"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

6. září 2012

Prázdninové dobroty

Kdeže ty prázdniny jsou??? Už jsou bohužel v nenávratnu. 
Já si je ale můžu připomenout pár fotografiemi - třeba s našimi nedávnými dobrotami.

Zde vidíte tříbarevný pohár, který jsem podávala návštěvě v srpnu, kdy tatík slavil své narozeniny.
Spodní vrstva, jestli si dobře vzpomínám, byly rozmixované jáhly s dušenými jablky - nebo to byl oves?, prostřední vrstva byla mléčná rýže (bílá rýže hodící se výborně právě třeba na dezerty) se sladem a tahini (sezamové máslo) a navrchu dušené švestky s jáhlovými piškoty a semínky jako ozdobou. 
Piškot byl schován i uvnitř poháru a to tmavé mezi dvěma spodními vrstvami byla lžička povidel bez cukru, která se takhle krásně těmi teplými obilovinami roztekla. Nechala jsem vystydnout, vychladit a bylo to fakt dobrý :o)

Zde nahoře máme buď rýži nebo bulgur s dýňovou kaší, čočkou na kyselo a blanšírovaným květákem, dole jáhly s dušenou zeleninou, jejíž součástí je zjevně dýně a bylinkové tofu a letní lisovaný salát.

Také jsem pekla buchtu. V srpnu začalo dýňové období a tak cpu dýni, kam se dá. Máme jich u našich na zahrádce mraky, Jsem šťastná, že jsem letos hezky ušetřila a přitom se jich najedla do halejujá.
Čili toto je dýňová buchta. Mňamka.
Recept najdete třeba zde - http://www.jimejinak.cz/2011/11/spaldovy-kolac-s-dyni/

Zde těstovinky, opět s dýňovou kaší - nebo není dýňová - že by brokolicová? a s lisovaným salátem.

Dole tedy úplně nemakrobio, ale neodolala jsem, máme od našich ze zahrádky spoustu  zeleniny včetně rajčat a paprik a podobně. Takže  - bramboráčky s cuketou a česnekem, omáčka dušená cuketa, rajčata a papriky ... a dobrý to bylo, to zas jo :o)

Tady ten hlavní chod byl uvařen pro moji mamku a sestřenici z Prahy. Přišly ke mě na oběd, zatímco chlapi sestavovali u našich linku :o)
Na talíři máme oves se lněným semínkem (kopeček), dýňovou kaši sypanou praženými dýňovými semínky, uzený napařený tempeh, blanšírované růžičky květáku a brokolice a dva letní lisované salátky - okurkový a mix mrkev, pórek, kedlubna. Myslím, že si holky pochutnaly, aspoň to tvrdily :o)

Dole je naše (občas) sladká snídaně - jáhly se sladěnkou a trošinkou hruškového koncentrátu.

Vynikající dýňová polévka - fakt nemá chybu (cibule, dýně - dusit - jako kaše, jen je řidší, pažitka nebo pórek, nebo zelená cibulka či něco takového, trošku ovesné smetánky - nemusí být, se šťávou vymačkanou z čerstvého nastrouhaného zázvoru je úžasně pikantní, s česnekem zase jinak super, sypu dýňovými semínky, ale posypala jsme i blanšírovanými mandllemi, aby bylo co "kousat" - a bylo to velmi velmi chutné :o)

Není to trapný si tady takhle vychvalovat svoje jídlo ? :o)))

Uprostřed zase nějaká ranní kaše - asi zase jáhly, tentokrát na cibulce nebo na pórku zřejmě. Možná nějaké slunečnicové semínko.

Dole pak buchta - opět základ těsta je dýně, jen tentokrát je dýně nejprve uvařená a rozmixovaná. Dala jsem tam omylem moc sladěnky, takže těsto bylo trochu řidší než jsem chtěla, takže jsme ji jedli lžičkou :o) ale jinak chuťově s tím ovocem - jablka, broskve, to bylo dobré.

Těstovinový salát. Různá podušená zelenina s těstovinami smíchaná. Chtěla jsem ho udělat s tofunézou (zdravá "majonéza"), ale když jsem ji otevřela, tak "kvetla" - zřejmě tam ve víčku byla někde dírka. A já na to měla takovou chuť!
Ale poradila jsem si - zahustila jsem salát kukuřičným škrobem a nastrouhala na to uzené tofu, takže se to všechno pěkně spojilo dohromady :o) A chuťově skoro jako s tofunézou.

Dole pak máme pšeničný bulgur s vlastnoručně vyloupanou kukuřicí a kousky rychle opečeného tofu salámku s dýňovou kaší, oblanšírovaný květák, kousky vařené kukuřice a opět blanšírovaná cuketa.

No a nakonec je na fotkách čočkový nákyp se zeleninou (mrkev, petržel, cibule), který jsem dělala poprvé. Čočka se uvaří dle základního receptu a za tepla se rozmixuje. Vedle se na cibulce podusí na malé kousky nakrájená mrkev a petržel a smíchá se s rozmixovanou čočkou - pokud je to moc řídké, můžeme zahustit škrobem nebo ovesnými vločkami - já přidala trochu vloček.
Miska se vysype ovesnými vločkami a uhladí se na ni nákyp. Pekla jsem v troubě na 180 stupňů, dokud se okraje nákypu neoddělily od misky.
K nákypu jsem udělala naturální rýži a na cibulce dušenou cuketu a čínským zelím (druhý den jsme k nákypu měli těstoviny a kapustové zelí).
 
Posted by Picasa

A to je vše - prázdniny skončily a já uvidím, jestli se mi podaří v občasných výletech do naší kuchyně pokračovat :o) Dobrou chuť!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Smekám /byť klobouk nemám.../, dezert vypadá úžasně, určitě úžasně i chutná, a hlavně - je jedlý!! Tím myslím žádné běžné piškoty z bílé mouky, cukr, mléko a spol. Klobouk dolů tedy nejen před dezertem, ale vůbec Tvým vařením,vím, že to není tak úplně jednoduché, když je člověk obklopen jinak zaměřenými jedlíky a taky kauflandy...

Co se týče (ne)očkování, asi bych řešila stejné dilema, kdybych byla v Tvé roli... Asi bych své dítě těmto procedurám nenechala podrobit. Před 18 roky, při narození prvního syna, jsem byla pro. Když se narodil mladší, byla jsem moudřejší, a proti očkování, alespoň tomu naprosto zbytečnému. Neprošlo mi to, podařilo se mi ovšem vybojovat odklad např. u nějaké trojkombinace (spálničky x 2... už nevím...; pediatrička na mě poslala sociálku a dodnes máme záznam...) Dnes jsem zásadně proti (po prostudování množství lituratury a vyslechnutí mnoha "svědectví" na toto téma). Dnes bych dítě naočkovat nedala. Ale dobře se to říká, když dnes nemusím rozhodnout, to je mi jasné. Myslím si, že kdyby můj starší syn nebyl očkován (kdybychom vynechali alespoň běžné dětské nemoci...), neměl by tyto zdravotní problémy, které má.

Jste skvělé holky ( i kluci samo), držím palce. Renata

Anonymní řekl(a)...

Tuško, to, co jsi v kuchyni dokázala, je neuvěřitelné a ty jsi naprosto úžasná!! Jen si své jídlo vychvaluj, díky za recepty ve zkratce :-) Jsi pro mě velkoou, obrovskou inspirací! Jako první si beru ten nákyp, v týdnu se do něho pustím... Myslím na vás a posílám srdečný pozdrav. Andrea Honkytonky s Toničkou.

Tuška řekl(a)...

Děvčata, děkuji za pochvalu.
Moc mě těší :o) Doma se totiž chvály nedočkám, tatíka tohle jídlo nebere a Ninuška nemluví, ale aspoň, že to jí a myslím, že docela s chutí, i když teď má období celkově "menšího hladu".

Andreo, taky jsem ten nákyp, jelikož pořád zbýval, namazala Ninušce na chleba místo pomazánky a bylo to úplně v pohodě :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...