"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

2. srpna 2012

Prázdninové vaření

Jen úplně letem světem, jak a co jsme si s Ninuškou vařily v létě, v červnu a v červenci. Vybrala jsem pár jídel, která vypadala hezky na talíři a hlavně chutnala :o) Někdy to chutná, ale ani to nějak extra nevypadá, to si nefotím :o)

Vlevo máme krémovou brokolicovou polévku zahuštěnou bílou rýží, v polévce rozmixovanou. 
Je pěkně hustá. Navrh jsem lehce nasmažila kousky kváskového chlebíka. Polévka se dá zahustit i jen kukuřičným škrobem, když se do ní dá a rozmixuje hodně brokolice.
Taky místo chleba jsou hezké na ozdobu květy sedmikrásek :o) Je dělaná na cibulce, která se buď lehce nechá zesklovatět na troše oleje (pak zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo vodou a přidáme na růžičky brokolici), případně, když ji chceme mít ještě "lehčí", dusíme cibulku jen na vodě a teprve ke konci vaření do ní kápneme trošku oleje (sezamový či slunečnicový, za studena lisovaný).

Vpravo pak náš oblíbený dezert - letní meruňkový kroupový krém.
 Tentokrát jsem vařila namočené kroupy s kokosem (200g krup, 4 lžíce kokosu) a buď s tahini (sezamové máslo) nebo s mandlovým máslem (1 - 2 lžíce), ječný nebo rýžový slad (případně sirup) - podle chuti (několik lžic), hodně vody, hodně doměkka, přilévala jsme horkou vodu i v průběhu vaření. Nakonec jsem to rozmixovala na hladký krém (skoro jako smetana :o).
Navrchu jsou povařené kousky broskví a meruněk přislazené rýžovým sirupem, zahustila jsem je kuzu (které zezásaďuje a stáhne tudíž kyselost ovoce), je možno samozřejmě zahustit i arowrootem či pouhým kukuřičným škrobem (zahušťovadla rozmícháme vždy v troše studené vody a vlijeme do pokrmu). Trochu jsem to nechala povařit a nalila na kroupový krém. Nakonec ozdobila čerstvými meruňkami. Vychlazené v lednici je to v létě hrozně osvěžující, super svačina! Já to někdy s Ninuškou i snídala :o)
Když si vršek nesníte hned, ale pojídáte to dohromady s krémem, je to neuvěřitelná mňamka.
Ale i každé zvlášť je dobré, samozřejmě :o)

Tady máme zase pohár :o) Už fakt nevím, co to bylo za obilí, buď zase kroupy, nebo jáhly, nebo bezpluchý oves ...
Navrchu jsou zřejmě povařená rozmixovaná jablka s rozinkami, ozdobená ještě semínky a sušenou švestkou. Uvnitř poháru je schovaná oříšková sušenka z ovesných vloček a rýžového sirupu (jmenujou se Dukáty - ty kupuju) a to tmavé "rozlité" vevnitř jsou povidla -  lžička do poháru :o)

Dole už nevím - asi naturální rýže nebo pšeničný bulgur s nějakou ??? dušenou zeleninou a kousky uzeného tofu nebo tempehu, k tomu naložené ředkvičky a kedlubna jako vodní pickles a čerstvá okurka.

Zde jsem vyráběla jáhlovou bábovku - něco jako makrobiotický jáhelník, jen jsem tam nedala mrkev, navrchu jsou meruňky ztužené agarem. 
Jáhly vaříme s rozinkami, (kokosem nebo oříšky nebo mákem ...), sladěnkou (ječný slad) a já už nevím, s čím ještě, nakonec rozmixujeme a necháme ztuhnout ve formě. Můj přídavek byla nahoře ta ovocná ozdoba :o)
Vzala jsem to i do školy na konci školního roku, protože jsem toho měla strašně moc a mělo to u kolegyň úspěch. U kolegů méně, ti pro jistotu ani neochutnali, aby jim ten příliš zdravý moučník neublížil :o)
Pokud by někdo chtěl udělat, stačí zadat do vyhledávače makrobiotický jáhelník a stoprocentně něco vypadne.

Nahoře máme knedlíky - asi z rýže a trochy ječné mouky s makrobiotickým "uzeným" :o)
To je nasmažený celer na kousky s cibulkou a uzeným tofu, vše zastříkané sójovkou.
K tomu napařená zelenina - mrkev, květák (vlastně oblanšírovaná - jen na vodě) a picklované ředkvičky a kedlubny - tzn. střednědobě kvašená zelenina - vlastní výroby :o))).

Dole opět brokolicová krémová polévka - Ninušce fakt chutná a to polévková moc není, tak jsem ji dělala za léto několikrát. Můžeme do ní kromě soli kápnout na dochucení i trochu sójovky a umeocta.

To nahoře není tentokrát brokolicová polévka, ale květáková. Trochu mi zezelenala, protože jsem ji dělala na mladé cibulce i s těmi zelenými stonky :o) Jinak je postup stejný, jen jsem do ní přidala trochu mladého hrášku z lusků, asi jsem ji zahušťovala jen škrobem. Proto k ní mám jako přílohu kváskový žitný chlebík. Na závěr jsem ji na talíři posypala dýňovými a slunečnicovými semínky.

Vlevo asi jáhly s dušenou zeleninou, teď přemýšlím, jestli to není dušená kapusta alias kapustové zelí. s Ovesnými a sójovými párečky, blanšírovanou brokolicí a mrkví a letní zeleninový salát (krátkodobě kvašená zeleninka - 2 hodinky; stačí umeocet nebo sůl (já dávám někdy i jablečný koncentrát), zatížit a nechat venku v teple 2 hodinky, nebo aspoň půl. Zelenina trochu zfermentuje, naruší se tak trochu poměrně těžko stravitelná vláknina čerstvé zeleniny a je to pro naše trávení mnohem přijatelnější, navíc se tam vytvoří fermentací, i když krátkodobou, enzymy přínosné pro náš zažívací trakt.

Vpravo už vůbec netuším, možná to byly kroupy s hrachem a oblanšírovanou zeleninou.

Opět pohár, zase meruňky nahoře zahuštěné kuzu :o) Ale dělala jsem i se švestkami a s jahodami, ty se dřív snědly, než jsem stačila udělat foto :o)
Tady to je určitě pohár z ovsa, oslazený sladem, přidala jsem asi zase tahini. Nahoře meruňky povařené, doslazené trochou rýžového sirupu (nemusí být), posypané semínky slunečnicovými a dýňovými.

Uprostřed nahoře je vidět, jak skladuji semínka. Nejprve je propláchnu ve vodě, aby se zbavila prachu a povrchových plísní a případných desikačních látek (jestli jsem to pochopila, jsou to látky které podporují proces sušení), pak je vysypu na suchou pánev a prosuším jen tak nasucho, ne že bych je pražila, to by se enzymy a zdraví prospěšné látky z nich zničily, ale jen aby oschla a mohla se dál skladovat, jako by je na pánvi prohazuji. Pak je nasypu do skleničky, nechám vychladnout, po pár hodinách zavřu víčkem a uložím do ledničky. Tam, vydrží dost dlouho, většinou dělám tolik, abych je do 14 dnů sdělala a pak si "vyrobím" nová. Přidávám je do sladkých i slaných jídel, jsou vždy po ruce a přestala jsem je jíst a používat přímo z pytlíku :o)

Dole vlevo máme s Ninuškou udělané rizoto z naturální rýže - asi, kolem jsem pokrm obložila lehce osmahnutými cuketami, zakápnutými sójovkou.

Na poslední koláži nahoře je špaldové kernoto s dušenou kedlubnou a brokolicí na cibulce, k tomu napařený květák, rychlokvaška a letní fermentovaný salátek.

Dole pak jsme si pochutnaly na kapustovém zelí s jáhlami a rýží, uzeným tempehem, kvašenou okurkou, zase oblanšírovaným květákem a čerstvým rajčátkem od našich ze skleníku :o)
 
Posted by Picasa
Toť vše.
Koukám, že tu nemám žádný těstovinový salát, ať už s tofunézou nebo bez, které dělám teď poměrně často ... a mnoho dalšího. Tak jen taková inspirace. 
Někdo nad tím třeba ohrne nos (třeba náš tatík, dědeček a většina chlapů v rodině), ale my si s Ninuškou vyloženě pochutnáváme :o)

7 komentářů:

Hana řekl(a)...

Normalne smekam a tise zavidim. Jednak, ze vam to rodinka basti a ze jste tak dusledna. Kde se daji vsechny ty ingredience sehnat?
Preju krasny zbytek leta.
PS: jeste jem tam nevolala, ale pokud budu, urcite dam vedet.
Hana

Tuška řekl(a)...

Hanko, díky, ale ani jedna vaše úvaha není správná :o)
Rodina mi to nebaští, baštím to jen já a Ninuška, a to ještě podle toho, jaké má období. Někdy papá vše bez výhrad a s chutí ve velkých dávkách, jindy bojuji s její touhou po chlebu, který by mohla místo všech jídel - toto období nastává při jakémkoliv jejím rozhození a trvá to, než se zase srovná :o(

A důsledná? Bohužel také nejsem, aspoň ne tak, jak bych chtěla být, téměř každý den v poslední době na něčem ujedu :o) Ale snažím se držet, už kvůli mimču. Ono to jídlo je všechno moc dobré, ale občas není nic hotovo, protože zapomenu, nebo jsem líná něco kuchtit, a pak člověk sáhne po tom, co by vlastně nechtěl :o) a odbyde se.

Tuška řekl(a)...

Jo a ingredience nakupuji v naší prodejně zdravé výživy Bioteta, ale vše se dá sehnat i na internetu.
Dá se říct, že v normálním obchodě už nemám co koupit. Maximálně zeleninu a ovoce a občas pečivo. Tatíkovi tam kupuji chleba a sem tam uzeniny, ale radši si je kupuje sám, protože já to většinou koupím špatně :o)
Procházím kolem regálů se sladkostmi a slanými pochutinami, s mléčnými výrobky a uzeninami a začínám nechápat, co jsem tu dřív nakupovala, protože teď fakt nic z toho nepoužívám a nejím :o)

Hana řekl(a)...

Ja si porad rikam, ze bych mela taky zacit, ale syn by to 100% nejedl, do toho nenarvu nic zdraveho, krome mrkve a jablek, tatik je sice mene vybyiravy, ale taky by to asi neproslo a pro sebe jsem holt lina.
Ale mozna nekdy....:D
A ze je to jidlo dobre, tak o tom jsem presvedcena. Aspon u vetsiny, abych byla uprimna.
Premyslim aspon o tom mleku a te mouce, ze bych to nahradila.Zacnu asi tim mlekem, pokud nekde sezenu.

Hana řekl(a)...

Oprava: vybiravy :D Ted jsem byla jak Vasi zaci, kdyz se nemuzou rozhodnout!

Anonymní řekl(a)...

..se mi spustily všechny chutové buňky vypadá to moc krásně ;o)
holky dávejte na sebe pozor a přeji hezké léto,
myslím na Vás
sestřička Alena z rtg

Anonymní řekl(a)...

Docela ráda bych ty tvoje dobroty, Lucko, ochutnala. Nikdy jsem makrobiotickou stravu nejedla a netvrdím, že bych se chtěla stravovat jen podle toho, ale zdravěji bych jíst rozhodně mohla. Mám sice dobrý spalování, takže do sebe můžu narvat sladkýho kolik chci, ale to, že to na mě nejde poznat neznamená, že tím tělu neubližuju. Tělo hold není popelnice. Jen bych asi měla problém s tou kvašenou, vařenou a všelijak upravovanou zeleninou. Mám ji nejradši sirovou, i když vím, že se hůř tráví. Jinak mi ale nechutná. Někdy mívám problém i se zeleninovýma polívkama. Radši si dám tý zeleniny míň, ale sirový, než vařený. Proto se mi víc líbí sirová strava, která je prý pro náš organizmus daleko lepší než vařená. Nejsem odborník, tak nevím. Bude to chtít zkušenosti... Tělo nám samo řekne, co je pro nás dobrý (teda pokud ho nepřehltíme sračkama a ono si řekne o zdravější jídlo až nějakou nemocí). Je fain, že se o svý zdraví staráš a tím spíš, když to pomáhá i Nindě. Na druhou stranu jsem si teď vybavila tvůj článek, kde jsi psala, že to někdy i porušíš, ale že se tím nechceš nijak stresovat, což je taky dobře. Prostě rovnováha...
Jo a víš co je pro mě asi nejdůležitější? Připravovat jídlo s láskou. Poznám to i na čaji nebo kávě. Když si je připravuju sama, chutná mi to daleko víc. Možná jsem si to jen vsugerovala, ale to je fuk. Hlavní je, že mi to chutná. Samozřejmě je to i díky kvalitní kávě a čaji (na ty blufy z obchodu kašlu), ale láska je láska.:-)
Jo a mimochodem, co Ninda, jak se má?
Verča

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...