"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

3. ledna 2011

PnP - radost i rozladění (78)

V září (29.) jsem podala žádost o opětovné posouzení Ninuščiny soběstačnosti a péče o vlastní osobu vzhledem k věku.
Sice ještě neuplynuly 2 roky od posledního rozhodnutí, (které jsme získali, když jí byly 3 roky) to by bylo až teď v březnu, kdy Nině bude 5 let. Ale vzhledem k tomu, že zhruba po roce a půl od tohoto rozhodnutí Ninuščin vývoj stagnuje, a co se týče její soběstačnosti a péče o svou osobu (vzhledem k věku) se v podstatě zhoršuje, rozhodla jsem se, že nebudu čekat a požádám o přezkoumání dřív.

1. října jsme měli šetření sociálních pracovnic u nás doma. Již jsem tady o tom psala. Před Vánoci jsem paní z úřadu volala, jak to vypadá s tou naší žádostí a jestli si myslí, že to bude do konce roku. Úřednice byla velice milá, řekla mi, že co se týče Ninušky, to vidí úplně stejně jako já, že bychom podle ní určitě měli mít 3. stupeň. Ale jak to posoudí posudková lékařka, to že je ve hvězdách.

Prý jí moc pomohlo, že jsem se písemně vyjádřila k jednotlivým úkonům a rozepsala jsem ty, které dle mého Ninuška nezvládá a zdůvodnila jsem je. Prý to využila a podobně podrobně to rozepsala i lékařce.
Ale do konce roku to nevidí, že tam toho mají haldy. Potvrdila mi, že u ní se to určitě nezdrží, protože ona rozohodnutí vyřizuje okamžitě, co přijdou od posudkové, která to má vlastně ve svých rukou.

Dnes jsem si vyzvedla na úřadě dopis - rozhodnutí. Přinesla mi ho paní z města už ve čtvrtek před Silvestrem domů, ale já byla zrovna u rodičů, a protože byl do vlastních rukou, manželovi jej nedala. Byla jsem docela napjatá, jak to dopadlo a dnes dopoledne s Nindou jsme si pro něj jely.
Otevřela jsem dopis zvědavě už ve vestibulu městského úřadu ... a lidi, držte se! Radostná zpráva - opravdu nám přiklepli ten 3. stupeň závislosti u příspěvku na péči. Ehm, ehm ... radostná. Může mít člověk vlastně radost, že mu i "nepřející" úřady potvrdí totální závislost svého dítěte na druhé osobě? Ale to teď nechci ani řešit ... mám z toho pak depky.

Pročítala jsem si úkony, které Ninušce uznaly, že nezvládá. Já jsem navrhovala 19, máme uznáno 18. Ani jsem se už nedivila, že neprošlo "sezení" a "stání" po určitou dobu z hlediska "biopsychosociálního", ale co mě udivilo, je to, že nám uznali jeden bod, který platí až od 6 let věku dítěte, takže jsem ho já ani neuváděla :o) Každopádně stále by to bylo i bez něj více než 15 úkonů, které je nutné nesplňovat na "trojku".

Ale pozor, teď přijde ono "rozladění" z nadpisu. Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem se na konci všech těch lejser dočetla, že toto rozhodnutí má platnost do 20.3.2011 !!!!! Si ze mě někdo dělá srandu???
Lékařka 23.12.2010 rozhodne, že její posouzení platí do 20. března??? Ani ne 3 měsíce?
Jistě, její posouzení platí zpětně, tedy už od září, ale i tak je to posudek na necelých 7 měsíců!

Proč nám to nedala aspoň na rok, když první posouzení bylo na 2 roky? Dovolila jsem si snad tolik, že jsem požádála dříve, než měla vypršet lhůta předchozího rozhodnutí, a tak nám to nynější dala do té doby, kdy mělo minulé končit?

To snad abych už začala teď shánět lékařské zprávy, podávat si žádost a zdůvodňovat úkony, přijímat sociálku doma na další šetření, abychom to do konce března stihly a mohly navázat a nezůstat bez peněz, než se vše opět vyřídí. Otázka je, jestli budou Ninušku posuzovat jako pětiletou, i když jí těch 5 let ještě úplně nebude ... nebo o co tady vlastně jde?

Vím, že s tímhle sociální pracovnice nemá nic společného, že o tom, dokdy platí posouzení rozhoduje určitě posudková lékařka. Myslí si snad, že já nemám nic lepšího na práci, než běhat kvůli ní po doktorech, po úřadech, vypisovat papíry a žádosti, které jsem vypisovala před 3 měsíci?!

Upřímně, cloumá mnou vztek.

Musím zavolat na úřad, jestli to náhodou není chybička, jestli se náhodou neupsali v roce, třeba tam má být 2012. Ale silně pochybuji. ... Kéž by!

Co s tím můžu udělat?
Přeci to všechno nebudu absolvovat za měsíc znovu? Uvažuju o tom, že se spojím (po konzultaci s úřednicemi z úřadu) se šéfem posudkové lékařky.
Co se může za 3 měsíce změnit ve stavu dítěte s těžkou MR? Ono i jednou za rok mi to přijde jako buzerace, ale budiž. Ovšem toto je již postavené na hlavu!
Přece by ta doktorka nemohla o stavu Ninušky po 3 měsících rozhodnout jinak! To by se sama zesměšnila! Opravdu mi přijde, že jde jen o to, aby se jedna máma nenudila, když už je tak opovážlivá, že žádá dříve než by měla. 

Máte někdo radu nebo podobou zkušenost s nesmyslně krátkou dobou trvání platnosti posudku zdravotního stavu a tím i příspěvku na péči?

Co mám dělat? Sklopit uši a být ráda, že nám to dali ... a za měsíc znovu vyrazit na úřad, aby se to všechno včas stihlo?

17 komentářů:

tanzi řekl(a)...

to je tedy padlé na hlavu
grrrrrrrrr

Anonymní řekl(a)...

No rozhodně uši neklopit.Vem Ninu a hezky společně zajděte "navštívit" šéfa té posudkové lékařky.Protože to si z tebe skutečně dělá srandu!Buď jde o překlep písařky v podatelně a nebo je ta doktorka magor!Vydat potvrzení na tři měsíce je výsměch.
Mě vždy bere čert,když vidím jak našim hnědým spoluobčanům sociálka ještě vyplňuje formuláře,klaněj se jim,aby nebyl problém a normální člověk lítá a pak je to v podstatě k ničemu :-(
Fuj jsem se rozčílila,omlouvám se,ale nenech se,vysvětli jim,že skutečně musíš o Ninušku pečovat a ne obíhat instituce kvůli papírům co tři měsíce.
Šárka S. Teplice

Silvie řekl(a)...

Luci, ja si myslim, ze jde o preklep datumu. Neverim, zeby dali rozhodnuti jen na tri mesice. Zajdi na urad a poptej se. Jen me celkem udivuje jak to u vas odstupnuji s tim,jak je ktere dite zavisle na druhe osobe. U nas je jen jeden opatrovatelsky prispevek pro vsechny a to 200,-eur (6000,-SKK) s tim, ze pokud je dite nnezaopatrene a nechodi do skoly, skolky, DSS a pod vic jak na 20hodin tydenne dostane rodic jeste navic 50,-eur(1500,-SKK). Tusim je pak rozdil v sume, pokud opatruje clovek dve osoby.
Drzim pesti, aby se ti podarilo vybavit vse k vasi spokojenosti.

Anonymní řekl(a)...

Tuško, to teda naštve..., ale mě řekli, když nám to přiznali na rok - tedy od 5-ti do 6-ti let, že od těch šesti se hodnotí více bodů, takže vlastně teoreticky můžeme dosáhnout ještě vyšší stupeň... Pro nás jen teoreticky... A Nina bude mít pět a tam je taky více bodů, teda myslím, že jen o jeden navíc... Ale důvody můžou být jiné..., jestli si lékařka nespletla rok a nechtěla napsat 2012...? Míša

Žanys řekl(a)...

No jestli to není překlep, tak tedy taky nevím, co si o tom myslet. Rozum zůstává stát.

Když jsem loni nesla osobně lékařské zprávy posudkové lékařce, po odchodu jsem čekala s Vojtíkem u výtahu a slyšela jsem, jak doktorka kamsi telefonuje, říká Vojtovo jméno a:".....matka vypadá docela rozumně.." Do té doby jsem netušila, že spolurozodujícím činitelem při posuzování zdravotního stavu dítěte je vzhled a působení matky.....

Unknown řekl(a)...

Lucko k 3, gratuluju! Ovšem ten termín je opravdu nepochopitelný...Není to třeba datum konce platnosti původního posouzení? Třeba to tak je, když jde o znovoposouzení zdravotního stavu...Ale fakt nevím, jen mě to při čtení článku napadlo. Osobně si myslím, že o překlep nejde, ač bych ti to moc přála. Budeš muset nejspíš znovu požádat. Myslím si, že v 5 letech moc bodů nepřibývá, víc jich posuzují v 6, kolem komunikace. Tu trojku byste měli mít i tak. Alespoň se budeš mít čím ohánět.
Je to fakt Koourkov...

Sikorka řekl(a)...

Gratuluji k trojce péči!!

Lucko, já si myslím,to co Monika. Podle mě vám nevydal úřad nové rozhodnutí, jen udělal změnu v tom starém,které předpokládám platí do Ninuščiných 5tých narozenin.
Pokud vím,nebo spíš tady u nás(Plzeňsko)se dělá posudek ve 3, v 5ti a v 7mi letech(a poté prý po roce),a když je změna ve stavu,tak upravují pouze ten původní posudek(taky třeba na 3,4měsíce)a pak se zase žádá. Vnitřní směrnice jim to tak určuje(a hotovo).
Neříkám,že se mi to líbí,taky mi to přijde jako pakárna,ale vím,že stěžováním si nepomůžu.
No,třeba je to u vás jinak, rozhodně jim zavolej a zeptej se,fakt by to mohl být jenom překlep(moc tomu nedávám).
Akorát se obávám,že když si půjdeš stěžovat lékařky nadřízenému, tak oni ti už vysvětlí proč to tak je, a nic nezmůžeš.

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj, gratuluju ke 3. A k termínu platnosti se ani nevyjadřuju, znáš mou skepsi k lékařské posudkové službě. Naše odvolání někde "stojí" - někdy v listopadu mi z magistrátu přišlo, že žádají posudkovou službu v Ústí nad Labem o nové posouzení dítěte a že je vybízejí, aby nás k tomu posouzení přizvali. Je leden a ticho po pěšině (celé řízení se táhne od 19.1.2000)....

Tuška řekl(a)...

Takže lidi, už to všechno vím. Asi jsem se nemusela hned tak rozčilovat, ale koho by to nepopudilo :o)

Volala jsem na úřad a ptala jsem se na tu platnost, jestli to není nějakej překlep, že mi to přijde strašně brzo to znovu posuzovat.

A v podstatě má pravdu Sikorka. Protože došlo ke změně v průběhu platnosti již vydaného rozhodnutí, došlo teď ke znovuposouzení a zvýšení příspěvku, ale jeho platnost opravdu je jen do těch 5 let, jako bylo to původní.

V průběhu března k nám prý přijdou znovu na šetření, ale v podstatě to bude více méně formální, protože samy neočekávají zásadní změny a znovu to projde tím kolečkem sociálka, posudková, sociálka ... ale!!! A to je pro mě zásadní a potěšující - NEMUSÍM SI SHÁNĚT ŽÁDNÉ NOVÉ ZPRÁVY, POKUD TEDY NEDOŠLO K NĚJAKÉ ZMĚNĚ, A NEMUSÍM SE BÁT, ŽE MI PŘESTANOU PŘÍSPĚVĚK VYPLÁCET! Ten prý běží dál a ani se nevrací jako přeplatek, kdyby se třeba rozhodlo jinak (hůř), což u nás prý ale zřejmě nehrozí.

Takže to házím za hlavu, zase je člověk chytřejší.
Prý to tak musí být, jsou to ty věkové hranice, jak psala Sikorka, ale stejně je to takové plácání lidskou silou a papírem apod. ... no ale to už není můj problém.

Přestože tu zase budu mít za 3 měsíce sociální návštěvu ... já se picnu!

Ještě mě čeká do března totiž vyřídit prodoužení rodičáku, který mi dávají pořád jen na rok (to abych se nenudila) a prodloužení ZTP průkazky, která Nině platí do 3 let, takže budu mít veselo!

Anonymní řekl(a)...

No tak huráá! Aspoň že tak. Hodně sil na byrokratický kolotoč.
Žaneta

Andrea řekl(a)...

Tak aspoň že tak..

Silvie řekl(a)...

Luci, super. Jednu vec nechapu, neznam ceske zakony, tak budu rada kdyz mi to vysvetlis. Kdyz beres prispevek na opatrovani, proc si musis prodluzovat rodicovskou? U nas je to tak, ze kdyz dite dosahne veku tri let, zazada rodic o prodlouzeni rodicovske dovolenky kvuli nepriznivemu zdravotnimu stavu. Nekdy to daji rovnou do sesti jidy tak jak tobe na rok. Ale pobira se stejna suma jako na rodicovske cili necelych 5000,-SKK. Kdyz dite dovrsi sesti let,, zazada rodic o opatrovatelsy prispevek a ten je jak jsem uz psala ve stejne vysi pro vsechny. Tak jak je to u vas? Nejak to nechapu.

Tuška řekl(a)...

Silvi, u nás můžeš pobírat rodičovský příspěvek (mateřskou)v případě dlouhodobého postižení dítěte až do 7 let jeho věku, ale musíš si o to samozřejmě žádat a různě ti ho prodlouží, někomu na rok, jindy na 2, někdy i na víc rovnou. Ten rodičák dělá 7600 Kč.

K tomu si můžeš požádat o tzv. příspěvek na péči, který má pravidla pro to, abys na něj získala nárok trochu tvrdší a navíc je odstupňovaný do 4 stupňů, podle závažnosti postižení. Může se žádat asi od jednoho roku dítěte, myslím.

Každému stupni odpovídá počet úkonů péče o vlastní osobu a soběstačnosti, které dítě nezvládá samostatně a opakovaně vykonávat.
Ty úkony jsou definované přesně s několika podbody, takže se na to můžeš připravit.

Mluvím teď o dětech do 18 let, protože dospělí mají ty úkony trochu jinak.
Aby dítě dosáhlo na 1. stupeň je nutné "nezvládat" více než 5 úkonů (teď nevím přesně z kolika, ale je to tak do 30).
Na 2. stupeň musí dítě nezvládat více než 10 úkonů a na 3. stupeň véce než 15 úkonů. A pak ještě na 4. stupeň - více než 20 úkonú.

Ty úkony jsou omezené i věkem, některé se třeba započítávají až když dítě dosáhne 3, 5, 7 let apod.

První stupeň znamená příspěvek 3 tisíce, druhý 5 tis., třetí 9 tis. a čtvrtý 12 tis. korun.

Pokud ale dostaneš příspěvek na péči, tak se ti krátí mateřská. U prvního stupně PnP o celé ty 3 tis. Takže máš vlastně úplně stejně, akorát obíháš 2 úřady.
Mateřská se ti může ale krátit max. o polovinu, tedy na 3 800 Kč.

Tzn. že u druhého stupně máš ve finále o 1200 kč měsíčně víc, než je jen poohá celá mateřská a u třetího dokonce 5200 kč víc. Jestli dobře počítám. Takže to už je znát.

Pokud máte někdo pocit, že jsem se někde spletla, nebo něco důležitýho zapomněla, tak mě prosím vás doplňte!!!!

Tož tak, Silvi, tak to momentálně u nás funguje ... a někdy i nefunguje :o)
I když my máme zatím vcelku štěstí!

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že o rodičovský příspěvek můžeme žádat až do 15 let věku dítěte... Míša

Silvie řekl(a)...

Fuuuha, spadla mi sanka. Takze se tam mate 100nasobne lepe nez my tady.
Tady dostanes bud jedno nebo druhe. Takze, ano, mate jeste vcelku stesti.

Tuška řekl(a)...

No to asi, Silvo teda jo.

Míšo, taky jsem to někde četla, že můžeš mít rodičák po tom 7 roce, do 15 let (asi), ale pak snad nemůžeš pobírat PnP (buď jedno, nebo druhé, obojí jen do těch 7 let).
A navíc myslím, že je v zkrácené výměřě (asi v té poloviční), ale to mi jen tak ztkvělo v paměti, ruku do ohně za to nedám.

Anonymní řekl(a)...

Tuško, je to jak píšeš... Tohle jsem našla...

Pokud rodič pečuje o dítě dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené a toto dítě nepobírá příspěvek na péči, náleží rodičovský příspěvek v nižší výměře (3 000 Kč) od 7 do 15 let věku dítěte.

Míša

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...