"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

6. února 2011

1. setkání klientů rané péče na Plzeňsku

V pátek jsem se zúčastnila srazu rodičů dětí se speciálními potřebami, který zorganizovala naše "teta" z Rané péče Stodůlky, Pavla. Je to úžasná a akční žena, která má spousty užitečných nápadů. Díky ní se rozjelo u nás ve městě i jednání o možnosti zřízení osobní asistence pro děti, jak jsem psala v článku Zmatené obavy a naděje.

Toto setkání iniciovala právě Pavla. Konalo se v Chodské Lhotě, kde jedna super maminka, ochotná a šikovná, zajistila místní zrekonstruovanou, krásnou, čistou a vytopenou sokolovnu. Tam se sešlo napoprvé 6 rodin, příště to bude určitě více, protože někteří nedorazili kvůli nachlazení, Jiřík s mamčou proto, že byli zrovna ten den na psychologickém vyšetření v Praze, které mimochodem dopadlo úplně skvěle!

Ona hodná mamča (shodou okoloností taky Lucie :o) připravila i občerstvení, ale kdybyste to viděli! Něco úžasného - jídlo, pití teplé i studené, bábovka, muffiny, no, měli jsme se úplně královsky :o)
Dohodli jsme se, že se budeme scházet každého čtvrt roku (prozatím, třeba se počet setkání do budoucna i zvýší), že tato sokolovna je k dispozici i nadále, že se prostřednictvím Pavly, případně kohokoliv jiného, kdo by měl dobrý tip, budou při setkáních konat i zajímavé přednášky či diskuze s odborníky, že možná v budoucnu založíme občanské sdružení, abychom byli společně silnější a lépe vybavení na úřednictvo, a možná i něco dalšího, což už si nepamatuju.

Měla jsme z toho opravdu dobrý pocit, myslím, že se to všem líbilo, děti se mohly vyběhat, ale na druhou stranu, se neměly kam ztratit, byly připravené žíněnky, na kterých se mohly válet, míče a další hračky, rodiče mohli posedět, popovídat, seznámit se a nemuseli svoje ratolesti sledovat úplně na 100 procent, stačilo na padesát, protože tělocvična byla fakt bezpečná.

Se mnou tam jela moje babička, jelikož tatík dostal v práci mimořádnou službu. Škoda, byl by jel ... tak snad příště.
Musím vyzdvihnout, že se tam vyskytli dva tatínkové, čehož si cením. Jinak tam s ostatními maminkami byly tety, tchyně a podobně. Celé setkání probíhalo v příjemném, přátelském duchu a já se opravdu těším na další.

Ninuška byla dle mého pozorování VELMI spokojená. Chodila si sem a tam, přicházela se ke mně průběžně jistit, dokonce se trochu družila s lidmi a všechno si pečlivě prohlédla. Pavla si všimla na první pohled, že je akčnější, vnímavější, že sleduje okolí.
Ninuška opravdu chodila k dětem, každé vzala za paži, aby ho zastavila, a prohlédla si ho. To samé udělala někdy i některému dospělému. Já byla úplně v šoku, jak je družná :o)
Úplně bez problémů se zastavila u nějakého dospěláka a začala do něj bimbcat hlavičkou v rámci jejího "kinklání". Samozřejmě, že dost samotařila, to ano, ale nad poměry si všímala lidí!!!

Aby reportáž byla úplná, vkládám sem fotky ze srazu. Nikoho jsem nejmenovala, snad tedy fotky nebudou vadit ... já jsem se totiž nějak nestihla zeptat!

Jsem šťastná, že se něco takového uskutečnilo, konečně jsem poznala i osobně (nejen virtuálně) vícero lidí z mého okolí, kteří mají podobné starosti jako já, doufám, že se příště sejdeme alespoň v tomto počtu!



Posted by Picasa

5 komentářů:

Žanys řekl(a)...

Hezké setkání :-) S Vojtou jsme byli klienti rané péče Motýl v Plzni, tam taky pořádají pravidelná setkávání rodičů, ale to ježdění do Plzně bylo pro nás náročný, rozhozený Vojtíškovo režim apod....
Teď už v rané péči nejsme, Vojtíšek je stejně takový nezařaditelný, rozkročený mezi zdravými a postiženými.

Melčová nás objednává různě, pokaždé jiný den. Kdyby se vám to hodilo, můžeme předat osobně, poznám vás moc ráda :-)

Anonymní řekl(a)...

Třeba časem založíte sdružení a klub, který vám bude poskytovat různé služby. My u nás máme tenhle auxilium.cz/kontakty.html a tam nám pořádají taky setkání rodičů autíků... O děti se tam za úplatek starají asistentky, oni jsou současně i poskytovateli rané péče. Takhle, když setkání připravují maminky to musí být náročné, ale povedlo se vám to..:0) Míša

hana.kubikova řekl(a)...

My máme Klub rodičů v rámci rané péče, funguje to tak, že se jednou za cca 2 měsíce konají přednášky pro rodiče - např. včera na téma Hipoterapie. Je to většinou bez dětí, dvakrát se to organizovalo s dětmi ve spolupráci s jedním zdejším Mateřským centrem (angažovala jsem se:-), vcelku úspěšně, ale moc dětí nedorazilo. Jinak jsem taky ráda, když mám možnost se s někým takhle setkat.
Anny

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem si vzpomněla, že v Domažlicích je Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí - klub Pavučinka. Nevím, nakolik jsou aktivní, nikdy jsem to nezjišťovala, byť má Vojtíšek určený 2. stupeň postižení (no já osobně nevím, jak jeho stav klasifikovat). Zjistím tedy něco o té asociaci a dám vědět. To kdyby se třeba jevilo praktičtější, kdybyste se "přidružili" a nemuseli zakládat sdružení. A jelikož Vojtíšek vypadá mezi zdravými dětmi čím dál divněji, bude mě to rovněž zajímat :-)

Ještě jsem nestihla přečíst nejnovější příspěvek, ale už se na něj na večer těším, neb to vypadá na další super zprávy od vás!
Žaneta

Tuška řekl(a)...

Žaneto, to by bylo fajn, kdybys něco o té Pavučince zjistila! Taky by mě to zajímalo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...