"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

7. prosince 2011

Raději vidličky než nože

Na YouTube jsem se díky panu Ivanovi J. dostala na film RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE - pravdivý dokument o jídle a našem zdraví (na kanálu Igora Chauna), který má hodně společného s "Čínskou studií".
Je to o stravě, o nemocech a dvou vědcích (jedním z nich je právě autor zmiňované Studie Colin Campbell) ... a je to fakt zajímavé.
Mě to sice už nepřekvapilo, páč "Studii" studuji (i když stále ještě nejsem u konce).
Ale je to jiné číst (obzvlášť na počítači - radši čtu v posteli vleže, nebo aspoň v křesle :o) o věcech a pak je vidět "na plátně".
Doporučuju vytrvat do konce, i když to není na pár minut.

Ve filmu jsou definovány důvody, proč jsem přestala s Nindou jíst mléčné výrobky a cukr, silně omezila bílou mouku (a mouku vůbec), maso, vejce a tuky včetně rostlinných olejů a zařadila do jídelníčku mnoho zeleniny (včetně mořské - řasy),  celých zrn, v menší míře luštěniny (ale oproti dříve dost :o) a ovoce, trochu semen apod.

V rodině máme na všech frontách jak diabetes, tak vysoký krevní tlak i cholesterol, srdeční potíže, lupenku, migrény, alergie, osteoporózu a mnoho dalších závažných civilizačních onemocnění. Pokud bych jim mohla stravou aspoň trochu (já doufám, že více) předejít, pak to má smysl.

Děkuju, pane J.! Mám z toho filmu radost :o)

4 komentáře:

Eliska řekl(a)...

Ahoj, zmínila si lupénku, na kterou i dost trpím já. Sice na tak markantně, ale vadí mi... Jakých potravin se vyvarovat při lupénce?

Díky, E.

Tuška řekl(a)...

Eliško, konkrétní přesně stavěné stravování na míru lupénce ti neřeknu, nejsem diagnostik ani výživový poradce, ale když si najdeš na netu standartní makrobiotickou stravu, tak ta by ti myslím měla hodně pomoci.

Pak je zajímavá kniha od J. Průchové - Zbytečné choroby, kde se nepíše přímo o lupence, ale o lupusu, což je taky autoimunitní onemocnění.
Každopádně rady tam jsou na naše poměry extrémní, na makrobiotické poměry standartní :o)

Většina zdravotních problémů je prostě způsobena stravováním (a nejen tím naším, ale jde to dál do generací rodičů a prarodičů ...), ale trvalá změna je v naší společnosti pro jednotlivce dost náročná :o(

Tuška řekl(a)...

Lidi, dokument byl autorem z Youtube odstraněn, ale pokud byste měli zájem se ještě kouknout, našla jsem to na uložto.cz, konkrétně tady: http://www.ulozto.cz/12005406/radeji-vidlicky-nez-noze-dokument-o-zdravi-a-jidle-mp4

Tam si to můžete stáhnout :o)

Anonymní řekl(a)...

document vymazali asi je ten film tak trochu pro spolecnost zavadnej

ale ...tady by chvilku jezte mohl zustat ;)

http://www.uloz.to/12005406/radeji-vidlicky-nez-noze-dokument-o-zdravi-a-jidle-mp4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...