"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

28. července 2013

Není zácpa jako zácpa

Zhruba po dvou letech klidu Ninda překvapivě začala trpět zácpou.
Je to už skoro 4 týdny a teprve teď v posledních pár dnech - vlastně už přes týden - se to normalizovalo.
Z počátku jsem nechápala, co se děje - strava zůstávala stejná, a přesto taková zácpa. Přitom touto stravou jsme ji tehdy definitivně "vyléčili".

A pak mi to začalo docházet ...

Všechno to souviselo s tím Ninuščiným prstem. Tedy přesněji s tím, že jí chirurgicky v nemocnici strhli nehet, a to pod narkózou. Ano, narkóza byla stoprocentně příčinou Ninuščiných velkých potíží s vyprazdňováním.

Člověk se pořád učí a pořád, bohužel, si musí uvědomovat, že se všechno vyvíjí, mění se podmínky a okolnosti a nemůže tedy vždy spoléhat na již vyzkoušené věci, které právě při změně okolností nemusejí samy o sobě stačit.
A také si člověk musí stále připomínat, že selský rozum je základ, že si má víc věřit a že se nemá nechat zblbnout lidmi kolem sebe. No samozřejmě, že tím člověkem myslím sebe :o)

Zpočátku, po operaci, jsme si ani nevšimli, že má Nina nějaký problém, celkově méně jedla, takže když některý den "nešla na velkou", ani mi to nepřišlo divné. Jenže, když u toho posléze začala hrozně naříkat, a dokonce plakat, navíc strašně dlouho tlačila (i 15 či 20 minut!), než se jí podařilo dotáhnout dílo do konce, bylo vše jasné - zácpa jako řemen je tu!

Jenže, co teď?

Stravu měla stejnou, jako předtím, kdy jsme si mysleli, že už slovo zácpa můžeme vyškrtnout z našeho slovníku. Tatík začal samozřejmě šílet, ale já nechtěla hned po lécích sahat, ani po dříve oblíbené Laktulóze, tak jsem zkoušela pár různé experimenty v úpravě stravy (ještě ubrat chlebík, celá zrna na úkor vloček apod.), asi dvakrát jsme dali glycerínový čípek, ale účinky celkově mizivé.

Proč jsem se hned nepodívala do své chytré drahé knihy - "Makrobiotikou ke skutečnému zdraví" od M. Kushiho a A. Jacka, nevím. Nina mohla mít pokoj dřív. Prostě jsme najednou byli ve stresu a tatík tlačil na to, abychom dali Laktulózu - projímadlo, když moje stravovací intervence nezabraly.
Brrr, sirup Laktulóza, samý cukr, sladké jako cecek - konkrétně je to mléčný cukr - laktóza (skoro 70%) a ještě navíc galaktóza.
Pravda je, že kdysi jsem za ni byla ráda, když jsem ještě nevěděla, co vím teď - jak upravit stravu, aby zácpa prostě zmizela.
A Nina přece má navíc mírnou alergii na kravské mléko, takže laktózu zřejmě špatně snáší ...

Přesto všechno jsem podlehla (vždyť to kdysi zabíralo!) a sirup jsme Nindě začali podávat. Zlepšení během 5 dnů žádné, spíš naopak. Už jsem byla zoufalá ... a tehdy jsem použila konečně svůj selský rozum. Laktulózu jsem vysadila a otevřela si svoji chytrou knihu, což jsem měla udělat hned.

Ještě než jsem po ní sáhla, jsem si na základě svých zkušeností už dala dohromady, že jediné, co se u Niny změnilo, byla opravdu ta narkóza, a že když ta dokáže člověka natolik uvolnit, že usne a necítí bolest, tak má určitě vliv nejen na mozek, ale na celý organismu, na každý orgán, na každou buňku. Že tedy uvolní - dilatuje všechny orgány v těle, a to extrémně. Tedy i střeva. Takže Laktulóza (jakýkoliv cukr = extrémní jin, uvolnění) vlastně problém ještě umocňovala, místo aby pomáhala!!!
Dokonce i často doporučované ovoce (v jakékoliv formě) při těchto problémech  by takovýto typ zácpy jen zhoršoval - to mi došlo, takže jsem jí ho ani nenabízela.

Nina navíc stále bere své léky na epilepsii, už ty jsou extrémně jinové, tedy uvolňující, mající expanzivní energii, a teď navíc další obří šok v extra jinové narkóze ... chudák Ninuška.
Hlupák já - že jsem si to neuvědomila dřív ... ale aspoň, že mě to vůbec trklo!
Navíc jsem si potvrdila od různých známých, že mnoho lidí, kteří byli po narkóze, trpěli po ní zácpou.

Ještě chci dodat, že Ninuščin problém byl tentokrát trochu jiný než dřív. Tentokrát totiž měla stolici dost objemnou, žádné malé kompaktní bobky. Jen ji prostě nebyla schopná vytlačit. Čili, strava fungovala normálně, ale střevo bylo prostě extrémně líné, nebylo schopné pořádně posunovat stravu směrem ven.

A tak jsem si tedy našla kapitolu Onemocnění zažívacího traktu a dozvěděla jsem se - a teď pozor, možná, že to pro vás také bude nová informace - že zácpa může být původu převážně JINového nebo převážně JANGového.
Nemělo by mě to vůbec překvapit, je to naprosto logické, všechny nemoci se takto v podstatě dají klasifikovat, ale stejně mě to nenapadlo hned :o(

Jinový typ zácpy, z expanze, vzniká - cituji:
z nedostatku celozrnné stravy, luštěnin a luštěninových produktů, čerstvé zeleniny(zejména tvrdé listové), mořských řas a dalších potravin bohatých na vlákninu, minerály a ostatní kvalitní, převážně rostlinné stravy (toho všeho má Nina dostatek); nebo se na vzniku tohoto typu zácpy podílí nadměrná konzumace vymílané mouky, cukru a cukrovinek, olejnatých a tučných potravin a dalších silně jinových produktů (toho má Nina velmi málo, řekla bych, že téměř nic - ale léky a navíc jednorázově narkóza jsou extrémní jin). V tomto případě střeva ztrácejí svou jangovou sílu - jsou příliš slabá na to, aby mohla vypudit stolici.

Pro úplnost dodávám - druhý typ zácpy (jangový) vzniká - cituji:
z nadměrné konzumace živočišné stravy, pečených potravin, nadmíry soli a ostatních silně jangových produktů. V tomto případě dochází k zanesení až ucpání střeva k jejich ztuhnutí. Stolice pak malý objem, je kompaktní a páchne. 

Pak následují k jednotlivým typům problému rady, jak a co jíst či nejíst a také pomoc z "Domácí lékárny". Já jsem z mnoha tipů využila na uvolněná střeva denně malý šálek tzv. UME-ŠÓ KUZU.

Ume-šó kuzu jsem Ninušce vařila každé dopoledne, celkem 5 dnů, a zácpa začala mizet, zlepšovat se. Člověk by skoro neřekl, že takový nápoj by mohl mít tak velký vliv! Ale má, a to je důležité!
Začala postupně tlačit kratší dobu, pak začala kakat i třeba třikrát denně, z toho někdy ještě naříkala, jindy už ne. Postupně to bylo lepší a lepší, až zácpa prostě zmizela! Hurááá!

Co je to tedy za kouzelný nápoj?

Cituji:
Nápoj posiluje kvalitu krve, pomáhá zažívání a obnovuje energii při vyčerpání.

Rozpusťte čajovou lžičku kuzu ve 2-3 čaj. lžičkách studené vody a přidejte šálek studené vody. Vlijte do kastrolku a přiveďte na velmi malém plameni do varu, plamen snižte na nejmenší možnou hodnotu a vařte do chvíle, kdy tekutina zhoustne a je transparentní; trvá to obvykle 2-3 minuty. Pak přidejte rozkrájenou a na pastu rozetřenou dužinu půl až 1 umebošky a několik kapek až lžičku šóju (sójovka) a jemně prohřívejte 2-3 minuty. Po celou dobu tepelné úpravy míchejte vařečkou nebo dřevěnými jídelními hůlkami, jinak se vytvoří nerozvařitelné knedlíčky. Nápoj se pije horký, švestka se sní.

pozitivní vliv na mnoho dalších zdravotních problémů, ale základ k němu je vždy minimálně standartní makrobiotický talíř (nebo talíř aspoň se mu blížící :o), případně talíř léčebný. Pak teprve podle mě může projevit své účinky.

A proto poslední citace pro představu:

Tento nápoj pomáhá na alergii, anémii, problémy s kotníky, atopický ekzém, rakovinu močového měchýře s krvácením, potíže s kostmi a klouby, problémy s kvalitou krve, rakovinu mozku, mozkový nádor, rakovinu prsu (a zácpu), alergii na chemické prostředky, kolitidu, otřes, zácpu, diabetes, choroby z nevhodného životního prostředí, průjem (jim příčiny), zažívací potíže, únavu, bolesti hlavy (vpředu), hypoglykémii, bolesti hlavy (se zácpou), nespavost (se zácpou), infekce, srdeční onemocnění, syndrom dráždivého tračníku, problémy s ledvinami a močovým měchýřem, jaterní problémy, lymeskou boreliózu, nemoc šílených krav, mentální postižení a problémy, nervové potíže, schizofrenii, problémy s vedlejšími nosními dutinami, rakovinu kůže, problémy se slezinou, žaludeční potíže, rakovinu horních částí zažívacího systému a některé kondiční problémy.

Dnes po zácpě není ani památky (ale trvalo to minimálně 3 týdny!), Nina se uklidnila, celá rodina se uklidnila, Ninda začala i o něco lépe spát, dokonce i záchvatků je možná o trochu méně.
A já zase musím říct, díky makrobiotiko, opět jsi nám pomohla! Jen kdybych se tvými radami a zákonitostmi řídila vždy a hned :o)

10 komentářů:

Helena řekl(a)...

Teda Lucinko... moc moc touto cestou děkuji za fantastický výklad, střevní a alergické potíže mám i já,
takže se mi Vámi zveřejněný recept fakt hodí. Plánuji, že ho vyzkouším,
jen co si seženu kuzu.
To jste myslím spoustě lidem zřejmě moc pomohla, a to jen napsáním receptu a vypsáním potíží, na které
se dá takto připravený nápoj užívat.
Ještě jednou velké díky. Přeji krásné prázdniny... Helena

Aya řekl(a)...

Koukám, že si užíváte... u nás se makrobio totálně zadupalo do země. Už nevařím zdaleka to co bych chtěla a měla. Hele a ten kuzu s umeboši vařím Vítkovi když je mu blbě a pomáhá...ale nevím jak často se to může dávat při léčbě ekzému, poradíš prosímtě? Díky.

Tuška řekl(a)...

Holky není zač :o)

Ayo, u ekzému (atopii) jsem našla, že je způsoben většinou hlavně slabostí krve, překyselením způsobeným extrémy ve stravování - zejména silný jin (v podobě cukru, čokolády a dalších cukrovinek, mléko, šlehačka, a ostatní mléč. výrobky, bílá mouka v chlebu, sušenkách a moučnících, nadměrná konzumace ovoce a džusů předev. tropic. původu, povzbuzující prostředky a koření a další příliš rozpínavé látky.

Doporučuje se ubrat jin a pít dva šálky denně sladkého zeleninového nápoje ráno a večer jeden po dobu 3-4 týdnů. Pokud trpíte střevními potížemi, užívejte 3 týdny ume-šó kuzu jeden šálek denně nebo obden. Během jídla a po něm popíjejte čaj banča z větviček (takže kukiča, ne?) po uvaření ochlazený na pokoj. teplotu.
Denně či obden používejte koupel banča, ke zmírnění svědění aplikujte obklad banča na postiž. oblast nebo použijte některý z následujících prostředků - čistý kaméliový olej, náplast z rýžových otrub, náplast kombu, obklad ze sušených daikonových listů (tento naneste na 2-3 hod. a často měňte gázu).

Všechny ty obklady nápoje a náplasti jsou tu popsaný, jak je udělat, ale to by bylo na dlouho.

Tož tak MB a atopie.

Tuška řekl(a)...

Ayo, už se ti dlouho chystám napsat, že je tu řešení, jak zmírnit (či vyléčit?) Touretův syndrom, jenže já prostě nestíhám, říkala jsem si, že ti to naskenuju a pošlu, je to krátký ... ale kdy to bude, nevím ... :o(

Aya řekl(a)...

Tuško díky moc. Problém je, že jsme zase díky tatínkovi a rodině spadli tam kde jsme byli. Některé věci držím, ale polevila jsem děsně. Snad se zase vzchopím. A pospěš prosím s tím návodem na turetta. Dík zlatečko.

Helena řekl(a)...

Jej, taky by se mi ten recept na Tourettův syndrom vcelku hodil... A podle toho, co jsem o něm četla, našlo by se takových lidí víc...
Mohu Vás poprosit o zveřejnění tady na blogu? Třeba bude fungovat i pro lidi s jiným typem poškození bazálních ganglií. Jen doufám, že to není něco, co se těžko dodržuje...
Určitě uděláte spoustě lidem radost, když ten recept zveřejníte.
...Snad nejsem moc drzá...?
Mějte krásné prázdniny.

Helena řekl(a)...

Tedy fakt... Musím přiznat... Též jsem z té makrobiotiky celkem totálně
vypadla... Ale sladím sladem, jím víc zeleninu. Teď mám načlou rýžovou kaši,
měla bych si ji vařit co chvíli. Není to ovšem vůbec nijak jednoduché. Tato kaše mi totiž skutečně velmi nechutná.
Vypadá to, že zbude jen na zahušťování. Tak to ji budeme skladovat ještě hodně hodně dlouho.
Já si hodně vařila fazolovou polévku, zahuštěnou různýma celozrnnýma kašema.
Kvůli bezlepkové dietě jsem si koupila tu rýžovou kaši a rýžové vločky. Teď nejsem schopna to jíst...

Helaovečka řekl(a)...

Tuštičko moc díky za další postřehy a vaši zkušenost, člověka by ani nenapadlo, jak vše má neuvěřitelnou souvislost a že i extrémní jin může způsobit zácpu.
Heleno rýžovou kaši vyhoďte, není to nic zdravého, ideální je jíst celé obilné zrno i když si ho třeba po uvaření rozmixujete na kaši. Musíte jíst tak, aby vám to chutnalo, jinak to nemá smysl. Je to i o radosti z jídla a makrobiotika je výtečná, když si z toho neděláte dietu, ale životní styl a naučíte se vařit chutně. Pak je vám dobře nejen po těle, ale i po duši.

Helena řekl(a)...

No jo, já už si to koupila, nějak dojíst to musím. Koupila jsem si to,
poněvadž jsem si myslela, že obilí nemůžu jíst. Pak jsem zjistila, že se to týká jen pšenice a výrobků z ní.
Jenže rýžové vločky mi už zůstaly ve
špajzu. Tak se musím nějak přinutit to sníst a pak si objednat něco celozrnného a dobrého.
Už jsem uvažovala o tom, že si ty vločky nasypu do fazolové polévky.
Protože tedy opravdu z té rýže mi to nechutná.
Přiznávám, že jsem při výběru toho sortimentu skutečně zazmatkovala...

Babské rady na zácpu řekl(a)...

Tak makrobiotice vůbec nerozumím, ale na zácpu používám klasické tipy našich babiček https://www.radcevyzivou.cz/15-babskych-rad-ktere-pomohou-zatocit-se-zacpou/ a musím říct, že některé pomáhají a dceři docela pomáhá hlavně lněné semínko.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...