"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

27. února 2011

Všechno má svůj rub i líc (87)

O líci jsme se tady navykřikovala v poslední době dost a dost - Ninuška šikulka papá chleba sama!, Ninuška šikulka papá jogurt lžičkou SKORO sama!, Ninuška šikulka začala papat teplé jídlo!, Ninuška ukazuje svojí pusou, kde mám pusu, nos a oko já! Třikrát hurá!
Abych si ten líc nekazila, jaksi jsem se pozapomněla zmínit, že i u nás existuje jakýsi (Ninuščin) rub. Pokud jsem se o něm zmínila, tak jen tak letmo, aby se neřeklo, radosti převažovaly nad starostmi. Bohužel, starosti dostoupily svého vrcholu, kdy mi tečou slzy po tváři - nevím, jestli to jsou slzy vzteku nebo lítosti nad sebou samou. Musím to nějak řešit, jenže nevím jak.
Prosííííím, poraďte, co mám dělat, kdo to zažil, říkejte, co s tím!

A o co jde?

Všechno to začalo pomalu a nenápadně, že to nebylo hodno toho, abych o tom psala. Vlastně ani nevím přesně, kdy se to objevilo, ale myslím, že někdy po Novém roce. Ninuška se žačala v noci dost budit za účelem pití. Když už nám na polici zase stály tři hrnky s čajem na noc a k ránu jsem ještě běžela pro další, udělala jsem to, co se mi už dvakrát osvědčilo. Dala jsem jí do hrnku místo čaje vodu, ta jí moc nejede, a tak jsem čekala, že i tentokrát postupně bude pít míň a míň, až to ustane.

Jenže teď jsem to nějak nezvládla. Nina začala hrozně řvát a vztekat se, že málem zbořila panelák. Já jsem navíc dostala strach, že se moc rozkouká a neusne, protože se nechtěla a nechtěla uložit ke spánku, furt si sedala a koukala potmě na polici, kde měl být čaj! Tak jsem vyměkla a došla jí pro něj.

Asi to byla chyba ... teď již to vím. Rozrostlo se nám to totiž do monstrózních rozměrů. Nebudu vás zahlcovat podrobnostmi, zkrátka jsme skončili tak, že na noc připravuju konvici s litrem čaje, který Nina přes noc vypije. S tím samozřejmě souvisí častá výměna plen, na dobu, kdy měla jednu plenku za noc sentimentálně vzpomínám, protože teď spotřebuje tři  a hned ráno to máme tipťop na další výměnu.
Dále to znamená, že se začne probouzet tak kolem jedné hodiny, zpočátku pije po hodině, pak po půl a asi tak od 4 hodin se budí po 10 až 15 minutách a pije a pije. Jak já vypadám ráno, asi je každému jasné.
Navíc tím, jak se nažbluňďá přes noc, přes den nemá vůbec potřebu pít a začíná až tak kolem třetí odpoledne a to jen trochu. Vždyť ta hlavní noční dávkal ji teprvě čeká, že?

Její noční pití v posledních týdnech začalo přerůstat v mírné noční ponocování, kdy ne a ne zabrat po jedné z pitných nočních přestávek, začíná si pak stoupat na posteli a slézat z ní. Našla si takové pěkné místo k nočnímu oddechu. Protože přes den stojí tisíckrát ve vaně a špekuluje nad odpadem, patrně jí přišlo fajn, že by po tisící první a druhý či třetí mohla navštívit vanu i v noci.

Takže z ložnice štráduje rovnou ke koupelně, křičí jak na lesy, rve za kliku, až ji já, už vynervená a vystresovaná, do té vany dám (sama tam nevleze, je vysoká ... ta vana). Už takové dva tři týdny (možná víc, já už nevím ... začínám ztrácet pojem o čase) téměř každou noc stojí Nina několikrát ve vaně a tiše si ji prohlíží, já buď čekám na židličce v chodbě nebo klimbám na posteli ležíc na peřině, abych neusnula tvrdě, protože bez peřiny je  mi zima. Když má Ninda dost - to je tak za 5, 10 minut, zakřičí, já vyskočím a vyndám ji. Většinou pak po kratším či delším přemlouvání usne. A tak se to děje někdy znovu a znovu.

Minulý týden byla trochu nemocná (já taky), nic moc, jen malá teplotka a první dva dny kýchala a šla jí rýma. Pak kýchání i rýma ustaly a jen se mi zdála občas teplejší. Z důvodu prevence záchvatů, jsem jí podávala nurofen, aby teplota klesla. Před dvěma dny se mi zdála už úplně fit.
Jenže do toho jí zase po delší době přišla zácpa, dva dny nekakala, já si toho všimla až ten druhý den, protože vůbec netlačila, jindy má nucení, ale nejde to, tentokrát ne. Lactulosu jsem jí podala, ale vypila ji s čajem až v noci a už jí asi bolelo i bříško, takže se v posteli hrozně válela sem a tam a pravděpodobně zácpa mohla za mou dodneška nejpříšernější noc v našem společném životě.

Od jedné do pěti ráno jsme pochodovaly po bytě, chvíli vana, chvíli obývák, chvíli ložnice, vždy usnula na 10 minut, ve chvíli, kdy jsem začínala zabírat já, sebou trhla a začala vylézat. Manžel měl jít druhý den na dřevo s mým taťkou a bráchou, tak se chtěl vyspat, tudíž mi nepomohl. Stejně jsme mu tam pořád svítily. Já už byla tak nešťastná, že jsem normálně bulela v obýváku do polštáře. Už dopředu jsem se bála další noci. V pět ráno Nina zabrala a spaly jsme do osmi. Ale stejně mezitím i pila a pořád se vrtěla.

Noc ze včerejška na dnešek byla trochu klidnější, protože se nám podařilo přes den, aby se vykakala, chudák, ani to nebudu popisovat.
Ve vaně byla asi dvakrát (nevím to přesně, protože se jí dost ujímal manžel), pila, ale vcelku usínala, jen od nějakých čtyř hodin už dost vstávala a pak s ní po šesté manžel vylezl úplně ven. Prý pak ještě usnula v obýváku a spala až do osmi. Mě nechali do devíti, to jsem byla ráda!

Dnes je ale nějaká divná, úplně skleslá, celý celičký den prospala, nechce vůbec jíst, což je u ní velmi neobvyklé. Kouká jako "čerstvě vyvoraná myš". Určitě není ve své kůži. Den předtím jsem to přičítala zácpě, ale dnes by měla být fit ... a ono ne. Při myšlence na noc se mi ježí chlupy na těle, vzhledem k tomu, že 90% dne prospala, což není úplně normální ani při jejím ponocování, se mi to jeví tak, že bude celou noc vzhůru!

Ještě jsem zapomněla dodat, že s usínáním nemá vůbec žádný problém. Usnula by každý den klidně už v osm, ale my se snažíme ji držet "při životě", nedávat jí dudlíka apsoň do devíti, pokud možno i déle, aby se začala déle budit. Jenže ona si prostě lehá na gauč a klidně i bez dudlíka si usíná, jak chce, nikoho se neptá, totéž dělá přes den v poslední době.

Tak nevím, jak se tohle dá dlouho vydržet. Já mám pocit, že jsem na pokraji fungování ... a to musím dvakrát týdně jít do práce, což je pro mě teď nepředstavitelná zátěž. Navíc jsem si přípravy do školy dělala vždy až večer, když Nina usnula, třeba do půlnoci. Teď mám strach být takhle dlouho vzhůru, ale kde mám ten čas vyšetřit, když s ní neudělám nic? Její pospávání přes den mi nepomůže, buď si zdřímnu s ní, nebo potřebuju taky udělat něco jiného v domácnosti, nehledě na to, že ona mě stále vyžaduje a chodí za mnou a nejradši by mi spala na klíně nebo v posteli, ale se mnou kolem krku.

Jak to tak píšu, vypadá řešení strašně jednoduše, vypadá to, že nás má pěkně ochočené ... ale já vůbec nevím, jak se to stalo! Prostě najednou tu taková situace je ... a já nevím, jak ji řešit!

A navíc ... pořád mi v hlavě bliká myšlenka - není i ta její nespavost jedním z "pozitivních" účinků vysazování dávek Topamaxu? Co když předtím tak pěkně spala, protože byla utlumená? Co když má normálně potřebu spánku menší???

Rozhodla jsem se, že zítra půjdu k lékařce, třeba ji napadne i jiná souvislost. Ať se na ni podívá, není fit už přes týden, do toho ty hrozné noce a neméně děsné dny ...

Poradí někdo něco, než se úplně zblázním?

29 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Luci,

podle mě ta současná nálada-nenálada může být v důsledku nějaké virozy z minulého týdne, ale porad se zítra s doktorkou.

Noční pití - soucítím s tebou a posílám aspoń po síti dostatek sil, nevyspat se je asi to nejhorší :-(, to pak slzičky zoufalství snadno vytrysknou. Řešení podle mne sama tak nějak tušíš, ale nebude to jednoduché. Ať tak či tak, držím vám holky palce.

Markéta s Beatkou

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko a Ninuško,cítím s Vámi.Je to už zhruba dva roky,kdy jsme také ponocovali a bylo to zoufalé.Z ohleduplnosti k sousedům,kteří chodí do práce jsme to nechtěli hrotit a vyčkali na léto,na chalupu,kde ádní sousedé nejsou.Výhoda byla,že Kubík neuměl ještě vylézt z postýlky.Myslím,že pokud se o Ninušku pokouší nějaká viróza,nevyřešíte bohužel nic.Je to dlouhé,chápu Tě moc dobře a přeji ,ať je brzy lépe a veseleji!!!Jarka a kubík

Dana řekl(a)...

Luci, to je děsivý...Úplně chápu, že jsi brečela v tom pokoji. Nechci být nějaký strašák, ale skoro bych nejdřív zkusila vyloučit opravdu nějakou somatickou příčinu - nemůže mít prostě "opravdu" žízeň? Je fakt zvláštní, že pije náhle tolik - ale třeba si na to jen zvykla, i to je možné. Navíc, když se ti zdá "jiná", určitě bych se k doktorce vydala. No a pak, pokud to nebude nic, nezbývá nic jiného než to zkusit nějak odbourat. Já bych asi přes den hlídala, aby měla vyšší příjem tekutin a v noci mít u sebe jeden hrneček s vodou, více ne a přetrpět patrně několik nocí, až by pochopila, že víc nedostane a že nebude ani koupelna...Potřebuješ taky spát a vydechnout, vždyť tohle by tě vysálo ze sil. Když Bětka měla jeden čas výkyvy v noci, dala jsem jí asi 2x za sebou na noc čtvrtečku protazinu a pak už zase bylo dobře - samozřejmě vy máte léky, tak to by ses musela asi poradit s dr. (tím tě nenabádám k chemii, jen popisuju, co jsem udělala v zoufalství já). Doufám, že to bude dobré, dej pak zprávičku.

tanzi řekl(a)...

Také jsem pro razantní řešení !!
Ale zase dobře vím co je to panelák :(
S Petrem jsme tam byli do jeho 18ti let.
V jednu chvíli jsem skončila na AD, neb ve chvíli, kdy byl Petr hlučnej, jsem se rozklepala, co na to sousedi.
Přesto jsem mu až tak nevycházela vstříc, jako ty Ninušce. Pokud v noci nespal, tak kam jsem nechtěla, aby šel, tak to bylo zamčené..takže měl přístup jenom na wc a tudíž i předsín. Jinak nic..
Rozhodně on si neurčoval pravidla.
Nevím, zda je to dobrá rada, ale to co popisuješ by se u dcerky mohlo stát pravidlem a toho bych se bála.

Evina K. řekl(a)...

Luci, je mi líto, že máte taková trápení. A poradit nedokážu. Myslím, že bych brečela taky a nejen do polštáře. Možná je to jen přechodné období, snad. Držíme palce, aby návštěva u paní doktorky přinesla nějaké výsledky.

Tuška řekl(a)...

No jo, tanzi, taky se toho bojím a doufám, že je to fakt jen přechodný. Ale stejně, jak někoho přinutíš, aby spal, když se mu nechce? A naopak, aby nespal ve dne, když se mu chce? To ona pak spí i vestoje ...
Možná se to všechno váže jen na to pití, to by pak bylo asi řešení jí ho nedat ... ale ona pije úplně hltavě, teba dva hrnky na posezení, musí mít v noci strašnou žízeň, takže bych ji musela nějak násilím zavodnit přes den ... jedině to vidím stříkačkou, protože dobrovolně se nenapije.

tanzi řekl(a)...

To s tím nespáním velice dobře znám..čas od času to prostě u Petra bylo - je a bude.
Má to i v papírech od dr.
Nedá se s tím udělat nic. Kdybych mu nechala volný přístup k pití, tak by také pil jak ťava. Ale on nebyl na plenách a tak bych akorát povlékala postel, neb by se mi do ní pak počůral :((
Ono se to nedá srovnávat a ani to nedělám. Jen jsem napsala, že když Petr neusne, tak mu zamezím přístup, tam kam nechci, aby chodil.

Hana řekl(a)...

A neni teba mozne, ze mate moc suchy vzduch v loznici, v zime to obcas byva? Nas kluk nikdy v noci nepije, jedine kdyz je nastydly, tak to by byla taky moznost, kdyz Ninusce neni dobre. Jinak me bohuzel nic nenapada.

hana.kubikova řekl(a)...

Koukám, že si to "užíváte". Asi tě pobaví, že my to máme s pitím opačně - Bárt pít nechce a já v noci vstávám, abych do něj dostala aspoň něco ve spaní:-) Naštěstí už se to povedlo omezit jen na jednu malou skleničku mléka před tím, než jdu spát, ale byly doby... Já totiž do něj ty tekutiny nejsem schopná dostat...

Unknown řekl(a)...

To je mi líto, těžko radit...Některé děti jsou nespavé a nějaký tlak s tím nehne, naopak pak jdou do stresu. Některé to zkoušejí a u nich se vyplatí vydržet...Kam patří Ninuška víš nejlíp ty, my třeba na Járu nesmíme tlačit. Někdy se to semele, že je to pak takový koloběh, který se časem zhoršuje. Já bych se asi na tvém místě zeptala doktorky, podle mě dítě když nemá žízeň nepije, zvýšená žízeň může něco znamenat...Kdyby šlo ale třeba o cukrovku, tam by měla žízeň i přes den a to píšeš, že nemá, záhada...Napadlo mě, že je teď Ninuška ve věku, kdy se dětem zdají strašidelné sny, třeba jí něco(???) vzbudí a pak už si "vymýšlí" aby tě přivolala, pití a vana může být způsob jak tě přivolat...
Držím palce, ať je brzy líp a Ninuška v Noci zase spí. Třeba je to opravdu následek nemoci, někdy trvá dost dlouho, než se děti srovnají

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,psala jsem jen parkrát-ale napadlo mě-nespí Ninuška přes den?V jejím věku totiž již většina dětí přes den nespí-nemá takovou potřebu spánku.Syn mi nespal přes den od 2 let,jinak zase nemohl usnout a usínal někdy v půlnoci:)Občas hlídám kamarádce 18 měs.holčičku a ta ji již také přes den nedává spát!Takže jí u nás hodně zabavuji,aby mamince neusnula a její maminka neměla bezesnou noc:))

Sikorka řekl(a)...

Lucko, tedy to je s tím spaním Ninuška lump, přeji ať se vám to zlepší.
Klárka tedy takhle někdy reaguje na úplněk(jenže ten je 1x za měsíc,že jo,to se vydrží snadno).
Ještě mi napadlo: nemáte v ložnici moc světla?(už se brzy rozednívá, možná by to vyřešila deka do okna,aby fakt měla tmu tmoucí).
A napadlo mi...jak jí držíš až do 9ti hodin večer...není přetažená?? Já vím, musí brát léky, ale přesto..já bych byla pro včasnější ukládání(pokud je to možné). Znám to od holek, taky když se přetáhnou,špatně spí.
A s tím pitím....no u nás,když nechce Klárka pít(to tedy bývá hoodně výjimečně), pomůže změnit nádobku na pití...hrníček za lahvičku, brčko za hrníček se sosáčkem...).

Unknown řekl(a)...

Ahoj, Tuško, úplně chápu Tvoje zoufalství, nevyspat se je asi nejhorší. Nevím, jak na tom jste a jestli by to Nina zvládla, ale já dávám dětem na noc vodu do lahvičky s membránou (třeba od vody Rajec) - pokud si na ni vyloženě nelehnou, nevyteče do postele a jsou schopni se obsloužit sami - případně, když byli menší, jsem jim mohla flašku v polospánku podat. Navíc toho nevypijí tolik, jak musí sát. Tak aspoň nápad, když už neumím pomoci.

Anonymní řekl(a)...

Je zajimave ze se dozaduje specialne caje, ze voda ji tak nejede. Kdyby tu zizen mela fyziologicky, tak bude nasavat i vodu a bude ji jedno co pije? Urcite bych kontaktovala lekarku. A kdyz usina v 8, tak tak ji tak ulozit. Jak to mate s uklidnujicimi leky? Mozna v krajnim pripade, po konzultaci s lekarkou, ji supnout neco na spani, na par noci, at se vyspite a hlavne, aby Nina v noci nepila, a presla na pitny rezim ve dne (pokud se ukaze ze nocni selektivni zizen na caj neni projevem nektere z nemoci). Mozna si jen pretocila den a noc, rezim.
Jak uz tu zaznelo. Jste velmi vstricna,delate pro Ninu hodne a mozna Nina pochopila, ze kdyz krici, dosahne sveho. U takto nekomunikujicich deti ale tezko rici. Preju at se podari najit reseni.
Jarka

Monika Zavadilová řekl(a)...

Ahoj Luci, hluboké pochopení pro Tvé pocity nevyspání a ponocování...
Žízeň, buzení, zácpa, jiný režim - příliš mnoho změn, asi bych se přikláněla k Daně a nejdřív to zkusila probrat s pediatričkou (vyloučit nějaký interní problém) a s neurologem (že by vysazování epiléku?) Pokud se nenajde příčina,asi Vám nezbyde nic jiného, než na to jít rázně (hlavně zatrhnout výlety do vany, prostě postel se nesmí opustit...). Ale - jak píše Monika - Ty nejlíp víš, jestli to neudělá víc škody než užitku. U nás třeba nikdy nic "přes koleno" lámat nemůžeme. Jednoduše se musíme přizpůsobit, abychom přežili.
Co kdyby začal spávat s Ninuškou v pokoji jen manžel a Ty ses na určitou dobu "odstěhovala" do obýváku? Myslíš, že by i po něm vyžadovala tolik, co po Tobě? Každopádně držím palce a přeji pevné nervy.

Tuška řekl(a)...

Děkuju vám všem za tipy, rady a nápady. Já jsem takový "otevřený" typ člověka, že když se někde vypovídám, tak už to pak nevidím tak černě :o) Zkrátka blogový typ :o)U mě platí stoprocentně "sdílená starost, poloviční starost"!

Jak si to tak hňahňám pro sebe někde v koutku srdce nebo v koutku pokoje, užírám se tím, lituju se a nechám se litovat od našich, tak je to horší a horší ... nezbývají pak síly na nějaké konstruktivní řešení problému.
Ale ono to vždy chvilku trvá, než s trablema vylezu na světlo boží.

Dneska už to vidím všechno pozitivněji (doufám, že to tak bude i v noci ... zatím je den, že :o)

Byla jsem u doktorky s NInuškou, vyšetřila ji a nevypsdá to , že by byla nemocná. Přesto samozřejmě řekla, že by bylo dobré a nutné jí ten převrácený režim pití a spaní přehodit zpátky.
doporučila mi homeopatický sirup SEDALIA, dává se ráno a večer jedna lžička, dnes dám dvě lžičky večer. Prý to na děti většinou dobře zabírá.

Pokud by to nepomohlo, říkala, že by jí zkusila dát na nějakou omezenou dobu protazin (což je antihistaminikum - na alergie, ale má to tlumivé účinky), aby so zase zvykla, že se spí v noci a bdí a pije přes den. Tak uvidíme, doudám, že nám zaberou ta homeopatika.

Jinak taky říkala, že si myslí, že by to mohlo bát tím ubíráním topamaxu, že se jí nechce teď tolik spát, tak se vzbudí a kouká, co by dělala, a přirozené je se napít a uložit se k mamince, vytvoří si zlozvyk, který se stupňuje ... zkrátka kolotoč. Celé se to převrátí, pití a bdění v noci, spaní a nepití přes den.

Já jsem se ještě rozhodla, že se ji budu pokoušet dávat čaj i přes den. Ale normálně se mi nenapije vůbec, takže jí ho dávám stříkačkou. Sice se trochu brání, ale na štěstí to neplive.

Tak nám prosím držte palce, aby se nám to co nejdřív vrátilo do normálních přijatelných kolejí.

PS: Dnešní noc nebyla tak strašná, dvakrát sice vana, ale jen na chvíli a konvice vypila kupodivu jen půl! Doufám, že jsem tímto prohlášením nezakřikla noc dnešní :o)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je vyborna zprava. Mozna ze by nebylo spatne mit lahvicku s VODOU primo v postylce (ktera se nevylije). Kdyz se bude chtit napit (protoze ma skutecne zizen), mohla by se napit sama bez Vaseho buzeni. Neco jako caj ve dne, v noci voda. Anebo ten caj hodne naredit? Delate Lucko hodne a i Vy se potrebujete vyspat a nabrat sily. Jarka

Anonymní řekl(a)...

Tuško, držím ti palce, ať se vám podaří to převrátit... Taky jsme zažili tohle období a bylo to o nervy..:((( Ale neustoupili jsme, v noci se prostě spí... Taky se přikláním k láhvi se zajištěním vylití, my máme od Kubík water, když se v noci v posteli převrátí, nevylije se. Navíc, děti z těchto lahví rády pijí a i ti co málo pijí, vypijí více. To platí i pro zdravé děti. Z hrníčku je to pití tolik nebaví. A od té stříkačky by se na to dalo dobře přejít, když dáš láhev do pusy a stiskneš, tak ti taky obsah vyteče do pusy. Drž se :0))), vytrvej a neustupuj... Vyplatí se to. I když jsou i nespavci nebo příčina bývá jinde...:((( Ale vanu v noci nezvykej:0)...Jj, ony ty pokroky sebou nesou mnohé nevýhody. Martin se chce ve dne taky často koupat, je těžké mu to pořád zakazovat, nerozumí jednou a dost, ale kdyby to byla jen vana... Míša

Anonymní řekl(a)...

A pokud mi nekdo vysvetli co magickeho je na te vane, budu jen rada. Me taky vubec nevadi se do ni nalozit, ve kteroukoliv denni i nocni dobu (Ninus, fakt i ve tri v noci), a kdyz je mi blbe, tak mi vana dela dobre i nekolikrat denne. Takze magocnost vany naprosto chapu. :-) Jarka

Tuška řekl(a)...

JArko, nevím, čím je vana pro Ninušku tak magická. Myslím si, že jednak ji má ráda, protože se v ní koupe a vodu ona miluje.
Jinak ale, doufám jste pochopili, že Ninda se ve vaně tisíckrát za den NEKOUPE, ani v noci ne. Koupe se jen jednou denně. Jí ke štěstí stačí se ve vaně jen tak procházet, koukat do díry odpadu, ťukat rukou do vany nebo na dlaždičky kolem, případně si do ní sedne nebo lehne. Ale na sucho! Sice jsem dost velký blázen, ale až takový ne, abych v noci napouštěla vanu :o)

K těm hrnkům. Ono u nás nejde nic jednoduše. Nina zbrčka zatím pít neumí, ale pracuju na tom. Z flašky nepila nikdy v životě, z kojení přešla rovnou na hrnečel s náustkem. A z toho pila dlouho, ještě se naučila pít z rakových těch flašek, jako je jupík.

JENŽE, jak jsme ji s velkou slávou naučila pít z normálního hrnečku, nějak se do toho zamilovala a absolutně odmítá pít ze všech jiných věcí, ze kterých dřív uměla pít. Jako by to zapomněla , nebo co.

Takže když jí dávám z jupíka čaj nebo z uzavřenýho hrnku, má pootevřenou pusu a nechává to téct z pusy ven. Prostě chce ten normální, pokud možno porcelánový nebo kameninový hrnek, ani ty plasťáky nemá moc ráda :o(
To je zvláštní, že?

A ještě jedna věc. Já myslím, že u nás samostatné pití v noci z netekoucího hrnku nepřipadá moc v úvahu, teda vůbec si to neumím představit, protože jednak z toho Nina pít nechce, jak jsme psala, a jednak ona ty ruce moc nepoužívá, když se snažím, aby si hrnek držela, tak jí ho musím do rukou naštelovat a pomalu pouštět a hlídat až dopije, aby ho nezhodila.

Ono jí to moc prostě s těma rukama nejde, má je hrozně slabé, jak je někde nějaký i jen slabý odpor, i když věc chce, hned ji pouští. Prostě nápad je to super, ale u nás momentálně nerealizovatelný.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Tuško, přeji jen klidné blízké dny a noci! Poruchy spánku se objevují i u nás a nedá se nic než vydržet a čekat na lepší časy. My Toničku z postele nevytahujeme, ona si to naštěstí sama nežádá, je s námi v posteli ráda, ale řádí jako černá ruka. Vytáhnem ji jedině, když jednoho nebo druhého z nás čeká náročný den, tak aby se ten jeden vyspal. Co se týče Ninušky, připadá mi to taky tak, jak popisuješ názor Dr. Když už se jednou vzbudí, prostě si vzpomenou na nějakou činnost a jak jsou bdělí, tak to chtějí.... Andrea.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, upřímně s tebou soucítím a nedivím se slzám z vyčerpání...Poradit nedokážu, děti mám velké, zcela v pořádku bylo i jejich spaní a usínání. Jen mne napadá - co vyměnit klasický černý čaj za uklidńující bylinkový? Černý a zelený čaj povzbuzuje, "probouzí", dcera si ho vaří večer, když se učí na zkoušky, ani káva jí tak neudrží bdělou, jako čaj.
Meduňka, heřmánke, nebo přímo nějaká kombinace na klidné spaní pro děti..?

Tuška řekl(a)...

S tím čajem je fakt, že nějaký usínací by nebyl od věci. Ale já Nině nedělám černý ani zelený, ale šípkový. No ale na usnutí to vyloženě není :o)
Díky

Anonymní řekl(a)...

Jojo, to jsem pochopila, ze Nina se koupe jednou :-). Jen jsem trosku zazartovala,ve smyslu ze pro me je vana magicka taky, a klidne se koupu i ve tri v noci :-)

Anonymní řekl(a)...

Jejda, Lucko, já si vzpomněla po přečtení příspěvku anonymní pisatelky, že vlastně když na nás přijde řádicí noční období, podávám kolem 18.00 hod. šálek meduňkového čaje, pravda! Vidíš, Tony už asi měsíc spí hezky a já na to úplně zapomněla :-) A to nejdůležitější - zabírá to! A když to někdy nezabere na 100%, tak na 75 určitě jo. Andrea.

Monika Zavadilová řekl(a)...

Sirup Sedalia je dobrá volba. Na Sárinku působil, když byla malinká. Přeji brzké vrácení do normálu.

Lucie Pokorná řekl(a)...

Ahojda holky,bohužel jsem bez,netu takže ,využívám chviličky kdy jsme u ségry a píši:-)
Luci my máme tohle buzení už od října...Justy noc co noc,kolem 1:00 noční řev a řev,někdy to dopadne tak ,že spí dál jen co ji dáme k nám do postele,ale mnohdy je to tak,že prostě už nezabere a je třeba do 4-5 do rána vzhůru,asi víš jak to u nás doma vypadá,pozymkané dveře,aby neutekla po schodech dolů k našim,vysvléká se, takže když 5 minut zabereme je hned nahá a načůrané na zemi....klidně si jde v noci do pokojíčka a hopsá si s usměvem na trampolíně...my se absolutně nevyspíme bohužel:-)Také jsem to zkoušela řešit a vzhledem k tomu,že už to u nás trvá cca půl roku(teď se to tedy trochu lepší...ťuk,ťuk)tak jsem zjistila,že na to prostě řešení není žádné....prostě to chce čas jako všecko,ten je zaručený pomocník....U Vás bude asi problém naučení Ninušky na to pití:-(No jak to vyřešit nevím,jedině vydržet ten řev a pít jí prostě nedát...je to drasťárna,ale co jiného dělat...plně chápu tvoje rozčarování,znám to opravdu důvěrně:-(Přeji ať je lépe holky...držím palce a myslím na Vás...

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,ještě bych chtěla dodat,že justy taky už neumí pís z ničeho jiného než z hrníčku,taky mě to zaráží,brčo už neví jak na to přitom z brčka pila od roka,jupík u nás nikdy nefungoval a plasťáky taky nesnáší,nechápu to:-)nejlíp normální hrnek z keramiky nebo sklínka...:-)

Andrea řekl(a)...

Poradit neumím..ale naprosto chápu vyčerpání z únavy...no a být tvrdá je dobrá rada,ale kdyby to člověk dokázal:-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...