V pátek jsme měli vánoční setkání klientů naší rané péče - informace a fotky dodám (dá-li Nina :o) zítra.
Byly jsme dohodnuté, že doneseme každá nějaké cukroví. Já jsem ale ještě letos nějak s pečením nezačala - ostatně jako každý rok, a tak jsem přemýšlela, co s tím ...
A protože chci na oslavu svého svátku v sobotu připravit suši, rozhodla jsem se, že ho udělám i na tuto akci. Byla to moje premiéra tohoto pokrmu, chtěla jsem si to prostě vyzkoušet.
Ani jsem z toho neměla strach. Muselo to povést, protože jinak bych už neměla vůbec nic, co s sebou na setkání vzít.
Na svůj svátek plánuju udělat vícero druhů náplní, ale tady jsem si připravila náplň z lososího masa.
Lososa jsem osmahla a podusila na pánvičce, zbavila kostiček a rozebrala na kousky, připravila jsem si podložku z bambusu, pomocí které se suši balí a utahuje, a také řasy, na které se ingredience kladou. Odhadla jsem, že budu potřebovat asi 3 pláty řasy.
Plátek řasy jsem nahřála lehce několikrát nad plamenem sporáku a položila na podložku, nakladla na něj ráno uvařenou a již vychladlou rýži, na ni potom kousky lososa a ještě jsem navrch přidala trochu koleček čerstvého pórku. Trošku jsem pokapala sójovkou a zabalila. Šlo to balit to docela dobře, nerozpadlo se mi to, plátek se na okrajích hezky spojil. Po stranách jsem potom ještě doplnila rýži a nechala ustát.
Nakonec mi došlo (mamka a další poradkyně mi to vysvětlily), že jsem tam té ryby dala zbytečně moc - což sice chuťově nevadilo, ale prý se dává jen trochu pro chuť, a to doprostřed proužek (nečeho - třeba ryby, zeleniny, uzeného tempehu, různých past apod :o) Taky by se to možná nedrolilo ...
No, tak nejsem žádný troškař, rozjela jsem to rovnou ve velkém ... ale příště si vezmu ponaučení k srdci a dám tam na rýži náplně míň :o)
No, a tady už mám suši nakrájené na válečky, připravené na vánoční setkání. Říkala jsem si, že možná něco slaného po tom všem cukroví přijde k chuti :o)
Mně chutnalo, bylo to zase něco nového, jiného. I na akci se jedlo, zbylo jen pár kousků, tak jsem měla radost ...
Ninuška samozřejmě měla největší hlad, když jsem se patlala se suši.
Na štěstí jsem měla připravené placky z rýže a pohanky, takže když to přeženu, jednou rukou jsme balila suši a druhou jsem jí dávala kousat placku :o)
Hlavně, že jsme byly nakonec obě spokojené!
Kdybyste někdo měl tip na přípravu suši, ať už co dát dovnitř jako náplň, co se vám osvědčilo, nebo jak docílit nejlepší konzistence a tloušťky válečků, sem s ním! Podělte se! Ať vím lépe, jak na to! :o)
4 komentáře:
Mňam mňam... už je to pěknou dobu, co jsme naposledy dělali 'sušipárty', ale dovnitř jsme dávali kde co. Samozřejmě ryby (losos,tuňák), krevetu, surimi tyčinky a majonézu, mango, ananas, salátovou okurku. Rýže jsem vřdy na řasu naplácávala tak půl cm, víc ne, normálka jsem to uplácala dlaní, žádný spešl postupy. Taky jsme dělali california shushi (rýží ven) a nigri sushi (rýžová hroudička s krevetkou nebo plátkem ryby navrchu). http://www.e-sushi.cz/druhy-sushi.p13.html Japonským dnům zdar :) Jana
nakrájenou okurku hned na začátek, než se to začne vinout, ten losos může být i uzený,mrkvičku na tenko hned na začátek
Jinak přeji příjemné prožití dnů svátečních
Alena z rtg
Díky, holky!!! V sobotu vyzkouším :o)
Rýže se dělá nějak specielně....je to krátkozrná rýže a do vody při vaření se přidává cukr a ocet.Musí být taková lepivá.
Adina
Okomentovat