"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

29. ledna 2012

Co jsme jedly v lednu

Ninuščino lednové menu vypadalo třeba takto:

Rýžové nudle se zeleninovou omáčkou a houbami a kysaným zelím.
Potom např. bílá rýže s dušenou zeleninou, napařeným květákem, listem čínského zelí s nastrouhanou ředkví a kopeček kysaného zelí.
A dále naturální rýže s pohankou a s dušenou zeleninou a la svíčková, s fazolkami černé oko, napařený květák a kopeček kysaného zelí.
Zde jsme si pochutnaly na špaldovém kernotu s krémovou brokolicovo-zeleninovou omáčkou a plátky uzeného tempehu.
Obzvláštní mňamka byl obilný salát - konkrétně jsme použila pšeničný bulgur, zeleninu jako na bramborový salát, uzený tempeh, vše promíchané s lžičkou biohořčice bez cukru a s tofunézou (samozřejmě sójovka, umeocet a jablečný ocet dle chuti).
Také dezertík jsme vytvořila - dokonce i do školky. Jde o jáhlový pudink - rozvařila a rozmixovala jsem jáhly s rozinkami, trochou sladu a vanilky, ozdobila kousky hrušky.

Tenhle talíř byl pochoutkou pro chutě i pro oči. Mám tam porci pro sebe (se 4 kousky tempehu) i pro Nindu (se 2 kousky).
2 různé obilniny (teď nevím přesně, co to bylo, asi jáhly a naturální rýže), dušená brokolice se zeleninou, pečená cibulka na sladko, napařená brokolice a květák, uzený tempeh.

Na tenhle oběd jsem pozvala mamku a babičku. Chutnalo jim.
Je to bezpluchý oves se lněným semínkem, čočkový prejt (čočka smíchaná s obilím - zde oves a s restovanou cibulkou, česnek, majoránka), petrželová krémová omáčka s česnekem (z kořene petržele ozdobená lístkem petrželky), napařená brokolice a květák, list čínského zelí a kysané zelíčko.
Mňam!
Posted by Picasa
Ne vždy to byl stoprocentní kompletní makrobiotický talíř, někdy chyběla luštěnina, to bylo, když jsem chtěla udělat odlehčené jídlo, jindy jsem nedodržela všechny poměry zelenin - chyběla třeba čerstvá, nebo kysaná, nebo napařená ... ale to víte ... nikdo není dokonalý :o)

14 komentářů:

Helaovečka řekl(a)...

Mňam, vypadá to výborně!!!

Aya řekl(a)...

No ty bláho To vypadá parádně. Je to těžké připravit? Koukám, že v dietním vaření jsi tak o tři levely výš jak já. Já bych s chutí zdravě vyvařovala, ale u nás tohle nevezmou do držtičky. Nejméně ochotně ti, kteří mají zdravotní problémy. Ale fandím ti v tomto směru moc. Vydrž.

Amelie řekl(a)...

Vypadá to dobře, ale já bych snědla tak poloviční porci.

Anonymní řekl(a)...

No vážně, vypadá to úžasně a určitě je to i moc dobré... s chutí bych si dala, mám akorát jeden problém a to ten, že bych to neuměla uvařit nebo by to určo nebylo tak dobré, jak by mělo.. Některé suroviny mi moc běžné nepříjdou, kde je Tuško nakupuješ a o kolik se ti tohle zdravé vaření prodraží? Hlavně, že Ninušce to jede...:))Míša

Tuška řekl(a)...

Amelie, no ... je fakt, že menší porce by mi neuškodily, ale na druhou stranu je to samá zelenina, takže to brzo slehne :o) Taky někdy je to na malým talíři, ale jak je to zblízka focený, tak to nejde rozeznat. Třeba ten obliný salát je určitě jen na malém talířku.
A navíc, i přes tyhle porce hubnu, a to je pro mě taky důležitý - nejen vzhled a chuť jídla, ale i to, že ho můžu mít dost - je to samá rostlinná strava - a přesto to vede ke zdraví a k lepší linii :o)
Doufám, že časem omezím i ty porcičky, ale nějak si tím hlavu nelámu.

Tuška řekl(a)...

Míšo, určitě by ses to naučila. Jde i zvyk a o cvik - jako všude. Navíc je to chutné a zdravé :o)
Když jsem začínala v červnu, tak dnes se tomu musím smát ... a za rok se budu smát tomu, jak vařím dnes - tím jsem si jistá ... to je normální vývoj.

Mně už to přijde běžné všechno, naopak je sousta toho, co ještě vůbec nepoužívám a naopak, co jsem před 2 měsící pomaliu neznala, dnes je to běžnou součástí naší kuchyně, něco ubírám, něco přidávám, přichází to samo :o)
A dražší mi to nepřijde. Když si spočítám, kolik jsme dřív dali za mléčné výrobky a sladkosti pro mě a Nindu, za maso, které není levné apod. (dnes ho máme s manželem jednou týdně), tak to rozhodně dráž nevyjde, základ je v obilí, luštěnině a zelenině a to není tak drahé a hodně se toho navaří.

Zeleninu děláme a jíme hlavně kořenovou, listovou a kulatou, většinou žádnou plodovou - tedy rajče, papriku apod. - a ta je teď v zimě vlastně nejdražší. Kysané zelí máme svoje vlastní našlapané, a příští rok si chceme s mamkou hodně věcí i samy na farmě vypěstovat. těším se třeba na dýně, že je nebudu muset kupovat a užijeme si jich, jsou super!

Některé dražší věci se čas od času musí koupit, ale zase dlouho vydrží. Takže nemyslím, že na tomto způsobu vaření nějak proděláváme, škoda jen, že to s námi nejí i tatík, ale ten to ze zásady nevezme do pusy :o(

Ninušce to teda opravdu chutná, tím ale nechci říct, že by jí nechutnalo i něco jiného, méně zdravého, jen jí to prostě nedávám ... vím, že mám výhodu v tom, že si o to neřekne :o)))

Sikorka řekl(a)...

Na těch talířích to vypadá super:-).

A úplně skvělé je,že to Ninušce chutná. Je fajn,viď, jak teď jí, normálně, snídani,svačinu,oběd,večeři a teplé, viď? Určitě je to pro ní mnohem lepší než jak jedla dřív.

U nás občas nějaké takovéhle jídlo propašuji:-).
Kupodivu hlavně to většinou chutná Aničce(i když kecy má,ale ty má ke všemu,asi nám začíná puberta).Tatínek s Klárkou jsou protestovači.Ale většinou to sní.

Skvělá věc je tofunéza, tou jsem nahradila majonézu i tatarku,když tak přikrájím do ní petržel:-)nebo jinou bylinu.

Ale vzala jsem jim jogurty:-)(a musím říct,že jim opravdu nijak nechybí). Ale je pravda,že když přijdou k babi,tak taky občas vyloudí nějakýho toho "pribiňáka"-nehrotím to, jeden jednou za čas jim nic moc neudělá.
Ukradením jogurtů jsem dosáhla toho,že Klárka začala jíst trochu zeleniny(i čerstvé). Není to moc,ale i ten drobet mi těší.

A technická připomínka. Drží tě pohromadě ty placky-palačinky i bez vajíčka?
Mě totiž zaujaly na "Jíme Jinak" ty celozrnné s jablečným piré-no tak jsem je zkusila-z poloviční dávky..a tragédie, prostě mě (ač všichni píšou,že jim jo)pohromadě nedržely.
Tak jsem zašvindlovala a to vejce tam klepla...no a dobrý.
Chutnají podobně jako štrúdl.
Tatínkovi tedy ne, ten je dostal s tím teplým celerovým salátem.

Čím u nás ale hřešíme(podle vás, makrobiotiků:-):-):-)) nejvíc,jsou brambory. Neboť loni je taťka zasázel na políčko a vypěstoval. A kdybych mu teď řekla,že jsou nezdravé,tak by se se mnou asi rozvedl:-).

Tuška řekl(a)...

Aleno, jojo, tofunéza je super! :o)

Mně palačinky drží, ale zpočátku se mi taky trhaly. Důležitá je tam ta pohanková mouka, ta má pojivové schopnosti a nahrazuje vlastně vajíčko. Ale je fakt, že jsem je dělala i bez této mouky a taky držely. Nevím, závisí pak taky a poměru oleje, rozpálenosti pánvičky, hustoty těsta ... a tak. Ale pohanková mouka hodně pomůže!!!

Arnica řekl(a)...

Tuško, jsi skvělá, fakt. Je super, žes vydržela! Já kdysi taky začínala s makrobiotikou, ale pak mé nadšení nějak vyšumělo... Musím přiznat, že po shlédnutí Tvých úžasných talířů a přečtení článku - nejenže se mi sbíhají sliny, ale vplula do mě nová energie na zdravé vaření!

Anonymní řekl(a)...

Tady se vždycky přesvědčím, že se jí i očima:-)
Lucko, prosím, jak děláš ty cibulku na sladko? S jakým podkladem - na čem ji děláš?
My moc pokroků neudělali, to že do něčeho dám pohanku je asi největší úspěch. Ale vlastně jeden úspěch ano, Kuba už občas sní i pohankovou kaši od Nominalu, sice hřeším, že tam nasypu nahoru pár cereálií, ale jinak by nevlezl ani do kuchyně, natož ke stolu:-)
Doboru chuť a dobré dny.
Magda

Tuška řekl(a)...

Ahoj Magdo, cibulku na sladko - asi by se měla správně upéct v troubě. Já ji dělala na pánvi, dala jsem trošku oleje (slunečnicový za studena lisovaný) a oloupanou cibulku jsme ze stran osmahla trochu do zlatova (mně drobet víc do hněda, Nindě do zatova), udělala jsem chybu, že jsem ji nakrájela na půlky, takže se potom trochu začala rozpadat.

Pak jsem to trošku podlila horkou vodou, aby se podusila doměkka. Nakonec jsem cibule zakápla troškou jablečné šťávy (koncentrát), ale ona je sama od sebe cibule slaďoučká, takže by se ani nemuselo ... ale bylo to dobrý! Voda se vypařila a cibulky byly super, sladký - prostě k sežrání :o) I Nindě moc chutnaly!

Příště jich zkusím udělat víc a v troubě.

Pohanka je fajn .. a má Kubík rád sladký? Včera jsem udělala výbornou sladkou marmeládu (povidla) stoprocentně bez přidaného cukru!

Vzala jsem sáček nesířených meruněk a zbytek rozinek, pořýdně jsem je několikrát promyla a propláchla od prachu a roztočů a pak jsem je zalila vodou a vařila. Tak dlouho, až se úplně rozvařily a voda se vyvařila. Zbyla vynikající sladká marmeláda.

Dnes jsem udělala palačiny ze špaldové a pohankové mouky s vanilkou, namazala na ně marmošku a bylo to super!
Jen to na mě už bylo nějaký moc sladký :o)

Držím palce na zařazení něčeho nového :o)

Anonymní řekl(a)...

Trochu mimo mísu, ségry tchán je Slovák (a jmenuje se Polák:-)) a naučil nás něco delikatesně žrádelného - pardon. Svléknout cibuli a hmabatou ji hodit do ohně jako např. brambory - JE TO FANTAZIE A TAKÉ VYNIKNE TA PŘEKVAPIVÁ SLADKOST.
Kuba má rád sladké, ale marmeládu do něj dostanu málokdy. Na lívance nebo do muffinů ji sní.
Pohanka je dar, jsou z ní dobré i sušenky. Jen jsem už dříve přiznala, v detailech hřešíme, nemáme to úplně 100%ně "zdravé".
Ale pokud si dojde pro to "kulatý křupavý" než pro párek, i to je fajn.

LUCKO, TY ROZINKY...pamatuju, jak to pro mě kdysi byl šok, co to rozinky jsou:-)) UMĚL BY SI JE ČLOVĚK DOMA USUŠIT "PODOMÁCKU?"
Mám je ráda jen tak ke knížce, když mám potřebu mlsat...a ráda je dávám i do muffinů...
Magda

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem doma uvařila to tvoje jídlo - čočkový prejt, bezpluchý oves s lněným semínkem, omáčku jsem vyrobila pórkovou, k tomu pickles,a čekala, co na to ONI, mimozemšťani .-)) Je nás doma pět, ale MB všichni nejedí. Takže nevařím MB kotle. Tohle jídlo bylo do hodiny pryč. Večer jsem ho vařila znovu, aby měl muž do práce, chce to ukázat chlapům v práci.... To byl fenomenální úspěch. Takhle prý můžu vařit denně!!!! Zuzka si přidala! MMch Zuzka je z naší rodiny ten největší bojkatér MB!! Takže to tady děkuji, žes mi dala inspiraci. Andrea :-)

Tuška řekl(a)...

Andreo, super!!! Tak to mám obrovskou radost, že jídlo mělo takový úspěch!!! Úžasný, fakt!
Kdyby se ti někdy podařilo uvařit něco moc dobrýho, co rodina ocení, zašli mi recept, ráda zkusím nový tip!
Máš štěstí, že ti to muž jí. Ten můj se toho netkne z principu. Je to fakt trapný :o(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...