"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

15. května 2011

Raná péče (pro Plzeňský kraj) (97)

Dostaly se mi do rukou létačky o rané péči, které se chystám odnést do našeho SPC a na neurologii.

Moc se mi líbí jejich zpracování, hlavně proto, že jsou určené přímo pro náš - Plzeňský kraj a zahrnují všechny tři poskytovatele této sociální terénní služby, které v naší oblasti pracují. Každý z nich se totiž orientuje na jiný druh postižení. Takže rodič, který teprve hledá, si může rovnou ujasnit, na který mail napsat, nebo na které číslo zavolat.

Myslím, že tato prezentace formou letáčků je opravdu povedená.

Ale ještě povedenější je tahle sociální služba, bez níž si to už skoro neumím představit a určitě mě bude strašně mrzet, až se budeme muset jednou s paní Pavlou, pracovnicí "naší" rané péče,  rozloučit. Ten, kdo se s tímto servisem doposud nesetkal, nemůže jej docenit.

Ale to, že někdo přijde až k vám domů, sedne si a poslouchá vás, vaše nářky a radosti, ne jedním uchem, ale doopravdy, a okamžitě hledá radu, pomoc, řešení, uklidnění, ... to, že někdo stále pozitivně hodnotí vaše dítě a ukazuje vám, že ne ono je na tom tak špatně, ale že vy jste moc nároční a dáváte mu málo času na odezvu, ... to, že vás někdo podporuje v tom, abyste své dítě bránili, abyste prosazovali u úřadů a ve školství to, co chcete vy, a nikoliv jen slepě přijímali, co je vám nabízeno, že vás pomaloučku a nenásilně "nutí" být aktivní, ... to že je někdo ochoten zavolat či zajít do školky i na úřad jen proto, aby hájil váš zájem a zájem vašeho dítěte, ... to, že vám někdo pomáhá se zlepšováním komunikace a vnímání vašeho dítěte, tiskne a laminuje pro vás to, co vy nejste schopní udělat, protože vám došla barva v tiskárně :o) ...
To, že vás někdo přesvědčí, že nejen děti fyzicky postižené mají nárok na to, aby rodič pro ně požádal lékaře a posléze pojišťovnu třeba o terapeutickou a jídelní židličku se stolečkem v jednom, když z normální židličky pro batolata už váš miláček vyroste a z obyčejné židle vám při "učení" utíká, či o transportní golfky, protože vaše dítko prostě nechce chodit a trpí epi záchvaty, dodá vám odvahy tohle všechno vyřídit a zařídit a nabízi stále něco nového, včetně literatury a hraček, pochopení a dobrého slova ... to, že někdo zorganizuje setkání svých klientů z jedné oblasti, aby se rodiče mohli setkat a podělit se o své starosti a radosti a předat si zkušenosti, to všechno je naprosto nedocenitelné a kdo si to neprožil, nemůže (asi) nikdy plně pochopit význam těch dvou slov RANÁ PÉČE.

Díky za ni, díky všem těm lidem, většinou asi dámám, které tuhle práci dělají a pomáhájí nám všem při tom nelehkém rozjezdu a sžívání se s novou životní situací.

Jen je velká škoda, že se někdy k této službě dostanou rodiče později, než by potřebovali, protože lékaři (ať už pediatři nebo neurologové či jiní), kam se dítě s problémem ve vývoji dostane nejdříve, stále většinou vidí jen tu zdravotní a medicínskou stránku "věci" a neuvědomují si, že by to mohli být oni, od koho se rodiče dozvědí o této obrovské pomoci pro celou rodinu.
A také je strašně nezodpovědné od našich politiků, že se tuto klíčovou službu pro rodiče v nouzi nejvyšší snaží stále více osekávat, oklešťovat a ubírat peníze, kde se dá, takže pracovníci RP místo ježdění po rodinách musejí shánět peníze na udržení provozu a stavu svých služeb po všech čertech a ďáblech. Možná je to proto, že je tento servis pro rodiče zdarma, a tudíž je trnem v oku naší "sociálně cítící" politické garnituře.

Já osobně bych chtěla poděkovat paní Pavle Skalové z Rané péče Diakonie Stodůlky, která je naprosto skvělá, akční žena, pro svou práci zřejmě předurčená! 

Zde je letáček z obou stran, dočtete se na něm, co to RP oficiálně je :o)
PS: Na letáčky musíte kliknout, aby se zvětšily, pak je to čitelné dobře!


6 komentářů:

Tess řekl(a)...

Luci, bohužel pediatři o tom stále neví. Já jsem tam nesla letáčky už před rokem a půl (jinak Raná péče je přes ulici!!!!od té Dr.).

Se mě zeptala, co to jako je, tak jsem jí řekla. Dr. řekla aha, a strčila letáčky do šuplíku, který tam jsou podle mě doteď :(

Monika Zavadilová řekl(a)...

Luci, o naše děti - pro změnu - Raná péče neměla zájem. Nevím, zda každá pobočka má svá pravidla, ale brněnská RP nás odmítla s tím, že poskytují službu jen dětem s vadou zraku, nebo s postiženým kombinovaným (do této kategorie Sárinka i Kubík spadají)ale zase k tomu musí být přidružena vada zraku.

Tuška řekl(a)...

Moniko, a hledali jste dál? Já jsem taky psala na Asociaci pracovníků rané péče, nebo jak se to přesně jmenuje, aby mi poradili, na koho se mám obrátit, kdo v našem kraji by nám poskytl službu pro naše dítě.
Právě že v Plzni jsou 2 RP, ale jedna je pro sluchové a jedna pro zrakové postižení, pokud u mombnovaného postižení nemáš přidružené toto smyslové, tak máš smůlu - podobně jako u vás.

Vy byste potřebovali takovou RP, která je určena dětem s mentálním (vývojovým) opožděním a s kombinovaným postižením, zřejmě. A ta k nám jezsd až z Prahy, ale jezdí!!!!!

Takže nenechat se odradit a hledat ... jenže chápu, že to člověk za prvé nemusí vědět, za druhé se cítí zklamaný, když ho někde odmítnou a za třetí na to nemá třeba ani čas a náladu. Ale když pak máš tu svou ranou péči, tak je fakt to super!

Škoda, že vám aspoň neřekli, kam se tedy obrátit jinam, že? Mohli by mít kontakty na sebe.
Nebo že by na brněnsku nebyla RP pro vývojově opožděné děti bez smyslové poruchy???

Anonymní řekl(a)...

Luci, my jsme taky za paní Pavlu moc rádi. Je skvělá. Já dostala letáček na rehabilitaci v Horažďovicích, kam chodíme se Sárinkou. Monika

Monika Zavadilová řekl(a)...

Luci, nám dali kontakt na Slezskou diakonii - brněnskou Eliadu. Tam pracují studentky (většinou studentky PeF). Eliadu jsem nakonec zvolila kvůli osobní asistenci, ale rozhodně nejde o takovou tu službu "poradní", jakou poskytuje RP.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, Lucko, díky za slova o RANÉ PÉČI. Myslím, že jste napsala to, co mnoho maminek, tatínků a dalších příslušníků rodin s postiženými dětmi moc dobře ví, cítí a jen to prostě ještě nedokázali "hodit na papír". Díky za Vaše slova. I k nám jezdí paní Pavla, žena mnoha nápadů, prostě žena s velký "Ž". Díky a držíme palečky, ať se vám zdaří vaše zdravotní cestování :-)
Lenka Ticháčková s rodinou

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...