"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

29. listopadu 2011

Náš podzimní jídelníček

V sobotu jsem psala článek na nový blog pod heslem ... jenže, lidi, když jsem ho chtěla už publikovat, on mi ze dvou třetin ulítl!!! A byl děsně dlouhý! To mi vzalo veškerou energii psát znova. Jsem hňup, ono se mi to neukládalo průběžně a já si toho nevšimla. Dopíšu ho, ale chvíli to potrvá :o(

Takže zatím aspoň, jak válčím v kuchyni.
Ne, že by to byl ideální MB (makrobiotický) jídelníček vhodný na podzimní období, to ani náhodou, na to je tam moc mouky, málo zeleniny, moc sladkého apod.... Každopádně, snaha je pořád a takhle nějak to vypadá.
(Jo, někde už si zaboha nevzpomenu, co to vlastně bylo za jídlo (která obilovina nebo zelenina se v něm vyskytuje) - je to za říjen a listopad, ale i tak - vypadá to docela hezky a dobré to bylo všechno :o)
-----------------------------------------------

Tady máme palačinky, dělám je napůl ze špaldové a napůl z ječné mouky, plus trochu pohankové místo vajíčka. Ředím vodou, někdy obilným mlékem nebo smetánkou. A špetka mořské soli, samozřejmě.
Mažu je buď luštěninovou pomazánkou, nebo rozvařeným ovocem.
 
Další v pořadí jsou obilné placky. Ze zbylých obilovin - takže většinou jáhly, kroupy, rýže, kuskus, bulgur apod. - nějaký takový mix. Drobet mouky, kysané zelí, kmín, sůl, nějaké semínko ... jak je libo. Tyto smažím na oleji. Ale začala jsem dělat i v troubě na pečícím papíru. To potom dám do těsta trochu oleje, aby bylo křehčí.
Tady zase, mají u nás docela úspěch :o)
Tady to vypadá jako kroupy s houbami (žampiony), cibulkou, česnekem a majoránkou, takový kuba :o) Snad je to ono. Každopádně to bylo super (ten kuba, myslím). Ninda se mohla ujíst!

To vpravo je jáhlová sladká hamačka s ovesnou smetánkou. Takový puding s ovocem a sladem.
Zase placičky. No, já říkám, že u nás frčí :o) Ozdobené kousky ředkve.
Rýže natural, dušená zelenina (hlavně zelí, mrkev a ředkev daikon) a asi trochu nějaké luštěniny.
Toto bylo nějaké dýňové jídlo - podušená dýně s další zeleninou, zahuštěná trochu kukuřičným škrobem - maizenou. Obilí je asi pšeničný bulgur. A k tomu něco cizrny.
Restovaná cibulka s celerem a sójovkou, plus tofu a obilovina. Navíc dušená zelenina - dýně, daikon, zelí asi.
Pečená dýně v troubě - zálivka byla olej, sójovka. Někde mám recept, ale teď nevím, jestli tam nebylo ještě něco. A sypané majoránkou - nebo bazalkou? :o) Ale byla to mňamka.
Teď na podzim dělám k obědu často husté polévky. Já i Nina to milujeme. Je to teplé, je tam hodně zeleniny (ale jen 3, max. 4 druhy!), trošku luštěniny a zalévám tím nějaké obilí, případně nudle. A je to skvělé. Nezapomínám ochutit rýžovým misem, někdy sójovkou a umeoctem, či octem jablečným. Bomba!
Toto byly rýžové špagety. Naturální tofu marinované v sójové omáčce, pórek, houby, daikon ... asi. Podlévané zeleninovým vývarem. Bylo to výborné.
Tady sladkosti. Rozvařené ovoce s rozinkami - obvykle jablka nebo hrušky, nebo obojí. Přidávám buď kokos, nebo skořici, nebo semínka, nebo mandlový krém. Sypu strouhanými mandlemi. Trochu zahustím maizenou a je z toho ovocný pudink. Také to někdy mažu na palačinky.
Tady už ani nevím přesně, co to bylo. Tipněte si :o)
Zde něco dýňového s obilím a napařenou zeleninkou, kterou často nestíhám, ale už se zase lepším :o)
To dole je nějaká omáčka, taky už netuším, z čeho přesně - lidi, omlouvám se, nejsem schopná si k tomu dělat pozámky. Samotnou mě to štve, že nevím už, co to je. Asi by tenhle článek neměl ani vzniknout, když o něm nejsem s to skoro nic říct :o(

Jo, a vlevo jsou jsou ty placky z obilí z trouby, které pak rozkrájím na menší, samozřejmě. Výborná svačinka do školky.
Zase sladkost z ovoce. Já to můžu víc než Ninda. Ta na to sladké moc není.
Vlevo nudle rýžové s dušenou a napařovanou zeleninou. Plus kvašené zelí, samozřejmě. Už máme i domácí!!!
Vpravo pohankové rizoto!
Pohanku jsme měly s Nindou prvně. Je trochu zvláštní, ale není špatná. Je dobrá na chadné dni, protože hodně zahřívá, nejvíc ze všech obilovin. A Ninda se mohla přímo užrat -  zírala jsem!
A ještě jednou rizoto, to bylo dnes. Je to pohanka říznutá rýží plus dušený pórek, cibule, mrkev a daikon. K tomu napařená brokolice a květák a kvašené domácí zelíčko. Moc dobré jídlo!
Posted by Picasa
Dobro chuť a dobrou noc :o)

4 komentáře:

Helaovečka řekl(a)...

Krása, úplně to hltám očima ty zdravé dobroty. Je jedno, že už nevíš co to bylo, mám to úplně stejně, každé jídlo je originál a o tom to je. Pestrost a vaření dle toho, co najdu v ledničce je už další level v MB. Gratuluji, budu se u tebe ráda inspirovat.

zdravá strava řekl(a)...

Milá Lucinko a Ninuško po dlohé době jsem navštívila tvůj blok a žasnu co všechno vaříš.Lucinko ty můžeš vydat malou kuchařku.Já bych se stravovala takto hned.Věřím,že je to moc dobré jen tátu bych tím nenatchla .Držím vám palečky jen tak pokračujte.Posílám pusu mějte se hezky teta Jana

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci nádhera,hned bych si dala nějakou z tvých specialit,ta Ninuška se teda má:-)

danialexi řekl(a)...

Vypadají všechna ta jídla moc dobře, něco určitě taky zkusím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...