"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

30. srpna 2010

Omáčka (67)

Dnes mi Ninuška udělala veeelkou radost! Dala si k obědu omáčku s rýží!!!

Dělala jsem ptáčky z hovězího (teda nezakroucený, s tím je moc patlání, my jim říkáme "rozházený ptáčky", a ty ingredience, co mají být v nich, naházím jenom do té omáčky ... ale chuť stejná, mňam :o)

V poslední době se Ninušce přejídá ten její chleba s něčím, občas se vzteká a nechce jíst, i když stojí hned zase u lednice. Tak třeba vyzkouším 3, 4 různé příchutě na chleba, než jí to pásne. Ale vařené jídlo ne a ne a ne :o(
Začala zase jíst častěji chléb obalený ve vejci, dokonce může být i teplý, několikrát teď snědla bramboráky a palačinky, taky ještě trochu teplé, což je úspěch, a dokonce dnes ráno snídala bramborovou placku se sýrem!!!

Když jsem si dnes chystala oběd, nechala jsem drobet rýže i pro ni, jen tak mě to napadlo, nepočítala jsem ani s úspěchem. No, a světe div se, po chvíli přemlouvání a potom, co jsem se s ní musela trošku poprat (lehkým násilím jí strčit první lžičku do pusy), a co se tvářila dost naštvaně, se najednou při žvýkání rýže s omajdou změnil její výraz znechucení v ÚSMĚV!

Snědla skoro celý talířek!
A ani mi v tu chvíli nevadilo, že v té omáčce byl masox i worcestrová omáčka.

Když ještě jedla krásně všechno, tak jsem jí omáčky odebírala vedle do kastrůlku a dělala jsem jí je bez masoxu - tedy bez glutamátu, dokonce jeden čas byla na bezmléčné dietě, tak jsem do nich dávala trošku tuším sójového mléka ... ale dnes jsem byla nadšená, že pozřela vůbec něco jiného než jogurt nebo chleba, glutamát neglutamát.

Kéž by to nebylo zas na dlouho naposledy!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tuško, gratulace!! My máme s jídlem taky děsný problémy, skoro ve 3 letech váží 11,5kg a měří 95cm:( takže jak z koncentráku. Tak at Ninušce chutná i dál :) musím jít zas pouštět videa Pétovi :)jak tu Ninušku vidí, tak hned ukazuje na bedýnky :)

T.

Aya řekl(a)...

Bomba! Ninuško vydrž! Mamko ty si kup zdravou sojovku "tamari" ve zdravé výživě a máš klid. On ten glutamát není dobrý an pro vás. :o)))

cucaracha řekl(a)...

Gratulace!!!To je dobře, že Ninuška zase zkouší nové chutě. A přidávám se k Aye - já kupuji ve zdravěnce sójovku Shoyu a kápnu do omáčky místo worcesterské omáčky (tu jsem tedy ani nikdy nepoužívala). A masoxy taky kupuji třeba od Alnatury v DM - krabička cca 20Kč a mají na výběr kuřecí, zeleninový a mám takový dojem že i hovězí. Ten glutamát se snažím při doma vařeném jídle prostě vynechat. Na návštěvě to neovlivním (ale k rodičům na obědy zase tak často nejezdíme).

Olga řekl(a)...

Holky, gratuluju:-)
S masoxem jsem na tom podobně. Jednak tyhle polévkové kostky většinou vůbec nepotřebuju, chutná nám i bez nich, jen třeba když dělám česnečku, a to je málokdy. Ale bacha na to: kupovala jsem taky ty z DM (tam vůbec kupuju hodně potravin) a po přečtení knížky Přemůžeme autismus od prof. Strunecké jsem si jednou přečetla složení - a co nevidím, kvasnicový extrakt. Podle Strunecké se pod tímto názvem skrývá náš známý glutamát. Možná není chemicky vyrobený, ale asi to bude pochutina na glutamát bohatá. Tak tím u mě skončily polévkové kostky z DM. OLina

Tuška řekl(a)...

Díky holky za tipy, musím se na to už konečně podívat ... na ty zdravý ochucovadla :o) Mám ale obavy, že manžel si ty svý masoxy a podravky vzít nenechá :o(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...