"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

18. února 2013

Já jsem tak ššššikovný ...

Vím, že je tento blog věnovaný původně jen Ninušce ... jenže dnes je vše jinak. K Ninušce už neoddělitelně patří i bráška Matěj, a tak mi MUSÍTE prominout, že sem vkládám (sobě pro radost) informace i o něm a dělím se o jeho úspěchy.

Každý, kdo vychovává postižené dítě, ví, že nic není nadarmo a nic není samozřejmé. A proto jsem často jako Alenka v říši divů, když vidím, co Matýsek všechno dokáže a často bez mého přičinění, a když už s ním, tak věc zvládá lehce, rychle a samozřejmě ... Nelze nesrovnávat s Ninuškou a jejím vývojem, nelze zpětně nesmutnit ... a také nelze neradovat se z pokroků, kterých Matýsek dosahuje.

Skončili jsme se cvičením vojty. Už (zatím) nemusíme. Naše paní fyzioterapeutka nám sdělila, že Matýsek se naučil obracet samostatně a s přehledem na bříško v době, kdy mu bylo za týden 5 měsíců. Obvyklé je to prý asi v polovině 5. měsíce a nejzazší termín pro obracení je údajně konec 6. měsíce. Ninuška se začala obracet na přelomu 6. a 7. měsíce (od jejího 4. měsíce jsem s ní vojtila). A protože je Matěj v podstatě napřed, nemá smysl s ním teď dále cvičit, ať ukáže co v něm je, necháme ho vegetit a asi za 3, 4 měsíce nás paní zkontroluje, jak a zda se Matýs staví na kolínka, zda bude potřeba korigovat, či nikoliv.

(Jen pro rychlou rekapitulaci:     /Článek o začátku našeho vojtění je zde./
Cvičili jsme od Matějova 9. týdne - tedy asi 3 měsíce. Zhruba měsíc 5x denně, další měsíc 4x denně a nakonec poslední měsíc 3x denně.
Důvodem byl jeho vyšší svalový tonus - ještě v 9. týdnu věku hodně sevřený (takové to "ucho od hrnce" :o) - ruce do pěstiček i v klidové relaxační poloze na zádech, neuměl ležet správně na bříšku - zadeček do výšky, obličej zabořen v podložce.
Po vysloveně pár zacvičeních se krásně srovnal, pánev dostal na podložku a zvedl hlavu. Postupně se otevřely i ručičky, nejprve v poloze na zádech a později i na bříšku, stále vypilovával první vzpřímení :o)
Do konce 3. měsíce se naučil krásně a správně ležet na zádíčkách (obličej - hrudník - stydká kost v ose, nohy zvednuté k bříšku, kolena od sebe ven, kotníky k sobě dovnitř, ruce volné, uvolněné), vymizely úlekové reakce. Ke konci 5. měsíce se naučil bez dopomoci přetáčet na bříško.)

Jsem přešťastná, máme teď čtvrt roku klídek. Jupííí!

A aby chlubeníčka nebylo málo, posílám 3 videjka, nahraná před týdnem.

Mates řádí v postýlce (i jinde):


Přetáčí se levou zadní :o)


Na druhou stranu to je trošičku horší, ale to prý je normální.


Důležité je, že se obrací rád i sám, nejen na můj popud a na bříšku si to většinou užívá. Zpátky se převrátit neumí, ale to je prý jedno, to se nesleduje, jednou na to přijde. Někdy se mu to zadaří, ale to je spíš náhoda, spíš přepadne :o)

Tak jaký jsme??? :o)))

4 komentáře:

msedlakova řekl(a)...

Jste skvělí a Matýsek je krásný klučina.
Ale i Ninuška udělala veliký pokrok.
Moc vám to přeju.

Míša

Lucie Pokorná řekl(a)...

No super Lucííí :-) hrozne ti přeju ten normální vývoj to musí být nádherný :-) moc Vás zdravíme celou rodinku :-)

Zuz řekl(a)...

Matej nie je len sikula ale je to aj veliky fesak, fakt sa vydaril, verim ze ti bude robit len radost(teda takmer, to vidim aj na Robinkovi).
Zuzana

Anonymní řekl(a)...

Maxigratulace!!!Druhé video,kde se Matýsek směje je nádherné,připadá mi,že ti za chvilku bude povídat,kouká na tebe,otvírá pusinku,jako kdyby ti chtěl říci taky-"Čau mami."Moc ti to přejem,užívej si tohle krásné období!Jarka a Kuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...