"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

13. prosince 2011

Jak jsem poprvé "vyráběla" suši :o)

V pátek jsme měli vánoční setkání klientů naší rané péče - informace a fotky dodám (dá-li Nina :o) zítra.
Byly jsme dohodnuté, že doneseme každá nějaké cukroví. Já jsem ale ještě letos nějak s pečením nezačala - ostatně jako každý rok, a tak jsem přemýšlela, co s tím ...

A protože chci na oslavu svého svátku v sobotu připravit suši, rozhodla jsem se, že ho udělám i na tuto akci. Byla to moje premiéra tohoto pokrmu, chtěla jsem si to prostě vyzkoušet.
Ani jsem z toho neměla strach. Muselo to povést, protože jinak bych už neměla vůbec nic, co s sebou na setkání vzít.

Na svůj svátek plánuju udělat vícero druhů náplní, ale tady jsem si připravila náplň z lososího masa.
Lososa jsem osmahla a podusila na pánvičce, zbavila kostiček a rozebrala na kousky, připravila jsem si podložku z bambusu, pomocí které se suši balí a utahuje, a také řasy, na které se ingredience kladou. Odhadla jsem, že budu potřebovat asi 3 pláty řasy.
Plátek řasy jsem nahřála lehce několikrát nad plamenem sporáku a položila na podložku, nakladla na něj ráno uvařenou a již vychladlou rýži, na ni potom kousky lososa a ještě jsem navrch přidala trochu koleček čerstvého pórku. Trošku jsem pokapala sójovkou a zabalila. Šlo to balit to docela dobře, nerozpadlo se mi to, plátek se na okrajích hezky spojil. Po stranách jsem potom ještě doplnila rýži a nechala ustát.

Nakonec mi došlo (mamka a další poradkyně mi to vysvětlily), že jsem tam té ryby dala zbytečně moc - což sice chuťově nevadilo, ale prý se dává jen trochu pro chuť, a to doprostřed proužek (nečeho - třeba ryby, zeleniny, uzeného tempehu, různých past apod :o) Taky by se to možná nedrolilo ...
No, tak  nejsem žádný troškař, rozjela jsem to rovnou ve velkém ... ale příště si vezmu ponaučení k srdci a dám tam na rýži náplně míň :o)
No, a tady už mám suši nakrájené na válečky, připravené na vánoční setkání. Říkala jsem si, že možná něco slaného po tom všem cukroví přijde k chuti :o)
Mně chutnalo, bylo to zase něco nového, jiného. I na akci se jedlo, zbylo jen pár kousků, tak jsem měla radost ...
Ninuška samozřejmě měla největší hlad, když jsem se patlala se suši.
Na štěstí jsem měla připravené placky z rýže a pohanky, takže když to přeženu, jednou rukou jsme balila suši a druhou jsem jí dávala kousat placku :o)
Hlavně, že jsme byly nakonec obě spokojené!
Posted by Picasa
Kdybyste někdo měl tip na přípravu suši, ať už co dát dovnitř jako náplň, co se vám osvědčilo, nebo jak docílit nejlepší konzistence a tloušťky válečků, sem s ním! Podělte se! Ať vím lépe, jak na to! :o)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mňam mňam... už je to pěknou dobu, co jsme naposledy dělali 'sušipárty', ale dovnitř jsme dávali kde co. Samozřejmě ryby (losos,tuňák), krevetu, surimi tyčinky a majonézu, mango, ananas, salátovou okurku. Rýže jsem vřdy na řasu naplácávala tak půl cm, víc ne, normálka jsem to uplácala dlaní, žádný spešl postupy. Taky jsme dělali california shushi (rýží ven) a nigri sushi (rýžová hroudička s krevetkou nebo plátkem ryby navrchu). http://www.e-sushi.cz/druhy-sushi.p13.html Japonským dnům zdar :) Jana

Anonymní řekl(a)...

nakrájenou okurku hned na začátek, než se to začne vinout, ten losos může být i uzený,mrkvičku na tenko hned na začátek
Jinak přeji příjemné prožití dnů svátečních
Alena z rtg

Tuška řekl(a)...

Díky, holky!!! V sobotu vyzkouším :o)

Anonymní řekl(a)...

Rýže se dělá nějak specielně....je to krátkozrná rýže a do vody při vaření se přidává cukr a ocet.Musí být taková lepivá.
Adina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...