"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

11. ledna 2011

Trénujeme fest :o)

Slíbila jsem, že zkusíme jogurt v mističce, tak se jdu teda chlubit :o)

Ne vážně. ... Mám z Ninušky radost, a protože jsem v poslední době spíš pořád fňukala, jak se nic neděje a jak to všechno stagnuje (chtěla jsem napsat stojí, ale zvolila jsem radši jiný výraz, aby to někdo nějak špatně nepochopil :o) , tak teď si to teda užívám a drobátko se chlubím.

Musím toho Ninuščina "prozření" využít a trénovat a trénovat a nenechat to usnout a zapadnout opět do zapomnění!!! Ťukám na co se dá, že je teď tak šikovná, aby se to nepokazilo, a makáme!

Takže tady je ta slibovaná mistička a pohyb lžičkou celý i s nabíráním. Z počátku ji ruku držím hodně dole a nabírám hodně já, později už ji spíš držím jen za předloktí a mám pocit, že se Nina účastní nabírání i dost aktivně. No, posuďte sami :o)



Samozřejmě, že neusínáme na růžích a nezapomínáme na chlebík.
To je fakt paráda, když zatímco se dítě samo krmí, já mu můžu v klidu jít namazat druhý chleba a nikdo u toho nevříská hlady, že jsem moc pomalá.



Nemůžu si pomoct, ale nějak se to vylepšuje od té doby, co tančíme ten taneček.
Několikrát denně ke mně Nina chodí, tajemně se usmívá a točí se ke mě zády a tiskne se jimi na moje břicho. Chceš tanyny? Ptám se a ona už skoro nakračuje do tance. A jak září po tanci při pochvale, skoro ji ani nepoznávám.

Normálně bývá u pochval apatická ... nojo no, není hloupá, ví, že není moc za co chválit, většinu "práce" při kostičkách a kroužcích za ni odvedu já, a navíc ji to tak hrozně nebaví a vlastně je jí to úplně putna.
Ale tady najednou zažívá pochvalu za něco, co si opravdu zaslouží, zažívá velký úspěch a jako bonus ji to strašně baví.
Že by se s tímto novým jevem pohnula i chuť se trochu sama obsloužit??? Jsem z toho úplně paf!

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Šikulka!!!!

tanzi řekl(a)...

Tedy dnes je to obrovská jednička s pochvalou! :o)
Na to že s nabíráním z misky ted začala, tak si vede dobře, chlebík naprosto super-nejvíce ocenuju, jak poctivě žvýká!!!!!!!!!!!!!!!!a také se mi líbí jak u jídla klidně sedí.
Moc mě mrzí, že když byl syn malej nebyly podobné židličky k dispozici.

Silvie řekl(a)...

Luci teeeeda. JSte moc sikovne. Parada. Jen tak dal. Poslys, kde ma ninuska druhou ruku? Tomi kdyz mu druhou ruku pustim, tak s ni jde automaticky do misky. A jeste se mi hrozne moc libi, ze Ninuska sni sousto chlebiku a pak si da nove. Tomi ten si narve do pusy co se da a pak se smeje a pak mu to pada z pusy. Takze pokud chci, aby jedl pekne vojacky, musim pred neho davat po jednom. Jinak i me se libi, ze Ninuska krasne klidne sedi pri jidle. Tomi se odvaze a vstava, kdyz ho pripoutam opet, tak pak zase lita rukama (to s etesi na jidlo). Jo a jeste,, je strasne fajn, ze Ninuska chape co to je mit neco, co ji vazne bavi a zaco dostane i pochvalu. Toto je pro deti velka motivace. Takze devcata jen tak dal i nadale.

Aya řekl(a)...

Moc pěkné videa. Povzbudivé a dojemné. Držím tobě i Ninušce palce. Jste obě skvělé.

Amelie řekl(a)...

Nááádhera!!!!

nikuliq řekl(a)...

Skúšať nové veci sa evidentne oplatí :) je to super, Ninda je moc šikovná, fakt papá skoro sama!!!
Poraďte na čom trénovať jedenie s lyžičkou, keď Niki neje jogurty pudingy ani nič podobnej konzistencie :( polievka je na to moc riedka, to by na tej lyžičke toho moc neostalo a motivácia by teda bola rýchlo fuč

Tuška řekl(a)...

nikuliq, a co kaše sladká nebo třeba bramborová, to Nikinko taky nejí? Nebo ovocnou přesnídávku?
Jinak mě nic honem nenapadá, třeba ještě někdo poradí.

A jinak děkujeme za pochvalu. Snažíme se, ale hlavně teda teď Nina. Já se můžu snažit na 1000%, ale i kdybych se rozkrájela, tak pokud Nina nechce, tak mám smůlu.

Až mi skoro přijde, že se zas tak nějak moc nesnaží, že to prostě jde. Nebo spíš, že ona chce.
Jako že by se snažila, ono by to padalo z té lžičky, bylo by vidět, jak ji to mrzí a snaží se znova a znova .... tak to teda není. Ono to prostě najednou nějak jde ... skoro samo :o))))

Tuška řekl(a)...

Silvi, já jsem taky překvapená, že do toho necpe druhou ruku. Ještě před nedávnem, když jsme zkoušely lžičku, tak právě do toho jogurtu patlala druhou rukou, nebo brala lžičku za druhý konec a z 99% to krmení byla moje práce (s její rukou). Teď bych to tak odhadla na minimálně 70% její práce, jen ji trochu usměrňuju a pomáhám nabírat.

A já na to právě nemám nervy, když to jídlo všechno lítá kolem. Asi je to špatně, já si to uvědomuju, ale než bych šla po každým jídle pževlíkat sebe i ji a vytírat kuchyň, to jsem ji radši krmila.

Vždy jsme to jednou za čas zkoušely a když se vůbec po pár pokusech nechytala, vzdala jsem to. Vůbec tomu nerozuměla, co a proč po ní chci, mi připadalo. A teď se najdenou chytla!!!
Přijde mi, jako by teprv teď k tomu "dozrála".

Ještě k těm rukám. Ona si v poslední době v té nové židličce navykla, že si strčila ruce pod stoleček, což se mi hrozně líbilo a jen otvírala pusu na jídlo. Najednou ty všetečný ručinky zmizely :o)
Případně si je strká za záda. Tkhla si občas sedá o nagauči, že dá ruce za záda.
Takže já jí teď pravou ruku musím trochu dilou vytáhnout, nechce se jí. dát ji na stůl, aby začla jíst. A ta levá jí tam zuůstává :o))) Tak to se mi fakt docela líbí!
Ve chvíli, kdy vyndá i tu levou, poznám, že už má dost. U jogurtu najednou pustí lžičku a to už taky znemaná, že nechce.

Já si uvědomuju, že se dneska raduju a zítra může brečet, že už zase nechce jíst. Ale něco mi říká, že by se to teď mohlo povést. Kéž by!!!!!!!!!!!!!!!

Jo, Silvi, já mám pořád v zásobě ty návleky (ortézky) na ruce, kdyby jí ta druhá ruka moc lítala, tak bych ho Nině nasadila a tím znehybněla ručku v lokti, takže i tak si myslím, že by to pomohlo. Takhle jí všechny holčičky s Rett syndromem, poud jsou schopný ručičkou něco vzít trochu do ruky. Nepomohlo by něco takového na mávající Tomiho ruce. Speciální návlek jen na jídlo. Nebo by mu to hodně vadilo?

Unknown řekl(a)...

To je úžasný, jak je šikovná! Jde jí to skvěle :)

Anonymní řekl(a)...

No,tak to je super,vypadáte,že už takto papáte pěkně dlouho.Na to ,že je to teprve chvilku trénované,tak to je KRÁSA.Ninuško,jen tak dál!!!!!Jarka a Kuba

Žanys řekl(a)...

Jste dvojka sehraná :-) Nedala si Ninuška nějaké novoroční předsevzetí??
Myslím, že není vůbec špatná myšlenka, že "to" odstartoval taneček. Překvapila sama sebe, co dokáže, baví ji to, a ještě z toho mají ostatní radost :-) Jó, ono se někdy zdá, že se nic neděje, ale ono se někdy děje strašně moc. Jste prostě dobrý!

Knížku nachám u Jany Melčový tenhle čtvrtek, je půjčená do 7.2., ale když na ní nebude rezervace, tak ji můžu ještě asi 2x po měsíci prodloužit. Myslím, že o ní takový zájem nebude, tak se neděs, že bys na ní měla čas jen do 7.2.

Eva řekl(a)...

Luci, Verča jí jogurt podobně jako Ninuška. Opravdu se v poslední době moc zlepšila, uvidíš, ono to po krůčcích půjde dál. Myslím, že by naopak měla mít i druhou ručičku na stole. U Verči se snažím, aby si mističku druhou rukou přidržovala. Když Ninuška krásně spolupracuje při tanečku, zkuste nějakou básníčku, znáš tu o bramboře?

Tuška řekl(a)...

O té bramboře, jak se koulela ze dvora? Někde ji mám napsanou, ale musela bych pohledat :o)

Ona Nina potřebuje mějaký "taneček", kde by hlavně dělala nohama. Těma je ochotná chodit, šoupat, obcházet, ukročovat ... nedokonale, ale baví ji to. Ale problém je s rukama. S nima nechce dělat nic, ani kruhy, tlekání, mávání ... myslím jako organizovaně do rytmu. Proto jí ta mazurka úplně skvěle vyhovuje. Tam já vlastně za ruce držím (nebo nedržím :o), ale nemusí s nima skoro nic dělat a jen chodí.

UŽ JSEM SI ŘÍKALA, že snad budu muset něco vymyslet, protože ona s těma rukama pracovat nebude, nebo jen úplně minimálně. Ale zatím je čas, zatím pořád vylepšujeme Měla babka ... :o)))

Anonymní řekl(a)...

Co tak vymyslet, aby Ninda při tancování nemusela hýbat ručičkama :-)Možná nějaké pochodování do rytmu (zahrajem si na vojáky..., nebo na tu Žáčkovu "dupy dupy klapy klapy č jsou tyhle sloní tlapy...), třeba s plechovým bubínkem? Ale čte se to moc hezky, přeju vám, ať vám ten hezký čas vydrží co nejdéle. Markéta K.

Dana řekl(a)...

Holky,vy jste šikovný!! Super! Tak jen ať vám tohle období vydrží už napořád. A tanečky - to je prima motivace(očividně). Těším se na další video :-))

Eva řekl(a)...

Bramboru zkus, básničku i to, co máš u ní dělat, najdeš na netu. Nindě se to bude určitě líbit, Verče se líbilo, když jsem jí zakrývala oči (neviděla) a uši (neslyšela). Teď máme oblíbenou jednu básníčku z knihy říkadel.
Paci, paci, pacičky, to jsou moje ručičky,
ťapy, ťapy, ťapičky, to jsou moje nožičky,
ručky aby dělaly, nožky aby běhaly,
očka aby viděla, ouška aby slyšela,
pusinka je na papání a nosánek na čmuchání :))))
A všelijak u toho tleskáme, dupeme, ukazujeme na očička a na ouška, mlaskáme a čmucháme :)))) Verče se básníčka moc líbí.

Evina K. řekl(a)...

Luci, mám velkou radost. Ninuška je moc šikovná. Dočítám trochu se zpožděním, během příštího týdne se určitě ozvu a něco domluvíme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...