"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

21. března 2013

Sedm ...

21. března - dnes - má Ninuška 7 let.

Moc ti gratulujeme, kočičko naše! 
Už se ti viklají dva přední horní zuby, jsi samá ruka samá noha - zkrátka jsi naše velká holka! 
Chci ti říct pár vět, zlatíčko moje.

Ninuško, sedm let jsi tu mezi námi, s námi. Sedm let se snažíme tě vychovávat a plnit ti tvá přání. Snažíme se, abys měla důvod se smát, abys byla spokojená, šťastná, nebála se, abychom si rozuměli.
Bohužel, vím, že tomu tak vždycky není. Nevím, jak to vnímáš ty, Ninuško, ale já mám pocit, že je to někdy čím dál tím těžší. Když jsi byla maličká, bylo snazší uhodnout, co asi chceš. Nedokázali jsme najet na žádnou pořádnou alternativní komunikaci, když nemluvíš. Nešlo to. Bůh ví, že jsem se snažila, ale nešlo to.
A tak stále dokola jen odhadujeme, co bys právě teď asi tak mohla chtít, když křičíš.

Vím, že máš ráda svoji školu, na téhle fotce jsi krásná malá veselá školačka, těsně před odchodem z domova. To je jedna z mála věcí, co tě těší.

Ale i to má svá úskalí. Chceš chodit do školy i o víkendu, nechápeš, že dvakrát v týdnu jsme prostě doma. Nebo jen nechceš chápat? Potom taháš batůžek, vodíš nás k židličce, kde se obouváš, a někdy dokonce i fňukáš.  
Další věcí, co máš ráda, je zaklánění u někoho na klíně ... jenže už jsi velká a těžká, už to nejde tak dobře, jako před pár lety.
 
Miluješ ruce v puse, cokoliv v puse. Jsi jako Matýsek, ten je na tom momentálně podobně.

Miluješ se koupat v naší vaně. Někdy si tam vlezeš i na sucho, když to jinak nejde. To je velká bolístka naší rodiny - to tvoje koupání. Hrozně moc by ses chtěla koupat každou chvíli. Nebo aspoň už ve čtyři hodiny, ne až v šest, v půl sedmé. Jenže my tě s tátou známe a víme, že bys pak chtěla znovu a znovu, kdybychom ti vyhověli a vykoupali tě dřív.

A ty jsi už starší a víc si jdeš za svým - a tak si koupání prosazuješ. Víš, jak moc je mi tě líto, když křičíš, hýkáš, přímo řveš, abys na sebe upozornila a nechceš slyšet a pochopit naše "ještě ne!". Bohužel, teď je to o to horší, že máš brášku miminko a ten se tvého křiku, když už je opravdu neúnosný, bojí a leká ... a pláče...
Ještě větší problém pro nás, ale určitě i pro tebe, je už skoro 2 roky trvající noční buzení, které vyvrcholilo před necelým rokem (v dubnu), kdy jsi prostě přestala spát celou noc, začala jsi v noci nejen pít, ale i jíst a hlavně zůstávat vzhůru i několik hodin.
Jsou klidnější noci, kdy si POTICHU hraješ v pokojíčku, kvedláš se a skoro o tobě nevíme, ale jsou i horší, neřkuli hrozné noci, kdy chceš chodit po bytě, křičíš, dupeš, vztekáš se. Kéž bychom měli svůj vlastní domek, kde bychom se nemuseli starat o sousedy ... 

Moc nás s tátou mrzí, že se někdy neudržíme a jsme na tebe oškliví, že tě někdy i plácnem přes zadek. Vždycky jsem z toho strašně nešťastná. Připadá mi to nefér, protože víme, že to neděláš schválně ... ale jsme prostě taky jenom lidi a někdy nám ujedou nervy :o(
Nevím, jestli tahle výmluva před tebou obstojí, ale aspoň takhle se ti chci za všechna příkoří, která od nás možná vnímáš, upřímně omluvit. Strašně se snažím tebe i taťku ukočírovat (co si budem povídat, chlapi mají psychiku mnohem křehčí než my, ženský :o), snad se mi to i daří.


Chtěla bych ti popřát všechno dobré, ale nějak najednou nevím, co to pro tebe je.
Nevím, jaké potřeby mají standardní sedmileté holčičky. U tebe je důležité, abychom vždy měli po ruce klíč, kolík na prádlo, kousátko, Matýskův ukousnutý dudlík, víčko od piva, kousek stavebnice na okusování.  Jak toto není, lze předvídat problémy.

Také je pro tebe nutné mít kolem sebe gauč nebo křeslo, kde by ses mohla "kvedlat", případně se natáhnout. Jinak jsi strašně nervózní a nespokojená a opět se projevuješ křikem. Návštěva, kde tato možnost není, je problém.


Moc ráda se také mazlíš, chováš na klíně a pusinkuješ se s námi. Jenže na tvůj vkus máme na tebe málo času. Já musím i uvařit, poklidit, postarat se o Matýska a ty by ses nejradši se mnou jen válela po gauči a líbala se ... a to bohužel pořád nejde :o(
Navíc tvoje stále oslintaná pusinka, bradička a ruce ... ne vždy na to máme náladu. A moje utírání těchto částí tvého těla tě silně irituje :o( 

Občas koukneš na telku, ale není to úplně šálek tvého čaje, klidně by ses bez ní obešla, viď?

Ninuško, jsi tak krásná holčička, můžu na tobě oči nechat. Na fotkách často vypadáš úplně "normálně"!

Všechno, co děláš, děláš vlastně odjakživa, jen s větší či menší intenzitou a tvoje "aktivity" se různě střídají a prolínají. Jenže když jsi byla malinká, bylo to roztomilé. Teď už se to tak roztomile nejeví. Ach jo. 
Ale ty jsi pořád ta stále stejně čistá dušička, pro tebe čas nehraje roli ...
Milá moje Ninuško, přeju ti k tvým sedmým narozeninám kromě zdraví, abys měla po ruce vždy nějaký ten klíč, kolík nebo kousátko, aby ses mohla líbat a mazlit, kdykoliv chceš a nebyla často odstrkovaná pro nedostatek času nebo chuti. Abys měla trpělivější rodiče, kteří vycítí, co právě potřebuješ a po čem toužíš a měla stále na tváři svůj milý nejistý úsměv. A také ti přeju, aby se naučila NĚJAK, LÉPE vyjádřit svá přání a potřeby, abychom nemuseli s tátou tak často tápat.
Přeju ti hodného a trpělivého brášku, který tě bude mít rád a bude tě časem chránit. (Jemu momentálně přeju, aby to tu u nás ve zdraví přežil :o)
Ninuško, a ještě ti také přeju, aby ses jednou (brzy :o) naučila chodit na záchod, to potom uvidíš, jaká to bude pro nás pro všechny VČETNĚ TEBE úleva!

Tvoje milující a výčitkami často trpící máma

18 komentářů:

Helena řekl(a)...

na těch fotkách je Ninuška moc krásnááá...!!!
Lucko, ten článek i ty fotky ...
Je to moc krásně podané, až jsem
skoro brečela.
Chtěla bych touto cestou popřát nejen
Ninušce, ale i Vám všem odvahu a chuť bojovat s tím nepříznivým stavem dál a příjít na nějaký
účinný postup, který by s tím
pohnul co nejvíc to půjde,
i když to bude delší dobu trvat.
I přes tolik smutné okolnosti si
ten Ninuščin narozeninový den hezky užijte. Vždyť sedm má člověk
jen jednou v životě.
Tímto také Ninušce moc přeju, aby
se z těch zdravotních potíží dostala.

Anonymní řekl(a)...

Všechno nej Ninušce k narozeninám
Máša

Praštěná trojmatka řekl(a)...

Tápeme, pořád tápeme...ale oni ti naši prevítci vědí,jak moc se snažíme..

Anonymní řekl(a)...

Já vím, nic mi do toho není, ale
Lucko... Na svém dřívějším blogu jste napsala, že jste začala s Nindou
chodit k homeopatce. Nepřemýšlela jste někdy nad tím, že kdyby se u
ní Vaše dceruška stále léčila, že
by na tom mohla být daleko lépe?
Navíc se domnívám, promiňte mi, že
kdybyste skloubila více terapií
najednou, mohlo by to mít synergický
efekt a ten tzv. "očekávaný posun"
by se dostavil?
Faktem zůstává, že u takovýchto dětí je jakákoliv léčba opravdu na
hodně dlouho.
Teď v sedmi letech už ta léčba může být obtížnější, než třeba
v době, kdy jste začala pozorovat
první příznaky Ninuščina stavu.
Tímto také přeju té holčičce všechno nejlepší k narozeninám,
hlavně hodně zdravíčka a štěstíčka, protože obojí v životě člověk potřebuje.
Mějte se hezky a zase o sobě a Vaší rodině dejte vědět.
Škoda, že ta stimulace moc nezabrala... Moc Vám fandím a moc moc přeji, aby se Nindin stav normalizoval.

hana.kubikova řekl(a)...

Ahoj Ninuško, blahopřejeme ti k sedmým narozeninám. Už jsi velká holka!:-) Je fajn, že se ti líbí ve škole, to bych si pro Bárta taky přála... Tak ať je všechno co nejlepší a ať jste s bráškou správná dvojka.
Anny

Hana řekl(a)...

Ninuska je opravdu moc hezka holcicka a za tu dobu co sem nahlizim,je z ni velka slecna. Dopis maminky me velmi dojal, moc bych Vam vsem prala, aby jste jednou mohli s Ninuskou komunikovat
a abyste byli stastni. Treba se nekdy povede i ten domecek. Drzim Vam palce a Ninusce preju vsechno nejlepsi.
Hana

Anonymní řekl(a)...

Milá Ninuško,
přeji ti k tvým narozeninám hodně radostí a pohody! Máš tu nejůžasnější mámu na světě, a podle tvého krásného úsměvu je vidět, že moc dobře víš jak tě miluje.
A LÁSKA to je ta nejůčinnější terapie na světě!!!
- a pro naše miláčky to platí dvojnásob :o))
Držte se, moc vám fandím
marta ( která vám poslala kousátko :o))) )

Anonymní řekl(a)...

Přejeme s holkama vše nej Ninušce ke krásným 7. narozeninám! Mamince přeju ať jí vyjde její přání - které v článku tak krásně popsala, úplně mi to vehnalo slzy do očí! Mějte se moc krásně rodinko i přes ta úskalí, která Ninuščina povaha a zvyky přináší. Jitka, Danielka a Simonka

Andrea řekl(a)...

Nindě vše nej, ať je pro ní svět jen hezkým místem. A tobě, Lucko chci říct, že tyhle pochyby mají často i rodíčw " normálních" dětí. Já vím, máte o o hodně těžší....i dětem v pubertě přestáváš rozumět a jak se stávají dospělí nkdy jim nerozumím vůbec. Já myslím, že láska se vycítí..nemůžete být dokonalí, ale jsem pevně přesvědčená, že NInda cítí na své úrovni chápání, že jste milující rodiče. Držím palce, a´t to jde dál nejlíp, jak je možné.

Anonymní řekl(a)...

Ninušce přejeme co nejméně zdravotních potíží, co nejvíce prospaných nocí, každý den úsměvy na tváři, trpělivého brášku a i nadále spoustu lásky, které se jí dostává od jejích úžasných a starostlivých rodičů. Sárinka, Kubík, Aninka
Luci, myslím na Vás často. Spoustu starostí máme podobných ....Monika

Zuz řekl(a)...

Ninuske prajem vsetko najlepsie k sedmicke. Hlavne aby bola stastna, vela zaujmov ktore ju bavia a vela stastnych chvil. Mathis tiez obcas musi dostat na zadok, nie moc ale trosku(kuse, skace, lezie po nabytku) inak nevie kedy prestat. Tak to asi musi byt.
Tie plienky ma napada, ze ked uz vydrzi chvilku u televize tak ja som mala video toms toilet truimph, urcene pre autisticke deti,akurat je anglicky, nam pomohlo, je dost nazorne, Mathis sa naucil na zachod v case ked som si bola ista ze vobec nerozumie reci. Nechcem ti ho vnucovat ani sa nijak starat, ale ak ho chces skusit, napis, poslem nenasla som na neho nikde link.
Zuzana

hana.kubikova řekl(a)...

Zuz, to je moc pěkné video, vůbec mě nenapadlo něco takového hledat... Naštěstí to už nepotřebujeme, ale stejně. Díky.
http://www.youtube.com/watch?v=OVW3uTbeFME

Hanka

Zuz řekl(a)...

Jej, vy ste ho nasla? Ja som to nenasla, ale zase sme ho dostali z rannej pece. Fakt vyborne, kadzemu koho poznam doporucujem, teda ked je potreba, to nie je nieco co by si clovek pozrel z volnej chvilky :-)
Zuzana

Tuška řekl(a)...

Děkuju všem za přání a za reakce. Zuzano, tobě i za to video a Hanko, vám taky!!! :o)

Moniko, i já na vás velmi často myslím. Chystám se ti napsat mail už několik týdnů ... a času je tak málo, když se člověk na chvíli zamyslet :o(
Snad se mi to brzy podaří!

Jo, a začali jsme detoxikaci Joalis ... tak jsem zvědavá, kam to Nindu posune.

Zuz řekl(a)...

Co to je? Ta detoxikacia Joalis?
Fakt som zvedava. Zuzana

Helena řekl(a)...

Tuško, prosím.... Zajímaly by mne
podrobnosti z toho Nindina vyšetření na přístroji Salvia. Jak to dopadlo?
Kde a jaké zátěže u Ninušky zjistili?
Jestli Vám to nevadí napsat...?
Zajímám se o to i kvůli sobě, plánuju, že budu detoxikovat i ty své
motorické oblasti mozku postupem času. Určitě to pro všechny, co čtou
Váš blog bude zajímavé čtení.
V té metodě já vidím velkou naději...
Kdybych to jen věděla dřív...
Nindě moc moc přeji uzdravení.
Držím Vám palce.

Tuška řekl(a)...

MArto, kousátko byl kup za všechny peníze, pořád se k němu průběžně vracíme!!! :o) Ještě jednou zpětně moc děkuji!!!

Anonymní řekl(a)...

Tak to mám radost :o))
náš Ondra ho měl taky rád ale bohužel jsme ho někde ztratili - ale naštěstí se jeho potřeba kousání vytratila.
Mají tam těch pomůcek mnohem víc, tak kdybys něco chtěla tak dej vědět.
Přeju krásné velikonoce!
marta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...