"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

25. ledna 2013

Nina se chce koupat ...

Už dlouho jsem nepublikovala žádné Ninuščino video.
Nedávno jsem natočila, jak se Ninuška snaží si vymoci to, abychom ji už šli vykoupat.
Byli doby, kdy za námi chodila nebo se stavěla ke koupelně či vcházela přímo do ní a křičela z plna hrdla, abychom si jí všimli a došlo nám, co chce.

Tento způsob se nyní zmírnil, nyní za námi, hlavně za tatíkem, který ji teď koupe více méně sám, pořád chodí, ale nekřičí, jen nás tiše bere za ruku a snaží se nás odtáhnout do pokojíčku ke křeslu, kde se před koupáním svléká. Také se snaží si vytahovat triko a košilku, případně si zajíždí rukou pod tepláky a naznačuje tak zřejmě, že na svlékání je třeba mít holou prdku a tudíž je dobré tepláky svléknout. Bohužel (nebo bohudík?) se sama ještě úplně svléknout neumí.

A tak za taťkou chodí jako pejsek třeba 2 hodiny, upíná na něj zraky a bere ho za ruku. I kámen by se ustrnul, ale my si to již dovolit nemůžeme.
I my jsme totiž kdysi vyměkli a vykoupali ji třeba v 5 hodin odpoledne a moc se nám to vymstilo. Nina pak měla koupací období, kdy se MUSELA smočit ve vaně třeba desetkrát za den, klidně na návštěvě, jinak řvala tak, že by spadl barák. Podali jsme prst a ona schramstla celou ruku.

Po hodně dlouhé době několika měsíců to trochu odeznělo. Touha zůstala, ale vztek přešel, a my si dáváme s tátou velký pozor, abysme jí v tomto směru opět nepodali ani malíček. Prostě se koupe každý den, ale jen jednou, a to večer.

Zajímavé taky je, že má období, kdy ve vaně chce být dlouho, třeba půl hodiny i déle, a ne a ne vylézt. Jindy zase nastane doba krátkých koupelí (právě teď), kdy ji přemlouváme, když chce po 5 minutách ven, aby ještě zůstala, protože je nám líto té teplé vody ve vaně. A to se před tím mohla zbláznit, aby se to vody dostala.


Nevím, jestli jste si všimli, že na úplném konci videa (asi 7 vteřin před koncem) měla epi záchvat. Je sice zády k foťáku, ale je to docela dobře vidět - poklesla jí hlava a rozhodila trochu ruce, pak se mírně zmateně rozhlíží. Je to teď její obvyklý typ záchvatů - tzv. atypické absence. :o(

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko, Ninuška je už tak velká holka! Je opravdu klidnější v projevu, krásně chodí za tatínkem - to my nemáme :-/ Zaujal mě tvůj koment k tomu epi záchvatu v závěru videa. Samozřejmě bych si ho vůbec nevšimla, a to všem doktorům tvrdím, že jsem poučená matka, že epi záchvat poznám... Nebýt toho, žes na záchvat upozornila, přešla bych ho. Holky, držím vám palce jako vždycky od té doby, co se známe. Schválili nám peníze na auto tak bych někdy přijela, mohla bych? Teď už by to šlo... Moc ráda bych vás zase viděla. Andrea s Toničkou.

Zuz řekl(a)...

Ja som si tiez ziadny epi zachvat nevsimla, a to ich mam Matyskovi pocitat, ked sme boli minuly tyzden v prazdninovom playgroupe tak tam ma jedna maminka upozornila ze to jak Mathisko obcas uplne necakane padne, akoby sa mu podlomia kolena tak to ma tiez epi zachvat, navyse toto u neho pozorujem cim dalej tym castejsie. Som matka ktorej syn nedostane vcas liecbu lebo je neschopna pozorovat epi zachvat, acch jo :-(
Zuzana

Zuz řekl(a)...

Tak mne nestaci jeden komentar, zabudla som este napisat to ze aj Mathisko mal obdobie ked sa chcel kupat v kuse raz som mu to povolila a skoncilo to rovnako, ale uz ho to preslo, kupe sa max. 1x denne.
Zuzana

Aya řekl(a)...

Musím napsat, že jsem teda dojatá. Fakt. Z toho jak tvůj muž pěkně a trpělivě s Ninuškou mluví. Jak je vidět, že ji má moc rád. Vůbec nevadí, že nechce jíst tvoji stravu. I tak v něm máš jistě velkou podporu. A epi záchvat jsem nepoznala ani díky tvému upozornění. Je něuvěřitelné jak jsi pozorná a všímavá. Fakt jste oba skvělí rodiče. Vůbec se o Ninušku nebojím, protože je vidět, že díky vaší péči dělá pokroky.

Tuška řekl(a)...

Díky holky za reakce.
Andreo, samozřejmě, že budu nadšená, když dorazíte!!!! Kdykoliv, my se přizpůsobíme!

Zuzano, je to s tou nekompenzovanou epi fakt blbý, pořád jen dítě sledovat. Když už si na jeden typ záchvatů "zvykneš", objeví se jiný, většinou ještě blbější. :o(

Ayo, tatík je fakt dobrejm, stará se o Ninušku a má s ní dost trpělivost ... ale taky mívá své horké chvilky, kdy ho musím uklidňovat ... asi jako všude :o)

Tuška řekl(a)...

jo a ten záchvat má těsně po tom, co jí táta dá pusu na konci. Ve chvíli, kdy se od ní zvedá, poklesne jí trochu hlava a ruce jsou trochu do stran. Kdyby v nich něco držela, tak by to pustila.

Zuz řekl(a)...

Tak teraz si to pozriem zas, snad ho najdem. Mne pride ze Mathisek tie zachvaty co objavujem neskor ma skor miernejsie, inak priebeh ma niekolko mesiacov rovnaky, tak uvidime co z toho vzijde. Teraz napriklad zacal privierat oci a hlava mu mierne klesne.
Zuzana

Aya řekl(a)...

Jo Tuško já vím, že každej chlap má své mouchy. Co si budeme povídat, někdy i my ženské máme své mouchy. :oD
Mně se prostě moc líbilo jak se k Ninušce choval. Mám totiž srovnání z okolí, kde chlap v lepším případě postižené dítě "neviděl"...
A ten záchvat jsem pak vychytala, ale kdybys na to neupozornila, nikdy by mě nenapadlo to za záchvat považovat. A proto si myslím, že jsi fakt vzorná a skvělá a pozorná máma. Ale strašně moc bych ti přála... nebo vám, aby jsi nic takového už nemusela nikdy vidět.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...