"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

26. listopadu 2010

Náš Tonda

Tak toto je náš andulák - Tonda. Moje odměna za škubání kachen, které ještě neproběhlo :o)
Jméno vymyslel manžel, mně se docela líbí, tak neprotestuji. Třeba k němu díky tomu bude mít muž kladný vztah.
Nina si ho zatím ještě nevšimla.
Normálně je klec s ptákem od včerejška od večera nahoře na skříňce, ale přes den jsem ji dala dolů, abych ho měla trochu pod dohledem, protože je pořád ještě dost vyjukaný a podle mě ještě ani nepil, ani nejedl.

Tak nevím, ... snad nám nechcípne!

Posted by Picasa

18 komentářů:

Lucie Pokorná řekl(a)...

Jé tak Tonda je teda borec:-)Jméno super(ale fakt bych typla,že to musel vymyslet chlap)ale fakt to na toho ptáčka sedí...Určitě se nají a napije,musí se rozkoukat...:-)
PS:třeba na ty kachny ani nedojde:-)

Amelie řekl(a)...

Ten je krááásnej....

Žanys řekl(a)...

Tondo, zahoď depky a podívej se, jakou máš novou bezva rodinku! :-)
Žaneta

Andrea řekl(a)...

Tonda má krásnou barvičku!

Dana řekl(a)...

Luci, je překrásný :-). K tomu nejezení - zkus klásek do klece-ten je většinou dost naláká (takový ten ze zverexu). Doufám, že si Ninuška všimne, těším se na novinky.

Unknown řekl(a)...

Tonda je fešák, ať se mu u vás líbí a hlavně, ať mu začne chutnat!

Anonymní řekl(a)...

JEN PŘIPOMÍNKA JEDNÉ KOLEMJDOUCÍ:
MÍT 1 ANDULKU V KLECI JE TÝRÁNÍ. ANDULKA JE SPOLEČENSKÝ PTÁK, ŽIJÍCÍ V HEJNECH. CHCE SE POŘÁDNĚ PROLÉTNOUT. CHCE MÍT KONTAKT S ČLOVĚKEM. KUPTE SI PŘÍRUČKU, TAM JE TO VŠE NAPSANÉ, NEBERTE TOVE ZLÉM, ALE JE TO TAK.

Anonymní řekl(a)...

Poznámka pro kolemjdoucí:Ale zase se jedna andulka snáze ochočí:)Známí mají také jen jednu,ale stále jim sedí na rameni a vyžaduje společnost:)Jinak je ale klec dle mého hodně malinká,takže by se měla andulka mít možnost prolétnout po bytě.Jana

Anonymní řekl(a)...

Také jsme měli andulku. Znám to.

Prostě Andulka potřebuje blízký kontakt s lidmi nebo jinými andulkami a možnost létat - je to pták s křídly. Buď otvírat klec, brát andulku na ruku, nechat ji prolétnout... Andulka pak ale nechce zpět do klece, když ví, že bude dlouho zavřená, nejlépe nezavírat vůbec.

Pokud chci mít v bytě úplně čisto, pak jedině velká voliéra s jinými andulkami.

Ve Švýcarsku nesmí být andulky v kleci samy, je na to zákon. Někomu to může být k smíchu. Ale kdo zná a dbá potřeby zvířat, vidí to jinak.

Sikorka řekl(a)...

Milí anonymní připomínající,
kdybyste si místo jednoho článku přečetli i co tomu,aby Tuška měla ptáka předcházelo, jistě byste věděli,že už andulky chovala,takže Toníka jistě týrat nebude.

Je to ale pěkný ptáček. Tak ať se mu u vás líbí a vydrží.

Anonymní řekl(a)...

To jsem si přečetla. Přečetla jsem si i to, že ptáčka nechtějí z klece vůbec pustit. Jelikož jsem taky andulky měla, vím že to pro anduláka nebude šťastný život.

Tuška řekl(a)...

Prosím vás, milá anonymní, kde jste si přečetla, že Tondu nechci z klece pustit????
Určitě pár dnů počkám, aby si zvykl na nový domek, aby zjistitl kde má zrní apod., ale lítat bude, to si pište.

Všechny moje andulky měly vždy možnost se prolétnout.
Dokonce jsem uvažovala, že mu časem možná pořídím kamaráda, aby mu nebylo smutno, ale to až uvidím, jak moc bude "učenlivý".

Ve zlém to neberu, ale vy také neberte ve zlém, když podotknu, že by bylo fajn, kdybyste se podepsala, obzvlášť když vám tak zleží na právech zvířat.

V posledních pár dnech, kdy jsem četla články pana Tomského, by mi udělalo radost, kdyby se dodržovala aspoň práva dětí.
Tečka. A díky za radu.

Tuška řekl(a)...

Ještě jedna věc - nemusím se určitě na svém vlastním blogu ospravedlňovat z toho, co a proč dělám, ale přesto, nedá mi to:

Ad klec:
Tato klec je jedna z těch větších, jistě jsem Tondovi mohla pořídit i "něco menšího", v pohodě je na rozpětí křídel. Samozřejmě to není voliéra, ale já jsem ani neměla úmysl si voliéru pořídit.

Ad literatura a týrání:
První, co jsem udělala, když jsem se rozhodla si zase pořídit andulku, bylo, že jsem si opět k tomu sehnala knížky, i když jsem si myslela, že si leccos pamatuju.

Samozřejmě máte pravdu,že andulky jsou zvyklé žít v hejnech, ale které zvíře není zvyklé ve volné přírodě žít aspoň minimálně v páru? Málokteré žije dobrovolně úplně samo. To je jedna věc.

A pak, nikde jsem se nedočetla, že by chování jedné andulky bylo týrání. Naopak v literatuře jsou jasné rady pro to, jak chovat jednu andulku samostatně a jak chovat pár či hejno ve voliéře.

Takže snad jsem vás dostatečně uklidnila, že mám načteno a ještě vám ráda slíbím, že kontakt s "člověkem" náš Tonda mít bude

To víte chce to trpělivost, než si člověk ptáčka ochočí, ale já mám stěstí v tom, že u své postižené dcery se trpělivosti učím už několik let v maximální míře.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Tuško...ať ti Tonda dělá společnost...on se zatím rozkoukává...Ninuška si určitě brzy všimne:-))

Dva divoši

Eva řekl(a)...

Tak jsem měla na chvíli pocit, že jsem se dostala do nějaké chovatelské diskuze. Tam většinou ti "zkušení" chovatelé propírají ostatní. Máme taky modrého anduláka, už mu bude pět let, takže celkem požehnaný věk :) Ze začátku jsme měli dva, ale samička asi před dvěma lety zemřela. Andulák je ale spokojený i sám, vystačí si s námi, stále sleduje, co se kde šustne. Když je otevřené okno, povídá si s ptáčky z venku.
Určitě je potřeba, aby si andulák v kleci zvykl a pustit ho ven, až nebude tak stresovaný. Víc než pobyt v kleci mu ublíží, když ho pustíte proletět a pak ho budete nahánět, protože se nebude chtít vrátit do klece (to pro anonyma). Nejlepší je pouštět ho před pravidelným krmením, aby měl důvod vrátit se zpět do klece :)

Tuška řekl(a)...

Skoro ses, Evo, strefila :o)
Sice jsem tu původně neplánovala probírat podrobně život andulek v zajetí ... ale nějak to k tomu sklouzlo.

A to mě těší, že máme stejné zvířátko :o)
Doufám, že se Tondovi u nás bude líbit. Dnes už byl o moc čilejší a našel si vodu a krmení v krmítkách a v napaječce. Předtím jsem mu to radši dala ještě i na zem v mističkách, pro jistotu :o)

Evina K. řekl(a)...

Tonde je pěknej, krásně barevnej.

Anonymní: Určitě ho nepouštěj z klece, až přijdou na návštěvu Krčmárici. Je to skutečně jen a jen pro jeho dobro. :-))

Ta diskuze okolo Tondy mě vážně pobavila. :-))

Jana a Šíša řekl(a)...

Ahoj Lucko, Toníka se mi podařilo nějak minout. Myslím článek. Je moc krásnej a přeji ať se mu u Vás líbí. Ta diskuze ohledně chovatelství mě osobně přišla velice zajímavá. Já si na ptáčky moc nepotrpím, ale z toho jak se napsalo, že jsou kontaktní mám chuť si taky jednoho, nebo radši dva taky pořídit.:-)) Bohužel máme dvě kočky, tak to by asi nebylo zrovna ideální soužití. A Toníku, doufám, že už pořádně baštíš..-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...