"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

15. března 2011

Druhé jednání na úřadě

Krátká zpráva z jednání :o)

V lednu jsem psala o tom, že naše poradkyně rané péče Pavla ziniciovala na našem městském úřadě jednání o zlepšení, lépe řečeno o vzniku aspoň nějakých sociálních služeb v našem regionu. Není tu totiž nic. Víceméně jsme to směřovaly hlavně (aspoň) k osobní asistenci pro děti.
Další jednání se uskutečnilo tento týden v pondělí. Vedoucí sociálního odboru sezvala i další lidi z našeho města, kteří k tomu mají co říct.

Nakonec nás tam tedy bylo osm!
Paní Pavla, já, vedoucí sociálního odboru, jedna sociální pracovnice plus komunitní plánovač za naše město. To byla sestava zminula. Tentokrát byli ještě přizváni: místostarosta pro školství a sociální oblast, ředitelka místní MŠ a (naše) speciální pedagožka za zdejší SPC.

Bylo to docela náročné diskutovat s tolika různými stranami, naštěstí velkou iniciativu projevovala paní Pavla, já ani moc mluvit nemusela. Důležité však je, že se to snad ubírá tím správným směrem a vypadá to, že by tu snad v poměrně (doufejme) blízké budoucnosti mohla takováto služba (osobní asistence) vzniknout.

Každý si k tomu řekl své, v podstatě bylo uznáno, že tato služba by byla užitečná a že tu chybí a k mojí radosti se začalo hledat řešení, jak to zařídit, aby vznikla.
Výseldkem našich úvah, zkušeností a nápadů bylo to, že samo naše město by na to nemělo peníze, ale že se komunitní plánovač (nebo jak se ta funkce nazývá :o) spojí jednak s okolními městy, zda by se nechtěla zapojit, že poptávka po této službe by určitě byla i u nich, a jednak s nějakým již existujícím poskytovatelem sociálních služeb, aby mu nabídl možnost rozšíření se do našeho regionu za účelem osobní asistence u dětí.
Prozatím to vypadá na jednoho člověka, který by v určité oblasti měst, jež by se zapojila, jezdil do rodin.

Tímto by došlo ke spojení finančních sil jednak všech zúčastněných (2, 3, 4) měst (nestálo by to jen na našem městě), jednak by snad i kraj poskytl nějaký příspěvek a jednak, tím, že by ta organizace poskytující sociální služby tady vytvořila nové pracovní místo, pravděpodobně by přispíval nevelkou částkou i úřad práce.

Toto tedy pro začátek, takový malý plán, který na úřadě vznikl, ovšem už s konkrétními obrysy.
Teď by se mělo rozjet jednání s městy jakožto s potencionálními partnery v této oblasti a s některými poskytovateli sociálních služeb ohledně spolupráce.

Držte nám palce, ať to nakonec nevyšumí! Já moc doufám, že se tu konečně něco pohne!

1 komentář:

Monika Zavadilová řekl(a)...

Lucko, držím palce, at Vaše plány dojdou k uskutečnění. Z vlastní zkušenosti vím,jak moc může osobní asistence pomoci.Přeji hezké jarní dny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...