"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

30. července 2013

Radost z jídla - video

Knihu Radost z jídla od MUDr. Strnadelové a pana Zerzána jsme kdysi četla.
Nyní jsem narazila na toto video, kde předvádějí názorně všechny možné makrobiotické léčivé nápoje, obklady, náplasti apod.
Kdo neví, jak na to, mrkněte se, vždy je lepší to i vidět, než jen podle psaného návodu vyrábět :o)

Mmch, je tam i několik nápojů s kuzu, a taky sladký zeleninový nápoj. Vždy řeknou k čemu je nápoj nebo obklad dobrý a taky popíší ingredience ... opravdu užitečné video!

3 komentáře:

Jana Procházka řekl(a)...

Já vím,že co člověk to názor,ale nemohu se ubránit pocitu,že paní na mně působí velmi nezdravě,až ztrhaně,neuroticky a pán vypadá,tipuji ho na sedmdesátníka,že pohybu neholduje vůbec a že v průběhu spíše desítek let polkne denně večer tak kilo bůčku.
Nápoje mi přijdou,že na nich nelze nic zkazit,jsou ze zdravých surovin,jen nechápu,že tam cpou sojovku,což je ochucovadlo,samá sůl a zbytky,nic zdravého.Když už jse se pustila do kritiky,tak to dokončím,přijde mi paní Strnadelová a její kolega,či partner zaseklí a neinvenční,korespondují se svým interiérem,potažmo i s exteriérem,což je již nekolik desetiletí,za zenitem.Snad jejich recepty ulevují a pomáhají,což nezpochybňuju,ale rozhodně bych vynechala tu sojovku.
Mějte krásné léto,ať jste zdraví.

Helena řekl(a)...

K té poznámce ohledně sojové omáčky:
Tady se jedná o sojové omáčky makrobiotické, což jsou trošku speciálně vyráběné omáčky. Jedná se o omáčku Sho-yu a omáčku Tamari. Tamari
je bezlepková sojová omáčka, mám ji doma. Tamari omáčka se přidává do jídla až úplně na konci vaření, anebo do jídla, které je právě odstavené od sporáku. Slaná je Tamari tedy celkem dost (alespoň tak mi to připadá). V makrobiotice ale jde o to, že se nesmí solit ani málo, ani mnoho. Prostě se musíte naučit solit tak akorát. Mno. Je to dost věda.

Helena řekl(a)...

A když do makrobiotického jídla patří sojovka (je to jídlo pro nemocné), tak ji tam musí člověk prostě opravdu přidat, protože takto upravené jídlo léčí, a když vynecháme jednu složku,
pak to třeba nebude fungovat. To není jako jídlo pro zdravé lidi, kteří mohou vynechat to, či ono, když jim jídlo nesedí. Tady je lepší méně (je někdy více), ale raději s přesně stanovenými ingrediencemi. Je to prostě už tak vykoumané, odzkoušené, že to pomáhá a na co přesně. To není jídlo jen na chuť, ale musí mít i léčebné účinky.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...