"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

30. září 2013

Dýňové hody

Minulý týden jsem pozvala mamku na oběd. A protože máme pěknou úrodu dýní, použila jsem na vaření jako hlavní surovinu právě je. Z půlky dýně jsem vyrobila krémovou polévku a z druhé půlky omáčku na kmínu a tymiánu s cizrnou a kulatozrnnou rýží.
Pokud by někdo chtěl zkusit - napsala jsme tentokrát recepty :o)

Krémová dýňová polévka:
2 - 3cibule, půl střední dýně - větší kusy, posolit, dusit v trošce vody.
Po změknutí dýně rozmixujeme, dochutíme kvalitní sójovkou (shoyu), příp. umeoctem, chvilku ještě povaříme a přidáme zázvorovou šťávu vymačkanou z trochy čerstvě nastrouhaného zázvoru.
Na talíři pokapeme např. ovesnou smetánkou pro zjemnění a posypeme opraženými dýňovými semínky.

Dýňová omáčka na kmínu a tymiánu s cizrnou a kulatozrnnou rýží
Dýni jako obvykle neloupeme (až k jaru, když už má tvrdou slupku), nakrájíme na kostičky.
Na sezamovém oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme kmín a tymián (či jiné koření), přidáme nastrouhanou mrkev (2 ks), dýni a bobkový list, podlijeme vodou, osolíme a dusíme, dokud se dýně nerozvaří, což vytvoří hustou omáčku, kterou už nemusíme zahušťovat.
Na závěr dochutíme např. sójovkou, přidáme cizrnu (nebo uzený tempeh či tofu) a chvíli ještě povaříme.
Rýži servírujeme jako kopeček, podáváme s omáčkou a sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Přidáme napařenou a kvašenou zeleninu, rýži trochu posypeme např. sezamovým semínkem či gomasiem.
A máme kompletní talíř :o)

(Inspirace omáčky u Probia - www.probio.cz, tam jako koření použili římský kmín a koriandr.)

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...