"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

20. prosince 2010

Vyčůránek (77)

Zítra nesu noťase opět do servisu, ještě to stále není stoprocentní, takže Vám pro jistotu musím rychle sdělit, že naše Nina je vyčůraná jak mraky! To jsme dneska zjistili. O co šlo?

Normálně jí dáváme večerní léky na epi kolem sedmé. Čím déle, tím lépe, ale záleží na mnoha okolnostech, jako je třeba její chuť čili ochota k tomu, aby snědla jogurt (s prášky) - hlídáme, aby předtím jedla naposledy nejpozději v půl páté, jinak bývá zle. Dále je to její únava, její touha se mýt apod.
Koupe se obvykle potom, co sní léky s jogurtem. Keppru, tedy sirup, dáváme někdy ještě před koupáním, to když má dobrou náladu, jindy po koupání, to když jsme s "jogurtem" bojovali, nebo už je extrémně natěšená na koupání a nic jiného není ochotna vnímat.

Dnes dostala ukrutný hlad už před půl sedmou. Skákala před lednicí a strhávala fotky jogurtů nalepených suchým zipem k ledničce. Navíc halasně pokřikovala, abychom si jí všimli. Chvíli jsme váhali, jestli jí léky dát už teď, tak brzy.
Někdy se však stalo, že když jsme jí jídlo nedali ve chvíli, kdy ona moc chtěla, rozvzteklila se k pláči a pak už si just nevzala, i když jsme se málem rozkrájeli. Jako by nám říkala, když jste mi nedali, když já chtěla, tak teď si nevezmu a nevezmu a basta. A úplně jedno jídlo vynechala. Nepřemluvili jsme ji.   

Ten večerní jogurt je kvůli epi lékům extrémě důležitý, a tak jsem to nechtěla pokoušet a rozhodla jsem se, že jí ho dám. Ono se to jednou nezblázní.
Ninda jedla docela ochotně, ale pomalu a rozvážně. Rozhodně to nebyl HLAD, to by hltala jinak. Na štěstí léky spolkla, nerozkousla je, tudíž vše proběhlo vklidu. Jogurtu však snědla jen tři čtvrtiny, což mě překvapilo. Něšlo to dohromady s jejím úpěnlivým a hladovým naznačováním touhy po něm.

Pomaloučku (ale opravdu hodně pomaloučku) mi postupně začalo docházet, že asi tak úplně nešlo o jídlo. Poté, co slezla z jídelní židličky, si to hasila ke koupelně. A opět začala sklákat a halasit před ní. Také netrvalo dlouho a strhávala fotku koupelny přilepenou na jejích dveřích. To znamenalo jediné - chci jít do vany, chci se koupat, koukej mě, mami, svléknout a jdem na to!

Opět jsem chvíli váhala, zda už do vany ano, nebo ne. Bylo to o hodinu dřív než obvykle. Normálně se koupe tak v půl osmé, pak někdy dáme Keppru, vyčistíme zuby, to už tancuje pod skříňkou s dudlíkem, vyleze mi na klín a jde se spát. Jenže já nechtěla, aby šla spát o hodinu dřív! To by mohla o hodinu dřív vstát, sakriš!

Pak mi to nedalo, bylo mi jí líto. Tak strašně se snažila dát nám najevo, že se chce mýt a hlavně - po jogurtu je vždycky vana, ne? Jak to tedy, že dnes s tím máma dělá takové fiky?
Vykoupala jsem ji, utřela, udělala "orofaciálku", oblékla do pyžama a vyslala za tátou, který na ni už číhal s Kepprou ve stříkačce. Byla jsem rozhodnutá, že dudlu dostane nejdřív v půl osmé, což je skoro za půl hodiny. Ještě jsem jí na závěr vyčistila zoubky a ... jdi si hrát, Ninuško :o)

Ninda se chvíli binkala po bytě, nechala se postupně od nás obou pochovat, ... a najednou zakotvila před koupelnou. Nejdřív tam jen tak postávala ... nenápadně, pak začala strhávat fotku a nakonec i hopsat před ní. Já říkám Petrovi: "To si snad dělá srandu nebo co, ne? Přece se neche zase koupat?" A volám na ni: "Ninuško, mejtíky mejtíky ne! Už jsme byly ve vaně! Ne ne!"
Abych ji odlákala nabízím jí dudlíka ... však už je skoro půl. To Nina zaváhala. Dudla je silná protizbraň. Vzala si ho a šly jsme do obýváku. Na chvíli si na mě vylezla, ale hned zas utíká ke koupelně. Dudlu po cestě zahazuje. Šel pro ni tedy taťka. Podává jí dudlíka, ale Nina ho ODSTRKUJE! Dudlu! Jsem v šoku.

Odtáhli jsme ji pryč od koupelny, cestou jí říkám, že to přeci nejde, že už se před chvilkou koupala, že to není zdravý se koupat v jednom dni víckrát, že ať na to zapomene, protože mě už bolí záda. :o)

Nina na chvilku zůstala u mě a najednou vyráží do kuchyně. Lidi, ona úmyslně změnila taktiku! Hned uvidíte!

Skáče tam před chlebníkem a juchá. Podivuji se. Že by měla hlad? Na chleba? To je nějaké divné. Ale když vyndám z lednice pomazánkové máslo, začne radostí hopsat ještě divočeji.
"Tak dáme chlebíček, Ninuško? Dáme chlebíček? Určitě? ... No, tak jo, no." Reaguju na její hladový tanec.
Pro jistotu mažu jen jeden čtvereček chleba. Ten rozkrajuji na 4 podlouhlé části, ze kterých si Nina ukusuje.

Přístup k jídlu je však opět rozvážný, řekla bych až chladný. Nakonec sní po dlouhém přežvykování jeden dílek. Vypustím ji naštvaně ze židle. Stále ještě nechápu, co to mělo znamenat.
Nina se okamžitě rozběhne ... hádejte kam?
No jistě, ke koupelně.
A tam už regulérně křičí a povykuje, strhává fotky koupelny, vzteká se, kouká po nás, skáče, hází hlavou, div jí neupadne ...

A vtom mi to všechno došlo. Vám už taky?
Večer PO JÍDLE se přeci VŽDYCKY jdu KOUPAT. Tak to je a tak to platí pro Ninušku už skoro 5 let.

A protože se jí chtělo koupat dřív, zahrála chuť na jogurt. A protože se jí chtělo koupat znovu, a neviděla jinou možnost, jak nás oblomit, zahrála chuť na chleba. Tak, a teď jsem snědla večeři (i když jako pro mravence) a jdu se koupat. Tak to přeci má být, ne? Koukala jí otázka z očí.

Hádejte, jak to dopadlo :o)

Rozhodla jsem se, že jí tu radost udělám. Sice se mi strašně nechtělo, ale Nina byla tak přesvědčivá ... a navíc jsem chtěla podpořit její snahu po komunikaci. Ještě jednou jsem s ní strhla fotku koupelny a její rukou jsem si ji podala. Slovně okomentovala a otevřela dveře do koupelny.

Tatík si sice ťukal na čelo ... ale Nina byla tak šťastná! Seděla ve vaně, ani nedutala, když jsem na ni pouštěla sprchu, úsměv od ucha k uchu. Poté, co jsem ji zase utřela a oblékla (zuby jsme už tedy nečistili), chmátla po dudlíku, vlezla si mi ospale na klín a za chviličku byla v limbu.

No, není boží?

21 komentářů:

Amelie řekl(a)...

Nááádhera! Komunikace jako vyšitá.

Anonymní řekl(a)...

To je bezva...Ninuška se domluví:-)

Dva divoši

Andrea řekl(a)...

Připadá mi to jako úspěch...vždy´t přemýšlí, co a jak. jen abyste nekoupali zítra třikrát:-))

Jana a Šíša řekl(a)...

No to je pokrok. :-) Ninuška je úžasná...jen tak dál Ninuško, čím vyčůranější, tím lepší.:-)))

Anonymní řekl(a)...

je perfektní jak pochopila smysl obrázků
tanzi

Lucie Pokorná řekl(a)...

:-DLuci,to je uplně super a pak že ty naše děti nevnímají:-)Ona už skoro obrázkově komunikuje,to je fakt velký pokrok....nádhera,vyčůraná Ninuška...:-)
Jo a nic si z toho nedělej my někdy koupem i 3x :-)

Tuška řekl(a)...

Taky jsem zvědavá, jak to bude dnes a dál, jstli fakt nebudeme koupat víckrát za den :o)

K těm fotkám ... myslím, že tak úplně ještě smysl obrázkové komunikace nepochopila. Teda, když něco chce a je to na fotkách, tak jde, strhává je a hází je na zem (a pokřikuje u toho).
Ale ještě jí vůbec nedochází, že mi ho má dát, že to jako musí někomu konkrétnímu "říct".
Přijde mi, že pořád má velký problém se na někoho s něčím - s čímkoliv - obrátit osobně. Pořád svoje přání jaksi "vykřikuje" do prostoru a čeká, že se někdo chytí.

A navíc, když má hlad, tak strhává různě, chleby i jogurty a já pak nevím, co vlastně chce. Takže mi přijde, že pochopila, že co je na lednici (jako fotky), je k jídlu a jídlo za to dostane, ale nejsem si jistá, že strhne vždy jen to, co opravdu chce.

Na druhou stranu zase, tím jak nám obrázky vlastně nenosí, tak na sebe právě upoutává pozornost tím, že je postupně strhává všechny.

Když jí někdy dám vybrat mezi kartičkou chleba a jogurtu, tak z toho taky nejsem moudrá, protože někdy si vybere, to, co chce a co pak jí a někdy si vybere, co pak nechce jíst ... tak nevím.

Ale každopádně jsem ráda, že je na těch dveřích máme, určitě nás to aspoň trochu posunulo :o)

pafcasim řekl(a)...

Teda Tuško, mě to úplně dojalo k slzám. Ona to vymyslela!!! Komunikuje!!! Jen tak dál.
Pafča

Aya řekl(a)...

Je. Je úžasná. Taky jsem úplně dojatá. Udělala jsi to skvěle. Super pokrok, držím palce. :o)

Anonymní řekl(a)...

Je to velká šikulka... Už ví jak na to, aby dosáhla svého... koupání je asi hodně velká zábava... Míša

Anonymní řekl(a)...

myslím, že zatím nevadí, že nevíš zda chce jogurt, či chleba..beru jako důležité, že ví, že lednička-obrázky = jídlo.
že třeba nestrhne obrázek koupání a nebude přitom šilhat hlady.
tanzi

Tess řekl(a)...

Luci, já myslím, že je to doooost velkej pokrok a velkej začátek v komunikaci. A taky si v té hlavičce spojí souvislosti.

Moc ti to přeju, je to úžasný!! :)

Anonymní řekl(a)...

Parada! Za to si Ninuska tu druhou koupel proste zaslouzila. Jen tak dal!

Hana

Evina K. řekl(a)...

Mám z toho obrovskou radost, Ninuška to s vámi umí jako zkrátka každé dítě. :-) Jdu si dát také koupel, úplně jste mne navnadily.

Anonymní řekl(a)...

Jako Ninuška to má pěkně vymakaný! Ta vás ale převezla :-) Pcha, ta vám ještě milí rodičové ukáže, co dokáže :-)Jak by to nazval Feuerstein? Kognitivní modifikovatelnost? Přát, aby se vám Ninuška pěkně modifikovala zní příšerně, takže: ať si na vás vymyslí co nejvíce dalších chytáků...
Žaneta

Dana řekl(a)...

Luci, tak to mě dojalo-totálně! Takový pokrok. Ninuška si spojila - najím se - budou mě koupat! To je přece úžasný, že to takhle zvládla vydedukovat. Vidíš, tak jsou výsledky! Ukládáš do ní něco a ona to vnímá...Raduju se s tebou :-)))

Sikorka řekl(a)...

Ale to se ví,že je boží:-).
Je šikovná, hodná,skvělá....no a teď už i vyčůraná:-).
Ale super,že se takhle chytá.

nikuliq řekl(a)...

úžasnéééééé!!!! Ninda je super. Presne to je tá cesta- spraviť to čo si "povie" (aj za cenu x krát za deň), aby pochopila, že to funguje :) Moc držím palčeky v ďalšej komunikácii ;-) (a ja bežím pošepkať Nikimu, aby sa nechal motivovať)

Unknown řekl(a)...

No paráda, moc gratuluju! Ta bolavá záda za to stojí:-)

Tuška řekl(a)...

Děkuju za chválu mých pozorovacích schopností a dedukce.
Já vím, že jsem dobrá, ještě kdyby to tak došlo konečně i mámě a tátovi :o)

Ninuška

Anonymní řekl(a)...

Tak vidíš, vnímá a dovede si prosadit, co se jí líbí. Využij její lásku ke koupelně a vymýšlej aktivitu do vany, která ji zaujme a bude po tobě opakovat,i kdyby to mělo být přelévání nebo stříkání vody...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...