"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

19. srpna 2012

Právě řeším ... (123)

... spousty věcí. A najednou. Ostatně jako vždy :o)
Tak na příklad:

  • Blížící se porod
    • Přála bych si co nejpřirozenější porod s co nejmenšími (nenutnými) lékařskými zásahy. Takový si ale zařídíte zřejmě pouze tak, že budete rodit doma. S tím se ale nesetkávám s pochopením mých blízkých, takže druhá varianta - pokusit se o to v porodnici.
    • Sepsala jsem si tedy porodní plán poté, co jsem "nastudovala"  všechny radosti a strasti porodu, postoj lékařů, porodních asistentek a můj. Jsem teď zvědavá, jak moc se moje přání ohledně průběhu porodu budou lišit od zvyklostí a možností porodnice, kde chci rodit. Do Vrchlabí totiž jet nehodlám :o)
      Ale je to pro mě opravdu důležité, tak mi držte palce.
  • Očkování našeho druhého dítěte
    • Toto téma řeším poměrně intenzivně, ale nechci se o něm teď a tady rozepisovat. Ještě jsem to všechno úplně nezpracovala. Každopádně zjišťuji možnosti u nás v Čechách. Pokud to stihnu do porodu, ráda bych o tom napsala nějaký textík. Myslím, že si tato problematika zaslouží svůj vlastní článek.
    • Mmch, nedávno mě napadlo se podívat Ninušce do očkovacího průkazu a zjistila jsem, že v roce 2008 byla přeočkovaná (potřetí a počtvrté) vakcínou proti dětské obrně (tehdy ještě na lžičku, ne v hexe), a to 10. 3. a pak 13. 5. V ten samý měsíc pak 26. 5 . dostala svoje první epileptické záchvaty. Je to náhoda? Možná ano, ale co když ne? ...
    • Čte nás někdo, kdo se pokusil o odložení očkování na pozdější dobu - asi tak aspoň o 2 roky, jak si to představuju já (klidně o víc, ale minimálně o rok!)? Jaké s tím máte zkušenosti? Prosím, dejte vědět!
  • Výbavičku pro mimi
    • Nějak nestíhám, ještě nemám v podstatě nic. A když, tak je to růžové po Ninušce a taky po Klerince, což je moje tříměsíční neteřinka. Ale co když to bude kluk???!!!
  • Plenky
    • Rozhodla jsem se že budu používat látkovky. Z mnoha důvodů -
      • ekologický
      • Jednorázové plenky jsou složené z propustné fólie (většinou polypropylén), nasákavé vložky (většinou buničina, která je pro zvýšení nasákavosti doplněna gelovým absorbérem na bázi polyakrylátů), nepropustnou folií k ochraně prádla (polyethylen), lepících pásků a gumiček. Buničina se vyrábí ze dřeva a umělé fólie z ropy - tyto výroby jsou energeticky náročné. Na výrobu pleny je třeba velké množství surovin (dřevo a voda na buničinu, ropa na umělé hmoty, paliva na transport) – cca 250 kg na jedno dítě, pokud počítáme, že děti nosí plenky asi 2 roky. Výroba buničiny, umělých hmot, doprava (včetně nákupů) a spalování zatěžují ovzduší. Při bělení buničiny se zatěžují odpadní vody. Odpad z plen je vzhledem k velké nasákavosti ještě objemnější a hmotnější – až jedna tuna na dítě. Odpad je nerecyklovatelný, skládkuje se nebo pálí, pleny se rozpadají za 200-400let. (zdroj SOS-Sdružení ochrany spotřebitelů)
        Látkové plenky spotřebovávají méně surovin a nevytvářejí tuhý domovní odpad. 
      • ekonomický
      • Zřejmě ušetřím. Klasické čtvercovky sice používat nehodlám, to bych se upřebalovala a uprala k smrti. Aby to ale bylo i ekonomické, nebudu si asi pořizovat zavazovací plenky a kalhotkové plenky. Zřejmě zakotvím u rovných plenek vícevrstevných, které by měly vyjít levněji než papírové jednorázovky.
      • zdravotní.
      • Látkové plínky jsou bez chemie, nevysušují (pochvu), jsou prodyšnější, i když reklamy tvrdí opak, není v nich vyšší teplota a nejsou parfémované - což by mohlo vést k dalšímu podráždění pokožky miminka; naopak jsou vyrobeny z přírodních materiálů - bavlna, konopí, bambus (který má přirozené antibakteriální vlastnosti), pro pocit se sucha se používají separační vložky, mohou se spláchnout do záchodu a svrchní kalhotky jsou na rozdíl od jednorázovek prodyšné. Taky se tyto plenky nemusí, některé dokonce nesmějí, žehlit :o) atd. ... 
      • Kdo se chce dozvědět více, tak třeba tady:  http://www.nejenprodeti.cz/proc-pouzivat-latkove-plenky .
    •  Ale ještě to musím probrat se sestřenkou, která také látkuje už skoro půl roku a nemůže si moderní látkovky vynachválit :o) Musím si ale pospíšit, protože se to všechno nějak blíží a já doma nemám zatím nic, do čeho bych mímo zabalila, no, při nejhorším do Ninuščiných plenek ...
  • Nosítko
    • To, že nosítko pro mimi budu potřebovat, je nad slunce jasné. Z praktických důvodů, abych měla volné ruce na Ninušku. Ale i z emocionálních důvodů, abychom byli spolu, co nejblíže to jde, a abych ho (ji) pořád neodkládala jen do postýlky (Ninda se bude hlásit o svá práva jedináčka, to je jasné).
      Teď však řeším, zda šátkovat, nebo si opatřit ergonomické nosítko zvané Manduca. Přirozenější mi přijde šátek, ale bojím se, zda se zvládnu naučit úvazy dostatečně bezpečně a rychle, aby mi mimi nevypadlo a aby mi to netrvalo dlouho, protože na učení moc času nemám :o( Tak že by přeci jen ta Manduca???
      Máte někdo zkušenost s jedním či druhým? Prosím, prosím, podělte se se mnou o ni!!!
  • Výběr barev do nově se malujících pokojů :o)
    • Tento a příští týden malujeme byt. Tedy maluje ho tatík, já spíše přihlížím a drobně poklízím. Na štěstí má manža pochopení a z největšího nepořádku i uklízí. Ve 35. týdnu těhu ani nemůže nic moc jiného čekat, už se totiž nemůžu pořádně ani předklonit, abych nepřepadla :o) Najednou mi to břicho "kupodivu" hrozně naskočilo :o))) 
  • Jediné moje štěstí je, že v posledních týdnech NEMUSÍM ŘEŠIT NINUŠKU!!!
    • Jinak už bych nestihla snad vůbec nic! Ona je úplně zlatá. Krásně spinká, nemá žádné záchvaty už více než měsíc, pořád se jen usmívá a líbá se s námi, nepláče, nevzteká se, vystačí si s klíčem i docela sama ... prostě neuvěřitelná proměna. A já jen tiše doufám, že jí to vydrží hooodně dlouho, a proto bych vás taky i tady chtěla poprosit, abyste i v tomhle drželi palce a pěsti a všechno, co máte, protože já (i tatík) teď trochu toho klidu potřebujeme jako sůl!

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Lucko, jeste jsem Ti to nepsala, ale uz to nejakou dobu vim, pac sem nakukuju, takze aspon strucne!
STRASNE MOC Ti preju, aby Ti vsechno vyslo podle predstav, rychly a prirozeny porod zakonceny zdravym miminkem. Tleskam latkovym plenam i odlozenemu ockovani (hodne stesti s timto, vubec nevim, jestli to v Cechach jde, mozna vzhledem k rodinne anamneze na to budou slyset?), zdravemu jidlu a HLAVNE
NINUSCE, ze je zlata a bez zachvatu, je to zazrak (a pak ze nejsou). AT TO VYDRZI!!! Myslim na vas. Myshka.

Sikorka řekl(a)...

Ahoj Lucko,

neboj porod zvládneš, a určitě s co nejmenšími zásahy, budeš už rodit podruhé...a to to jde rychleji.
A porodnice...no já bych volila tu,co je nejblíž, pokud by neměla úplně nejhorší pověst a nebo Plzeň(novou porodnici na Lochotíně)...rodila ségra(tedy císařem, jinak to nešlo, neměl kudy,zůstala zavřená),a říkala,že si nemohla stěžovat, a příště by rodila zase tam. Já bych doma neporodila,jak bych byla nervózní a v křeči, porodnice mi uklidňovala(ale to máme každý jinak).
Očkování...obě holky později než je obvyklé(Anča v necelém roce-dlouho se jí hojila jizva po TBC, a Klárka no těsně před druhým rokem...ale máme velice rozumnou pediatričku...a u Klárky se fakt dlouho váhalo než se píchlo první očkování)
A obě holky neměly hexu, ale infarix(či jak se jmenuje ta jemnější injekce - za Aničky se očkovalo jenom tou, no a Klárka měla na všechno očkování zvláštní předpis). Ale jsem pro to očkovat. To základní.
(jo a obrnu měla K. neživou, místo lžičky injekci).
Já osobně bych chtěla poradit(nevím jak se k očkování staví vaše pediatrička - nás tedy očkovala jenom když byly holky úplně zdravé a nespěchala na to)s očkovacím centrem. Třeba u nás odkládání očkování problém nebyl...a holky maj jenom to základní(navíc nic, žádnej prevenar,a tak - jenom Anča tedy proti klíšťové encefalitidě - tábory-většinou v lese,a já radši ani neuvažuji o tom,jak je kontrolují...tedy teď přijela relativně čistá,ale ze školního..normálně trošku zaváněla:-):-))).
Když budeš mít chlapečka...no tak on to přežije sem tam i v růžových dupačkách(ségry Michal jich taky měl plno po holkách,a červených..a červená mu sluší dodnes). Ale jistě máš po Ninušce i barevně neutrální(já jsem měla základní výbavičku na Aničku žluto-modrou:-)),růžovou se to pak proložilo,když se narodila - dárky, něco já).
Plenky....no já byla šťastná za jednorázovky. U Anči nás nic jiného nenapadlo(v podstatě se nelátkovalo nikde), no a u Klárky jsem za ně byla ráda(ale to ještě nebyly nebo byly a začínaly, nevím),takové pohodlné jako jsou teď.Ty co píšeš ty, má kamarádka na malého(do výbavy tedy musela docela investovat, myslím,že kolem 5000 Kč),ale teď si je nemůže vynachválit.
Nosítko...mám po Klárce Alpino(takovou šátko manduku...na břicho i na záda...údajně i na novoše...můžu zaslat na zápůjčku:-):-), my nepoužíváme,je tedy červené z kolečky:
http://medley.cz/alpino.htm(popř.tu: http://www.mamisek.websnadno.cz/Nabidka-nositek-ALPINO179.html
My máme ještě po ségře na záda Ergo a nám se v něm prostě Klárka(jak je teď už větší)nosí líp.
Byla bych spíš pro tohle, nebo manducu, vzhledem k tomu,že nasadíš,zapneš,nosíš. (šátek je asi taky fajn,ale zase než ho zavážeš...i když nevím,asi když máš pak cvik,tak to jde jedna dvě).
Jé my taky malovali:-).
Anči pokoj - žlutě(přála si to tak), herna holek bude taky žlutá(zbyla), chodba je taky žlutá...no a kuchyň bílá s modrou - dvě strany a dvě strany...a ostatní klasika bíle.
A je moc fajn,že Ninušku nemusíš řešit:-). Palce držíme,ať všechno jde jak má.

Anonymní řekl(a)...

Lucko, už se to blíží!
S tím porodem to určitě vše zvládneš, bude to už 2.:o)přeji ať v porodnici respektují všechna tvá přání a máš z toho ten nejlepší pocit a vše pak dopadne jak má!
S plenkama jsem na tom byla stejně (tedy že jsem je chtěla taky používat ze stejných důvodů, ale nakonec mi manžel rozmluvil a to vzhledem k sušení v zimě, máme domek, starý rekonstruujeme a bojujeme s vlhkem a plísní). tak jsem výbavičku rozprodala (kupovala jsem si takzv. AIO od Totsbots, docela drahé ale zdály se mi super). Danču jsem látkovala si 1/2roku od narození - čtvercovky a to byl záhul přesně jak píšeš.
Očkování jsem odložila jen lehce - místo 2. měsíce začátek od 4. měsíce. TAkže Simča dostala v prvním roce 3 Hexa vakcíny dost rozloženě. Teď jsem s ní byla na Prevenaru a to z důvodu, že jsem byla s malou na jaře hospitaliz. s ošklivým zánětem stř. ucha - pneumokoky a Danča je uživatelkou kochleáru tak i vzhledem k ní, u ní je ta hospitalizace vždy náročná a musí se do Motola na ORL, píchání ucha pod narkozou...
Tak jsme s manželem nakonec kývli a malou nechali očkovat. Přitom jsem minulý rok podepisovala Dr. nějaký lejstro, že nechci to očko jak hradila pojišťovna. Takže někdy člověk míní a život potom mění. Ta hospitalizace s roční Simčou byla docela maso, 9 dní - ATB do žíly, kanyla nevydržela samo celou dobu a to čištění na ORL taky nic moc. Navíc měla Simča i zápal plic - aby toho nebylo málo.
Stále kojím tak doufám, že to ještě vydržíme přes další očkování. Danču jsem kojila 18 měsíců.
Ad Manduca- pořídila jsem a jednu dobu jsem jí blahořečila. Šátkovat neumím tak pro mne byla Manduca jasnou volbou. Ale nošení ze začátku se úplně nedoporučuje - jako vertikální nošení. To je prý lepší šátek - když je tam dítko horizontálně v klubíčku. Manducu využiješ hodně dlouho, takže se investice do ní rozhodně vyplatí. My občas vyrazíme s kočárkem a bereme i Manducu na výlet a střídáme. Ale teď jak malá už chodí tak chce spíš ťapat a jezdit na motorce - odrážedle.

TAk jsem snad reagovala na vše, přeji ať ten konec v pohodě uteče a máš vše připraveno a též přeji ať to takhle nadále jde s Ninuškou, je to super-bez záchvatů, se spaním a tak!
Mějte se pohodově zdravíme z Jablonce, Jitka - Danielka a Simonka

Andrea řekl(a)...

přeju ti, a´t ti to vyjde, lucko!

Helaovečka řekl(a)...

Milá Lucko,
mám to úplně stejně, syn byl na látkovkách, tedy na těch moderních látkových kalhotkách, prala jsem ob den a moc jsem si je chválila, do toho jsme provozovali bezplenkovou metodu, takže jsme i dost ušetřili.
Porod jsem také chtěla co nejpřirozenější, což mi bylo ve Vrchlabí dopřáno, podruhé bych asi rodila nejradši doma, nebo max.někde poblíž ambulantně, porodit a šup domů.
Také jsme šátkovali, na začátek se bez šátku neobejdeš, kup si určitě elasticky, výborně se používá a není to těžké, stačí ti se naučit jeden úvaz, protože mimi musí být ještě v klubíčku, něž začne sedět, to pak může nastoupit Manduka,kde je horizontálně, ta je nenahraditelná, jak na břiše, tak později na zádech, používáme ji do těď (3roky).
Očkování máš právo odmítnout, nikdo tě nemůže donutit, nebo i odložit, postihy už za to nejsou, jen někteří doktoři prudí, protože s tím mají víc práce a nenavazuje jim to na jejich pravidelné prohlídky. Já odkládala TBC tak dlouho, až ho mezitím zrušili. Hexa jsme dali, ale o měsíc později a další očkování už jsem odmítla (spalničky, zarděnky, příušnice. Jelikož k doktorovi nechodíme, přišlo se na to, až teď u tříleté prohlídky a opět jsem byla strašena vedlejšími účinky přiušnic, ale přitom mi pak doktor vyprávěl, že i přes očkování jsou u nás epidemie :-). Jen chtěl podepsaný souhlas od obou rodičů, že nechceme očkovat a v podstatě mě i tlačil tak, že buď mu to dáme hned, nebo už nebude mít šanci tuhle vakcínu nikdy dostat. Což mi fakt nevadí, nemám chuť na svém dítěti testovat živou vakcínu.

Přeji krásný a pohodový porod, hlavně se nenervuj, že vše ještě nemáš nachystané, ono se hodně vyřeší samo.

Unknown řekl(a)...

Tuško,já rodila v Havlíčkově Brodě.Jsou zvyklí pracovat s PP,vyjdou max vstříc.Myslím,že by s nimi dal domluvit i ambu porod.(?)
K očkování....
Velký holky jsou očkovaný "klasicky".U Klárky a Jendy jsem si postavila hlavu :o).Děti nejsou nemocný.Sem tam rýma.Oba měli před 4m svá první ATB,jinak jsou OK.Starší holky bývají častěji nemocné.Toť má zkušenost s Očko-NEočko.
A nosítko...já volila Šátek,Manduce jsem nepřišla na chuť.
Přeji Ti i mimísovi,aby přišlo sem mezi nás v pokojibez lékařské intervenve.Přeji Vám oboum,aby jste byli spolu hned a napořád.
Jo a do továren na děti-tedy do PRAHY bych rodit nešla,ani omylem.

Ninuška je šikulka,šikovná.

Unknown řekl(a)...

Jo a jedu v jednorázovkách.Přemýšlela jsem sice nad látkovkama,ale pořizovací náklady a naše"hluboko do kapsy" mě donutilo přehodnotit tuto záležitost :-) .

Tuška řekl(a)...

Tak holky, moc vám všem děkuju za vaše zkušenosti a za podporu.

Já se tedy porodu nebojím, naopak, docela se na něj těším, jen chci aby byl podle mě a ne podle někoho, kdo mě vůbec nezná (doktor) :o)

Trochu jsem se zabývala tím povinným očkováním. Můžu ho sice odmítnout, ale pokud to někomu bude hodně vadit - třeba hygienické stanici, může mě popotahovat kvůli vysvětlení a může to dojít klidně k soudu, i když by asi rozhodl v můj prospěch. Pokuty by se už udílet (dle rozhodnutí soudu) neměly ... ale kdo ví, čeho všeho jsou schopni zarytí zastánci očkování v příslušných funkcích.

Taky jsem se ale dozvěděla, že informace, že pediatr má povinnost hlásit na krajskou hygienickou stanici, když někdo neočkuje dítě, je mylná. Pediatr chce jen podepsat papír, že si rodiče nepřejí očkovat a založit ho do karty dítěte. Jinak vše spadá pod lékařské tajemství a v podstatě by toto hlášení ani udělat neměl. Jiná věc je, kdyby ho k tomu KHS vyzvala, to by asi říct musel. A pak už by to bylo na nás na rodičích, jak bychom to vysvětlovali.

Naše Dr. je velmi alternativní a sama mi řekla, že by rodiče podle ní měli mít možnost volby, zda očkovat či ne. Myslím, že mi ve všem fandí a řekla, že naprosto chápe moje obavy. Ale viděla jsem na ní, že se trochu bojí, co by z toho mohlo být. A bohužel si asi myslí, že to musí hlásit. Takže jí chci poslat různé odkazy, kde se o tom píše.

Dr.má prý jen povinnost hlásit sociálnímu odboru, pokud má podezření na zanedbání péče o dítě, ale to nekoresponduje s neočkováním, protože ne každé neočkování znamená zanedbání péče. Někdy právě naopak, že?

Tuška řekl(a)...

Myshko dík, že ses ozvala. Trochu jsme se odmlčely, viď? Ale občas také juknu na tvůj profil na FB a vidím, jak Tia roste. Je moc krásná a šikovná. Myslím na vás, holky!

Sikorko, Jitko, Helčo a Miško, díky za vaše cenné zkušenosti. Teď si to všechno musím nějak přebrat a uvést v naši praxi :o)
Miško, já si ale spočítala, že by levnější varianta látkovek neměla vyjít dráž! :o)

Tuška řekl(a)...

JO, Miško, Havlíčkův Brod je od nás dálka!!! Snad víc než do Prahy. To nepřipadá v úvahu. U nás prý jsou také zvyklí pracovat s porodníma plánama, aspoň to píšou na stránkách, tak jsem zvědavá, až jim ukážu ten můj, co mi řeknou. Dám vědět :o)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Čas od času sem zajdu se podívat, co je u Vás nového. A po přečtení posledního článku, kde řešíte očkování, nošení i ten domporod, Vám chci dát jeden odkaz na stránky nosenideti.cz kde je spousta žen, které rodily doma, neočkují nebo mají očkování odložené asamozřejmě nosí své děti (v šátku i v nosítku). Najdete tam mnoho užitečných rad a tipů. Jinak přeju hodně štěstí do posledních týdnů těhotenství

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko, mám zdravé dítě a prosadila jsem si odklad očkování MMR vakcínou po druhém roce života. A neočkování 4 dávkou Hexy (booster vakcína). Tři hexy dostal dle očkovacího kalendáře, ale to jen proto, že mi chvíli travalo, než jsem prozřela :). Kdbych se rozhodovala nyní, nedávám šestivalentní Infanrix, ale jenom čtyřvalentní a to ve schematu 2+1 nikoliv 3+1. Vzhedem k tomu, že máš starší dítě s neuro diagnozou neměl by být nejmenší probém získat pro druhé dítě individuální plán. Já ho mám z FN Motol. Když k tomu budeš chtít více info, proč a jak očkojeme a jak jsem to dokázala písni na email (jvaclavkova@yahoo.com).
Jana

Aya řekl(a)...

Ahoj Luci,
já nebudu komentovat porodnici, bydlím na opačné straně světa. :o) Přeju šťastnou ruku na PA a dr. a hlavně, abys i přes bolesti měla sílu si prosadit svou. Ale všichni víme, že štěstí přeje připraveným. A já teda věřím, že to bude v pohodě. Já rodím ráda, umím vypnout, když na mě někdo mluví, nestaví mi to porod. Dr. jsem dokonce poslala pryč, že mě ruší a že chci jen PA a on teda šel...:o)
Na Evelínu jsem používala šátek. Jsem dežo na ruce a naučila jsem se úvazy o kterých se mi ani nesnilo a že jsem musela vázat rychle, když spustila ječák. :o) Dítě nevypadlo a záda nebolely. Na you tube jsou polopatické ukázky úvazů. S manducou nemám zkušenost.
Plíny... no, s těma čtyřma dětma jsem řádně dala naší planetě na frak. Ale tenkrát nebylo tolik informací a možností, snad mě to omlouvá.
S očkováním je to úplně stejné. Netušila jsem co to obnáší. Ale odložila jsem Filipovi očko proti tetanu (na angl. forech psali, že silně zhoršuje tiky) a Haně zrušila trojkombinaci v 11 letech... dostala jen "obrnu". Napsala jsem mail do Motola, do očkovacího centra a vysvětlila jejich zdravotní problémy a paní dr. mi odepsala jak mám postupovat, takže naše obvodní sice mlela svou, ale já měla podklad, že jednám správně. Filipovi jen vzala krev a zjistila, že stále má obranné látky proti tetanu a tak se zatím očkovat nemusí a Hanka celkově má oslabenou imunitu a i náš alergolog potvrdil, že lepší bude očkovat jen jednu vakcínu a ne tři. A tady se dostávám k meritu věci. Ty přece máš doma nemocnou holčičku a nevíš zatím příčinu jejího stavu, takže žádná hygiena na tebe nemůže, já bych na tvém místě taky napsala dr. vysvětlila ji situaci a obavy a že žádáš odložení až po druhém roce života až bude ukončen vývoj NS a máš klid. Jen jsem musela u dětské podepsat ještě papír, že to byl můj nápad a že beru veškerá rizika na sebe. Mail na paní dr. je, pokud ho ještě nemáš...
Jitka.Skovrankova@fnmotol.cz
Moc na tebe myslím, doufám, že vše bude pokračovat s Ninuškou tak hladce jako dosud. A že i příchod miminka zvládnete na jedničku.
PS: U nás se vždy malovalo měsíc před mým porodem a makala jsem jak barevná. Malovala, stěhovala nábytek a uklízela s mega břuchem. Tak chválím tvého muže, že tě hýčká a nemusíš moc dřít. (Já musela, chlap nedostal dovolenou, měli jsme vždy děti u babičky na hlídání a byli nemocní, jednou nám i měnili okna, tak se spěchalo.)

Tuška řekl(a)...

Ayo, díky za tvoje zkušenosti. Já teda taky myla okna a dolaďovala to, co si chlap myslí, že je čistý ... ale jinak ho musím fakt pochválit, že to dost odřel sám, a to v těch letošních vedrech, protože zrovna měl dovolenou a ještě ho chytly záda :o) Já vždy vypadla s malou k našim na zahradu nebo k tetě na bazén :o)))

Ten mail na Dr. Škovránkovou už mám, psala jsme jí před pár dny. Odpověděla mi, že se máme s miminkem objednat po jeho 3. nebo 4. měsíci a ona nám očkování rozepíše a máme s sebou vzít Ninuščiny zprávy, aby věděla jaký typ epi má.
Takže doufám, že bude brát ohled na moje přání začít s očkováním aspoň až po 2. roce.

No je to fuška si to všechno vyzjistit a promyslet, ale radši včas, než jít nepřipravená. Pak už na to nebudu mít tolik času s 2 dětma - jedním novorozencem a druhým v podstatě velkým batoletem ...

Já jsem s malou taky planetu řádně zatížila s plenkama, a hned tak to neskončí, takže myslím, že by bylo fajn jí trochu teď ulehčit :o)

Moje sestřenka má půlroční mimi, je s nimi maximálně spokojená, používá rovné vícevrstevné plenky a dala do toho už s velikostma do L (což by mělo vydržet zhruba do 2 let) nějaký 4000 Kč, což si myslím, že s jednorázkovkama to vyjde mnohem dráž. Fakt je, že se jí podařilo některý plenky nakoupit na mimibazaru levněji, nějaká maminka je nepotřebovala a prodávala je se slevou.

Tak doufám, že mi to všechno vyjde :o)

Tuška řekl(a)...

Jo, a už jsem se asi rozhodla pro začátek pro elastickej šátek. Časem uvidím, možná pak ještě pořídíme i něco jinýho.

U porodu bude i manžel, takže doufám, že leccos ohlídá on, já se nehodlám pak s nikým dohadovat, proto to chci dojednat předem, budu mít práci sama se sebou :o)

Emily řekl(a)...

Držím Vám pěsti, ať všechno vyjde podle vašich představ.
Elastický šátek je dobrá volba, náš benjamínek je nejšťastnější v kolébkovém úvazu.
Látkovkama jsme "nakazily" všechny kamarádky v širém okolí a nikdo si zatím nestěžoval, naopak.
Co se očkování týká, naše doktorka je očkovací fanatik, tak uvidím, jak dlouho to uhraju :o)))
Nevím odkud jste, bydlím v Královéhradeckém kraji, kdybyste byli někde poblíž mohla bych třeba pomoci v začátcích motání do šátku.
Přeji hezký zážitek z porodu!

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj, jen velmi stručně - Lucko, jestli chceš latkovky, písni mi do mejlu. Pošlu ti jich pár. Za fakt hodne peněz jsem před Bartovym narozením nakoupila, jenže... Pleny byly od tři kil, toho jsme dosáhli az kdoví kdy... Pak se ukázalo, že na jedno praní jich máme málo, navíc v zime blbe schnuly... A v nasem malym byte, kde se Bart bal pracky... Pak jsme zjistili diagnózu, a já měla jiny starosti, nez prát... No a nakonec, kdyz jsem mu je zacala dávat, tak v nich měl děsně velky zadek - blbe se mu otáčelo, coz se při celkovém opožděný nic moc...Takže krabici jich máme pořad doma a asi uz nevyužijeme....
Anny

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko,
přeji Vám,aby porod proběhl podle Vašich představ a co nejdříve jste byla s mimčem doma.
V ostatním už poradit neumím ( synovi je 9 let a další dítě vzhledem k mému věku s největší pravděpodobností neplánuji),ale máte tady spoustu rad a tipů,takže určitě už víte.
S očkováním- Ninuška z Vás udělala silnou ženskou,nedejte se a trvejte na odložení do těch 2let.To určitě zvládnete!!!
Mějte se moc krásně a do posledních týdnů přeji hodně sil a energie.Ninušce přeji,aby jí to klidné období vydrželo co nejdéle a aby se jednou té epilepsie navždy zbavila.
Monika a Vítek

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Lucko, o vašem blogu jsem se dozvěděla přes Monču a Martina Zavadilovi. My jsme se po půl ročním pročítání a pátrání rozhodli své druhé dítě neočkovat, vyustílo to až ve změnu pediatričky, která je zarputilým zastáncem a nebyla ochotna naše rozhodnutí akceptovat. Pokud byste měla zájem ozvěte se mi na mpancnerova@gmail.com, mohu vám poslat důležité odkazy, studie, řešila jsem to i s právníky, protože nás dětská hlásila na hygieně a sociálce. Mějte se moc hezky. Michaela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...