"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

6. října 2010

Zas něco nového!

Musela jsem sem vložit tato videa, potože z nich mám skoro ze všech velikou radost. Ukazují, že Nina přeci jen trochu sleduje okolí a vnímá, co jí ukazujeme a nabízíme, i když dělá, že ne. Dělá že se nekouká, že ji to nezajímá, ...

Teta Pavla z rané péče nám přivezla opět jednu pěknou hračku. Nevím, jak se jmenuje, já jí říkám kolotoč, ale funguje v podstatě jako káča. Musí se shora mačkat na držadlo (či jak to nazvat), což roztočí zvířátka pod průhlednou plastovou kopulí. Ta zvířátka mi tam připadají právě jak na kolotoči :o)

Já Nině pořád ukazovala, jak nahoře zmáčknu a zvířátka se roztočí. Pak jí na to madlo nahoře pokládám ručičku a mačkám to s ní. Nina na to ani nekoukne, úplně otočenou hlavu ke straně. Takhle jsme to dělaly pár dní.
A najednou před 3 dny v kuchyni slyším v obýváku divný rachot, neuvědomila jsem si hned, co to je za zvuk, tak tam vběhnu ... a zůstala jsem s otevřenou pusou. Ninda jako by mimochodem roztáčí kolotoč a vůbec se na něj přitom nedívá!
To se stalo od té doby ještě několikrát. Samozřejmě, že to nikdy neudělá na požádání, ale jen když ona sama chce :o)

Musím se přiznat, že jsem docela v šoku (pozitivním), protože to je snad poprvé v životě, kdy Nina něco záměrně (teda doufám, že záměrně) zmáčkla, aby se ta věc nějak pohnula, otočila ... Fakt! Oni jí totiž nějaké čudlíky, knoflíky a páčky absolutně nic neříkají, manipulace s předměty je její extrémně slabá stránka.

Sice jí nějak nedojde, že když se kolotoč sesmekne, že už neplácá do madla, ale normálně jenom do strany hračky ... no ale i tak to považuju za úžasnou věc a nepochybný pokrok.

Škoda jen, že se jí to povedlo až po čtvrtém roce života :o( a je mi jasné, že to nemusí znamenat až tak mnoho, že si hračky už v příštích dnech klidně nemusí všimnout a už vůbec to nemusí zobecnit a přenést to na jinou hračku nebo předmět.

Ale stejně mám radost!



Toto je další hračka z rané péče. Takové jako piánko, ale nemá klapky. Místo nich jsou tam válečky, které se otáčí, aby se rozeznělo asi 5 tónů. Také u této hračky se občas Ninuška zastaví a jakoby mimochodem válečky roztočí ... a zase jde pryč :o)



Nasbírala jsem Nindě kaštany u našich na farmě. Chtěla jsem jí do nich nořit ruce, aby přišla do styku s nějakou přírodninou. Děláme to docela často v SPC. Nejdřív moc nechtěla, ale potom ... nenápadně si jednotlivé kaštánky brala do ruky :o)



Židlička ji stále láká. Víc a víc. Docela už zdokonalila nástup a výstup :o)
Tuhle jsem přišla do chodby z pokojíčku, kam jsem odnášela oblečení, když jsme se vrátily z prochajdy, a načapala jsem ji, jak v té židli sedí bokem s nohama prostrčenýma do strany židličky. Nechápu, jak to mohla províst ... ona si v ní snad musela stoupnout!!!

Tady je jen, jak pěkně sestupuje ...



Jako poslední video jsem zařadila ukázku toho, jak je lehké, aby si pokousala ruce. Pokud si u toho pustíte poměrně nahlas zvuk, uslyšíte jasně, jak si zubama přejíždí po rukou a jak s nimi cvaká o sebe při tom, jak zuby sklouznou po ruce. ... No, a občas to nevystihne a zoubky se jí zakousnou do ručky ... a už je zle! Velký brekot!

12 komentářů:

Dana řekl(a)...

Luci, skvělýýý! Vypadá to,že to Ninda dělá naprosto záměrně...(trochu mi připadá auti u těchhle věcí-taky se nekoukaj a šup). Krásně pracuje s těma kaštánkama, to je skvělý, že už je chce brát do ruky a je jí to příjemný. Raduju se s tebou :-))

tanzi řekl(a)...

JJ jak píše paní Dana, nejdříve jsem si také řekla, že je to typické autist.chování. Ale pokud budu srovnávat s mým synem, tak tam vidím rozdíl. Ano, dokázal (dokáže) by to sám. Ale nejdříve by tu hračku přinesl ke mně a "půjčil si" moji ruku. A tou rukou by to dělal. Až když bych odmítnula, tak by to dělal jako Nina (nedíval by se na to).
ad kaštany-zajímavý odkaz
http://www.zeny.cz/magazin/zahradka/zmoulejte-si-kastany.aspx
Jo a ještě jsem se všimnula jedné věci, která mi moc autistická nepřijde (podle našich zkušeností)..to jak se Ninuška rozplakala, když ji tatínek dal za odměnu pusinku. Ano,autisti nemají většinou rádi dotyky jiných lidí (Péta je mazel), ale než pláč, spíše začnou houkat, vřeštět ap. Také jsem hleděla, že podle vašich slov se Ninuška rozpláče, když se např kousne. To také neznám. Vím, že dost ment. postižených dětí (a hlavně autistů) má snížený práh bolestivosti. A tak, když bych zaslechla, že Péta brečí, tak fakt letím co se děje, neb je mi jasné, že má minimálně "utrženou hlavu" :))
Každopádně vidím, že se Nina lepší, zapojuje se do činností a také jsem se všimnula jak pozitivně reagovala na vaši chválu (židlička). To také moc neznám.
Přeju hezk den a hodně úspěchů.

Jana a Šíša řekl(a)...

Tleskáme Ti Ninuško, jen tak dál a houśť! Krásný videa a moc pěkné pokroky. Taky mám z vás velkou radost.:-)))

Anonymní řekl(a)...

Jo, jo pochval i za mě Ninušku, že je šikulka... Jen tak dál... Míša

Unknown řekl(a)...

Taky chválím a tleskám! Pokrok to určitě je! U nás je to taky tak, že Járu něco učím a zdánlivě mu to hlava "nebere". Po čase, kdy to já vzdám, on najednou začne tu činnost dělat sám od sebe. Moc se mi líbí jedno přirovnání tatínka dítěte s PAS, že každý máme své šuplíčky. My, jako rodiče se máme snažit je dítěti co nejvíc naplnit, ale pak je to na dítěti , kdy ten svůj povytáhne. No a Ninuška ti to předvedla v reálu:-)))

lunarka řekl(a)...

Ahoj holky,
Ninuška je šikulka a má svou hlavu,bude si hrát,kdy bude chtít,to je jasný.Niky je taky taková.Máme doma stejnou hračku,taky s RP,ale takvá odezva na ní nebyla,když už,tak na ní dá ruku,ale nezmáčkne,jako kdyby neměla sílu.Takže u vás super,jen tak dál.Držím palce.
Pavlína

lunarka řekl(a)...

Ještě jsem chtěla k těm zubům,ty zvuky jsou jak z hororu.To když Niky kousne,tak pěkně do měkého,do mě :o)).

Tess řekl(a)...

Tuško, Ninuška je super šikovná :) Péťa byl opět nadšený, a když Ninda slezla z té židle, tak ji 2x tleskal, jak je mooooc šikovná :) a asi se mu nejvíc líbí, jak mluvíš :)

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,super ...Ninuška je fakt šikula...opravdu velký pokrok,výborné...Je vidět,že jí hračky opravdu hodně zaujaly,tak za chviličku jsou vánoce,aspoň dobrý typ na dárky co?

Mak42 řekl(a)...

Od nás taky potlesk pro Ninušku.Super!

Andrea řekl(a)...

jsem ráda za každý váš pokrok, luci.

Tuška řekl(a)...

Děkujeme všem za chválu!!! :o)

Tanzi, díky za tvoje postřehy, jsou zajímavé.
Co se týče doteků, tak ty Nina nikdy moc nemusela, obzvlášť od cizích lidí, tedy všech kromě mě :o) , ale v poslední době se to trochu zlepšilo. I mě dovolí mnohem víc, i když mazlivá byla vždycky.

Taky je zajímavé, že dřív nebrečela skoro nikdy, když už tak třeba začala natahovat, když jsme se s manželem hádali. Ale fakt skoro nikdy nebrečela, když si něco udělala.

Často vzpomínám na spáleninu na jejím zápěstí o velikosti mexického dolaru (spíš větší :o), když jí byly asi 2 roky.
Dodnes nevím, kde k ní přišla, pravděpodobně o horkou troubu. Každopádně vůbec neplakala a já na ni přišla náhodou až druhý den. Nina měla vždy snížený práh bolestivosti.

To mi přijde, že se teď změnilo, jednak pláče častěji a nemusí to hned znamenat ohrožení života jako dřív a taky se mi právě zdá, že bolest zaznamenává více.
Jestli je to handlem, nebo jejím nějakým vývojem, nebo lékama na epi ... kdo ví.

Ale to, jak začala na tom videu brečet, když jí taťka dal pusu, mě překvapilo, normálně jí to nevadí :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...