádka v Praze, jestli a jaké s tím mají zkušenosti (vím, že je tam používají) a jestli mají nějaké tipy na výrobu a užívání.
Jsem zvědavá, zda a co mi odpoví.

Pak bych se, Pavlíno, kdyžtak ozvala mailem :o)

Myshko, já bych ti tedy taky napsala. To by možná nebylo od věci, mít doma jeden originál z USA :o) Zas tak drahý to není ... jo, určitě se ti ozvu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...