"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

2. června 2010

Dárek k dětskému dni - židlička TOBI

Ninuška dostala 1. června 2010, na dětský den, pěkný dáreček od VZP. Ta jí totiž proplatila polohovací židličku TOBI! Je to výrobek společnosti MEYRA ČR, s.r.o.

Už dávno jsem přemýšlela, v čem bude Nina jíst, po případě "pracovat", když už jí je její miminkovská židlička dost těsná a hlavně není otevíratelná, takže ji stále musíme zvedat do výšky a vsunovat ji do židle, což už je při její váze docela potíž. Navíc už se jí nohy nevejdou na držáček (koleny naráží zespoda na desku stolečku), takže jí bimbají ve vzduchu.

Koukala jsem tak po židlích, ale všechny jsou na malé dětičky, řekla bych tak do 3 let. Normálně asi děti pak už sedí na normální židli (třeba na malé), ale s Ninuškou je problém, na židli nevydrží, u jídla utíká ... a já chci, aby jedla na jednom místě a aby jedla pokud možno v klidu, tedy trošku, bohužel, "připoutaná".

Teta z rané péče a pak i teta z SPC mě přesvědčovaly, že tahle židlička od Meyry by pro ni byla super, jak na jídlo, tak na práci, kdyby nechtěla sedět u normálního stolečku.
Pořád jsem váhala, jestli si mám říct naší neuroložce, aby nám napsala poukaz na tuto židličku a terapeutický stoleček k ní. Pořád mám totiž pocit, že nemáme na nic z takových pomůcek nárok, protože Ninuška není tělesně postižená. Zkrátka, nerada někde o něco žebroním a něco vysvětluju.
Ale ta židle už byla docela akutní a navíc je k ní spousta dalších přídatných zařízení, které my nepotřebujeme, jako abdukční klín, různé držáky a řemínky na držení hlavy, trupu a nohou apod., což mě trochu uklidnilo.
Nám stačí samotná židička se stolkem.

Tak jsem to nervózně zkusila u neuroložky (nedávno nám napsala golfky!), ale ona byla úplně v pohodě a bez problémů nám židli napsala a do týdne nám ji zase VZP schválila a do měsíce byla židle doma!
Až jsem z toho v šoku, jak rychle a bez komplikací vše proběhlo.

Vždy, když takto lehce něco projde, je mi smutno, protože je mi jasné, že na tom opravdu Ninda není dobře, jinak by nám to určitě tak lehko neprošlo. Ale co, zase se nám odlehčí s její váhou a možná usnadní "prácička".

Co se týče ceny, ta je opravdu vysoká, a i to byl jeden z důvodů, proč se mi do toho nechtělo jít, měla jsem pocit, že něco tak drahého nám nemůžou nikdy schválit.
Sama židle stojí 27 085 Kč a terapeutický stolek je za 4 400 Kč! To mi přijde hodně drahé, ale je to opravdu vychytaná židle.

Má nastavitelná záda, jak do výšky, tak do úhlu sklopení, nastavitelný držák na nohy, má kolečka, můžu s ní přejíždět po bytě (ale pozor na prahy, tady jedině pozadu, ne popředu jako s kočárkem, jinak prý popraská a neberou to v záruce), dá se nastavit celkově výška židle od země, stoleček je sklápěcí do strany, ale dá se odmontovat a přišoupnout ji k normálnímu stolu, dá se nastavit i sklon sedátka ... no, je toho hodně a vyjmenovala jsem jen ty věci, kterých jsem si napoprvé hned všimla.

Tady jsou fotky, jak Ninuška sedí v židličce - už v ní dnes jedla :o). Taky ji už učím slézat ze "schůdku", tzn. z toho držáčku na nožičky.


A zde je samotná židlička ze všech stran :o)

Posted by Picasa

12 komentářů:

Dana řekl(a)...

Luci, jsem na tom podobně. Když mi teď schválili tu průkazku, tak jsem samozřejmě byla ráda,že nám to trochu pomůže, ale na druhou stranu jsem cítila smutek: přece jen to znamená III. nejtěžší stupeň postižení - když si to takhle řeknu, tak mě to úplně pohltí...

Unknown řekl(a)...

Je pěkná, tak ať Ninušce pěkně slouží:-)

Jana a Šíša řekl(a)...

No to je židlička! Úžasná! Také přeji, ať jí užijete jak na baštu, tak na hraní.:-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Luci, moc pěkná židlička, ať Vám dobře slouží a Nindě ať v ní všechno chutná...... A nedělej si starosti, že ti VZP proplatila takovou židličku. I když stála dost peněz, Ninda ji potřebuje a v našem zdravotnictví se promrhá hodně peněz na úplně zbytečných místech.
Betuzilka

Evině řekl(a)...

Luci, moc pěkná židlička, Ninda bude mít alespoň pohodlí.
MMCH: Ještě k pí. ředitelce z MŠ, právě se proti ní podepisuje petice (z jiného důvodu než jsou její postupy při přijímání do MŠ). Ale nejsi tedy sama, koho její jednání vytočilo.

Lucie Pokorná řekl(a)...

Jé holky no super,židlička je moc hezká a hlavně bude určitě pohodlná na jídlo i prácičku....:-)

Miška řekl(a)...

Holky,vy jste si uměly vybrat :o).Židlička je moc pěkná a malá je v ní na fotkách spoojená,viď?!
Tak ať dobře a dlouho slouží jak má.

Sikorka řekl(a)...

Židlička se mi líbí...vypadá bytelně,že vydrží,
no v té bude Ninuška určitě moc spokojená a bude v ní moc hezky pracovat...
My bez uvázání taky nic moc(kromě toho,když při učení stojí)..., na učení taky připoutávám...
Jo, kolik kilo tahle židlička vlastně unese??

Tuška řekl(a)...

Sikorko, židle má nosnost do 30 kg. Pak existuje ještě 2. velikost a ta je myslím do 50 kg. Prý ji píše VZP jednou za 10 let ... ale v té do 50 kg by se Nina utopila ... ta jsme vzali tu menší, teď je ideální a ještě dlouho bude a pak doufám, že taky časem vydrží sedět normálně u stolu!!!

Jo a to polstrování je přilepený silnými suchými zipy a látka se dá odepnout (je na zip) a vyprat. Což se bude hodit :o)

Anonymní řekl(a)...

Mám čtyřletou zdravou holčičku a rok a půl starou druhou. :-) A přiznám se, že když chci té starší ostříhat ofinku nebo nehtíky na nožkách či ji jen "donutit" aby chvilku kreslila a soustředila se na to (nebaví ji to a ve školce máme bohužel pořád nejhorší obrázky... :-(), tak ji posadím do takové té umělohmotné židličky z IKEA. Jí se v ní teda fakt líbí a přestože už je to taková minislečna, nekdy si sama řekne, že chce do židličky... :o) To jen tak pro srovnání - že já tam dávám Leontýnku v podstatě z podobného důvodu: aby se soustředila a od práce nezdrhala :-))) Mircalla.

Tuška řekl(a)...

Tak se Ninušce už povedlo počůrat si židličku :o)
Na štěstí je to celkem vychytaná židle. Potah na "matraci" k sezení je odnímatelný a na zip. A navíc je nepromokavý!!! Nepustil vodu ani čůránky dovnitr na tu minimatraci, na které se sedí! Hurá!

Eva řekl(a)...

Luci, moc pěkná židlička. Z počůrání si nic nedělej, aspoň jsi se mohla "na vlastní kůži" přesvědčit, že je opravdu nepromokavá :)))))
My máme Arisku, tehdy nám řekli, že by nám pojišťovna pravděpodobně Tobi neproplatila. Když tak koukám, jak je pěkná, měla jsem to přece jen zkusit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...