"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

11. dubna 2012

Co jsme dělali a jedli v únoru, březnu a počátkem dubna :o)

Na to, abych v rychlosti shrnula uplynulé období zhruba dvou měsíců, kdy jsem se tu vyskytovala naprosto minimálně, potřebovala jsem dostat na tuto činnost chuť a mít na ni čas.
Dnes zřejmě nadešla ta správná chvíle, takže kdo má zájem, může zjistit, co jsme dělali, kde jsme se vyskytovali a co jsme s Ninuškou papkaly. 

Fakt je, že jsem u sebe to zdravé jídlo v posledních týdnech dost flákala a hrozně jsem z mého pohledu a pohledu MB "hřešila", protože mě strašně zmáhaly těhotenské chutě a nevolnosti, ale pár dní si už uvědomuju, že se vše vrací do normálu a já můžu zase jíst dušenou zeleninu, aniž bych si musela ucpávat nos (samozřejmě jsem ji po jistou dobu přestala jíst úplně, než bych jedla něco, co mi "smrdí" :o).

Jídlem ale nezačneme, to si necháme nakonec. Jako první tu máme fotky z dodatečné oslavy Ninuščiných šestých narozenin. Jak jsem už psala, v březnu oslava prostě nevyšla, a tak jsme ji spojili s dubnovou oslavičkou babiček Mirušek.
Musela jsem si vyfotit ten dort. Vypadá skvěle, že? A nevadilo ani, že ležel 14 dní v mrazáku. Stejně skvěle i chutnal. Se zdravou výživou tedy nemá nic společného, ale to mu na kráse neubralo :o)
Jen ta Nina ho moc nesnědla. Ona prostě na sladké moc není - ani na zdravé, ani na nezdravé :o)

 
 
Také jsme podnikli výlet do Plzně do Olympie, kde jsme sháněli  - já a tatík - nějaký oděv na svatbu. Obě moje švagrové se totiž před pár týdny rozhodly, že se letos vdají! Takže na jednu svatbu jedem na konci dubna do Ostravy a na druhou v červnu do Prahy. 
Mně začíná být všechno malé v pase, a tak jsem doufala, že si něco pořídím. Jeden vršek jsem si nakonec koupila, ale už jsem ho doma dvakrát "předělávala". Zato tatík si nakoupil pěkné věci a navíc mu i sluší, sakriš!
Ani Ninda nepřišla zkrátka, navíc byla hodná, klimbala v kočárku, nebo hopsala kolem nás. Až na ty mraky lidí kolem jsme si to celkem užili. 

Ninuška mezitím doma zjistila, že vysavač je úžasná věc a jakmile mně slyší vysávat, běží a stoupá, sedá a lehá si za vysavač a nechává si foukat do vlasů a obličeje. Nádherně jí u toho poletují vlásky ... a to je právě ta sranda! 
 
U Ninušky se střídá období, kdy skoro nejí a pak zase kdy jí jako protržená. Po jednom takovém "žracím" období má už pupíček větší než maminka (nahoře vlevo :o)! Teď momentálně ale zase stávkuje:o(
Jo, a usnout se dá všelijak, není-liž pravda?  Jen musíte být pořádně unaveni :o)
 
Taky k nám stihla zavítat teta Pavla z naší rané péče. Přivezla s sebou počítač s dotykovým monitorem a trochu jsme Ninu seznamovaly s tím, že se stačí dotknout, aby se "něco" dělo. Chvilku u toho k mému překvapení i vydržela ... ale jen chvilku.
Druhý den jsme pak na setkání naší rané péče, kterému věnuji extra článek, měly možnost vyzkoušet i iPAD. Spíš já než Nina :o)
 
A teď tedy to naše jídlo. Často to budou věci, které už jsme jedly před tak dávnou dobou, že si určitě na většinu ingrediencí nevzpomenu, to mi musíte prominout.

Toto je fazolový guláš s pšeničným bulgurem a cuketou obalenou v těstíčku ze špaldové mouky a ofritovanou. Vím, že cuketa není z hlediska MB úplně košer, ale já na ni v tom krámu dostala hroznou chuť!
 
Rizotko s ředkvičkovým soté! Rizoto je normální, bílkovinu tu zastupují fazole, ale to ředkvičkové soté, to je prostě mňamka maximální! Ředkvičky jsou na kyselo, dělané v umeoctu, zahuštěné škrobem kukuřičným nebo kuzu, je to otázka 10 minut. Kdyby někdo chtěl, ráda poskytnu recept. Naučila jsem to u nás na kurzu vaření.
 
Tady jsou důležité hlavně ty knedle. Jsou dělané ze špaldového kernota s troškou mouky. Tipuju to na brokolicovou omáčku a tofu s mořskou řasou.
 
Tohle už vůbec nevím, co bylo. Vidím tam nějakou čočku, možná jako prejt, možná na kyselo. Také jsme si občas užily "jablečného pudinku".
 
Tady jsem jablíčka (nebo jsou to jáhly?) udělala dvoubarevná - ta vrchní vrstva není mák, ale jablka (jáhly) jsou smíchaná s karobem (prostě taková jako čokoládová :o), posypala jsem je mandlemi, přelila trochou sladu rozmíchaného s vodou. A bylo to moc dobrý.
 
Palačinky, asi s nějakou rychlomarmeládou ze sušených meruněk, nebo s rozvarem z jablek ...
  
To na malém talířku je dušené jablko na páře. Úplně se pokroutí, zesládne a s mandlemi a skořicí a přelivem ze sladuje úžasné!
 
A toto jsem dělala dnes! Bylo to naprosto fantastické!!!
Knedlíky a la bramborové jsou z kukuřičné polenty! Ale napařené mají chuť úplně jako bramborové!
Zelíčko jsem udělala z nastrouhané ředkve vodnice a kedlubny, pěkně na kyselo, jako to "normální". Oblanšírovala (krátce povařila na horké vodě) jsem brokolici, květák a mrkev, opět jsem vyrobila ředkvičkové soté a maso nahradilo tofu s řasou osmahnutým na pánvi. Přidala jsem i trošku kysaného zelí, kterého nám zbylo ještě mraky, ale už na něj nemám moc chuť.
Vše dohromady hrálo barvami a chutěmi. Vím, že samochvála smrdí, ale tohle teda fakt nemělo chybu! :o)))
 
Posted by Picasa

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Teda Lucko,Vy jste dokonalá kuchařka zdravé výživy.Jídlo vypadá báječně!!!Obdivuji Vás,že si tu práci s tím dáte a ještě si pochutnáte.
Dort je také moc pěkný a Ninuška je opravdu jedna z mála dětí,co sladké nemusí.Náš Vítek je sladkým posedlý a aby to nebylo z obchodu,musím stále něco péct.Hlavně perník,koláče,buchty a mazance.
Tak Ninušce všechno nejlepší,i když se zpožděním.
Monika a Vítek

Andrea řekl(a)...

všše nejlepší:-)

Amelie řekl(a)...

Ta jídla vypadají nádherně, úžasně, barevně...Jen u nás o zeleninu skoro nikdo nestojí. Dort je nádhernej. Držím palce.

Zuz řekl(a)...

Jedla su moc pekne, dakujem za inspiraciu, moji chlapy maju zeleninu moc radi, akurat ja moc neviem co z nej pripravit. Co je skoda, byvame v australii a je tu moc pekna cerstva zelenina cely rok.

Evina K. řekl(a)...

Luci, přiznej se, že jsi ty fotky jídel upravila v Picasu! :-)
Sbíhájí se mi sliny.

Helaovečka řekl(a)...

Krásné počteníčko a ty nazdobené talíře, úplně se mi sbíhají sliny!!! Žebrám o recept na ředkvičkové soté.

Tuška řekl(a)...

Takže recept na ředkvičkové soté:

Na rozehřátý hrnec nalijeme smíchanou vodu s umeoctem (je dobré to ochutnat, aby to nebylo moc kyselé), udělá to šššššš, vhodíme do toho ředkvičky nakrájené na čtvrtky, dusíme 10 minut, nakonec zahustíme kuzu nebo škrobem.

A je to opravdu pochoutka!!!

Tuška řekl(a)...

JO, a fotky upravuju v Picase, dělám tam z nich ty koláže. Jinak ale další úpravy (jako třeba oříznutí nebo vylepšení barev, jasu apod.) dělám v programu Microsoft office picture manager :o)
V Picase by to sice taky šlo, ale na tenhle jsem už zvyklá :o)

katari řekl(a)...

Ahoj, Luci,

viem, ze do Prahy to nemate zrovna zarohom, ale posielam do pozornosti krst knihy Doba jedova 2, spolu s prednaskou Prof. Strunecke a Patocku. Je 7.6. o 17 hod. v Mestskej knihovni v Prahe, vstup zdarma.
http://www.mlp.cz/cz/akce/e7454-doba-jedova-2/
Majte sa fajn,
Katarina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...