"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

29. května 2011

Alergik??? (100)

Tak se nám to zase všechno zamotává ...
Mrzí mě, že sté vyprávění o Ninušce a o nás nebude zrovna veselé.

Na pondělí jsme byly s Ninuškou objednané na hospitalizaci na Kliniku dětského a dorostového lékařství do Prahy za účelem kompletního metabolického vyšetření.
Lehce zvýšené teploty u Ninušky z počátku týdne jsme překonali, nic se k tomu nepřidalo a postupně během tří, čtyř dnů odezněly (to je také záhada, jsou téměř pravidlem v intervalu 6 - 8 týdnů). Zajásala jsem, že případná choroba je zažehnána a už nás v nástupu na kliniku nemůže nic ohrozit. Bohužel jsem se zmýlila ...

V sobotu v poledne se Ninušce začaly na kůži všude po těle objevovat rudé skvrny, které se šířily a pomalu přelévaly z místa na místo, postupně se v nich začalaly objevovat takové bílé flíčky - papulky a začaly být takové řekněme plastické. Byla jako v jednom ohni a samozřejmě se začala škrábat. Došlo mi, že je to nějaká alergická reakce. Přemýšlela jsem marně, co jiného jedla nebo s čím novým přišla do styku ... ale nic jsme nevymyslela.

Nasedli jsme i s tátou do auta a rozjeli se směr nemocnice na pohotovost. Na tohle vybavení doma nejsme. Nikdo z nás na alergie zatím netrpěl. Tam jsme si koupili kupón na regulační poplatek na pohotovost za 90 Kč a vyrazili na dětské oddělení. Lékařka potvrdila, že je to typická alergická reakce, a co že tedy Nina jedla. Říkám, že nic neobvyklého, k snídani měla chleba s pomazánkovým máslem a rajčetem a pak už jen jogurt. To paní doktorkce stačilo, víc dál nepátrala. Prý to rajče. To bývá častý alergen.

No jo, ale ona ho jí každý den a nikdy jí po něm nic nebylo, trošku jsem oponovala. Ale prý ta dovážená rajčata bývají ošetřována různými přípravky, které když se ne úplně důkladně omyjí, mohou také způsobovat takové reakce. Prý to bude spíš reakce na ten přípravek, než na to rajče. A dostala jsem doporučení mýt ovoce a zeleninu důkladně a v dost teplé vodě. Což sice někdy činím, ale ne pokaždé. Někdy to vezmu jen ve vodě studené a možná i trochu ledabyle. Takže jsem to nakonec zřejmě všechno zapříčinila já :o(

Lékařka se ještě podívala Nině do krku a poslechla si, jak dýchá - hrdlo čisté, dech klidný, napsala pak do zprávy. Ninda dostala injekci s kortikoidem do zadečku a dali nám domů několik prášků Dithiadenu proti svědění, máme jí dávat třikrát denně půl tablety. Prý se dermatitida může vracet, až injekce přestane působit.

Ninušce se po injekci téměř okamžitě ulevilo a kopřivka se začala vytrácet a blednout. Dithiaden zabral také. Nejenže Ninu přestaly zbytky vyrážky svědit, ale po příjezdy domů a podání tabletky se brzy projevily její uklidňující účinky - Nina na tři a půl hodiny usnula! To se nestalo odpoledne už snad rok, možná víc. Chodili jsme se na ni koukat, jestli dýchá. Když pak v 6 hodin večer vstala. strachovala jsem se, kdy asi večer usne a jak to bude vypadat v noci, případně jak brzo ráno asi bude fit. Nezbývalo, než se nechat překvapit.

Večer Ninda byla v pohodě, dvakrát se vykoupala, což jsme jí dovolili, když má takové trápení. A dokonce usnula do deváté hodiny - poměrně brzo na to, že vstávala v šest. Asi zase zapůsobil Dithiaden. Už jsme byli s tatíkem v dobrém rozmaru, že je to všechno za námi a že pobyt v nemocnici už ohrožen není, takže jsem i dovolila zažertovat ve smyslu, co kdybysme jí občas (kvůli problémům se spaním v poslední době) tu tabletku šoupli jen tak ... No, humor mě přešel brzy ráno.

Ve čtyři hodiny ráno se Ninda probudila  a vypadalo to, že  má vyspáno. Různě se vrtěla a sedala si. Pak vstala a štrádovala do koupelny. Vysadila jsem ji do vany a všimla si, že má kolem kotníku, kde měla ponožku, kterou jsem jí v noci sundala, protože se mi zdálo, že je teplo, rudý pruh.
Když jsem se koukala ještě v posteli, na bříško, žádnou vyrážku jsem nepozorovala. Pro jistotu jsem jí ale sundala celé pyžamo ... a zhrozila jsem se. Od pasu dolů byla opět v jednom ohni. Rudé obrovské fleky se táhly po zadečku, po nožičkách, pod plenkou ... a postupně to začalo zase přelézat i do horní části těla - kolem krku, do obličeje, podpaží, na ramena a tak dále.

Podala jsem jí na lžičce jogurtu půl tabletky Dithadenu a opět jsme vyrazili do naší okresky. Bohužel jsme museli zase zaplatit 90 Kč. Kdyby to bylo v jednom dni, tedy kdybychom to stihli podruhé do půlnoci, tak bychom platit znovu nemuseli, ale takto, v pět ráno už ano :o(
Rozespalá lékařka trochu vystartovala, že mi ale říkala, že se to může vracet. Ale když viděla Ninuščino rudé tělíčko, tak se umírnila. Znovu ji poslechla a řekla, že už jí druhou injekci dávat nebude, že se tělo kortikoidem nemá přesycovat. Pak chvíli pročítala v počítači zřejmě nějaké rady, jaké má další možnosti a rozhodla, že jí sestra dá čípek, který by měl působit asi tak 24 hodin a uvolňovat by se měl postupně, ne jako injekce, která působila najednou. Dál máme dávat Dithiaden a počítat s tím, že se to zase může objevit. Pokud ale bude mít klidné dýchání, už nemáme jezdit, protože to prostě musí odeznít samo.

Doma Ninuška ještě asi do sedmi usnula. Pokožka byla čistá. Vyrážka ustoupila. Já jsem zavolala do Prahy do nemocnice, v jaké situaci jsme a že tedy nevím, jestli máme jezdit, když nevíme, jak se to bude vyvíjet dál a navíc bere Nina další léky a má v sobě kortikoidy.
Sestra mi řekla, ať si zavolám zítra ráno v osm hodin, to že už tam budou lékaři po hlášení a ať řeknu, jak na tom jsme aktuálně. Pak se rozhodne.

Ninuška si kolem půl dvanácté dopoledne začala úporně drbat hlavičku. Zjistili jsme, že tentokrát vyrážka začíná ve vlasech a šíří se na uši. Měla jsem jak lampiónky. Zase jsme jí dali Dithiaden a sledovali, jak se dermatitida šíři po těle. Vypadala trochu méně hrozivě, spíše už jako takové mapy než vyložené rudé slité fleky.
Teď Ninuška už zase přes hodinu spí. Proto můžu psát. Manžel taky dospává to ranní cestování. Já už jsem si zdřímla ráno, když tatík vzal šichtu s Nindou.

Nemůžeme dělat nic, jen čekat, jak to bude všechno probíhat a jak to hlavně bude vypadat v noci a ráno. Jen můžeme tlumit svědění.

Všechno je už zařízené a připravené na pobyt v nemocnici. Je nakoupeno, domluvené návštěvy za Ninuškou a za mnou :o) , ale hlavně já i manžel to máme dojednané v práci. Za mě je vypsáno suplování (což o to, to se lehko zruší) a manžel má domluvené volno na pondělí, že nás poveze do nemocnice, kde si nechá potvrdit propustku. Teď se mu to zkomplikovalo, protože do poslední chvíle nebude vědět, jestli  pojede a někdo mu ji potvrdí, nebo jestli zůstane doma a ... no prostě to furt řeší :o)

Hlavně ale, aby Ninuška byla v pořádku. A také, aby to byla taková ojedinělá epizoda a nepostihovalo nás to často!!! Tak jsem si kolikrát libovala, že alergie se nám vyhýbají obloukem, ale zase se ptvrdilo, že člověk neví dne ani hodiny :o(

Kdyby nám ta hospitalizace vyšla, byla bych opravdu ráda, protože předpokládám, že hned tak nějaký náhradní termín nebude. A co kdyby náhodou se zrovna na něco přišlo! ... Ach jo!

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nemáte nový prášek či gel na praní,jinou aviváž?

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že byl už někdo rychlejší, ale mi se toto stalo, když jsem jednou (kvůli nějaké akci :-o) koupila Ariel. Tak hlavně ať je Ninušce líp a ta nemocnice vám vyjde (divné přání, ale snad chápeš jak to myslím). Markéta s Beatkou

Anonymní řekl(a)...

Opakuji svůj příspěvek-omlouvám se,pokud se nakonec ukáže dvakrát.
Psala jsem Lucko,jestli v poslední době neměla Nina v rukou nebo v puse nějakou novou hračku nebo věc,popř.i nějakou kytku.Ta alergie nemusí být opravdu vůbec z jídla,ale i z čehokoliv z okolí,s čím Nina do teď nepřišla do kontaktu.Zdravím Monča + Vítek

Anonymní řekl(a)...

Tuško, i u mých dětí se občas objeví alergická reakce, většinou jednorázová a brzy odezní, někdy je nutná léčba.. Teď jsou hodně pylové alergie, Martin, když byl menší a sypal si písek na ruce, tak se mu tam objevila alergie na pyl, který byl v písku. Nebo se mi stalo, že měl jeden den 40 horečku a další den se osypal, byla to taky jen alergie a brzy zmizela. A zhruba ve stejném letním období. Podobné skvrny jako u Ninušky se objevily i u mě, ale teda menšího rozsahu, kožařka mi na to řekla, že to bývá něco jako alergická reakce po viróze, psala jsi, že Nina byla nemocná, možná jí to přešlo taky do kůže a vůbec to nemusí být tím rajčetem... Míša

Anonymní řekl(a)...

Tak vám přeju, aby to taky byla jen taková jednorázovka, brzy odezněla a vy jste v pohodě zvládly tu hospitalizaci...:o) Míša

Markéta a Luki řekl(a)...

Neteř měla před týdnem něco podobného, čtyři dny teploty a potom asi čtyři dny vyrážky po těle - dle doktora to byla ( a teď nevím, jak se to přesně nazývá jestli pátá nebo šestá nemoc ), každopádně jak to přišlo, tak to odešlo. Tak doufám, že i u vás už je klid a vyšetření v nemocnici vyjde :-))

Martina řekl(a)...

Lucko, podobnou vyrážku jsem měla i já loni v létě. První má cesta vedla v neděli večer do lékárny, kde mi paní doporučila jakýsi pudr. No do rána se mi to ještě zhoršilo. Pak jsem vyrazila na kožní, kde jsem dostala injekci, nějaké léky a hlavně papír s kopřivkovou dietou. Za tři dny to bylo pryč, ale říkala, že to nepřeji nikomu. Navíc malé holčičce jako je Ninuška...

Ale hlavně jsem chtěla napsat, že v té dietě byly zakázané téměř všechny potraviny. Nakonec jsem mohla akorát suchý chleba s obyčejným máslem a suchou rýži.

Pokud se to nezlepší, zkuste vyrazit na kožní. Ale věřím, že to bude co nejdřív v pořádku.

Tuška řekl(a)...

Díky za tipy ... fakt nevím, nejsem si vědoma, že by jedla nebo přišla do styku s něčím novým, ani prací prostředek, ani nic podobnýho nemám novýho ... hračky nebo tak ... ěco tu je, ale to už zase je třeba tejden, čtrnáct dní doma ... takže fakt nevím.
Zítra uvidíme. Když se neozvu, tak jsme odjeli :o)))

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci, tak nam se neco podobneho objevilo, asi pred 14dny, mapy po celem tele, i usi mel malej cerveny, pak to jako by cestovalo po celem tele, sli sme k doktorce a ta nam rekla ze je to 6.sta nemoc, nekdy byva i s teplotama, nam se vyhly...jinak nam predepsala sirup AERIUS a tyden klidu a zmizlo to...uvidite co to bylo u vas, mejte se a doufam ze vam ta hospital. vysla.Ala

Evina K. řekl(a)...

ACHO JO, vy také z těch starostí nevyjdete. Držím palce, aby byla Ninuška v pořádku a mohly jste absolvovat tu Plzeň.

MMCH: Blahopřeji ke 100 na novém blogu. A do další stovky přeji, aby pozitivní zážitky a zprávy převožovaly.
Evina K.

Tuška řekl(a)...

Děkuju vám všem za rady. Ekzantém do pondělí do eána vymizel, takže jsme nakonec do Prahy na Karlov jely!

Včera jsme dorazily s NInuškou domů sanitkou, kterou nám v nemocnici bez problémů objednali, jen jsme na ni museli čekat do půl 5. :o(
Ale hlavně že už jsme doma. Bylo to náročné a brzy napíšu víc.
Teď s NInuškou relaxujem a adaptujem se na normální provoz :o)

Tuška řekl(a)...

Evino, díky :o)
Jo, a ta stovka není jen na tomhle blogu, ale dohromady na obou mých blozích - tedy i na tom našem prvním. Já jsem tady články číslovala dál a ne zase od jedničky :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...