"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

30. října 2011

Pravda o mléce

Před pár týdny jsem přečetla knížku s názvem "Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda". Přeložila, sestavila a doplnila ji paní Jarmila Průchová s kolektivem přátel.
Ing. Jarmila Průchová je žena, která (se svým synem) se už přes 30 let stravuje makrobioticky, nyní je jí přes 80 let a fyzicky a psychicky je velmi čilá, publikuje, pořádá kurzy, diagnostikuje, má své informační webové stráky Svět energií , snaží se informovat veřejnost, že nemusí trpět mnoha nejen civilizačními chorobami, pokud upraví jídelníček, pokud se budou více zamýšlet nad tím, co vloží do úst, a věnují vaření a výživě trochu více času, než je v současné době normou.

Snaží se o osvětu už mnoho desetiletí, ale často naráží na bariéry i z míst nejvyšších, která nejsou ochotna to, co se na světových konferencích řeší, probírá a dokazuje mnoha výzkumy, nejen podpořit, ale ani zveřejnit (jeden z nejslavnějších a největších výzkumů se nazývá "(Velká) čínská studie" a studuje vliv stravy na člověka z mnoha úhlů, studie probíhala v Číně na 6500 lidech téměř 20 let a vedl ji významný americký vědec, profesor biochemie a výživy Colin Campbell).

Jedna z mnoha jejích knih, které sepsala, se nazývá, jak jsem již v úvodu napsala, "Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda".
Vybrala jsem několik nejzajímavějších informací, které mě zaujaly nejvíce. Pokud někoho osloví, nechť si přečte knihu celou, k dostání je třeba v nakladatelství Svítání.

Nejsem první ani poslední na netu, kdo z této knihy cituje, ... ostatně, vždy jsou to opravdu jen úryvky ...
Přeji příjemné počtení. Mně tyto informace zcela pozměnily náhled na mléko a jeho konzumaci :o)
.....
"Je kravské mléko opravdu tak nepostradatelné? Je skutečně tou 'perfektní stravou', jak se věří po celé Americe?

   "NE", říká rostoucí počet lékařských autorit zabývajících se výživou. Prohlašují naopak, že mléko podporuje vznik většiny nemocí, jako jsou průjmy, astma, artritidy, anemie, dokonce i srdeční choroby. Poukazují na rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností, které potvrzují toto tvrzení.
    
Jedna z nejvýznamnějších autorit, popírajících dosavadní tradiční názor na mléko, je známý a zkušený vědec Dr. William Ellis, M.D., lékař v důchodu, ortopéd a chirurg žijící v Arlingtonu (stát Texas). Dr.Ellis se zabývá výzkumem mléka a jeho vlivu na své pacienty po dobu 42 let.
Své poznatky přednášel na vědeckých fórech, např. I na zasedání vědců americké vědy v Margit.
Je uváděn ve slovníku mezinárodní biografie dvou tisíc slavných mužů "Kdo je kdo". Na filadelfské klinice dosáhl hodnosti specialisty na kostní nemoci. 

Tento statný sedmdesátník, významný vědecký pracovník a doktor medicíny, se s námi s naprostou samozřejmostí přátelsky podělil o své poznatky a názory na mléko.
Ve stručnosti shrnujeme část rozhovoru, který vyšel již v r. 1978 v americkém zdravotnickém časopise The Healthview č.14 pod názvem Pravda o mléce (The Truth about Milk).

Dr.Ellis: Roste počet lékařských autorit, které se zabývají výživou a studují vliv mléka na lidské zdraví. Většina z nich uvádí, že mléko a mléčné výrobky výrazně přispívají k chorobným průjmům, astmatu, artritidě, anemii, srdečním nemocím, atd. Klinické výzkumy tato tvrzení potvrzují. U některých pacientů mléko přispívá ke vzniku zácpy, která se podílí na vzniku a zhoršování průběhu všech chorob.
Zdravotník: Jak můžete něco takového tvrdit?
Ellis: Jsou zde důkazy, že mléko a mléčné výrobky jsou škodlivé pro mnoho lidí. Mléko je rozhodujícím faktorem při zácpě, chronické únavě, artritidách, bolestech hlavy, svalových křečích, obezitě, celé škále alergií a srdečních problémech. Mléko, zmrzlina a sýry mi chutnají zrovna tak, jako mnoha Vašim čtenářům. Ale já je nejím, protože vím, že pro lidi je to strava zcela nevhodná. Mám jasné důkazy, že kravské mléko a výrobky z něj jsou škodlivé jak pro dospělé, tak i pro děti. Mnoho lidí trpí na nediagnostikovanou mléčnou intolerancí.

Z: To jsou vážná slova. Rád bych slyšel vaše důkazy. Proč myslíte, že mléko je příčinou srdečních problémů? Je to cholesterol?
E: Nikoliv. Otázka cholesterolu je sice závažná, ale v tomto případě není nejdůležitější. Studoval jsem důkazy z obou stran a tvrdím, že lidé, kteří obviňují cholesterol, se mýlí. Objasnit problém cholesterolu by si však vyžádalo mnoho slov. Začnu raději problémy s mlékem.

Z: Dobře. Není-li to cholesterol, kterou složku mléka tedy vidíte jako příčinu srdečních problémů?
E: Jsou tu dvě hlavní příčiny. Jednou je enzym obsažený v kravském mléce, nazývaný xantin-oxidáza (XO), který zaviňuje srdeční problémy napadáním srdce a srdečních arterií. Bádání na tomto poli prováděl i Dr.Kurt A.Oster, přednosta kardiologického oddělení nemocnice v Bridgeport, Connectitut a Dr. Esselbacher z Harvardské lékařské univerzity. 

Z našich výzkumů je zřejmé, že nebezpečí xantin-oxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného. V létech 1971 - 1974 jsem studoval 75 pacientů s anginou pectoris a arteriosklerozou. Všichni pacienti užívali mléko a dostávali kyselinu listovou a kyselinu askorbovou, které obě potírají působení XO. Výsledky byly dramatické. Většina bolestí hrudníku se snížila, příznaky se tišily a každému z nich se dnes daří dobře.

Dr. Esselbacher z Harvardské univerzity s plným přesvědčením prohlašuje:
"Homogenizované mléko, protože obsahuje XO, je jednou z hlavních příčin srdečních potíží v USA." Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně arterií (O xantinoxidáze viz ještě dále).

Z: Hovořil jste o dvou hlavních důvodech, proč mléko zaviňuje srdeční problémy. XO je jedním, jaký je ten druhý?
E: Konzumace mléka vede k nadváze a obezitě. Lidé s nadváhou trpí srdečními chorobami prokazatelně častěji než lidé s normální váhou.

Z: To je pravda. Proč ale myslíte, že pití mléka vede k nadváze?
E: Problém je v tom, že lidé pijí mléko místo vody, aby uhasili žízeň. Každá sklenice mléka znamená 165 kilokalorií, což si neuvědomují. Všechny tyto kalorie se převádí na váhu navíc.

Po sýrech bolí hlava
E: Problém sýrů je ještě vážnější. Lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou. Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýru solena. Jak víte, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění.
Z: Zmínil jste se také o bolestech hlavy. Proč si myslíte, že mléko způsobuje bolesti hlavy?

E: Bolesti hlavy nesouvisejí ani tak s problémem mléka, ale sýrů. Již před více než 200 lety se dobře vědělo, že mnoho sýrů způsobuje bolesti hlavy. Již roku 1780 na to upozorňoval vynikající britský vědec John Fetherle. Uveřejnil statisticky podložené údaje o vztahu mezi požíváním sýrů a těžkými a migrénovými bolestmi hlavy. Studia mnoha dalších vědců tyto Fetherlovy nálezy po letech potvrdiy. 

Časopis Nature uveřejnil v březnu 1971 studii lékařky Eddy Saningtonové. Autorka poukázala na to, že příčinou značné části bolestí hlavy je mléčná bílkovina. Tentýž časopis zveřejnil v červenci 1974, že tento prokázaný fakt platí, ne však pro každého pacienta. (Dnešní poznatky energetické medicíny pracují s principy jin a jang a vysvětlují, že záleží na konstituci a kondici pacienta a na tom, v jakém množství a v jaké kombinaci se sýry konzumují.) Všem výzkumníkům však dosud unikalo to podstatné: vlastní důvod proč sýr zaviňuje bolesti hlavy.

Z: Co tedy zaviňuje bolesti hlavy?
E: Tyramin - bílkovina sýrů, který vzniká při zrání sýrů. Tento poznatek sdělil Dr.Edda Sanington ve své studii v lékařském časopise Nature v březnu 1971. Studie, zveřejněná v červenci 1974 ve stejném časopise, ukázala, že v sýrech byl nalezen fenylethelamin, jiná nepříznivá bílkovina, která také může způsobovat bolest hlavy. Sýry však nezpůsobují bolest hlavy vždycky. Mé pokusy potvrzují, že se tak děje hlavně dospělým, kteří užívají mléčné výrobky, ale nedokáží je dobře strávit.
Z: Z dalších problémů uvádíte chronickou únavu, křeče svalů, zácpu a další. Proč myslíte, že to zaviňuje mléko?
E: Domnívám se, že problémy zaviňuje špatná absorpce (vstřebávání). Mléko a mléčné výrobky nejsou v lidském organismu tak dobře metabolizovány. Jak víte, jsem klinický badatel. Své poznatky získávám z praktické práce s pacienty. Za 42 let praxe jsem zpracoval více než 25 000 krevních nálezů. Tyto nálezy jasně dokazují, že lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebat všechny výživné látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí bez mléka.

Z: Proč předpokládáte, že mléko a mléčné výrobky způsobují špatné vstřebávání živin ze stravy?
E: Řeknu vám hlavní důvody: První je, že mléko a jeho produkty mají schopnost neutralizovat jednu z hlavních zažívacích šťáv - kyselinu solnou. Tato kyselina se váže na mléčnou bílkovinu kasein (je velmi obtížně stravitelná). To způsobuje nejen obtížnější práci žaludku, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí nezbytné kyseliny solné. Tělo tedy pracně vyrábí kyselinu solnou, kterou však mléko rychle neutralizuje. Vy pak dobře nevstřebáváte minerální látky, vitamíny a další cennou výživu z potraviny. Není divu, že pak máte stále hlad...

Druhý velmi závažný argument proti mléku a mléčným výrobkům: vytváří hlen (mukus), který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, tělesných dutinách a celé oblasti hlavy. Nadbytek hlenu vytváří na vnitřní straně střev vrstvu povlaku, který pochopitelně zabraňuje dobrému vstřebávání živin. Takový člověk může mít nadváhu, může být obézní a přesto je vlastně podvyživený a trpí chronickou únavou. 
Nadměrný hlen způsobuje i další problémy: snižuje peristaltiku střev, což nevyhnutelně vede k chronické zácpě. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění. Hlen se hromadí v plících, dutinách a ve střevech. Je významným faktorem při vzniku bolestivých problémů nosních a čelních dutin i při tvorbě hnisu v hrdle.

Z: Jak to myslíte?
E: Je to prosté. Hlen je lepkavý. Chytají se na něj další škodliviny a v těle se hromadí. Jestliže je u pijáků mléka nadměrné množství hlenu ve střevech, lepí se potrava na stěny a dochází k omezení střevní peristaltiky. Následkem se stolice obtížně dostává ven.
Podobně se to děje ve vašich plících, ve sliznici nosohltanu a jinde. Jste-li nachlazení a pijete mléko, budete si stěžovat na ucpaný nos, na kongesci (překrvení, městnání krve, zduření sliznic dýchacích cest) a tvoření hlenu v plících. Trpíte-li angínami, chřipkami či některým z popsaných problémů, měli byste rozhodně mléko a sýry z vaší stravy zcela vyloučit.

Z: Jak je to s alergiemi?
E: Problém alergií je podobný a vysvětlení je zřejmé. Je známé, že alergie na mléko je zcela běžná, obzvláště mezi dětmi. Dr. Frank Oski, vedoucí lékař dětského oddělení státní univerzity v New Yorku, uvádí, že 25% dětí, které byly živeny kravským mlékem více jak 6 měsíců, bude jednou trpět některou z forem alergie. 
Toto tvrzení je ve všech je ve všech pracích o alergiích doprovázeno zjištěním, že mléko a jeho produkty jsou na prvním místě v seznamu příčin vedoucích ke vzniku a prohloubení alergií.. Některé z alergických příznaků, které se u našich dětí vyvíjejí, jsou astma, přecitlivělá kůže, kožní vyrážky a ekzémy, různé hrudní infekce i další méně nápadné příznaky, jako je dráždivost, chronická únava a další.

Z: Proč mléko způsobuje alergie?
E: Hlavní důvod spočívá v tom, že mléko dráždí buňky v dolních dvou třetinách žaludku. Tam vznikají žaludeční trávící šťávy a kyselina solná. Když se mléko a jeho produkty užívají pravidelně, funkce těchto buněk se vyčerpává, oslabuje a postupně ničí. Lidé holdující mléku mají oslabené trávící šťávy a nedostatek tolik potřebné kyseliny solné. 
Výsledkem toho je, že bílkoviny nemohou být plně využity. Jen částečně strávené bílkoviny vstupují do krevního oběhu. V krvi vytvářejí agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně a vyvolávaj nepříjemné vyrážky a jiné alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.

Z: Proč konzumace kravského mléka a mléčných výrobků tak nepříznivě ovlivňuje odolnost vůči dalším alergenům?
E: Proto, že jen velmi málo lidí je schopno metabolizovat mléčnou bílkovinu důkladně. Hlavní bílkovina v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. Avšak pro lidi kasein potřebný není. Většina dětí (60%) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost na alergeny. 

Bílkovinami kravského mléka a mléčných výrobků jsou nezdravě přetěžována játra. Argumenty pro mléčnou bílkovinu methionin, velmi potřebnou pro játra , jsou šálivé. Methionin pro dobrou činnost jater lze tělu dodávat z celých zrn pšenice, špaldy a výrobků z nich.
 Játra musí neustále odstraňovat nedokonale strávené bílkoviny a další zplodiny metabolismu mléka. Tím se značně a navíc zbytečně zatěžují. Přetěžuje se i celý vyměšovací systém.

Naproti tomu základní bílkovina lidského mléka je laktalbumin, který je pro člověka lehce stravitelný. S jeho trávením mají děti malé nebo žádně potíže. Děti většinou tuto bílkovinu úplně stráví a využijí ji bez většího úsilí svých orgánů.

Podobná situace je s vápníkem. Vápník obsažený v kravském mléce není metabolizován úplně,
zatímco vápník mateřského mléka se metabolizuje (vstřebává) snadno. Provedl jsem tisíce krevních zkoušek, které prokázaly, že lidé, kteří pijí 2-3\sklenice mléka denně, mají nebezpečně nízkou hladinu krevního kalcia (vápníku).

Z: Prosím, rozveďte to.
E: Vím, že se předpokládá, že mléko je výborný zdroj vápníku. Není pochyb, že je bohaté na vápník. Jenomže mnoho lidí tento vápník není schopno metabolizovat. Pro tělo je použitelný pouze vápník, který je dokonale strávený. U tisíců pijáků mléka jsem zjistil nejnižší hladinu krevního vápníku z celé populace. Nízká hladina vápníku v krvi vyvolává stavy podrážděnosti a časté bolesti kloubů, svalů a rovněž bolesti hlavy. 
Vápník, jako JIN zásadotvorný prvek, má důležitou schopnost jednak neutralizovat nadbytečné kyseliny a jednak uvolňovat. Nemáte-li dostatek použitelného vápníku, svaly jsou v permanentním napětí, uvolňují se nedostatečně. To je příčinou svalových kontraktur, nepříjemných bolestí a následně syndromu chronické únavy.
   
Chcete-li mít dostatek vápníku, jezte dostatečné množství zelených listových zelenin, pórku, pažitky, cibulové natě, petrželky, kapusty, zelí, salátu, kopřivového špenátu, kořenové zeleniny, kysaného zelí s křenem, fazolí, čočky, cizrny, máku, sezamových a dýňových semínek...
To vše je bohaté na vápník. 

Z: Zdá se, že všechny vaše námitky se vůbec nedotýkají mateřského mléka.
E: Máte pravdu. Vůbec žádný problém není s vápníkem tehdy, když jsou děti krmeny mateřským mlékem.
Zamysleme se: oproti telátkům, pro které je kravské mléko jedině určeno, máme my lidé dvě pod- statné nevýhody. Jednak jsme již dospělí a náš brzlík plní zcela jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita); a jednak nám oproti telátkům přece jen něco chybí. Uhodněte co? 

Pro vysoký obsah kaseinu těžko stravitelné kravské mléko je určeno pro telátka, která mají, jak známo, čtyři žaludky. My máme jen jeden malý žaludek, který je navíc přizpůsoben na lehce stravitelné mateřské mléko. S mateřským mlékem nikdy žádné problémy nebyly. Můžeme ho s plnou zodpovědností vřele doporučit. Mateřské mléko našim dětem, kravské mléko telátkům!
     
Mateřské mléko je dokonalá strava pro děti. Obsahuje přirozené substance, které dávají dětem obranu proti infekcím. A navíc, mateřské mléko, hlavně v prvních deseti hodinách po porodu, stimuluje zažívací systém dítěte k činnosti. Mateřské mléko dále obsahuje neutrální tuky. Které jsou velmi podobné normálnímu lidskému tuku.
Předpokládá se, že tyto přirozené tuky pomáhají dítěti lépe absorbovat v tuku rozpustné vitamíny. Mateřské mléko obsahuje velké množství taurinu (protein) a fosfor. To jsou dvě součásti výživy, které jsou důležité pro správný vývoj mozku.

Ale snad nejdůležitější součástí mateřského mléka je láska, kterou dítě dostává od své matky. Zde není a nikdy nebude náhrady. Pozoroval jsem, že děti, které byly kojené, byly šťastnější, tišší a celkově klidnější. Kojené děti jsou jsou rovněž nesrovnatelně odolnější jak fyzicky, tak i po stránce psychické. Budete-li mít dítě, kojte ho. A kojte ho co nejdéle. Naprosto není pravdivá pověra, že si tím žena zničí krásné poprsí. 

Nemůžete-li z nějakého důvodu kojit (velmi často je příčinou právě přílišná konzumace mléka a mléčných výrobků a z toho plynoucí nedostatek vápníku), vyhledejte ve svém okolí zdravou kojící matku a požádejte ji alespoň o malé množství mléka. Naučte se připravovat obilné mléko nebo si zajistěte čerstvé kozí mléko. Přesvědčte se, že na pastvině koz nerostou ocúny, které kozám nevadí, ale pro miminko mohou být ve větším množství jedovaté.

Navrhuji vašim čtenářům, aby na tři měsíce vyloučili veškeré mléko, sýry, zmrzlinu, jogurty, smetánky a ostatní mléčné produkty. Budou se cítit lépe a byl bych překvapen, kdyby se někdo z nich opět vrátil k mléčným výrobkům. 
Ať zkusí na tři měsíce také vyloučit také všechny sušenky, pečivo i bílkovinné prášky. Když říkám všechny mléčné produkty, tak myslím všechny. Nedotkněte se ani čajové lžičky mléka nebo smetany. Zjistil jsem, že i čajová lžička mléka může způsobit problémy, které potřebují 3 až 4 dny, než se s nimi tělo zcela vypořádá. To je zátěž navíc.

Myslím, že vím, jaký máte pocit. Říkáte si: jak mohu žít bez šlehačky, sýrů, koláčů, dortů, zmrzliny a jogurtů? Vím, jaké to je. I já jsem to na začátku pocítil. Ale také vím, že vaši čtenáři se pak budou cítit mnohem zdravější, silnější, klidnější a vyrovnanější. A byl bych překvapen, kdyby se někdo z nich k mléku a mléčným výroblům vrátil.

Z: Ještě poslední otázku. Jestliže kravské mléko a výrobky z něj objektivně způsobují tolik problémů, proč se považují za tak výbornou stravu pro člověka?
E: Je pro to řada důvodů. Snad nejdůležitější je ten, že vědci zabývající se výzkumem se domnívají, že mnoho různých výživných látek v mléce je automaticky vstřebáváno. Jak je vidět, není tomu tak.
Teoreticky je to výborná strava, ale kdybyste dělali tisíce analýz krve pacientů jako já, zjistili byste, že prakticky tomu tak není.

Dalším důvodem je, že mléčné produkty chutnají velmi dobře. Jsem si jist, že kdyby chutnaly jako senagram, nikdo by je nejedl - bez ohledu na výživné látky. Řadu mléčných výrobků není třeba pracně žvýkat, většinu z nich průmysl atraktivně ochucuje a barví. Tím vzniká návyk.

Jiným důvodem je, že lidé znají oblibu mléka, ale neznají problémy, které může mléko zavinit.

Zajímavým důvodem je rovněž to, že lidé chápou význam a důležitost mateřského mléka a omylem se domnívají, že kravské mléko má stejnou hodnotu a prospěšnost. To je však naprosto zásadní omyl. Obě mléka jsou určena pro kojence. 
Kravské a mateřské mléko jsou dvě různé tekutiny, které mají plnit biologické a metabolické potřeby pro dva velmi rozdílné živočišné druhy. Zdá se, že je mléko jako mléko, ale není tomu tak. Problém tkví v tom, že markantní rozdíly jsou zřejmé až při laboratorní analýze, s níž se však většinou lidé nesetkávají.

A na závěr ještě jedna maličkost: Kravské mléko je nesmírně bohatým zdrojem vápníku.
Zdálo by se, že kdo nepije kravské mléko, nemá vápník. Odpovězte mi, prosím, na otázku:
Kde berou krávy tolik vápníku do svého mléka, když nepijí mléko, ani nejedí sýry?
Tolik v roce 1978 ve stručnosti doktor Elis."

     Jiní badatelé už v téže době uváděli, proč přes veškerá rizika řada dětí při mléčné stravě prosperuje: mají totiž ještě relativně zdravá játra a ostatní důležité žlázy, které pracují takřka dokonale. V pozdějším věku, v době od dvou do šesti let, se však pomalu začnou objevovat rýmy, kašle, kožní ekzémy, alergie i poruchy štítné žlázy. A jestliže stále více dětí se s těmito problémy již rodí nebo se u nich projeví již v prvních týdnech života, příčina je opět v mléce a jeho výrobcích, které miminko konzumuje v době matčina těhotenství.

Dále se v knize uvádí zhruba toto:

"Geneticky a vývojově jsme jako lidé savci a každý druh savců je nejprve závislý na krvi své matky, pak na jejím mléce. Lidské geny, DNA jsou nastaveny na mléko lidské a pokud použijeme mléko kravské, je vývoj buněk ovlivněn jiným než lidským směrem. Množství, charakter, účinky, velikost stavebních látek kravského mléka je jiné než lidského a je modifikován vývoj našeho těla i zrání mozku , včetně emocionálního a mentálního rozvoje.  

Japonský badatel M. Kushi, světově uznávaný znalec tradičních výživových systémů Dálného východu, uvádí další fakta, např.:

Mléčná strava může poškozovat různé orgány, zejména žlázy s příbuznou strukturou mléčným žlázám. Což jsou reprodukční orgány (prsa, děloha, vaječníky, prostata). Nepříznivé účinky se nejprve projeví hromaděním hlenů a tuku kol orgánů, pak se tvoří cysty, fibromy, myomy, nádory i rakovina.

V druhé řadě jsou postiženy např. štítná žláza, nosní dutiny, podvěsek mozkový, zvukovod, průdušky a oblast středního mozku. Řada lidí na mléčné stravě má zahleněné nosní a čelní dutiny a vnitřní ucho. Hromadění tuků v ledvinách a žlučníku způsobuje kameny. Běžné jsou výtoky z pochvy a usazeniny v dýchacích cestách nám nedovolují kvalitně přijímat a vylučovat dýchací plyny a energii ze vzduchu.  Probíhají kožní choroby, senné rýmy aj. alergie, neplodnost, artritidy, revmatismy atd.

Problém je v tom, že naše potrava je zhusta rafinová, ochuzená o řadu důležitých látek a lidé proto hledají zdroje tuků a bílkovin, i enzymů, vitaminů, bakterií pro trávení. A to si myslí, že nachází ve mléčné stravě. Ovšem zdraví je mnohem prospěšnější co nejméně upravená strava, ideálně pěstovaná bez chemie, hormonů a jiných umělých látek (což je dnes asi utopie).  Ale pořád můžeme využívat například celá obilná zrna, zeleninu, luštěniny atd.

Ovšem roli hrají také různé kombinace potravin a tekutin, které požíváme. Například pizza z bílé mouky, často přesolená, s tučnými sýry a chlazeným nápojem vede k tvoření usazenin tuku, ze kterých se pak tvoří cysty, kameny, nádory...

Dnešní strava je vysoce rafinovaná, zbavená řady důležitých složek. Abychom doplnili chybějící energii (z nedostatku minerálů, vitamínů, nepestrostí stravy atd.), přidává se tuků a cukrů. Živočišná strava je obecně více stahující (jang), z toho ovšem mléko je substance velice uvolňující (jin). Obsahuje totiž množství tuku, mléčného cukru a bílkovin. A minerální látky v něm jsou také více uvolňující (vápník například).
 
Lidé navíc vyrábějí různé mléčné výrobky, pořadí uvolňujících (jin) až stahujících (jang) výrobků z mléka je takové: máslo – tučné mléko, méně tučné mléko, tvaroh, sýry měkké, sýry tvrdé (které mohou tkáně stahovat jako slané ryby).
Mléko je vlastně mateřská krev přeměněná mléčnými žlázami a může tedy vyživovat různé buňky. A kravské mléko svým uvolňujícím charakterem vytváří v lidském těle tkáně uvolněné, roztažené, expandované.

Pokud změníme stravu, rychleji se napraví změny způsobené pitím mléka než působením sýrů (zvláště tvrdých a slaných), které dlouho zůstávají ve formě nasyceného tuku v nejhlubších místech našich orgánů. Zejména kolem páteře, jater, ledvin aj. A léta trvá než se tyto usazeniny rozpustí. Napomáhají tomu např. fermentované výrobky ze sojových bobů (pasta miso), nakládaná kvašená zelenina aj. (i pivo je fermentovaný nápoj).

Pokud si léta zvykáme na mléčnou stravu, buňky se jí přizpůsobí stejně jako psychika. A když stravu měníme objevují se různé reakce, i úzkosti. Mléko v nás podporuje měkkost charakteru, ovšem pokud se kombinuje s cukrem agresivita narůstá. Při této kombinaci je bystrost na materialistické,smyslové,sentimentální úrovni, ale sociální, ideologická, duchovní úroveň trpí... Podporuje to úpadek etických, náboženských hodnot, rozpad rodiny, vnitřní kulturní dezintegraci.

Mléčné produkty kravské mají nepříznivý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin: třináct ku jedné. Kojencům pomáhají trávit mléko enzymy, které se stárnutím ubývají. Proto pak může mléko přispívat k překyselování organismu. Okyselující zahlenění buněk různých orgánů a extrémně expanzivní energie této potravy silně oslabují imunitu.

Vliv mají i další faktory. Při zvyšování produkce mléka až pětasedmdesátkrát více než by dávala kráva normálně se uměle energetizuje strava krav. Také jsou oplodňovány uměle a rutinně a nepobíhají volně po pastvinách s býky... Následkem těchto umělých podmínek krávy častěji onemocní (jako lidé) (často jsou to záněty vemen) a jsou léčeny chemickými léky. Někdy je dostávají i preventivně. A léky často nejsou pasterizací ovlivněny, takže vše konzumujeme i my.

Výživa kravským mlékem je určena telatům, která se vyvíjejí jinak než člověk. Telata rostou hlavně do kvantity – stanou se z nich velké krávy. Velké množství kaseinu potřebuje tele ke zvýšení hmotnosti za 7 týdnů dvojnásobné. A velký a rychlý růst pak nastává i u lidí, ovšem nepřirozeně.

Člověk jako jediný tvor pije mléko i po skončení laktace. V dětství funguje brzlík (hormonální a imunitní orgán) při předtravování mléka, než se toto dostane do žaludku. Během přirozeného odstavování se brzlik postupně zmenšuje a připravuje na produkci jiného hormonu, potřebného v pubertě. A těmito procesy je také ovlivněno horší trávení mléka.

Zajímavý byl průkaz horších zubů u dětí famářů na rozdíl od dětí z rybářských rodin, které pijí méně mléka.

Mléko je jako výživa mláďat určeno pro dobu než mládě ztrojnásobí svou hmotnost, než se mu vyvine chrup, než může jíst další potravu...

Mateřské mléko má např. nejvyšší obsah cukru a tuku jen 4% (tuleni mají zase více tuku a cukru málo...). „Lidská mláďata“ jsou narozena v časnějším věku svého vývoje. Mozek a nervové tkáně se vytvářeji až během prvních měsíců po narození. A mateřské mléko rozvíjí mozek, zatímco kravské tělo.

V kravském jsou 4 typy kaseinu a tvoří 80% bílkovin. V mateřském pouze 40%. Mléko se díky enzymu v žaludku sráží a kravské tak velkým množstvím kaseinu tvoří v lidském větší množství sraženiny. Mléko mateřské tvoří jen malé vločky. Ostatní bílkoviny (albuminy, globuliny) se nesrážejí v žaludku, srážejí se při zahřívání jako škraloup.

Mléčný cukr, laktóza, je 6x méně sladká než řepný cukr. Tvoří ji molekuly glukózy a galaktózy. Je trávena pomocí enzymu laktáza. Ta se tvoří ve střevě těsně před narozením, po narození asi do dvou let. Její hladina od narození klesá. Některé národy (seveřané) mají aktivitu laktázy zachovanou i v dospělosti.
Za výhody mléčných výrobků se pokládá: dosažitelnost a nízká cena, pocit plného žaludku (bílkoviny a tuky zůstávají déle než škroby), může se jíst větší množství najednou (nemusíme tolik žvýkat), příjemně sladká aj. výrazná chuť, zvyk – skoro všichni je jedí a pijí, uklidnění, tlumení na naši fyzickou i psychickou stránku (daný chemickými procesy při trávení, vlivem tuku aj.), ochrana při nízkých teplotách (mléčný tuk nás částečně izoluje od okolního prostředí), ...

Mléčná strava je prokazatelně spojena i s degenerativními nemocemi a snižuje i pohlavní vnímání, které je ovlivněno citlivou nervovou soustavou a přijímáním elektromagnetických vln. Mléko i stírá a neutralizuje mužské a ženské dozrávání psychiky. U dětí krmených mléčnými výrobky se objevuje pasivita, závislost, sentimentalita. U dospělých vyvolávají submisivní postoje s neschopností pružného zacházení s myšlenkami, emocemi, vzpomínkami." ...
.....

Tak toto jsou útržky z této knihy, takový výtah, ale je tam toho mnohem víc.
Nemohla jsem skoro uvěřit, zdálo se mi to přehnané, že by toto všechno mohla být pravda, ale čím déle mléko nekonzumuji, tím více tomu věřím.
I kdyby z toho byla pravda jen polovina, přestávám mít k mléku důvěru :o)

Jakmile si dám po sobě párkrát mléko do kafe, hned to cítím. Začínám mít knedlík v krku a pokašlávám, stačí 2, 3 dny vysadit úplně a jsem v pohodě. Tuhle jsme si na oslavě dala 2x mléko do kafe (Cara) a buchtu s tvarohem. Hned druhý den - bolest v krku, knedlík, polykání hlenů a tudíž pokašlávání. Trvalo mi skoro týden, než to vymizelo - a jinak jsme byla zdravá, žádná viróza nic. (Ono zahleňuje nejen mléko, ale i mouka, takže všechno dohromady v té buchtě :o)

A to prosím, zdůrazňuji, že jsem bez mléka v podstatě pořádně tak 3 měsíce. Vemte si, jak na něj musí být citivý třeba ten, kdo na něm není už roky. Začínám chápat, že těmto lidem se už "nevyplatí" za jeden "požitek" týden mít zdravotní problémy, a tudíž ho striktně odmítají. Já jsem na úplném začátku a přesto, že bych to nikdy neřekla, cítím změnu.

Zdroj:
Jarmila Průchová a kolektiv: Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda
http://www.rahunta.cz/news/pravda-o-mlece-jak-ji-potvrzuje-veda-vytah-z-knihy-jarmily-pruchove-a-kol-/
http://pohlazeni-pro-duse.blog.cz/1105/pravda-o-mlece
(Oba dva poslední zdroje (také) kopírují knihu :o)

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Lucko, mně dřív taky dost zajímaly alternativní směry výživy. Te´d jsem k tomu trošku skeptická...Ale moc přeju, ať se vám daří a jste zdravé jako rybky.-) Teď mi je nejbližší vařit ze základních potravin, pokud možno ze zdravých zdrojů, bez E, co nejméně tuků, cukrů apod.Ale jíst všechno, jak se říká s mírou.

Anonymní řekl(a)...

Já věděla už dřív, že my tak pečliví nebudeme a křupinky budou vždy žádanější než pohanková kaše...ale s tím mlékem souhlasím. Chtěla bych to zkusit.
Rýžové mléko je dražší, ale říkáme mu "kouzelné" a Kubovi chutná. Budeme zkoušet různé druhy, sledovat i cenový dopad...
A snad Ježíšek donese pekárnu na chlebík.
Shrnuto, stále jsme všežravci, ale líbí se nám jíst zdravěji.
Včera jsme baštili polévku HOPI (Siesta) a Kuba si moc pochutnal.

Mmch, kamarád ze Slunovratu (obchod v Příbrami) mi vysvětlil, proč je na obalu čer.čočky DRUID zmínka o lepku - je to tím, že je balená na lince, kde se mohla balit i pšenice...u nich mají červ.čočku balenou jinak, tedy bez lepku.
Magda

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
taky se snažím o zdravou výživu:-)
Četla jsem před pár lety knížku o výživě od jednoho amerického lékaře a on tam také psal o kravském mléce. A psal, že kasein obsažený v kozím a ovčím mléce je svým složením bližší tomu lidskému. Asi zkusím přejít na žinčicu a budu do toho Vojtovi dávat müsli (samozřejmě bio, bez cukru:-). V žinčici je totiž spousta užitečných mikroorganismů. A ovčí sýry jsou taky mňam (kozí moc nemusím). A možná nakonec odbouráme mléko úplně ;-).
Jinak souhlasím, že nejlepší je pestrá strava, průmyslově nezpracovaná, a nejhorší je něčeho jíst příliš mnoho, tedy extrémy.
Držme si palce, jdu dělat jahelník s jablky :D

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001094829663 řekl(a)...

Omlouvám se, myslela jsem, že mě "podepíše" facebook, ale neučinil tak, takže doplňuju podpis: Olina

Tuška řekl(a)...

Olino a holky, díky, ...

Samozřejmě, že všechny sýry jsou svým způsobem mňamka. Vždyť já donedávna se cpala jogurtama a sýrama denodenně a chutnalo mi a myslela jsem si, že dělám pro zdraví téměř maximum.

Ono i v těch jogurtech jsou (stejně jako v té žinčici zřejmě) nějaké ty vcelku dobré mikroorganismy, ať už podporují trávení, či něco jiného.
Ale jde o to, že je to pořád mléko a i když je podobnější lidskému, tak myslím, že sýr z lidského mléka by si asi nikdo z nás nedal.

Je to prostě mléko a to je asi fakt určeno pro mláďata konkrétního druhu.
To, že člověk je liška podšitá a honí ho chutě a udělá si mléka dobroty, neznamená, že je to úplně super zdravý.

Protože není nic v mléku (myslím to zdravé), co bychom nemohli najít v rostlinné stravě, ať už to jsou minerály nebo organismy mléčného kvašení (kysaná zelenina, další fermentované výroby z luštěnin apod. ...), tak to zdraví škodící to svým významem nepřebije, dle mého názoru.

Ale holky, neberte to ode mě osobně, já jsem toho teď plná, ta mám pocit, že to jako musím říct nahlas ... nezamená to, že si nikdy nevezmu už žádný mléčný výrobek ... natolik se znám dobře. A vy si je tak dejte, aspoň v tom nejsem sama :o)))

Ale stejně, chystám se napsat článek o tom, co teď Nina díky téhle stravě prožila, jak se zbavila spousty usazených hlenů apod ...

Anonymní řekl(a)...

Všechno to zní rozumně a asi je na tom hodně pravdy. Jen mi moje hnidopišství nedá a musím okomentovat jeden z těch citátů - "jak to ta kráva dělá, že sama mléko nepije, a přitom dává v mléce tolik vápníku". Chápu, co tím mělo být řečeno - že vápník můžeme velmi dobře získat z rostlinné stravy. Jenže napsat to takhle přímočaře je hrozně napadnutelné. Ona ta kráva je jaksi udělaná na zužitkování obrovského množství syrové trávy, má na to ty čtyři žaludky, kterými ji zpracuje, přežvýká si ji pěkně naněkolikrát už natrávenou, což člověk prostě nezvládne; stejně, jako naši předkové pračlověci byli schopni strávit a zužitkovat syrové maso, žili tak pár milionů let, a přesto je dnes asi napodobovat nebudeme, i když moderní adaptace na vařené zrniny je proti tomu dlouhému období masožroutství nepatrná.
Omlouvám se, pokud to zní rýpavě, jsem za tyhle poznámky o zdravé výživě moc vděčná a leccos už jsme taky ve svém jídelníčku změnila, jen jsem holt slovíčkář...
Markéta K.

Anonymní řekl(a)...

Markéto,ono jde hlavně o to zpracované mléko,ale jak píše Lucka a celý článek o tom pojednávající,je fakt,že kravské mléko je pro lidi velký problém.Já už vysadila mléko pře dvěma lety a jsem spokojená.Také jsem byla po každé kávě s mlékem okamžitě zahleněná,měla jsem kožní problémy a sama na sobě poznám,když si něco schválně dám,jak dopadnu.Dříve jsem také milovala sýry,zvlášť ty zrající, měkké sýry nebo jogurty.Od malička jsem se tím cpala ,ale jako dítě jsem měla neustále angíny a skoro pořád antibiotika.Teprve díky synovi jsem přestala mléko jíst ve všech jeho formách a dnes vím,že jsem tak trochu přispěla jeho problémům.Navazuji tady na knihu Syndróm trávenia a psychológie,kterou tady Lucka také uváděla.Paní doktorka tam píše o tom,že matka může přenést svojí špatnou střevní mokroflóru na dítě a to si myslím,že je náš případ.Když totiž "baštíte" pořád antibiotika,jak asi pak ty vaše střeva vypadají,že?Někomu to všechno možná připadá divný,ale já v tom vidím logiku.
Děkuji Vám Lucko i za tento článek,jen potvrdil to,co si dlouhou dobu myslím,ale lidé nechtějí zatím příliš přemýšlet,že by něco tak jednoduchého mohlo změnit jejich zdraví.
Monika a Vítek

Tuška řekl(a)...

No, ... mně to zas tak moc napadnutelné nepřijde. Ani v tom nic nehledám.

Je to přesně tak, jak to chápeš, Markéto. Aspoň tak mi to přijde.

A že má kráva 4 žaludky a spocívá kvanta trávy, to je ok, my máme jen jeden a kvanta syrový zeleniny nám prostě nedělá dobře, proto je třeba ji nějak tepelně upravit, aby byla lépe stravitelná.

Ale princip je pořád stejný, kráva z trávy a my ze zeleniny bereme vápník. Ne z mléka, z toho to berou jen mláďata, ať už kravská nebo lidská.

Vdyť lidské mléko obsahuje taky vápník, taky ho v něm žena produkuje, akorát že mnohem méně, protože u lidí se rozvíjí hlavně mozek, zatímco krávy mají vápníku v mléce mnohem, mnohem víc, protože se jim rozvíjí hlavně kostra, aby unesla to budoucí velké tělo.

Proto ani toho zelenýho nepotřebujeme tolik, co krávy (a tudíž můžeme mít jen jeden žaludek), protože tělesně jsme na tom jinak a nemáme ani takovou potřebu vápníku a jiných prvků.

Tak to teda aspoň chápu já :o)

Anonymní řekl(a)...

Lucko,
jak si ale vysvětlujete,že u člověka,tedy matky se mléko vytváří jen po tu dobu,kdy kojí dítě,zatímco u krav a koz se vytváří mléko pořád?Já mám takový názor,že tyto zvířata byla stvořena k tomu,aby lidem pomáhala ve výživě,ale člověk to ,jako rasa nadřazená opět zneužil a vymyslel plán,jak mléko zpracovávat ve velkém,aby byl také velký výdělek.Vždyť kráva nebo koza bývala často jediný majetek lidí a byli z mléka živi.Nemyslím si,že bychom nepotřebovali kravské mléko proto,že nám stačí lidské,myslím si,že kdyby zůstalo u těch hýčkaných kraviček,kterým se lidé věnovali s láskou a krmili je pořádně (a ne antibiotiky),nebyl by s mlékem žádný problém.Bohužel se to už tak zvrtlo,že se těžko dá vrátit vše zpět.A nebo dá,to by potom chtělo vyzkoušet,jestli čerstvé mléko,které se kdysi dávno bez problémů pilo a dnes se doporučuje převařit,třeba od malé farmy,nedělá stejné problémy.Já jsem se k takovému mléku nedostala.Proto ho zcela vynechávám.To zpracované,nabízené v obchodech,nemá s mlékem už nic společného,natož pak výrobky z něj.
M+V

Anonymní řekl(a)...

M+V (Moniko? :o), ale krávy přece mají mléko pořád, protože je lidi dojí pořád!!!!

Kdyby se odstavilo tele, tím, jak přejde na trávu, tak by normálně kráva přestala dojit, laktace by skončila normálně jako u lidí.

K tomu, aby mohla kráva dojit, musí mít nejdřív tele a pak se toho chopí člověk a dojí a dojí ji dál. Často odstaví lidi tele, aby mohli dojit a teleti dávají náhradní krmení ...

Náš taťka chová krávy na maso, ne na mléko, takže jasně vidím, když začne tele žrát trávu a odstaví se od matky, ta přestane mít mléko.
Na druhou stranu, i ženy, kdyby neodstavily dítě a kojily ho dál, tak by měly mléko pořád, to je jasné.

Jednou jsem slyšela rozhovor v TV s markou, která kojila syna do 14 let - a měla tudíž samozřejmě mléko :o)

Podle mě není mléko strava určená pro lidi tak či tak, ale rozhodně to v obchodech, to už je úplně o něčem jiném, než o mléku ...

Tuška (nepřihlášená :o)

Anonymní řekl(a)...

Lucko díky za vysvětlení.Máte to přímo v rodině,tak to víte nejlíp.Tak tohle já nevěděla,já opravdu myslela,že kráva má mléko pořád...no tak jsem zase o trochu dál.Pak je to zcela jasné,jak jste to napsala.Co dodat-ach my lidi...
Monika( ano jsem to já M+V-omlouvám se,časem se zaregistruji)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...