"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

16. srpna 2011

Jak Nina "mrská" barvy :o)

Včera večer jsem začala psát článek o naší stravě, ale nedopsala, vidím to na několik večerů ... takže zatím aspoň tohle ...

Již delší dobu, zhruba tak celé prázdniny (které pro mě bohužel už příští týden končí, ve středu musím jít do práce zkoušet absentéry a repetenty :o( chci informovat o tom, že Ninuška dělá mnoho nových věcí. Sleduju to už pár měsíců. Nepochybně to souvisí s probuzením se z její topamaxové agonie :o(

Jedním pro mě obrovským překvapením bylo zjištění, že Nina zřejmě zná barvy, které jsem ji ale nikdy neučila. Párkrát jsem učinila pokus, že si je jako budem ukazovat a podobně, ale ztroskotalo to na absolutním nezájmu mé dcery, kdy míčky nebo kuličky nebo kostky (podle toho, s čím jsem se vytasila) buď vůbec nesledovala (aspoň to tak vypadalo), nebo je brala jako šílenec jednu za druhou a zároveň všechny najednou.

To mě vždy tak znechutilo, že jsem barvy na nějakou dobu vždy odložila s tím, že co bych chtěla, když ještě ani neumí pořádně reagovat na výzvu "dej, podej", tak na barvy je zkrátka moc brzo. Naše speciální pedagožka by mě v tom jistě ani nepodpořila, protože rozpoznání barev by považovala u Niny téměř za nemožné, ostatně i já jsem si to myslela.

Přesto jsem počátkem léta opět po několika týdnech jenom zkusila Nině podat dva různě barevné míčky, co máme v bazénu, se slovy: "Ninuško, vem si žlutej míček".
Nina se usmívala, chvíli koukala, kde co lítá, různě se kroutila ... a na konec sáhla a vzala tu správnou barvu míčku. Jen tak mimochodem.

Moc se mi to nezdálo, co když je to jen náhoda? Ale už to, že sedí a nezdrhá, bylo podezřelé :o)
A tak jsem to samozřejmě zkusila hned znovu, přidala jsem k míčku, co zůstal, jinou barvu. Na výzvu po nějaké době zase vzala správný míček. Málem mi vypadly oči z důlků! Poznala jistě žlutou, modrou, červenou, zelenou. Ještě máme míčky oranžové a fialové, ale ty jsem jí už nikdy nestihla předložit, protože ji to přestalo bavit a utekla :o)

Ale to nevadí, myslím, že i tyhle čtyři barvy jsou úspěch. Protože mi z toho vyplývá, že rozumí tomu, co říkám. Jednak, že si má něco vzít (natáhne po tom ruku a vezme si to) a jednak, že ví, jak vypadá žlutá, modrá, červená a zelená barva. Nechápu, kde se to naučila ... holt jako jiný, zdravý děti, nachytala to "ze vzduchu", možná už to ví dávno, jen to mohla projevit až teď. Trochu dýl, než ty jiný, zdravý děti :o(  

Abyste se mohli taky "kochat", vkládám sem video, jak Nina barvy "mrská" :o)
Musím k tomu dodat, že je "mrská" i líp, ale já si vždycky vzpomenu pozdě, že bych to mohla nahrát, a ona už to dělat napotřetí, napočtvrté nechce. Není žádná předváděcí opička, že?
Tentokrát jsem si vzpomněla po prvním povedeném rozpoznání barviček. Takže to DOCELA jde, ale už u toho stejně dělá blbosti, když vidí, že to točím, a nechce se jí tak, jako poprvé. Zkrátka, umí to i mnohem lépe a jistěji :o)
Ale stejně je skvělá, nemyslíte? Mám z ní velkou radost!



13 komentářů:

Lenka řekl(a)...

Teda já koukám!!! )Úžasný pokrok holky. Moc, moc bezva!

Eva řekl(a)...

No, vám to, holky, ale jde :) Jste opravdu šikulky. Škoda, že jste nebyly v Krkonoších, třeba by tě Ninuška ještě víc překvapila :)

Tess řekl(a)...

Lucko, fakt super!!!! Opravdu u některých diagnoz toho dětí umí mnohem mnohem víc, než jim ta diagnoza dovolí projevit.

Jen tak dál!!!

Dana řekl(a)...

No, páni!!!To je parádní :-))!Jen tak dál. Pořád si říkám, že bude jen líp až topamax úplně vyloučí z těla. Hlavně, aby vás nezlobily ani záchvatky. Jak jste s nimi na tom?

Lucie Pokorná řekl(a)...

Týýýý jo:-)Moc gratuluju,pokrok jako blázen,to my neumíme barvy ani prd teda zatím:-)

Mikyna řekl(a)...

Páááááááánejo!!! Tak to je fakt super, holky!!!!!! Já na to koukala s otevřenou pusou a napjatá, a vono jo! Je to tam! Ninuška umí barvy! Hustý.

Martina řekl(a)...

Ninuška mě naprosto překvapila, gratuluju k pokrokům a přeji vám další takové skoky. :-)

Tuška řekl(a)...

Děkujeme, děkujem :o)))
Budeme se snažit dál ...

Ty Krkonoše mě, Evo, mrzí, ale my jsem ten srpen měli teď fakt náročnej ... ale naše SPC objednalo na můj popud iPAD, snad jim to kraj schválil (je to nějaký grantík, či co, tak doufám, že si to budme moci taky po prázdninách snad zkusit s tím pracovat. Jen nevím, jestli k tomu budou mít vůbec nějaké prográmky ... no, uvidíme.

Dano, se záchvatama je to u nás všelijaký. V poslední době měla totiž Nina zvláštní četnost. Není to obecně horší než před Kepprou, ale už to i za ní bývalo lepší.
Jde o to, že má den, třeba jednou za 14 dní, kdy se jí záchvatky kupí a když prošvihnu tu správnou chvíli, kdy mám diazepam, tak má třeba 3, 4 i 5 ...
Proto jsem se domluvila s naší neuro, že je momentálně blbost čekat na 3 záchvaty, abych jí dala diazepam rektálně, že bude lepší jí dát hned po prvním záchvatu půl diazepamu prášku do pusy. Tím se ta kumulace zastaví.
Už jsme to odzkoušeli a zatím (Ťuky Ťuk) to funguje.

Takže ve finále má méně záchvatů a méně léku. Ale celkově jich měla za červenec třeba 11, z toho ale byly pokažený třeba jen 3, 4 dny za měsíc, který ale skoro vždy skončily diaz. do zadečku.

Tak snad se to bude zlepšovat.

Topamax už Nina nebere vůbec asi od 20. června. Jak dlouho může trvat, než se úplně vyloučí z těla??? Nevíte někdo?

Monika Zavadilová řekl(a)...

Luci, zdravím Tě. I já mám radost. Co kdyby ses Ninušky zeptala třeba i na tvary? Možná Tě překvapí:-)) Moc se snaží.

Markéta a Luki řekl(a)...

Ninuška je frajerka, holka šikovná :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak, to je NĚCO !!!!!Milá Ninuško,moc Ti přeji,ať mamču takhle krásně překvapuješ stále s nějakými novými dovednostmi,jsi HVĚZDA!!!Lucko ,to je superskok-maxiskok,moc přejeme a držíme palce,ať je stále lépe a lépe.Jarka a Kubíček

Andrea řekl(a)...

Tuško, máme ty holky chytrý!!!!! Já se o tom přesvědčuji dnes a denně stejně jako ty, a hlavně, už Toničku nepodceňuju. My se zrovna barvy učíme...:-) Tahle ukázka je úúúúžasnááá!!!! Je dobře, žes to natočila! A že to jde Ninušce lépe bez média, tomu věřím, máme to taky tak. Jste obě holky moc šikovný!! Andrea a Tonička.

Andrea řekl(a)...

můžu jen gratulovat..jste prostě jedničky!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...