"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

20. října 2011

Co jíst na podzim?

Moc hezký článek napsala jedna z autorek webu Jíme jinak. Jmenuje se "Co jíst na podzim, abychom se vyhnuli rýmám, chřipkám a nebolela nás záda?"

Je tam shrnuto všechno podstatné, je to dobrá inspirace pro začátečníky ve zdravém vaření. Já sama se tím řídím. Opravdu moc pěkně napsané. Zkrátka jsem na tento textík musela upozornit :o)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno:-)
Na ten podzimní článek nakukuju už od včerejška a hned v úvodu mě překvapilo to ovoce. Syn teda pomeranče nemusí ale ty babány má téměř denně, i když jen jeden ke svačině. To byl šok.
Snad bude souhlasit víc maminek, že je to naše dlouholetá zažitá pravda, jak naskočí zima, cpeme děti ovocem.
Koupila jsem cizrnu, udělám z ní kaši, tu jsme dlouho neměli.
To s tím zastáním v rodině, to bych taky sepsala román, moje mamka dodnes nějak nepobrala ani autismus. Za vším vidí jen siknutí líných učitelek a pořád opakuje tu příšernou větu:"Je to kluk, ti jsou pomalejší".
Jenže já takhle uvažovala dřív také, tak snad se to bude lepšit.
Včera jsem se Kubíka ptala, jestli se mu líbí mít rýmu a začala jsem o mlíku...tak že jo, že zkusíme i jiné snídaně...
Lucko, všude nacházím pomazánky, ale máte nápad na něco místo másla?
Děkuji a držím palce, Magda

Tuška řekl(a)...

Magdo, já dělám pomazánky z luštěnin - z čočky, hrachu, cizrny a fazolí, od každého je víc barev a druhů, takže možností je hodně a taky dělám z tofu. Moc fajm recepty má Strnadelová v té knížce Radost ze zdravých dětí.

Nejdřív jsem se striktně držela toho, co tam je, ale teď už je dělám podle chuti a podle toho, co mám ve lednici. Třeba fazolovou a čočkovou dělám často nakyselo (dávám umeocet - ten je slanej a kyselej, nebo jablečnek ocet, někdy i šťávu z citronu) hrachovou a cizrnovou dělám často s česnekem a sójovkou. A hodně podušený, orestovaný cibule, biohořčice (je s fruktózou, ne s cukrem), drobet nořský soli a pak to buď rozmixuju nebo projedu strojkem na maso :o)
A jsou vynikající. Jen by se zase neměly podle mě hodněkrát za den, je to pak zbytečně moc bílkovin.

Co se týče ovoce, já ho Nině syrový už taky odteď nedávám a v zimě už vůbec ne. Jenom jak dorůstá - v létě. Ale tepelně upravené nebo sušené, to je ok! Ale stejně by se mělo jíst jako dezert (svačinka, ozdoba na poháru), mezi jídly, nikoliv k jídlu nebo jako halvní jídlo.

Jo, subtropický ovoce už u nás definitivně skončilo. Banány jsou celkově hodně "nezdravý", je to ssmá vláknina a cukr a špatně se tráví a ve střevech jsou moc dlouho a chytají se na to různý brebery, navíc je tam nějakej nepořádek s minerálama. Myslím, že mají moc sodíku, a tím v těle způsobují minerálovou nerovnováhu a zse tělo musí vynaložit hodně úsilí, aby to srovnalo. Jediné pozitivum banánu je, že má hygienické balení :o)))

Ostatní - pomeranče,mandarinky apod. taky už nejíme, ani na Vánoce je nekoupím. To, co tam na webu píšou je stoprocentní pravda, já to mu věřím. Ovoce prostě ochlazuje, proto se má jíst v létě a subtropické ovoce ochlazuje mnohem víc než naše, aby ochladilo a vitalizovalo lidi tam žijící v tom horku.
Když se doveze k nám, v našem chladnějším prostředí a tou cestou dilatuje a všechna pozitiva co se týče vitamínů apod. jsou prý v čoudu.
Kdyby ne, tak by přece všechny děti musely bejt zdravý v zimě, ne? Když všichni to ovoce tak jedí preventivně. Ale nejsou. Protože je tím ovocem naopak ochladíme a ony nastydnou tím spíš!

Mně to dává smysl a věřím tomu.
I když je to hodně kontroverzní v naší společnosti. Dovedete si představit, co by dělali všichni dovozci ovoce, kdyby najednou všichni přestali kupovat dovežené ovoce?
To by byl šrumec, to by bylo reklam, které by nás masírovali ještě víc, abychom to kupovali a chránili tak dětem zdraví! :o)

U nás v rodině když jsem psala, že nemám podporu, myslela jsem s tou stravou, hlavně u manžela ne. Co se týče dg., tak to bych jim všem křvidila. Všichni nám moc pomáhají a Ninu berou takovou, jaká je. Jsou v tomto ohledu fakt skvělí!!!!

Tuška řekl(a)...

Pokračování:o)
Magdo, na snídani bych zkusila nějakou tu obilnou kaši - delší dobu povařit rýži bílou nebo natural, nebo jáhly, nebo ovesné vločky, nebo špaldové kernoto či pšeničný bulgur, to se nemusí namáčet. Ale i z věcí, které musíte na několik hodin namočit, jako jsou kroupy, oves, ječmen, ... prostě možností je mraky.

Občas, když třeba fakt není čas, lze zařadit i instantní kaši z těchto druhů obilí, také se prodávají, ale přednostně se snažit rozvařit celá zrna, výživných látek v nich je mnohem více.
Klidně to můžete uvařit večer a dát to do peřin a ráno je to nádherně teplý, ale rovnou k jídlu. A dejte si to s ním a uvidítě, že mu bude (časem :o) chutnat.

Můžete je dělat nasledko s rozinkama, dušeným ovocem, sladem (pozor ječný slad - sladěnka - teplou kaši vždy hodně naředí, takže buď použít jiný (rýžový, kukuřičný) nebo sladit, až drobet vychladne, nebo taky polít jablečným koncentrátem.

Výborné jsou kaše naslano, ty by měly převažovat, přeci jen ta sladká by malě být trochu "vzácnost". Třeba podusíte pórek, osolíte a smnícháte s obilovinou. To je výborné, to má NInuška moc ráda.
Nebo orestovat cibulku a podusit ji s mrkvičkou nebo jakoukoliv jinou zeleninou a zase smíchat. Někdy jenom podusím cibuli, trochu osolím a dám na obilí a je to taky super. Někdy se dají přidat k obilovině nebo k cibulce semínka - sezamové (spousta vápníku), dýňové, nebo oříšky ... možností je spoustu. Jen ty seemínka a ořechy před použitím propáchněte a smyjte z nich prach, usazeniny (třeba plísní).

Kaše ráno je super startovací jídlo (anebo polívka ze zeleniny a s miso pastou) plné vody. Ale luštěninovou kaši mu nedělejte, to byste hned po ránu moc zatížila trávicí systém a místo energie by se dostavila únava.

Oni by se luštěniny ani neměly jíst samotné, ale vždy v kombinaci s obilovinou a jen trošku!!! Ne plný talíř kaše a k tomu 1 chleba. Ale půl talíře obilí a 1-2 lžíce luštěnin :o) zbytek zelenina. (myslím na oběd, třeba)

Rýži je dobré vařit s mořskou řasou, dodá spoustu minerálů a potřebných látek a je zásadotvorná.
Luštěniny vždy v tlakovém hrnci, namočené (vodu slijeme), a přidáme taky mořskou řasu (velikosti poštovní známky a vyvaříme třeba 3x, schovávám ji v ledničce) a buď majoránku, saturejku nebo bazalku (stačí čajová lžička). To všechno předchází nadýmání a problematickému trávení luštěnin, které jsou na tráveni opravdu náročné. Jsou důležité, ale nepřehánime to s nimi!

Držím vám palce, ať chutná!!!!

Anonymní řekl(a)...

Lucko, MOC DĚKUJI ZA OBSÁHLÉ ODPOVĚDI, chytala jsem se za hlavu, popel sypala:-))
To s tím zastáním v rodině - omlouvám se za melodram, potřebovala jsem si zafňukat, ale psáno to bylo právě i s tím, že jakmile bych řekla, že Kubovi plánuju revoluci na talíři, mamka by spustila...
Přiznám se, že hodně názvů neznám. Zítra se zkusím podívat po knížce, u nás ji nemají.
Aspoň už Vás přestanu bombardovat otázkama:-))
Sebekriticky vím, že my tak poctiví nebudeme jako Vy s Ninuškou. Je to dost i o penězích, to píšu na rovinu.
Prosím: když restujete, co se Vám nejlíp osvědčilo?
Díky Magda
(Ps. už se děsím Mikuláše, zase laviny čokolád mandarinek atd...čoko si dám já na nervy)
Magda

Tuška řekl(a)...

Ne, Magdo, v pohodě, žádný melodrama ... ale protože to příbuzný tady taky někdy čtou, tak aby neřekli, že je pomlouvám :o)

S tou "revolucí na talíři" jste mě pobavila, hezky řečeno a výstižně :o) A dovedu si představit, jak to může maminku vyděsit :o)

Zkusta to stáhnout z netu, někde tady u toho mého prvního článku o stravování dávala Lucka s Justy odkaz na stažení té knížky v PDF, je to dobrý, taky ji mám pro všechny případy uloženou a ušetříte za ni.

Ten Mikukáš, to bude akce, ale u nás ne, já dopředu nahlásím, že čokolády a ovoce ne, kdyžtak ho sní taťka :o)

Magdo, co se týče peněz, od té doby, co s Ninou jíme takhle, tak nám před vejplatou začalo něco málo zbývat, zkrátka vcelku vycházíme. Předtím jsme už týden před vejplatou kolikrát měli tak pětistovku :o)
"Nejhorší" je ten první nákup, když kuoujete všechno najednou, ale pak, jak dokupujete, už to tolik nebolí. Ale chce si to promyslet, fakt si obstara něco z čeho můžete vycházet, teda tu knihu, nebo i jinou a počítat s tím, že když to budete dodržovat spolu s Kubíkem a nebudete moc švidlovat - jako jedna večeře s malým, druhá s tátou :o), tak ušetříte, ale jak to budete plácat dohromady, chvilku tak, chvilku tak, tuhle dobrotu se sladem, tuhle hermelín, támhle koupit drahou řasu a pak ji nepoužívat ... tak neušetřítem spíš naopak :o)

Neberte to, prosím, jako poučování, ale to je moje zkušenost, když jsem jedla VŠECHNO, tak prachy lítaly. Ono jde jíst tak napůl, ale zase nejsou moc ty efekty, nebo jde jíst tak či tak a občas zařadit něco z té druhé linie pro chuť ... anebo to jde vařit jen pro dítě a pro sebe a muže "normálně" ...

No uvidíte, to si sama vychytáte, hlavně když si přečtete tu knížku, tak si budete mít z čeho udělat názor, tam je to ucelený a logický.
Držím vám palce a nebojte, ono si to nějak sedne. L

Restování - dám fakt jen trochu oleje, nechám zahřát, hodím na to cibuli a posolím. Restuju tak 2, 3 minuty, míchám a pak podleju trochu vody .. to už teda vlastně dusím, ale když to nechci mít dohněda (restuju každý den, někdy i něklikrát, tak kvůli žlučníku to nenechávám zhnědnout, jen doskolovata!) a cibulku měkkou, pokud už vaření dál nepokračuje teda, tak přidávm trochu horké vody nebo zeleninového vývaru, pokud ho mám udělaný, nebo čaje bancha :o)

Anonymní řekl(a)...

:-)) U nás je to trochu horší, jsme s Kubou sami, výplata na 2x, zatím bez dávek...a když vše spolkne inkaso, úvěr, obědy atd..., tak neřeším kolikrát co s 500, ale jak naložím s 50ikč. Ale zase můžu mít malého v práci, což je v době pracujících babiček luxus.
A já jsem už takhle potvora, co dítěti nedopřeje sladkosti. Ano má bonbony čoko...ale opravdu málo!!!!
Takže u nás není problém mít ještě o velikonocích v lednici vánoční čoko:-)
Teď se přiznám, že omezuju své dítě, ale moooc ráda to věnuju neteřím. Tam změna nehrozí, to se spíš uzdraví Mrtvé moře:-)
A ke knížce - podívám se do antikvariátu, jinak si ji s velkou radostí vytisknu pracovní tiskárnou:-)
To byl poslední melodram, TAK PŘÍSAHÁM:-)
Magda
(ale to mléko chci omezit a vynechat - vím to už pár let od kamarádky, její syn stále trpěl na laryngitidy atd)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...