"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

1. prosince 2010

Jak dál s "hypoaktivitou"? (76)

Nevím přesně, jak vypadá a jak se chová dítě, které je "hypoaktivní". S tímhle problémem se zas tak často na diskuzích nesetkávám.
Obávám se ale, že naše Nina je hypoaktivní. A pokud ne, určitě prožívá velké období celkového útlumu.

Dříve, když jí byl rok a půl, dva roky, byla jako smršť, strašný hyperaktivec, měla to i v papírech od neurologa. Byla jsem z toho upřímně "na prášky", ale tohle, co se u nás děje teď, je snad mnohem horší.
Tehdy aspoň žila. Všichni jsme o ní moc dobře věděli. Nešlo si jí nevšimnout. Vše jsme před ní museli chránit a uklízet ... ale bylo to vlastně skvělé, i když jsme s ní skoro nikam nemohli na návštěvu, protože během chvilky udělala z bytu hostitelů kůlničku na dříví.

Teď si někdy připadám, že jsem v bytě sama. Jako by tam ani nebyla. Jediné, co na tom všem je trochu pozitivní, je to, že je občas ráda se mnou, takže když chvíli  nejsem v pokoji, najde si mě, přijde za mnou.

Je strašně smutné pozorovat vlastní dítě, jak sedí na gauči a odráží se od něj zády, či na něm polehává, nebo někde v koutku přešlapuje z nohy na nohu. Někdy jen tak sedí na podlaze nebo opět na gauči a hladí rukama koberec či potah sem a tam, sem a tam.

Když jí nabídnu hračku, knížku, nějaký předmět, odmítá je s nezájmem.
Někdy ji na chvilku zabaví, když jí začnu tleskat rukama, nebo se různě dotýkat částí těla a mačkat je s doprovodným komentářem - to je pravá ručička, levá ručička, to je pravá noha, levá noha, dáváme ruce a nohy střídavě k sobě a od sebe, hladím záda, bříško, obličej, to se jí NĚKDY na chvíli líbí a vydrží. Pak se "beze slova" zvedne, odstrčí mě a odejde.

Ještě další věc ji trochu vyburcuje z apatie, a to když  má hlad nebo žízeň. To pak běží na místo vydávání pití a jídla, tedy do kuchyně, kde poskakuje a vydává zvuky, aby mi došlo, co chce. Někdy nejde o tohle, ale o dudlíka, který bývá uložen také v kuchyni, ve skříňce.

Poslední, co ji baví a přesně ví, že už je její čas, je koupel. Jak se přiblíží večer a její doba koupání, poskakuje před koupelnou. Během dne je šťastná, když jí dovolím si vlézt do vany, jen tak bez vody, oblečená. Už to umí sama, ani jí nemusím pomáhat. Ale i tak si tam chvíli chodí, dupe a pak si tam sedne nebo lehne.
Někdy toho využívám, když se třeba v koupelně trochu upravuju před zrcadlem. Když je ve vaně, vím, že je v bezpečí, vidím na ni a ona je navíc spokojená :o)

Loni na podzim se nám krásně rozjela s velkou slávou práce u stolečku. Všechny aktivity dělala Ninuška s mojí dopomocí, ale podstatné bylo, že u nich docela dlouho vydržela, že od toho neutíkala. Je fakt, že se v nich nijak výrazně nezlepšovala, neosamostatňovala, ale i tak to bylo fajn.
Dnes nedá u stolku ani ránu. Z nějakých 8 jednoduchých úkolků v podobě přendavání předmětů, navlékání kroužků, stavění věže, dokonce i výběru ze dvou předmětů na slovní pobídku (opět upozorňuju, že VŽDY to bylo s dopomocí, samostatně bohužel nikdy), zůstaly tak dva. Navíc je ochotná u nich chviličku vydržet a nechat si vést ruku jen pokud jsme na zemi. Stolek odmítá úplně.

Nevím přesně, co za tím vším stojí. Za tou apatií, za tím regresem v manipulaci s předměty, která nebyla nikdy bůhvíjaká, ale teď je téměř nulová, za tím útlumem, ... Navíc to vše přišlo tak pomalu, plíživě, nevím přesně, kam umístit počátek.

Nabízí se několik důvodů (aspoň já to tak vidím):

1. Vliv antiepileptik - fakt je, že Orfiril, ani Keppra by utlumovat neměly. Topamax může, ale jeho dávkování jsme přeci jen loni na podzim značně snížili. A po tehdejším náhlém a obrovském útlumu to snížení mělo téměř okamžitý pozitivní efekt. Ovšem jak je to potom, když si z této trojkombinace namícháte takový lékový koktejl, ... kdo ví, jak to všechno může působit na dětský organismus a psychiku.
Jistě bych to zjistila, pokud bych léky začala vysazovat ... ale toho se prostě neodvážím.

2. Vliv epilepsie jako takové. Nemyslím tím teď antiepileptika, ale samotné záchvaty, které poškozují nervové buňky v mozku. Bohužel Keppra pvní necelé 2 měsíce docela zazářila, záchvaty téměř nebyly, ale nakonec zase k zázraku nedošlo. Za listopad jich Ninuška měla už zase 8. Je to samozřejmě lepší než 13, 15, ale dělala jsem si naděje větší.

3. Od jara se táhnou a vzrůstají Ninuščiny stereotypie s rukama. Nejprve nenápadně, posléze víc a častěji, až v podstatě nyní bez přestávky hýbe, máchá, kroutí rukama, dává si je do pusinky,  poklepává s nimi na zuby, kouše si je. Je to nutkavý, rychlý pohyb. Není to žádné dlouhé cucání ruky, ale rychlé, těkavé vkládání a poťukávání. ...
... Ovšem Rett syndrom se už několika provedenými testy nepotvrdil.
Co je příčinou těchto zvláštních pohybů tedy nevíme, důsledkem ale určitě je, že její nezájem o manipulaci s předměty se obrovsky snížil. Nemá na ně čas, náladu, zaobírá se hlavně rukama.
Jak to souvisí s celkovým útlumem si nejsem jistá, možná nijak.

Jsem z celé téhle situace v poslední době dost nešťastná. Ninuška se na štěstí s námi ještě mazlí, a má to ráda, i když samozřejmě všeho moc škodí :o)
Někdy jsem už tak bezradná, co s ní, že si ji jen posadím na klín, obejmu ji a kejvu se s ní ze strany na stranu, nebo se s ní dokonce na gauči "kvedlám" já. Odrážíme se od něj spolu. Mám aspoň tak pocit, že něco děláme společně, že na to není sama.

Tak strašně bych si přála, aby si se mnou prohlížela nějaké úplně jednoduché knížky, aby zase začala žvatlat, aby od nás neutíkala do kouta, do samoty, aby byla zase veselá a živá ...

Párkrát za den sleze z gauče a začně strašně vesele skákat a křičet. To má dobrou náladu. Mám radost a volám na ni. Ale je to zvláštní, je to taková obrovsky dobrá nálada, bez příčiny, .. a najednou, po chvilce zase jako když utne.

Někdy mám dojem, že se porozumění zlepšilo, ale jsou to takové záblesky, že člověk neví, jestli je to náhoda, nebo jestli opravdu rozuměla.
Stále ve svých skoro 5 letech (bez 3 měsíců) Ninda neumí vyplnit pokyn "dej mi". Na "na, vem si" reaguje tak ze 70%. Ale na "dej mi" s bídou 20%. Věc prostě upustí na zem, nepodá ji.

Lidičky, prosím vás, poraďte, jak aktivizovat takhle "klidné" dítě! Za každý nápad a tip budu ráda.
Ale hlavně pamatujte, že to musí být něco úplně jednoduchého. Nebo ne?

Já už vyčerpala nejen všechny své (i cizí) nápady, ale hlavně i energii. Co dělat? Co dělat? O co se snažit?

Najednou jsou všechny terapie krátké. Každá měla svá pozitiva, své účinky ... v jednotlivostech.
Ale ten celek je teď tak smutný!

39 komentářů:

Andrea řekl(a)...

Poradit ti, lucko neumím..ale z osobní zkušenosti vím, že ta antiepileptika fakt strašně tlumí..jsem po nich tak unavená..a to si umím poručit něco dělat...a pak ta stereotypie.to taky musí vyčerpávat..staršně...

Dana řekl(a)...

Luci, působíš na mě unaveně a smutně, je mi to tak líto. Chápu, jak strašně těžký pro tebe musí být, tak dlouhodobě nevidět výsledky. S těmi antiepi-já mám zkušenost dobrou, beru valproát a netlumí mě, navíc se mi epi objevila až v pubertě, takže vliv na vyvíjející se dětský mozek nebyl žádný (ano, může se samozřejmě při záchvatu stát cokoliv,ale to si radši nepřipouštím) Jak aktivizovat Ninušku - přemýšlím, až se mi z hlavy kouří...chodíte na plavání? Co kdybyste zpracovali pediatričku,aby vám napsala lázně - na hypotonii, špatné držení těla a tak? Možná by intenzivní pobyt (doporučuju Jánky) pomohl - je tam hodně vodních procedur - to by se Ninušce mohlo líbit, intenzivní ergoterapie, fyzioterapie...To by mohlo opravdu pomoci! Mohla bys tam se skutečně zkušenými terapeuty probrat Ninušky ručičky, mívají tam opravdu výborné nápady a změna prostředí by třeba pomohla i tobě. Chystám se dávat žádost, bylo by skvělé se tam potkat :-))Hodně sil, bude líp!Omlouvám se, musela jsem smazat předchozí záznam - fuj, dělám chyby jako čuně!

Jana a Šíša řekl(a)...

Luci, dneska je to smutý psaní.:-( Co Vám tak poradit? Možná když má Ninuška ráda vodu, tak zkusit nějaký kurz plavání s batolaty. Domu pořídit takovou tu houpačku do dveří, nebo trampolínu...to bu se jí mohlo líbit.:-)Myslím na Vás a věřím, že je to jen období a zase bude líp. To víš zima...já se taky nějak podvědomě ukládám k zimnímu spánku.:-)Ale mrńous mě nenechá...

tanzi řekl(a)...

U nás to byl pravý opak :(
Synova hyperaktivita stoupala, v té době do jeho 5 let jsem tvrdila, že mám paterčata, že je naráz na pěti místech. Závidět nemusíš, neb pro samý pohyb také nebyla síla ho přilákat k nějaké smysluplné činnosti.
No a ted to zapadá do sebe, v 5 letech měl svůj první epi grand mal. Sice jenom asi 2x, ale od té doby (do současnosti) je na lécích. Celou dobu bere Depakine Chrono. A od té doby se opravdu dá vypozorovat zklidnění. Pak byl deset let bez záchvatů, až zase v pubertě, kdy mu museli navýšit dávkování léků.
Nikdy se nepodařilo Pétu přilákat ke knížkám, malování. Max na chvilku nějaký časopis, či leták. A to ještě musel on sám. Zpočátku sem vždy zajásala a vrhnula se k němu, že si budeme ukazovat a říkat. V ten moment to odložil a bez zájmu odešel.
Pokud jsem ho nechala, tak si např ten leták prohlížel alespon pár minut a docela s evidentním zájmem.
Nějaké "úkoly" typu stavění kostek atp to v 5 letech moic nefungovalo, ale tak v 7 už ano. Ovšem stylem, že pod mým dohledem postavil, pak okamžitě zboural a zase hned odcházel. S výrazem: konečně to mám za sebou.
Porozumět mluvenému slovu-ouvej ouvej.
Když vidím a hlavně poslouchám tvá videa, tak vím, že to děláš dobře. Vždy nám dr říkali: používejte naučené pokyny. Nejlépe jednoslovné příkazy a stejnou intonaci hlasu.
Dej, sám, čůrat, ven ..aj
Nejhorší je opravu nají aspon NĚCO co skoro vždy zabere a upoutá pozornost. U nás to tedy byla a je hudba.
Zaplat pánbůh aspon něco. Když se třeba nechtěl oblékat, tak jsem mu začala zpívat. Někdy stačila písnička..někdy jsem zpěvem popisovala co děláme. To se mu vždy líbilo a líbí.
Např při oblékání mu prozpěvovat, jak ted do rukávu má strčit ruku a ještě druhou :)) to jako příklad.
Abvy začal více rozumět mluvenému slovu vevětách, resp dávat vědět že porozuměl, to nastalo snad až po pubertě. dnes jsem přesvědčená, že ve svých 20 rozumí SKORO všemu, ale má někdy chvíle, že se zasekne a "vypne". Nereaguje na nic. Naštěstí jich není moc.
Nevím zda jsem ti svým popisem pomohla, ale snad aspon tím, že se ten pokrok u Ninušky určitě také pohne kupředu..holt to chce vydržet a nezoufat. I když to k uzoufání je.

Amelie řekl(a)...

Musím říct, že mi vytryskly slzy do očí, jsem posledních pár dní naměkko. Ničí mě moje hyperaktivní dítko, k tomu domácnost, úkoly se staršími dětmi a Jendovo usínání po půlnoci. Jsem z něj unavená a zničená. A přesto mi Dr. říkal, že hyperaktivita je lepší než hypoaktivita. No, někdy si tím nejsem jistá. Ani jeden extrém není dobrý. Nemám radu...určitě vyzkoušet něco z toho, co radí holky... Držím palečky, aby bylo brzy líp.

Hepča řekl(a)...

můj dospělý syn Peta je nepoznaný dětský autista, aspík. Diagnostikovali ho až v dospělosti. Od malička byl hypoaktivní a to mu zůstalo. Sedí u PC,leží v posteli. Nikam nejde, z domu nevychází. Nic s tím neudělám.
Musí chtít on a on chce jen malokdy.
Jedna dětská psychiatrička mi radila ho opatrně lákat z té jeho "nory", ale tlačit na něj jen málo.

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj,
zdravím od brutálně kašlajícího Bárta... Co mě napadá tak narychlo?
Co třeba využít zálibu v koupání, začít nějakou aktivitu tady a pak ji přenést na "souš"? Třeba: v létě u nás v bazénu měli známí půlroční holčičku a ta měla úžasné stříkací hračky pro miminka. Ne žádnou kachničku, ale delfínky, lodičky, které byly maličké (do malé ruky, aby se s nimi snadno manipulovalo) a lehce se s nimi stříkalo. Bárt byl nadšen, až jsem uvažovala, že mu je koupím:-) Tak něco takového nakoupit, stříkat po sobě, dělat legraci, třeba je vezme do rukou. A pak už jen dovolit ji, aby je vzala ven, byť za cenu mokra v bytě. Co foukání bublinek brčkem v lavoru? To už je asi moc složité, co? Ale nebavilo by Ninu tě sledovat?

My teď máme audiovizuální období, tak něco z tohohle ranku - nezačaly by Ninu už teď bavit ta videa pro úplně malé děti? Třeba ten mnou propagovaný americký Baby Einstein? Je to pro děti snad od 9 měsíců, Bárt je z toho nadšen ve 4. Klasická hudba, pěkné obrázky, dobře vizuálně zpracované, v Rané péči mi to chválili a dělala jsem jim kopie. když se koukáme spolu s Bártem, tak už mi ukazuje zvířátka a říká, jak dělají, to je pokrok:-) Anebo další věc, která ho bere, to je sledování Bártíka v televizi - překonvertovala jsem videa z foťáku tak, aby je přehrálo naše DVD (měl by jít i spojit foťák kabelem s TV nebo s DVD). Bártík na velké obrazovce, to je něco. Teď jsem podobným způsobem postahovala i nějaká oblíbená videa z youtube (traktory, mašiny, pračky, zvířata...) - hodlám z toho vypálit DVD, které si může pouštět třeba i u babičky...

Víc mě teď asi nenapadá - lázně by asi bodly, ale vzpomínám si, žes to marně řešila před dvěma lety. I když teď už by to s novou doktorkou třeba vyšlo? No a pak mé "oblíbené" aktivity mezi dětmi - znáš mě: mateřské centrum, nějaké plavání, tvoření s dětmi - jen aby mezi těmi dětmi byla. Jo a poslední - přijeď:-)

Hanka

hana.kubikova řekl(a)...

... a ještě vlastně ...
Nechceš dát ten článek na Žlababu? Chodí tam přece jen víc lidí, víc hlav...
Anny

Unknown řekl(a)...

Jak píše Tanzi, každý extrém je špatný:-( Jára se s přibývajícím věkem trošku zklidňuje, tak doufám, že během puberty zase nezrychlí...U nás je naopak aktivit moc, každý podnět ať zrakový, sluchový ho rozhodí, je skoro nemožné ho udržet u jedné činnosti, aby jí dokončil.
Kdysi mi jedna paní vyprávěla, jak je pro ni strašně těžké vychovávat hypoaktivní děti, měla v péči sourozence. Že pořád jen sedí, dívají se "do blba", nevnímají, nic je nebaví...Ono je asi opravdu těžké je do něčeho zapojit, když je to nebaví. Taky bych zkusila využít zájmu Ninušky o vodu - existují i různé barvy do vody, fixy na malování na dlaždičky, prodávají se hračky na přelévání. Jára má rád pěnové puzzle krtečka. Když je namočí, krásně mu na dlaždičkách drží. Pak má ještě pěnovou silnici s auty a postavičkami, to jsou hračky, které ho neomrzí. Pak mě napadly houpačky, v Ikea jich mají docela výběr, třeba by se nějaká líbila i Ninušce.
Nezájem o knížky může být mentální retardací. Jára je má rád, prohlíží si obrázky, ale o čtení nemůže být ani řeč. Nebavily by Ninušku zvukové knížky? Jára čtenou pohádku nevyslechne, ale vydrží poslouchat a sledovat pohádku, která je namluvená -máme Červenou karkulku a Tři prasátka (http://www.rebo.cz/zvukove-knizky/c-1152/) Nedávno jsem jednu z nich viděla v Levných knihách za pár korun

Evina K. řekl(a)...

Tušti, je mi to líto a poradit neumím. Držte se.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Tuško... Máš to těžký, ale zase to má výhodu ve školkách, tam mají takové děti rádi, protože nezlobí jako ty hyperaktivní... Se nebudeš muset děsit, co ti budou referovat, až pro ni přijdeš. Myslím, že už jsi snad všechno zkusila... Nám se nejvíc osvědčují procházky, teď jezdíme na sáňkách. A ta hudba je taky fajn, my někdy u písniček spolu tančíme, tak že Martin stojí na gauči, držíme se a tančíme takový ploužák do rytmu. Ale věřím, že se to zlepší... Tanzi, to jsi mě potěšila s tím porozuměním, protože to mě teď dost trápí, když si uvědomím, že M ani neví, co jsou boty... Musím na ně ukázat, aby pochopil, co chci... Míša

Tuška řekl(a)...

Tak na PD jsem to už dala, uvidíme, jestli má někdo podobnou zkušenost.

Já vím, že hyperaktivita je taky na nic. Pamatuju se, že jsem kolem ní lítala, když byla taková, nic jsem nestíhala a stejně, přestože byla extrémně živá, nic se nenaučila, protože právě na to pro ten pohyb (pořád skákala a běhala) neměla časm neudržela pozornost .... teď je to pravý opak.

S tím porozuměním mě Tanzi taky potěšila, doufám, že jednoho dne taky bude Nina rozumět skoro všemu.

Co se týče té školky, právě že má z toho trochu strach, protože jak je hodná, tak to nikoho nebude "nutit" se jí věnovat. O hyperaktivci každý ví, musí na něj dávat pozor, aby něco nevyved, snaží se ho zklidňovat. Zato s klidným dítětem jsou všichni spokojeni, jak je hodné a lehko se na něj zapomene. Jasně že je to o lidech ... doufám, že naše učitelky a asistenti budou chápaví a budou se snažit Ninu aktivizovat. Navíc je to až za 3/4 roku.

Já jen že jsem to slyšela na školení v APLE, kde se s tím už setkali.

BAzén a vodu asi budu muset fakt rozšířit ... teda ty aktivity v nich. Akorátže v Domažlicích je teď dětský bazén zavřený, máme nový ve Kdyni, ale je to na mě docela daleko, navíc tď v zimě .... ještě jsem tam nebyla.

Ale díky za tipy!!!

Tuška řekl(a)...

Jo, ještě ... TV NInu vůbec nebere, na počítači Einsteini nebo její videa taky ne. Ale mohla bych to zkusit do tý televize ... A ty zvukový knížky, o těch jsem taky před pár dny začala uvažovat. Plus nějaký ty vodní věci ... brčko a přelejvání u nás vůbec nefrčí ... jen se cachtá ... ale i tak něco novýho pořídím.

Sikorka řekl(a)...

Tuško, ach jo, viď , už to máte zase. A nemůže to přece jen dělat ta Keppra(a nebo ta kombinace epileptik co máte)? Protože,jestli si pamatuji,když Ninušce nasadili topamax, tak to přece bylo úplně stejně,taky jsi psala,že Ninuška je apatická.

Ale je taky pravda,že Ninuška má v povaze,že je to prostě pohodářka.

Přemýšlím jak jí zaujmout... Mě se osvědčují zvukové hračky, takové ty rolničky, hrastící vajíčka...káča, natahovací autíčko se šňůrkou...

Taky tedy většinu úkolů dělá s mojí dopomocí...a taky nemá ráda,když jí vedu ruku. Ale vyzrály jsme na to. Ruku jí vedu tak, že sedím proti ní a zezhora jí ručku přidržuji(velmi jemně) a pomáhám jí tím.
A když mi přestane dělat úkoly "pracovat" měním místo a úkoly obměňuji. Takže buď pracuje u velkého stolu v židli na jídlo, nebo v křesílku s terapeutickým stolečkem a nebo na zemi(nejhorší možnost) u Aničky v pokojíčku.
U nás ale se Klárka učit chce, protože to vidí u Anči.

Anonymní řekl(a)...

Tuško, u nás taky nejsou oblíbené takové pohádky, kde je málo akce jako Krteček, Teletubies a podobně, naopak u nás uspěly pohádky od Disneyho a to ty novější - hodně akční jako Lví král hlavně I. a III.díl nebo U nás na farmě - ty pohádky jsou hodně barevné a je v nich hodně písniček, rychlé změny... Mohla by sis je půjčit v DVD půjčovně a vyzkoušet, které pohádky by Nině sedly... Míša

Jana a Šíša řekl(a)...

Jo Lucko, pamatuju se jak si o loňských Vánocích Nindu musela doslova odhánět od sladkých perníčků na stromečku.:-))) Tak už postavte stromeček...světýlka, dobroty...třeba se Ninda chytí.:-) Držím palce.

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,mě napadlo,hopsadlo mezi futra:-)né fakt,to by nemuselo být špatný a jako tip na vánoční dárek taky dobrý...co míče,hoodně míčků třebas ten bazének s míčkama(barevnýma)to se Justy líbilo už v 5 měsících...tu vodu bych taky určitě rozšířila,zvukové knížky taky super ta od fisher price je super...xilofon s paličkama:-)písničky s děckýma písničkam,ale to jistě máte že?na ty justy reagovala od 4 měsíců,fakt...ale pouštět pořád dokola...jinak super nápad trampolína,houpajda mezi futra,nebo to hopsadlo pokud máš strach aby nespadla z trampošky nebo houpajdy,to hopsadlo je takové 2v1:-)Sand jsem ti aspoň trošku poradila,já taky pořád vymýšlím i když Justy zajímá všecko,je taky děsně hyper:-(

Anonymní řekl(a)...

Tuško, Tvojí frustraci úplně chápu. Je to ubíjející, vyčerpávající, i když spousta lidí myslí, jak je to snadné, když se za dítětem nemusí běhat. Něco podobného jsem zažila se synem, ale jeho neuro problémy jsou oproti Ninušky zanedbatelné. To,co bys nejvíc potřebovala - poradit, neumím. U Vojtíška nastal zlom tak nějak sám. Taky jsem tu v příspěvku postřehla, že jsi kdysi neúspěšně žádala o lázně kvůli hypotonii. To mě překvapilo. Syn má také (mimo jiné)centr. hypo. syndrom a Dr. v Domažlické nemocnici nám doporučila ne sice přímo lázně, ale rehab. pobyt v ÚSP Zbůch, a to sama od sebe, já se ani na něco podobného neodvážila zeptat, neb Vojta není až tak "vážný případ". Sociálně rehabilitační pobyty pro mentálně postižené (bohužel asi až od pěti nebo sedmi let)pořádá Diagnostický ústav sociální péče v Tloskově. Údajně (osobní zkušenost nemám) jsou tam velmi dobří. Pracují mimo jiné i s bazální stimulací (není jen pro osoby v apalickém syndromu apod.), snoezelen místnosti, muzikoterapie, aj. Mají i službu rané péče (možná ji od nich využíváte a vše víš :-) ).
Neprůbojné děti a školka - tak to vidím stejně jako ty. Vlastně to vidím už teď, když chodíme do mateřského centra a na další aktivity. Takže pro Ninušku určitě asertivního asistenta :-))
Držím moc a moc palečky, ať je to lepší...
Žaneta

Anonymní řekl(a)...

Martinovi se líbí, když peču cukroví... Hlavně mu strašně chutná těsto...

A už jste byli někdy v hracím centru pro děti. Tam bývají i ty bazény s míčky a skákací hrady, skluzavky, trampolíny, trojkolky a koloběžky,... S dítětem s ZTP/P to bývá zdarma. U nás se takové centrum jmenuje Galaxie.. Samo se tam nedá dítě pustit samotné, ale maminky tam chodí s dětmi i na skluzavky, já jsem se tam s Martinem klidně klouzala i jsem si s ním zaskákala v hradu nebo i na trampolíně - to byla pěkná makačka.. Na odrážedle nebo trojkolce jsem ho povozila. To taky není špatné, i když tam bývá hodně dětí a hluk...

tanzi řekl(a)...

Ještě k tomu mému komentu.
Můj syn VŮBEC nemluví (ani např máma), tzn co porozuměl, či ne, mohu usuzovat pouze podle jeho chování.
Napsala jsem, že rozumí skoro všemu. Ale ono to zase není tak idylické jak možná jásáte. Je to autista s těžkou ment. retardací tzn jeho projevy i tak jsou adekvátní k jeho dg.
Ale lze už na něj mluvit v celých větách, pouze když nereaguje, tak dám "pokyn" k nějaké té činnosti jenom jedním slovem.
Nebo, když mu např řeknu: zítra půjdeme ven..tak je schopný HNED jít pro boty (spojené s vycházkou)..to zítra nepobírá.

Žanys řekl(a)...

Jen mě tak napadlo, barevné míčky, jak psala Lucka s Justýnkou mají zrovna v tom mateřském centru, kdybys je chtěla vyzkoušet, jestli Ninušku zaujmou. Jen tam na ně nemají bazének, děti si s nima vlezly do takové postýlky a vyhazovaly je, což se jim líbilo (Vojta tedy jen pozoroval). Na hudebku tam je perkusní set, není sice přímo ve volné herně, ale vyzkoušení tamburínky apod. by se mohlo domluvit. Zvukové hračky už tam jsou všechny rozbité, škoda, mohla si vyzkoušet, co by se Ninušce líbilo. Nebyl by z H. Týna bližší bazén ve Waldmünchenu? Bližší asi jo, ale bohužel asi o něco dražší. Tak ještě jednou, držím palce, Žaneta

Tuška řekl(a)...

Žaneto, Waldmunchen je prý taky zavřený! Jsme slyšela.
Které mateřské centrum máš na mysli, prosím tě?
A jak je Vojta vlastně starý? Jsem ostuda, že to nevím!

Ty míčky mě připadaj jako dobrej nápad. Nina odjakživa miluje se položit do trávy, do sněhu apod., něka , kde ji něco obaluje, objímá. Vždycky si to strašně slastně užívá. To by do těch míčků mohla, ne?

Hudba u nás moc nefrčí, přijde mi to zvláštní. Jako na mě, když zpívám reaguje, to má asi docela i ráda, ale písničky z věže, jako by vůbec nevnímala!!! Žádná reakce.

Míšo, myslíš hrací centrum pro děti někde c nákupním centru, nebo něco jiného?

K tomu Zbůchu, Žaneto, já jsem to řešila s Budkovou asi před rokem a půl až dvěma a ona lázně a léčebnu nám napsat nechtěla (prý na hypotonii to neuhraje a DMO malá nemá), jedině Arpidu nebo ten Zbůch doporučovala, ale na ten jsem ji upozornila já.
Přitom vím, že tam jezdí děti i bez DMO, jen s mírnými problémy po fyzické stránce ... tak nevím.

Ale máme novou pediatru, tak to zkusím tam, protože starej doktor mi tehdy řekl, že mentální retardace je kontraindikací pro lázně. No fakt jsem tenkrát nechápala.

Dana řekl(a)...

http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=39673521&tab=0 Luci, tuhle houpačku hodně doporučují pro postižené děti(mentálně, hypotonické apod.), vy už byste potřebovali jen skořepinu a dokoupit lana na zavěšení mezi futra - houpačka je hodně drahá na MMB za slušné ceny a lana mají tady: http://zdravotniprodejny.cz/index.php?nid=2002&lid=CZ&oid=456025&tabpage=15&taboffset=0&ts=-1&epc=10534

Anonymní řekl(a)...

Tuško ne, myslím zábavní rodinné centrum, ty centra bývají na okrajích větších - krajských měst. Bývají tam i haly na tenis a půjčovny kolečkových bruslí. Dám odkaz na to, co máme "nejblíže" my. www.galaxiezlin.cz/ Nevím, jestli ve vaší blízkosti taky něco takového máte?

Anonymní řekl(a)...

Tuško v tomhle obchůdku prodávají stan s míčky za 730kč www.nomiland.cz/Shop…4739/Stan-s-micky/. Míša

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,doporučuji,koupit to zvlášť bazén a do toho míčky výjde to levněji a myslím že by bylo lepší kdyby byl bazén otevřený...
nějaký typ od nás:-)

bazén
http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=24066623&tab=2

míčky
http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=35698044&tab=1

pak mě ještě napadl tento hopsací koník jestli to znáš,justy hrozně bavil,než nám ho rozkousal pes,hopsala na něm od 1,5 roku

http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=22944364&tab=2

Mak42 řekl(a)...

Ahoj holky,

Lucko v tomhle to máš strašně těžké, u nás ve školce taky říkají, že hypoaktivita je v určitém ohledu horší než hyperaktivita. Podle mne za tím bude určitě ta hnusná epilepsie a léky na ni :-( Ještě, nepátrají u vás na metabolice po nějaké formě mitochondriálního onemocnění? Dost věcí by mi u Ninušky i sedělo, ale nejsem odborník a určitě tě tímhle nechci strašit.

Jinak balonky a nějaká domácí houpačka mi u vás přijdou jako super nápad, nebylo by možná ani špatné Nině udělat nějaký smyslový koutek. Ale asi budeš muset jít cestou pokusů a omylů.

Holky držte se a pěkný předvánoční čas.

Markéta

Anonymní řekl(a)...

Lucko myslela jsem Mateřské centrum Kráčmerka v Domažlicích. Je to hned u náměstí, od banky ČSOB uličkou dolů, pod Konšelským šenkem. Parkovat se dá podél potoka. Volnou hernu hodně omezili, je jen ve čtvrtky od 10-12 a od 15-17. Odpoledne tam bývá málo dětí. Kdyby ses rozhodla tam někdy jít, moc ráda se s vámi setkám. Vojtíškovi jsou 3 roky a 4 měsíce, jednu výstižnou diagnózu nemáme, jen takovou "směsku". hypo. syndrom, celkově opožděný psychomotorický vývoj, mozkovou cystu (lokalizovaná tak, že zatím Vojta vůbec nemluví, ale zvuky a rukama se se mnou domluví), zatím nejasné autistické rysy. Tak celkově to není nic hrozného. Do Kráčmerky chodím Vojtíka socializovat dva roky (dřív byla v bazénu), hystericky se bál dětí. teď, po dvou letech se mi pustil krku a už děti celkem zvládne a zajímá se i o hračky.
Když si Ninuška takhle ráda lehá, to by se jí mohl líbit i takový ten veliký sedací vak (dítě si tam i lehne) s pěnovou výplní, je to opravdu moc příjemné, člověk se tam pěkně zaboří, hezky to šustí, tak i sluch stimuluje. Ale to je spíš na libý pocit, relaxaci a usnutí.
Žaneta

hana.kubikova řekl(a)...

Lehací vak je super, to by se mohlo Ninušce líbit. Máme ho doma, i Bárt ho má rád, rád se z něj třeba kouká na televizi. Jen teď řeším, jak ho vyprat (trochu se mi na něj vylil masážní olejíček a taky terapeutická hmota udělala své...), sice je rozepínací, ale uvnitř jsou hned ty kuličky, obávám se, že jak to jednou otevřu, budeme mít polystyren všude a navždy....

Tuška řekl(a)...

Takže holky, díííky moc za tipy a nápady.
S blížícími se Vánoci se pokusím sehnat houpačku nebo skákačku (z trampošky mám strach, že z ní vylítne, ten bazének s míčky (to se jí bude určitě líbit, když bude ponořená v míčcích, které jí obemknou tělo), zvukové knížky a lehací vak s kuličkami uvnitř.

Nevím teda, kde na to všechno najednou vezmu, ale když dá pánbůh králíčka, dá i trávníčka (někdy :o), takže uvidíme!

Kéž by jí něco z toho zvedlo náladi!

Silvie řekl(a)...

Ahoj Luci, strasne tezce se mi cetl tento clanek a neobesel se bez slz. Umim si predstavit vasi situaci doma, tu bezmoc. Vyuzit cinnosti, ktere Ninku bavi je fajn - to co radily kocky. Hudebni knizky fici i u as doma. Mame Ucime se rikanky od fishera - pri teto knize Tomi vydrzi v aute dlouho. Mame od te firmy i toho plysoveho psa, toho dostal k tretim narozeninam a pri nem s enaucil tleskat - cilene pri pisnicce. U nas pomohlo malovani prstovymi barvami-vydrzel u cinnosti docela dlouho-samozrejme, ze jsem ruce vedla ja. ted me napada, z ebych to mela opet zavest. Barvy si muzes i sama uvarit a budou nezavadne, pro pripad, zeby si Ninka dala ruce do ust. Penove puzzle, fixy do vody atd...to vse je fajn napad.U nas skoro stale je pustena hodba - hrajou nam tu detske pisnicky a ja ikdyz napriklad umyvam nadobi, taky zpivam. Jinak to opravdu musi byt tezky pohled....Luci moc Ti drzim pesti, aby jste toto doufam, ze jen obdobi prekonaly a Ninuska byla opet aspon trosku ziva.

Anonymní řekl(a)...

Tuško, jsem si uvědomila, že je dobře mít sourozence, který si umí říct, co potřebuje, tak toho doma máme hodně a na něco se Martin chytí nebo se prostě zúčastit musí. Dceři čtu vždycky před spaním pohádku a Martin teď už často taky poslouchá, i když nerozumí, je s námi...

Taky jsem si všimla, že hodně dětem pořizují masážní - vibrační strojky, to se jim taky líbí. Snad se dárky Nině zalíbí a užije si jich, dej nám vědět... Míša

Mak42 řekl(a)...

A jo, s tím vibračním strojkem mi Míša připomněla, že jsme Beatce v 18 měsících k Vánocům kupovali vibrátor (měl design mrkve, ale mají i třeba tučnáky :-)). Vibrace je jedna z věcí, které se využívají i při bazální stimulaci. A Beatka miluje vibrace dodneška - ve školce si dost často říká o ležení na virační podložce. A na stimulaci pusiny vibrační zubní kartáček (máme z DM drogerie ledního medvěda). Tak další tip.

Anonymní řekl(a)...

Možná by Tě inspirovala knížka "Zaměstnání dětí jako součást léčby a výchovy" (MuDr. Vojtěch Trnka)vyšla už hodně dávno, ale já jsem z ní kdysi dost čerpala. Snad by se někde v knihovně nebo v antikvariátu dala sehnat.Martina Drijverová

Tuška řekl(a)...

Děkujuuuu! Vy jste tak hodní všichni! Teď má tipů spoustu a všechny se mi líbí ... Určitě dám vědět, co jsme z toho pořídili a jak jsme uspěli :o)

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadlo, jak jsi psala, že Ninuška vnímá víc tělem...

Koukni na tu vaničku (určitě jde použít i jiný materiál, ty žluté vnitřky od kindervajíček, fazole, ořechy..)
http://www.vedomematerstvi.cz/news/zrnickova-metoda-aneb-klicovou-dirkou-k-montessori-pedagogice/

Co do normální vany přidat tu bublinkovou masážní podložku? Nebo při koupání použít barvy do dětské koupele? Zase by to byl nový podnět, třeba by ji to zaujalo.

Jana

Anonymní řekl(a)...

Tuštičky :)
Už jsem psala, příspěvek někam zapadnul a už se neobjevil.

Jako tip dávám dětskou vaničku, do které se nasypou kaštany (fazole, vnitřky z kindervajec, míčky... dle možností a fantazie), dítě si v tom posedí, podle schopností i pohraje. Vydává to jiné zvuky, než vana s vodou, stimuluje to zase jinak.

Do normální vany bych zkusila Ninušce dát tu bublající podložku, perličkovou lázeň. Pokud by se toho nebála, je to zase jiná tělesná stimulace. No a nebo barvy do koupele pro děti, třeba by se jí to líbilo a měla by ve vaně změnu.
Jana

Anonymní řekl(a)...

Complex Post. This transmit helped me in my college assignment. Thnaks Alot

Anonymní řekl(a)...

Ladylike Post. This record helped me in my school assignment. Thanks Alot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...