"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

17. prosince 2012

Čtvrtroček :o)

Tak toto je náš čtvrtroček. V neděli 16. prosince mu byli 3 měsíce.
Neuvěřitelně to letí. Nedávno jsem přijela z porodnice a najednou Matýsek brouká, poslouchá důležitě pohádky a písničky, směje se na nás, nahlas výská, žužlá si ruce, plive dudlíka a děsně se tomu směje, chytá podávané chrastítko a snaží se žužlat hračky.

Díky vojtění (a možná nejen díky němu, ale protože je Matěj prostě chlapák a šikula) hezky pase koníčky.

Měním mu program - hrazdička, lehátko, postýlka - kolotoč, hračky a podobně, aby se zabavil. Na chování není tolik času, jako bylo s Ninuškou. Ta nám do 4 let usínala na rukách, to Matěj nezná, usíná v postýlce nebo maximálně položený na gauči  v zavinovačce. Je to ale vykuk, pozornost přilákat umí.

Často však slýchává větu - "Počkej Matýsku, musím za Ninuškou, nemůžu být pořád jen s tebou" ... Podobnou větu slýchává i Ninuška - samozřejmě. Někdy mi to přijde líto, že ho často odbývám, to se Ninušce "za mlada" nikdy nestalo. Ale nedá se nic dělat. Aby se Ninda nerozkřičela a neděsila ho svým ječákem, považuji za rozumnější jít za ní a uspokojit její potřeby.
I Ninušky je mi líto - nebyla zvyklá na to, že se o nás musí s někým dělit, její potřeby byly uspokojovány okamžitě a vidím, že i mazlení teď vyžaduje víc, stále se ujišťuje, že ji máme radši :o) - asi.

Někdy si připadám jak hadr na holi. Lítám od jednoho ke druhému - "Už běžím, Ninuško, vydrž!" Za chvíli - "Už běžím, Matýsku, vydrž!". Aby byli všichni spokojení a hlavně v KLIDU! Nesnáším, když oba najednou řvou. To bych za sebou nejradši práskla dveřmi a nazdar!

Ninuščino noční řádění vrcholí - ze soboty na neděli byla vzhůru od půl druhé do půl šesté ráno. Přes den to dospává, neuděláme s tím nic, je schopná usnout ve stoje. Ještě že Matýsek je zlatíčko a spinká jako Šípková Růženka. 
S taťkou se za Nindou v noci střídáme, jeden člověk to nedá. Já ji většinou nakrmím a on ji pak jedním okem a uchem sleduje z postele a běhá ji uklidňovat, když je moc hlučná. Já za ní taky zajdu, ale ne tak často, někdy se s ní kvedlám na křesle a to ji uklimbá a odnesu ji do postele. 
Vždy je ale aspoň dvě hodiny v noci vzhůru. 

Mates se schází se sestřenkou, té je přes půl roku a Matýsek ji dost láká, vždy by si ho ráda pořádně osahala :o) Těším se, až ji jako kluk dožene a přeroste :o)

Kromě vojtění máme i jiné sportovní vyžití - posilujeme a relaxujeme na míči :o) Matýsek se ničeho nebojí, je to fakt šikulka.
Ani vody pod vodovodem se neleká a v klídku si nechá umýt obličej, ručičky a zadeček - toť náš ranní očistný rituál. Také obden večerní. Jednou za dva dny totiž koupeme ve vaničce a jednou jen ošploucháváme v umyvadle.

Všímá si věcí kolem, hlasů a lidí, otáčí se za nimi, otáčí hlavičku za hračkami, sleduje pozorně, "odpovídá" na naše mluvení - když má náladu. Ninuška nebroukala a nesledovala tolik - proto mě to teď tak fascinuje.

Kdo má zdravé dítě, možná nechápe, proč to takhle sleduji a řeším, ale myslím, že většině z vás je to jasné.
 
Posted by Picasa

5 komentářů:

Hana řekl(a)...

Ctvrtrocek je chlapik, radost pohledet!
Uz jsem jednozu blahoprala ke krasnemu chlapeckovi, ale nezobrazilo se to, tak snad dneska.
Preju hodne radosti a pokud mozno zadne starosti.

Hanka

Aya řekl(a)...

No ty bláho... jak, že´s teď přišla z porodnice... teď jsi hlásila, že jsi těhotná. :o)) Letí to. Neskutečně. Matýsek vypadá jako spokojený dobře se vyvíjející miminko. Přeju ti to. Hlavně klidné noce ti přeju. Kdo nezažil neuvěří. Snad se to brzy zlepší. Hlavně se drž a dopřej si nějaké ty "zdravé" cukry. :o))

Anonymní řekl(a)...

Matýsek je krásný šikula, moc hezky se dívá... :) Jak to čtu, dělá vám jenom radost, tak ti Tuško přeju, abys to sledování měla za sebou a už si jen užívala, jak Matýsek roste. To bude, až ti začne s Ninuškou pomáhat.. Přeju krásné a pohodové Vánoce. Míša

Zuz řekl(a)...

Hlavne zvatla a pocuva rozpravky, to je dolezite, nas Mathis si nikdy nezvatlal(ale pesnicky mal rad), nikto nas na to neupozornil ze je to spatne(neviem sice co by s tym slo spravit, podnetov som mu davala dost)a ked mal dva roky, tak mi povedali ze by si mal zvatlat tak od siestich mesiacov a zistila som ze v tom pripade je v komunikacii tak 1,5 roka pozadu :-(

Anonymní řekl(a)...

ano, přesně kdo to nezažil, tak asi nechápe
taky jsem zažila rozdíl mezi zdravým miminkem a "nezdravým" a ten rozdíl je pak při té možnosti srovnání obrovský a ten náš úžas a ta radost to sledovat
moc vám to přeju a přeju, aby se nadále vše dařilo a bylo vše v pořádku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...