"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

27. února 2012

Karneval se zlomenou rukou

Ninda si prožila v pátek ve školce svůj první maškarní karneval. Měla jsem z toho velkou radost. Požádala jsem naši slečnu asistentku, jestli by neudělala pár fotek. Prý bez problémů ... a tak to máme trochu zdokumentované.

Vypadá to, že si to Ninuška docela užívala. Tohle je její třídička s paní učitelkou. Nejsou tam tedy všechny děti, některé chyběly. To jsou, pane, masky, co? Kdybyste náhodou nepoznali, za co šla Ninuška, tak za Červenou Karkulku :o)


Dokud byli je ve svojí třídě, tak tam řádila s ostatními dětmi a byla prý v pohodě.
Pak se ale třídy propojily a děti se sešly všechny. A to začalo být na naši slečnu trochu moc.
Ten obr hluk a shon pro ni prostě není.
Začala prý vyhledávat tišší zákoutí (chudinka, vždycky mi to přijde líto), takže s ní nakonec šla asistentka ven na procházku, i když ostatní ten den nešli. Měla tak na chvíli klid.
No, a po procházce to zalomila na gaučík. Tak byla z toho všeho unavená, bobinka.
Ale není to úplná výjimka - to schrupnutí na gauči před odchodem domů, zatímco ostatní děti obědvají. Vyzvedávám si ji takto poměrně často.
V sobotu jsme ještě vyrazili do Plzně do Aska. Nakonec jsme vůbec nepořídili to, co jsme chtěli. Vlastně jsme nepořídili vůbec.
Kočárek jsme nevzali, aby se Nina prošla ... a tak musela holka capat.
V Tescu, kam jsme zašli, když už jsme v nákupním centru byli, si trochu ulevila v nákupním vozíku.
A co ta zlomená ruka v nadpisu?
No, tu měla i na karnevalu, i v nákupním centru. Měla ji zřejmě už několik dní.
Jenže naše Nina zlomeniny prostě moc neřeší!
To už je podruhé, co má zlomenou ruku, a to zase pravou. Ve 3 letech ji měla zlomenou v rameni, teď ji má pod ramenem.

Já jsem si od středy začala všímat, že OBČAS, když ji vzvedávám třeba do jídelní židle a držím ji v podpaží, tak jako by strne a zkřiví obličej bolestí. Ale jak říkám, jen někdy. Jinak rukou normálně hýbala do všech stran, i do krajních poloh -  to jsem zkoušela - bez bolesti, brala věci do rukou, prostě pohodička.

Ve čtvrtek měla 2 záchvaty, dostala diazepam, takže celý den tak nějak pospávala, tudíž jsem ruku moc nemohla zkoumat. Nikde nespadla, nic, aspoň co já vím, ale nedalo mi to a pořád jsem ji sledovala.
Manžel mi to nevěřil. Prý plaším zbytečně.
Už jsem si řekla, že asi jo.

Ale v sobotu,po našem výletě do Aska, odpoledne doma zakopla a spadla, normálně docela dobře spadla na kolena a na ruce. Ale pořád pofňukávala, což už od dlaní být nemohlo. A najednou jsem si všimla, že nosí pravé ramínko jakoby trochu nahoru. Začala jsem ji zase omakávat a usoudila jsem, že buď má něco s ramenem nebo s pravými žebry. Prostě když ji zmáčknu pod pravou paží, tak ji to bolí (ale nemyslete si, že jako brečela, jen tak trochu vždycky sykla).

Rozhodla jsem, že musíme do nemocnice a pokud možno na rentgen. Tatík si sice ťukal na hlavu, že tam budem za blázny, ale já se už nenechala odbýt a prostě musel vyrazit :o)

Doktor byl slušný, poměrně milý, jen jsem nechápala, jak chce zjistit, že to Ninu bolí, když si ji postavil zády k sobě, takže jí neviděl při prohmatávání do tváře. Nic moc asi nevydedukoval, tak nás poslala na rentgen.
No konečně, řekla jsem si. Nemám ráda zbytečné ozařování a snímkování, ale tady podle mě nebylo zbytí.

No a co byste řekli?... Bylo to tam!
Lékař nás tam nechal zajít pro jistotu ještě jednou osnímkovat i druhou ruku, aby to mohl porovnat, a závěr zněl, že to tam určitě je zlomený - pod ramenem.
Tak Ninuška dostala na štěstí ne sádru, ale ortézu velikosti XXS a jeli jsme domů.
Je dobré, že ji můžeme večer sundat a vykoupat ji. Jinak bysme se asi zbláznili, kdyby Nina nemohla do večer do vany -  je to její jediný životní štěstí! :o)

Od té doby Ninda chodí jako tělo bez duše, bloumá po bytě, má o jednu šmejdivou ruku míň a nějak si na to nemůže zvyknout. Ale to přijde :o)
Jen školka je zase v nedohlednu, protože si ji tam takto netroufám dát. Ona i tak je dost "vratká", natož s jednou rukou fixovanou.       
Posted by Picasa

9 komentářů:

Amelie řekl(a)...

Chudinka malá..líbí se mi, jak statečně snáší bolesti i tu ortézku a jak parádně zvládla karneval...po probuzení na gauči je nádherně roztomilá.

hana.kubikova řekl(a)...

Čéče, kam vy na to chodíte? Nikdy jsem neměla nic zlomeného, ale vždycky jsem si myslela, že to děsně bolí... No, zjevně asi ne. My zase aktuálně řešíme zuby. Teda Bárt je neřeší, ale dnes jsem zjistila, že mu dole lezou druhé, v druhé řadě. No to teda fakt nevím, co s tím. Zubaře nedáme, leda v Motole v celkové narkoze. Tak asi budeme čekat, až ty prvňí vypadnou...

Anonymní řekl(a)...

Také vyseknu poklonu - skoro se tváří jako modelka a ne pacient:-)
Ale kdysi už Nina měla něco na ručičky, že jo? Tak možná i proto to snáší tak statečně?
A jak to má v noci, když (vzácně) spí? Na jak dlouho to musí mít?
A chlapi - jak nejde o ně, tak si myslí že my mámy přeháníme:-)
Tak a´t je to rameno brzy v pořádku a bez následků!
Magda

Anonymní řekl(a)...

Ach jo,držíme palce,ať se Ninuška rychle zbaví ortézky a může zase šmejdit podle libosti.Je mi jí líto,musí to být dost nepříjemné,ale určitě mnohemlepší,než klasická sádra.Co se týče večerního koupání,naprosto s Ninou souhlasím,taky vanu miluji.Ninuško,ať jsi brzy zdravá!!!Jarka a Kuba

Lucie Pokorná řekl(a)...

Ahojky holky,dnes do rána jsem Vás měla ve snu:-)Byla jsem u Vás doma a měli jste činčilu ve velké kleci:-)A Ninuška začínala mluvit,koukala jsem jak je šikovná,říkala normálně slova,tak jsem jí moc chválila jak je šikovná a Luci s tebou jsem řešila nějaký vozík za auto...ráno jsem se musela hrozně smát a jdu Vám to hned napsat abych to nezapomněla:-)
Jinak tedy karneval nádhera,je super jak se děti k Ninušce mají,to je krása ....Taková malá červená karkulka a jaký má čepeček:-)Zlomená ručička tedy nic moc,holky no naše děti jsou tvrďáci,Justy taky tuhle si vyrobila obřího monakla na tváří a jestli jednou fňukla tak je to moc...ortézka je teda blbá,ale zase lepší jak ta sádra ,tak přeji ať to má brzo ok,zase dobře že se jí to stalo teď v takovém zimním období v létě by se v tom chuděra potila....myslíe na Vás holky i ve snu:-D

Dana řekl(a)...

Luci, na karnevalu byla teda sladká jako jahůdečka :-)). Kočička malá, utrápená :-(. Tohle je děsivý, že ty naše dětičky tak málo dají najevo, že je něco bolí. Ještě, že jsi s ní tak "srostlá", že to poznáš!! Bůh ví, jaké mohla mít komplikace. Tak hlavně, ať se to dobře zahojí a už je to v pořádku. Nemá nějaké křehčí kosti?

Tuška řekl(a)...

Holky, díky za chválu Ninušky a její masky. Bylo to sice co dům dal, ale dobrý :o)

Lucko, ten tvůj sen byl fakt dobrej, ale třeba se někdy opravdu sejdem :o)

Já fakt nevím, jak je možný, že nedá najevo, že ji něco bolí, nebo ji to zřejmě nebolí, pokud jsme ji nějak nezmáčkli při zvedání, to bylo vidět, že celá ztuhla ... ale zase - žádnej pláč, nic! Jen takový syknutí. Nechápu, že zlomenina může nebolet!!! Ale u Nindy to tak prostě je. Ani žádná modřina, oteklina ... prostě nic!

A taky blbý, že vůbec nevíme, jak se jí to stalo. Jediný, co mě napadlo, že třeba eventuelně ve školce mohla upadnout, tím je nechci nijak obviňovat, protože to se prostě úplně ovlivnit nedá.

jestli nemá křehčí kosti, nevím, taky mě to napadlo. Myslela jsem si, že děti jsou spíš takový gumový, že se jim hned tak něco nezlomí ...
Taky mi jednou říkala Dr. Brožová z Krče, že antiepileptika můžou postupně vést k řídnutí kostí - po tý první zlomenině - tak jestli na rentgenu (nebo kde) něcio neříkali, že má řidší kostičky ...

V pátek jdeme na 1. kontrolu, tak uvidím, co se bude dít.
Mrzí mě to, že má Ninda takový trable, že nechodí do školky, že babi zase musí chodit hlídat, abych mohla do práce, no je to prostě naprd!

Ty zuby, Hanko, to je gól! U nás ještě nic neroste! To je Bártík docela čilouš!!!

Dana řekl(a)...

Luci, máš u mě na blogu ocenění. :-)

Tuška řekl(a)...

Pozor ZMĚNA!!!
Ninuška ruku nemá nakonec zlomenou! V pátek jsme byli na kontrole a Dr. nám oznámil, že rentgenolog to nevyhodnotil jako zlomeninu, ale pouze jako růstovou štěrbinu, takže paráda!!!!
Vrátili jsme ortézu, ručička Ninu už nebolí, ten týden klidu jí pomohl, zřejmě to bylo jen pohmožděné.
Máme radost :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...