"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

26. září 2010

Fotky laminované :o)

Je to pár dní, co jsem (opět :o) vytvořila fotky pro Ninu. Nafotila, vytiskla a zalaminovala.
Nina nikdy na obrázky moc nereagovala, vlastně skoro vůbec. Kolem druhého roku se mi zdálo, že nás poznává na velkých vytištěných fotkách, zastrkaných pro ni do albíka. Ale nebyla jsem si jistá, přišlo mi, že se na ty fotky směje, když je tam někdo, koho zná.
Potom to ale nějak přestalo fungovat, o obrázky Nina ztratila úplně zájem a já to nechala na chvíli být.

Ehm ... na chvíli ... asi tak před rokem mi došla barva v tiskárně, zato jsem ale dostala od našich loni v prosinci k svátku laminovačku (pardon, laminátor, jak správně říká moje mamka ... což mi pokaždé asociuje slovo terminátor, které se mi spojuje s "přežitím" a které tudíž není až tak daleko od mé současné reality, protože nyní laminuji jako o život a doufám, že to ve zdraví přežiju :o).
K laminovačce jsem obdržela i 20 fólií, jenže ty jsme hned tehdy vyplácali na zalaminování obrázků od logopedky, což byl nesmysl, protože jsme je stejně skoro nevyužili ... bohužel.

Od té doby jsem tedy neměla ani barvu v tiskárně, ani fólie, zbyla jen tiskárna a laminovačka. Na náplně jaksi stále nezbývaly peníze.
Už několikrát od té doby jsem měla chuť něco vytisknout a zvěčnit v laminu ... Jenže naše barevné náplně stojí přes 700 Kč. Fólie jsem si už ani nezjišťovala. Nějak mi pořád ty "money" na to v rozpočtu chyběly.

Mimochodem, už jsem se tak ročílila minule, že na takové důležité věci, které možná posunou Nindu někam dál, se v našem rodinném rozpočtu nenajde finanční obnos, že mě to donutilo si začít vyřizovat zvýšení příspěvku na péči. Co když teď je zrovna ta správná doba a já kvůli pár stovkám, které nemám, Nině beru možnost jakési komunikace???!!!

Nakonec to naše mamka nevydržela a objednala kromě některých věcí z kancelářského katalogu pro sebe taky barvy a fólie pro mě, a dokonce nástěnku nad psací stůl, který zatím taky nemám (jen počítačový stoleček), a  po které jsem toužila, ale ani ve snu mě nenapadlo, že bych si ji mohla někdy pořídit.

Bylo mi to dosti trapné, ale na štěstí mi to dobře vysvětlila :o)
Ona vlastně byla ráda, že mi ty věci mohla koupit, protože potřebovala nakoupit za určitou vyšší částku peněz, aby k tomu mohla dostat varnou konvici zdarma (stará se jim rozbila)!!! A na tu požadovanou částku by jen její objednávka nestačila, takže jsem jí vlastně prokázala službu, že mi něco mohla objednat :o) Díky, mami!!!

Ale proč to píšu?
Dvojnásobná radost je, že nejenže já mám po dlouhé době potřebné věci, které využívám pro Ninušku, ale že se to fakt možná Ninda po-ma-louč-ku chytne! (Horizont roka!!)
Ťukám si na zuby, abych to nezakřikla ... a nechám se překvapit!

Co jsem zatím udělala?
Nafotila jsem, vytiskla a zalaminovala nejčastější místa, kam s Ninou chodíme a pověsila je díky oboustranně lepícímu sucháči na dveře. Chci jí ukazovat, kam půjdem ... třeba jednoho dne sama ukáže (nebo sundá fotku), kam by chtěla ona. Zatím jsem ponechala fotky dost velké, pokud to bude fungovat, časem pomenším.

Pak jsem ještě na dveře koupelny pověsila jednak fotku koupelny a jednak fotku tekoucí sprchy. Ukazuju jí večer, že se jdeme mýt.

Na dveře od pokojíčku jsem dala její fotku, jako že je to její pokoj. Tu chci dát ještě na její postel a skříňku.

No a na lednici jsem včera večer pověsila fotky 2 druhů jogurtu, 2 druhů chleba, hrnečku a dudlíka. To ještě uvidím, kde co nechám. Zbytek jídel dofotím průběžně, jak je bude Nina jíst.

Nechci se moc těšit, bude to douhá cesta, určitě systém ještě mnohokrát pozměním ... ale včerejší výjevy mě moc potěšily. Nina si včera všimla fotek na dveřích a večer fotek na koupelně.

Podívejte se! Mám z toho fakt radost!!! O jakýkoliv obrázek už asi tak 2 roky neprojevila žádný zájem!
...............................................................................................

No, tak tady jsem ji k tomu svému veledílu jen tak přistrčila ...


Zde, fotky zblízka :o)


Ale tady! Tady si už sama všimla a přišla k nim!


Myslím, že ji nevíc zaujala fotka místního obchodu COOP TUTY, kde se ráda vozí v košíku :o)

Posted by Picasa


A tady ještě ta koupelna ...

Posted by Picasa

Fotky na lednici ... uznávám, některý se mi vytiskly moc velký. Zatím je nechám, kdyžtak zmenším. Ale škoda vyplácané barvy, že ? :o)


Na závěr přidávám video, jak se Nina dobývá večer právě do koupelny, protože se chce už sprchnout. Ale jsem docela potěšená, jak mlátí do tý fotky :o)

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jednak moc gratuluju a druhak praktická informace: výhodné laminovací kapsy koupíš u firmy Reinauer GmbH, kterou tu zastupuje paní ing. Kůželová, tel. 225025249 nebo 603277437. Doufám, že ty údaje platí, už jsem jí poměrně dlouho nevolala. Snad to klapne a domluvíte se.
Olina s Vojtou

Sikorka řekl(a)...

Tedy, ty jsi šikovná.
My nelaminujeme(a to přesně z toho důvodu,že barvy do tiskárny, fotopapíry a v první řadě laminátor jsou tedy drahý).
Takže to řeším takto(poradila mi to speciální pedagožka), nechám si vyvolat fotky(většinou stojí jedna kolem 2Kč, nechávám 10x15cm), ty podlepím(stačí klasické lepidlo, vysouvací) čtvrtkou(nebo krabicí), a oblepím to izolepou. Takhle ty fotky mohu nechat jednotlivě, nebo z nich vytvořit leporelo:-),to když chci aby vybírala z více možností.
A dají se ohýbat. A když jednu,dvě Klárka zničí,tak to nevadí.
(ty co jsem měla zalaminované(nechala jsem si je zalaminovat u bílého slona),dost často Klárka "polámala").
Klárka na ně reaguje hodně, dokonce mám i nafocené baráky,kde bydlí naši,kde bydlí kamarádka s klukama(tam toho mladšího umí i Klárka přiřadit),kde bydlí Eliška...a i pozná,který dům je čí:-),to jí jde samo.
Ale musím se ptát, aby sama vzala kartičku a ukázala,že něco chce, to neumí.
A Ninuška na tu sprchu fakt krásně reaguje, to bych taky mohla nalepit fotky na dveře, to je super nápad. (Já je mám v krabici, a vytahuju je hlavně při učení:-)).

Anonymní řekl(a)...

Ještě ad laminování: my takovýhle obrázky tiskneme na normální papír, třeba trochu lakovaný, vypadá to taky pěkně - neboli není potřeba speciální fotopapír. Mám docela dost papíru z nedaleké tiskárny, když se jim něco nepovede, vyhazují to a my máme domluveno, že si tam občas něco vezmem. Velký A2, u toho vystřihneme A4 nebo použijeme bílou stranu potištěnýho papíru s vysokou gramáží. A ty laminovací kapsy od Reinauera přišly jedna asi na 5 Kč. Dávat to někam laminovat se opravdu nevyplatí, to stojí řádově desítky korun kus.
Olina

Anonymní řekl(a)...

Sláva Tuško, my s Tony jedeme na stejném principu, je to sice drahé, ale VYPLATÍ SE TO uvidíš!!!!! Andrea a Tonička. MMch víš, že máš odkaz na rett-community? :-))

Dana řekl(a)...

Luci, vidím,že hodně je nás na tom podobně. Laminovačku mám, ale fotky teď musím nechat vytisknout v krámku, kde kopírují neb taktéž nemám inkoust do tiskárny. A bohužel jsme si vybrali takovou, kde stojí toner 700,-. Laminuju o 106 - režimovky a taky karty na cestovní proužek a věci na logo a na strukturu...:-)Přeju moc úspěchů - uvidíš, že se zadaří.

Unknown řekl(a)...

Barvy do tiskárny u nás taky mizí kosmickou rychlostí:-( Dřív jsem měla taky strašnou spotřebu samol. suchého zipu i lamin. fólií, naštěstí už Jára nepotřebuje mít všechno zalaminované. No, zase je kupuju do školy:-)
Držím palce, ať fotky zaberou a Ninušce pomohou!

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj,

fotky moc pěkné, to určitě Ninu osloví. My taky laminujeme a laminujeme. Ale přijde mi to, že to ještě s cenou docela jde. Laminovačku jsem koupila ve výprodeji u Lídla za 3 stovky, a ač je v provozu docela často, tak zatím bez problémů. Zjistila jsem, že na naše laminování nám stačí folie o tloušťce 80 mikromů, a ty jsou docela levné, naposledy jsem je kupovala tady v akci: http://www.elektro-partner.cz/search.asp?SearchType=All&EXPS=laminovaci - A4 vychází na 2,80 Kč, A5 asi na korunu pade za kus. Ale teda vyzvedávala jsem osobně (jela jsem si totiž o dvě zastávky dál pro kočárek do školky). Jinak je beru u alza.cz, kde jsou trochu dražší, ale určitě pod 5 Kč za A4.
Anny

Tuška řekl(a)...

Ahoj holky, díky moc za tipy a rady! A klidně raďte dál, ráda se něco přiučím a dozvím.
Kéž by Pánbu dal a Nina se trochu chytla!!!!!

Mircalla řekl(a)...

Podle fotek soudím, že se Nina parádně chytla! Super!!! Mám radost!!!

Anonymní řekl(a)...

Vypada ze ji to fakt zaujalo. A preju i to stanoveni diagnozy, at uz se mate od ceho odrazit. JArka

Anonymní řekl(a)...

Tusko, TLESKAM!!!!!Jak tvym vytvorum (obzvlast ta ozdobena lednice je uzasna), tak Nindy reakci.

Myslim, ze se chytne! Drzim palece!
Mysh

Anonymní řekl(a)...

Tuško, moc povedené a inspirativní... Je vidět, že obchod Nina jasně poznává...

Při učení podávání fotek je dobré začít s něčím, co dítě chce nejčastěji - u nás je to fotka pití. Já jsem to dělala tak, že když jsem věděla, že chce pití, vzala jsem ho k fotce a dala jsem mu ji do ruky, ať mi ji podá a vyměnila jsem ji s ním za pití... Brzy začal fotku hledat sám a s pitím nám to funguje... Taky bych měla zabrat a rozšířit to... Ale u některých věcí mám obavu, aby je nechtěl moc často a v době, kdy to nejde... Míša

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,super,je vidět,že to Ninda,fakt registruje...my jsme zatím s obrázky nezačali,ale budeme na ně najíždět brzo(dle SPC)tak to zatím nechávám a pak uvidíme...Jinak vše mám doma,laminovačku za 500kč z globusu,ale barva taky není v tiskárně:-(
Moc přeju ať to Ninušku posune a hlavně ať to na ni zafunguje...bylo by to super...

Unknown řekl(a)...

Lucko, máš něco u nás na blogu:-) http://ojarovi.blogspot.com/2010/09/podzimni-oceneni.html

Tuška řekl(a)...

Moniko, děkuju .... chvíli mi to potrvá, než to dám dohromady!

Jo, Sikorko, já to netisknu na fotopapír, ale na normální běžný papír do tiskárny!!! To bych se nedoplatila :o) Je to pak laminuji.

Evina K. řekl(a)...

Je to úžasný nápad, my jsme vždy jen ukazovali fotky, kam půjdem, kdo tam bude a tak. Ale tohle mne tehdy vůbec nenapadlo, nalepit obrázky po bytě, ale co mne napadlo teď, co nechat udělat fotky a ty pak zalaminovat. Je fakt, že aby se to vyplatilo, byl by to jen malý formát - tak 10x15, a to by zas Ninušku možná nezaujalo. Ale na předměty, jídlo apod. by možná takový formát stačil.

Andrea řekl(a)...

tak ti přeju, aby to mělo posun!

Andrea řekl(a)...

Lucko, máš u mě neco na blogu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...