"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

15. dubna 2011

Setkání za jistým účelem - ortézky! (93)

Tak toto jsou tři princezny - Nikolka, Sárinka a Ninuška (odpředu dozadu), které se pravdě- podobně do týdne stanou hrdými majitelkami nových ortézek, specielně pro ně ušitých panem Hrnčálem - protetikem.

A co způsobilo, že se naše holčičky sešly tuto středu takto na jednom místě? No přece zkouška ortézek!

Pan protetik za námi přijel (snad až od Pardubic!) do Klatov, kde jedna z princezen bydlí a dvě ostatní se k ní se svými maminkami sjely.

Až ortézky dorazí poštou, samozřejmě je nafotím a předvedeme je v plné parádě, ale už teď musím avízovat, bohužel, že nebudou růžové s kytičkami, ani jinak barevné :o) , ale jen barvy tělové, jako naše punčocháče z dětství :o( Jde prý o velmi drahý materiál, je elastický a prodyšný - tak aspoň něco :o)
Budou dlouhé na celou ruku a na suchý zip.
V ortézce jsou zabudovány, tuším, dvě kovové dlahy, které se dají vyjmout, aby se látka dala přeprat.

Jsem zvědavá, jak se osvědčí a třeba to ani nebude vypadat špatně. Jen jsou prostě ÚPLNĚ jiné, než ty z blogů Rett holčiček, tak jsem z toho drobátko rozhozená :o) Však uvidíte sami!

A tady máme pár fotek z návštěvy. Ten pán nahoře, to je "náš" protetik, velmi příjemný a šikovný mladý muž :o)
Kromě děvčat se na fotkách vyskytuje ještě klučina, jak jste si jistě všimli. To je bratříček Sárinky, Martínek. Je mu pět a půl roku a Sárince tři.

Abych nezapomněla  - chtěla bych vyzdvihnout naši hostitelku, maminku Nikolky, Pavlínu! Pavlíno díky moc za poskytnutí azylu pro naše rodiny, díky moc za super občerstvení, které jsem ti skoro celé snědla, a díky moc za vytvoření pohodové atmosféry pro nás i naše děti.
Jsme ti s Monikou moc vděčné za to, že jsi nám umožnila setkat se u vás ... protože jsi na půl cesty mezi námi.
Zde jsem zvěčnila rodinu Sárinky - ta stojí po boku své milé a sympatické maminky Moniky. Dole je fotka téměř kompletní rodinky. (Samozřejmě bez taťky - ti se našeho dýchánku neúčastnili ani jeden :o)
Vzhledem k počtu dětí bylo docela rušno, o největší zábavu se postaral Martínek - třeba rozebíráním skluzavky a počítáním do dvaceti :o)

Protože je skoro stejně starý jako Ninuška, nedalo mi to, abych si nepředstavila, jaké by to bylo, kdyby se na té kluzavce klouzala ona a zároveň odříkávala číselnou řadu ... zatím jsem jí tu zařizovala ortézky na ruce, aby si je jednoho dne neukousla :o(  Nemůžu se té představy nějak zbavit ... i když vím, že je to cesta do pekel a že tyhle představy mi vlastně ubližují.

Nikolka je skoro stejně stará jako Ninda, bude jí za pár dnů pět.
Kdybych holkám měla dát nějaké přívlastky, volila bych tyto: Nikolka "horolezec" (asi jste si všimli, jejích výkonů :o), Sárinka "miminko" (když ona je tak maličká a roztomilá proti našim pětiletkám!) a Ninuška "spáč" (páč minimálně půlku návštěvy prospala a taky prosvačila v Nikolčině židličce TOBI, stejné, jako je naše :o)

A ještě jedna věc - Sárinka je tak šikovná, že normálně sleduje na počítači "cvičení s Míšou" a hrozně ji to baví (na fotce vlevo dole)! To jsem teda koukala - u nás zatím TV a počítač neletí :o(
Takže, holky, jsem ráda, že jsem se s vámi viděla, že jsme mohly popovídat a probrat aktuální dění. Doufám, že to nebylo naposledy a že se uvidíme brzy, minimálně na setkání rané péče v květnu!

Ortézkám zdar!

7 komentářů:

hana.kubikova řekl(a)...

Pardubická protetika je asi vyhlášená, mě ted psala jedna maminka, že tam její dceři Justýnce právě vyrábějí ortézky na nožičky, něco jako SureSteps, které se prodávají v USA - na správné držení kotníků. Něco takového jinde v Česku neseženeš... Zaplatí Vám ty ortézky pojišťovna?

Tuška řekl(a)...

Jo, zaplatí. Dokonce to ani nemusí tenhle kód být schválený revizákem.

Naše doktorka - neuro to nevěděla, tak mě radši poslala s tím předpisem na pojišťovnu a oni mi to bez problémů schválili - 1 pár.

Ale ta druhá maminka - Monika, tak tam to byl problém, doktorka předepsala jeden kus a ani ten jí nechtěli schválit.

Ale protetik teda říkal, že to vůbec není nutný, že to nepotřebuje mít schválený od revizáka, že mu stačí jen předpis od Dr.
U mě byl z toho na větvi, že jsem si sehnala i to pojišťovácký razítko :o)))

Sehnala nám ho Pavla z rané péče z Prahy. Nevěděl jak, ale prý asi přes Jedli, kde pro ně taky dělá.

slzicka řekl(a)...

Taky mám pořád v hlavě výjev kdy stojím u okna pozoruji děti jdoucí 1 září do školy v čase kdy by ta moje měla oficiálně jít-zatím si stavěla komín s kostek a bylo ji to putna.Ale obě jsme se dočkaly a i my už máme svá 1 září a poslední den s kytkou-jako ti ostatní.Dnes jsem ve fázi kdy při bližším seznámení s dceřinými zdravými vrstevníky spíše úlevou oddychnu,že tohle se mě naštěstí netýká.

Anonymní řekl(a)...

Lucko, Anička už ortézku od pana Hrnčála má. Byla první hrdou majitelkou. Neuro napsala naprosto bez problémů poukaz na obě ruce. Používáme většinou pouze na jednu ruku, občas na obě. Pan Hrnčál byl totiž v Praze, tak jsem mu vše poslala nascanované, on přijel na zkoušku, pak ani ne za 14 dní dorazil i s ortézama. No máš pravdu, na parádu rozhodně nejsou, spíš to působí, že má anny ruku komplet v sádře :o) Vždyť uvidíte, holky. Ale účel to plní.. jen jsem si ortézu představovala malinko jinak. O vzhled mi ani nešlo, ale že bude ruka více pohyblivá, jen se prostě loket neohne a tím se nedostane ruka k hlavě, aby se bouchla.. Ale já spíš srovnávám s tím, co jsem pro ni vytvořila kdysi improvizovaně já :o)
Tak ať jsou dětičky hlavně spokojené a moc jim to nevadí!
Hanka s Aničkou

Tuška řekl(a)...

Hanko, tak to jste vy!!! :o) On říkal, že už dělal jednu do Prahy.

Víš, že na to taky myslím, že bude mít Nina málo pohyblivé ruce, nebo kdyby padla, tak nemůže ani využít obranný reflex, protože jí to ta fixace nedovolí ... no nevím, měla jsem taky trochu jinou představu.

Já teda chtěla aby to bylo něco jen přes loket. Myslela jsem, že když mu Pavla posílala ty odkazy na prtézky US Rett holčiček, tak to nějak tak vytvoří.

On to vzal podle mě trochu moc "proteticky" ... nechci to ani jeho teda kritizovat, je dobrej, že se tím vůbec zabýval a ještě jsme je Nině ani pořádně nezkoušeli, ale upřímně z nich mám trochu strach ... tak uvidíme, jestli nakonec přeci jen nedojde na samovýrobu nebo objednávku ze zahraničí :o)

Andrea řekl(a)...

Držím palce,a´t se snimi nějak smíříš,Lucko! je mi jasné,že ti často musí být smutno...nechala jsem ti něco malého u mě.

Anonymní řekl(a)...

Lucko, tak pokud se rozhodneš pro tu objednávku ze zahraničí, tak do toho půjdeme s Aničkou také. Aspoň bychom si podělily náklady :o)Tahle ortéza Anny stejně moc dlouho nevydrží, je dost uzoučká, takže např. na mikču ji nedám, jen na tričko...
Hanka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...