"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

21. února 2012

Strašák předčasné puberty (114)

... je snad definitivně a úspěšně zahnán!

Před měsícem jsem s Nindou byla opět na endokrinologii, na kontrolních náběrech a na vyšetření. Doktorka Nindu zkoukla a konstatovala, že na pohled se jí její prsíčka nejeví jako nějaká pubertálně zvětšená žláza v žádném případě. Já jsem souhlasně přizvukovala, protože v posledních měsících jí opravdu dost "splaskla" a některé dny je má úplně normální.

Potom jí nabrali krev a jely jsme domů. Lékařka mi sdělila, že pokud vše vyjde v testech dobře - tedy hormony (oproti minule) budou v pořádku, nebude už po nás nic chtít, jen by ráda ještě udělala jednou kontrolní rentgen ruky kvůli kostnímu věku, který měla Ninuška loni v létě o rok vyšší než je ten biologický věk a s touto diagnózou to může souviset.
Pokud ale budou i nadále některé hodnoty zvýšené, ještě by nás pro jistotu poslala na dětskou gynekologii, aby Nině ultrazvukem prohlédli vaječníky a dělohu, jestli tam nejsou nějsou nějaké změny na sliznici.
Jinak, na štěstí, léčbu paní doktorka vidí jako nejzazší možnost, protože přidat k antiepileptikům, která už Nina bere, ještě nějaké hormony, ona sama vnímá jako dost nežádoucí pro její organismus. 

No, neříkám, že jsem nebyla zvědavá, jak dopadneme, přestože jsem si říkala, že už skoro 9 měsíců Ninuška jí stravu, která prošla radikální změnou od té předchozí. Rozhodně je to stravování zdravější, které se už různým způsobem na jejím fyzickém zdraví projevilo.

Za prvé jsme vysadily veškeré mléčné výrobky, které (hlavně jejich přemíru, což Nina denně mívala) jsem já osobně tak trochu považovala (i když to asi zní neuvěřitelně a někomu možná přijdu jako blázen) za jeden z možných důvodů zvětšení její mléčné žlázy. Kravské mléko je zkrátka produkt mléčné žlázy a jako takový dle mého názoru může člověka ovlivnit nejen zahleněním organismu, ale i třeba takto.

Za druhé jsme kromě celých zrn, trochy luštěnin a kopy zeleniny přidali pravidelně do jídelníčku i olejnatá semínka - tepelně upravená - buď opraná a vysušená na pánvi a nasypaná na dezert nebo kaši, nebo prostě přidaná do jdla a uvařená s ním.
Semínka mají významnou úlohu - jsou zdrojem kvalitních mastných kyselin, minerálů, vitamínů a fytoestrogenů látek harmonizujících činnost hormonů. Zařazuji ty, co rostou u nás, jako např. slunečnice, dýně, sezam, len. V podstatě se stala téměř každodenní součástí naší stravy.

Dokonce i tradiční sójové fermentované výrobky (miso, tofu, tempeh, sójovka apod.) harmonizují hormonální systém člověka, i ty občas s Nindou používáme.

Tohle všechno dohromady Nině i mně velmi prospívá a já jsem trochu doufala, že by tentokrát hodnoty hormonů mohly být lepší.

To víte, že to lékařům nevykládám, tyhle svoje rozumy. Vím, že by si zaťukaly na hlavu, protože kdyby to bylo tak jednoduché - pozměnit stravovací systém, tak by to přece už dávno muselo fungovat a doporučovalo by se to i jiným pacientům.
Jenže to je ten problém. Změna stravy je podle mě dost těžká, obzvlášť když tomu třeba nevěříte, nevidíte ty důvody, proč to chcete dělat a konečně ... zkrátka divně vybočujete z normy. Těžko se také doporučuje něco, co je v absolutním rozporu s normou doby, státu, obchodu a zdravotnictví.

Párkrát jsem se z vlastní hlouposti zmínila, jak jíme, jednou dokonce např. na "neutrální půdě" zubařské ordinace (chtěla jsem se pochlubit, jak se nám s Ninuškou pěkně vybělily zuby) a vyslechla jsem si přednášku o tom, že přísná MB není vůbec zdravá, hlavně pro děti, protože ty potřebují kvalitní bílkoviny z masa a hodně mléčných produktů kvůli vápníku apod. ...  To, že nejíme ten dentisty tolik nedoporučovaný, ba přímo zavrhovaný cukr, úplně zaniklo a ani se tomu nakonec nedostalo zkrze lamentace pochvaly ...

No, nic. My teda nejsme s Nindou úplně striktní makrobiotici, maso si jednou týdně většinou dáme - někdy rybu, jindy prostě i jiné. Takže v tomto ohledu mohu uklidnit ty, kteří by si o nás dělali starosti.
 Ač na "kvalitní" zvířecí bílkoviny nevěřím, jsem přesvědčená (a mám nastudováno), že stejně kvalitní bílkoviny získáme i z rostlinné stravy, pokud si ji dobře nakombinujeme a navíc, že se u nás - obzvlášť u dospělých lidí množství bílkovin nutných "k přežití" přeceňuje, že by našemu organismu stačila a dokonce prospěla mnohem menší porce bílkovin týdně (s dětmi je to trochu jiné, ty rostou a vyvíjejí se).

Ale to jsem trochu (jako vždycky) odbočila.
Po třech týdnech jsem si tedy s napětím zavolala o výsledky testů a ... věřte, nebo nevěřte!
Ninušce se VŠECHNY HODNOTY KRÁSNĚ SROVNALY!!! Hormony štítné žlázy, pohlavní hormony jsou v bezvadném stavu (minule byly jejich hodnoty vyšší, z pohlavních tam vyčníval hlavně prolaktin), hodnota růstového hormonu je trochu nižší, než by mohla být, ale stále ještě v normě. Takže skvělá zpráva, mám ohromnou radost!

Vím, že málokdo uvěří, že je to díky naší stravě, obzvlášť lékařská obec se vlivu stravy na zdraví, pro mě nepochopitelně, dost brání, ale já jsem opravdu přesvědčená, že ty důvody zlepšení dcerčina hormonálního systému leží opravdu na jejím talíři.  

A tak nás čeká v květnu už jen rentgen ručky (i na ten jsem zvědavá :o) a všechna další potencionální vyšetření a opatření, včetně léčby, zmizela (snad ... ťukám pro jistotu!) v nenávratnu!!! Hurááá!

6 komentářů:

Helaovečka řekl(a)...

Gratuluji a naprosto s vámi souhlasím!!! Ale už jsem se doktorům také přestala chlubit, zjistila jsem, že je prostě nejlepší jim odkývat jejich doporučení o prospěšnosti mléčných a masných výrobků, než se s nimi dohadovat. Kdo nezkusí, nepochopí a hlavně přísná léčebná MB dieta (při léčbě těžkých nemocí)vypadá opravdu jinak a nedá se držet dlouhodobě. Bohužel většina lidí co o MB někdy slyšela zná pouze tu přísnou, léčebnou a od té si vyvodila závěry, že je to jen zrní a nedá se to jíst. Přitom my si tolik pochutnáváme...

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci super,taky souhlasím,stravu moc závidím,hlavně tu vůli se jí držet...na potřebu masa nevěřím,bílkovina živočišná jde krásně nahradit i rostlinou...to je jisté...já nechápu,proč ti doktoři si třeba taky něco nepřečtou,že je to nezajímá...pak melou bludy a myslí si že sežrali všem rozum...holky jste jedničky a moc Vás zdravíme...

Anonymní řekl(a)...

Tak,to je nádhera!!!Moc gratulujeme!!!Také u Vás obdivujeme tu pevnou vůli držet se zdravého stravování,u dětí se docela snažím,ale na Ninušku tedy nemáme,zato můj jídelníček je někdy doslova strašidelný.Jste fakt dobré,ty za to vaření a Ninuška za to ,že to tak ochotně baští,vypadá to ,jako kdyby cítila,že jí ta zdravá strava pomáhá.Posíláme ještě jednu maxigratulaci Jarka s Kubíkem.

Unknown řekl(a)...

To je prima, že se vám pěkně daří:-) A tu vůli taky obdivuju!

Dana řekl(a)...

Luci, to je super. Betka má taky urychlený kostní věk a bojím se toho. Hlídám jí teď prsíčka a doufám, že se nám to vyhne. Bylo nám řečeno, že stát se to může. Zatím je to dobré, ale kdyby se objevily náznaky, pomažu na endokrinologii. Moc blahopřeju k výsledkům a taky obdivuju pevnou vůli. Já toho nejsem schopná, ale je fakt, že jsme zvládli zařazování masa tak jednou (většinou v neděli), max 2x do týdne (když navařím na dva dny). Jinak dělám jídla bezmasá. Což jsem ráda.

Zuz řekl(a)...

Jasne,ja teda napisem poznaty za seba o tom jak nie je lahke prejst na tento typ stravy. Po dvoch tehotenstvach kratko po sebe a kojenim 4roky v kuse som sa rozhodla ze si dam detox, zmes bylin a presne tuto stravu. Da to fakt pracu, jedlo mi sice chuti, ale mam strach ze cim dlhsia doba od detoxu ubehne tym viac od toho budem upustat, aj ked sa uz po tyzdni citim lepsie. Si hrdinka ze to pri vsetkych povinnostiach zvladas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...