"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

7. listopadu 2011

Eliminace (111)

Myslím, že Ninuška si v říjnu prožila svoje první eliminace. Co to je?

Strnadelová je popisuje takto:

"Pojmem eliminace rozumíme očistné procesy organismu. Je to vlastně forma nemoci, která je ozdravným procesem pro tělo. Během života se v telě hromadí množství odpadních látek, jsou to například přebytky stravy, nestrávené molekuly živin, které metabolismus není schopen zpracovat, ale i toxiny ze stravy, ovzduší, vody, mikrobiální, virové a plísňové toxiny, které v těle zůstávají po špatně léčených nemocech. 

Předpokladem vzniku takových usazenin je jednak špatná, nevyvážená strava a potraviny, které neumíme zpracovat, ale také oslabení detoxikačních a imunitních systémů, které nerozeznají a neodstraní tyto látky rychle a přirozenou cestou.


Z orgánů, které se podílejí na přirozeném očistném procesu, jsou to hlavně ledviny, játra, plíce a tlusté střevo. Hraje zde však roli také imunitní systém, zvláště pak střevní obranyschopnost. ...

... Eliminace znamenají očistný proces, který se objevuje v průběhu změny stravy a přírodní léčby. Když upravíme stravu a přizpůsobíme ji potřebám organismu, dojde k odlehčení jednotlivým orgánům, začnou se regenerovat a zlepšovat, pomocí stravy se zlepšuje také imunitní systém, zvláště pak střevní imunita. 
Když toto zlepšení dosáhne určitého stupně, organismus získá sílu a schopnost usazeniny rozpoznat a rovněž odstranit. Nejprve se odstraňují ty povrchovější a postupně dochází až na ty nejhlubší usazeniny. 

Proto se mohou projevovat nejrůznější projevy očisty, například horečka, často vysoká a krátce trvající, ta je velmi příznívým znamením regenerace organismu, neboť při 38°C pracuje imunitní systém naplno. Dále se objevuje rýma, kašel, nejrůznější kožní problémy. Nezřídka vidíme i změny na nehtech a sliznicích

Tyto eliminace bývají provázeny únavou, neboť zaměstnávají velkou kapacitu energetického potenciálu organismu. U dospělých lidí se často v průběhu léčby stravou a přírodní cestou krátce objevují nemoci, které prodělali již dříve - takzvané regresní příznaky.

Eliminací se není třeba obávat, naopak jsou pozitivní a přinášejí nám postupnou úlevu a posouvají organismus k lepšímu zdraví. Jsou výsledkem posílení funkcí  a znovu nabytí síly. Při výskytu některého z eliminačních příznaků je třeba podporovat příslušné imunitní a detoxikační orgány a odlehčit organismu stravou

V některých případech je také možné použít některé postupy přírodní medicíny, které mají za úkol zlepšit orgány, imunitu a zrychlit eliminační proces. To je však specifické, musí se postupovat podle příznaků a přísně individuálně

Eliminace většinou nenastoupí hned po změně stravy, ale až za určitou dobu, někdy jsou to týdny, někdy měsíce až léta. Záleží na hloubce usazenin a schopnostech organismu, objevují se pak v určitých intervalech a trvají různě dlouho. ...


... Ale je tu ještě jeden faktor a tím je to, že občas sníme něco špatného, nevhodného a organismus nám to dá velmi rychle znát některým z příznaků eliminace. Často slyšíme, že lidé říkají: "Dřív jsem mohl sníst, co jsem chtěl, a nic jsem necítil, teď udělám chybu a hned  mi to tělo dá najevo, nejsem přecitlivělý?" 
Ale pravda je jinde. Organismus je zdravější a detoxikační mechanismy podstatně lepší, a tudíž rozpozná nepotřebné látky a reaguje na jejich vniknutí hned. Neuloží je, ale hned odstraní, a to je velmi pozitivní. ...


...Na první pohled se může zdát, že malí kojenci či malé děti nemají žádné eliminační procesy. Ale to není pravda. U kojenců bývají často naskládány usazeniny z těla maminky, které vznikly během těhotenství, porodu nebo při kojení.
K tomu se přidávají nejrůznější vlivy. V dětském věku ještě není imunitní systém většinou tolik poškozený jako v dospělosti, a proto eliminace bývají bouřlivější, zato kratší a více očišťující. Horečka je vysoká, rýma velká, kašel hluboký. ..."

Tuhle kapitolu jsem při studování knihy "Radost ze zdravých dětí" autorů MUDr. V. Strnadelové a J. Zerzána moc podrobně nečetla, protože se mi to zdálo takové nějaké divné, měla jsem pocit, že nás se to týkat nebude a jestli jo, tak někdy "zahodnědlouho". Tudíž jsem ji jen tak rychle prolítla, jakož i kapitolu Nemocné dítě, kde se autorka zabývá nejrůznějšími, nejčastějšími dětskými nemocemi, tím, jak je léčit pomocí stravy, přírodních prostředků, obkladů apod.

Škoda, mohla jsem být více poučená a mohlo mě napadnout dříve, že to, co Ninda prožívá není nějaké nachlazení, ale prostě právě eliminační proces. A mohla jsem se také, já hňup, vyvarovat podávání chemických léčiv ... ach jo!

Jak to u nás tedy probíhalo?

Jestli si vzpomínáte, psala jsem před pár týdny, že jsem si počátkem října podvrtla nohu a zůstala jsem tak s pracovním úrazem doma 14 dní na neschopence. Také jsem psala, že Ninuška první noc mojí neschopenky dostala horečku, mírně přes 39, a začala marodit. Že jsem seděla s bolavou nohou ve 3 ráno na posteli a tatík mi snášel všechny potřebné věci k řešení situace, jako jsou léky, věci na zábal apod.
Myslela jsem si, že prostě omarodila a že ji z té horečky musím urychleně dostat, aby se nerozjely záchvaty. To je u nás vždycky velká hrozba, které se obáváme, a srážíme teplotu, natož horečku co nejrychleji a "co to de".

A tak jsem samozřejmě postupně použila čípky Panadol baby a Nurofen sirup, jak jsem doteď byla zvyklá. Horečka se mírně snížila, ale po chvíli zase vyskočila. Protože mezi těmito dvěma léky musí být jistý časový odstup, použila jsem nakonec i zábal. Po něm se teplota vcelku upravila na jenom zvýšenou, nikoliv horečku.
Přes den se teplota střídala s horečkou, ale držela jsem ji v mezích, samozřejmě za užívání léků.

Jinak Nině ale nic nebylo, ani kašel, ani rýma, to přišlo až třetí den, kdy teploty už téměř zcela zmizely. Pokud se vyskytly, šlo jen o mírně vyšší teplotu do 37,5 °C. Také do té horečky skočila rovnýma nohama, večer byla úplně v pohodě, vysmátá, žádný náznak nějakého zdravotního problému ... Prostě zničehonic.

Ten druhý, třetí den jsem si už začala říkat, jestli nejde právě o ony eliminace. Vyhledala jsem si v knize příslušnou kapitolu a pořádně si ji pročetla ... a začala mít podezření, že se u nás jedná právě o toto.
Nina se v podstatě neměla kde nakazit, do školky zrovna nechodila (a nechodí doteď, ale o tom zase někdy příště :o( , stýkala se jen s námi doma a my jsme byli všichni v pořádku ...

Jak jsem říkala, asi třetí den od počátku teplot začala kašlat s tím, že se snažila vykašlat hleny, které ji hrozně zlobily, Hlavně v noci se hodně budila, jak ji to dráždilo ke kašli. Také začala kýchat a nudle jí vesele lítaly z nosu. No prostě, chuťovka :o)

Jasně, vypadá to jako klasická vyróza, ale něco mi říkalo, že to je tentokrát jiné. Takhle nikdy v životě nekašlala. Ty spousty hlenu, co spolykala, až mi běhá mráz po zádech. Jeden večer po usnutí se v posteli probudila a začala zase kašlat. Běžela jsem k ní a viděla jsem, že má plnou pusu hlenu, až se jí z toho zvedl žaludek a trošku si i ublinkla. Jenže, řekněte jí, ať to vyplivně.
Málem už to zase začala polykat, to se ovšem při takové myšlence málem začal zvedat žaludek mně. Popadla jsem plenku a začala jsem jí obsah pusinky vytahovat plenou ven. Docela se zadařilo. Tato noc už byla pak docela klidná, hodně toho ze sebe dostala ven.

Omlouvám se, že to popisuji tak naturalisticky, ale opravdu to bylo jiné, než jindy. Toto jsem u ní nikdy nezažila. Ne, že by nikdy neměla rýmu, nebo vlhký kašel ... to ano, i když jen tak jednou za zimu většinou. Ale nikdy takových rozměrů.
Kromě toho byla velmi unavená, dopoledne většinou proklimbala a proležela v obýváku na gauči, kolem poledne usnula tvrdě v posteli a kolem druhé hodiny se většinou naobědvala a pak začala být veselá až do večera, jako by to z ní na těch pár odpoledních hodin spadlo. Teploty ustaly úplně, ale kašel s rýmou přetrvávaly dál a trochu si zakašle dodnes, vlastně už třetí týden.

První 2, 3 dny skoro vůbec nejedla, naopak potom se rozjedla šíleným způsobem. Já v podstatě celý den stála u plotny a něco vyvařovala, abych uspokojila její chutě a hlad.
Vstávala ve tři, ve čtyři ráno a snídala, pak znova v 6, pak znova 8, v půl 11. už chtěla svačinu, kolem půl druhé obědvala a v půl čtvrté už zase svačila, pak ještě jednou v šest. V půl osmé večeřela, v osm usnula, před desátou se vzbudila a dala si druhou večeři ... Pak už do 4 do rána spala ...
To trvá v umírněnější formě do dneška. Jen to snídání se šouplo na "rozumnější" hodinu, začíná až tak kolem páté, šesté, pak většinou ještě usne a druhá snídaně se koná mezi 7 a 8.

Každopádně jsem pořád váhala, jestli to jsou eliminace. Dávala jsem jí jeden den i bramborový obklad (z knížky) na kašel a bolest  v krku - podle knihy :o) Nebo jestli je to klasická viróza? K lékařce jsme nešly, protože já byla na neschopence a autem bych si s tou nohou stejně netroufla.

Nechtěla jsem jí dávat už žádné léky, abych ještě více nenarušila - tedy nezastavila proces eliminací, k nimž jsem se stále více klonila. Jenže ... to by s námi neměl být doma ještě tatík. Ten do mě pořád hučel, ať jí něco dám, že ten kašel je hroznej, malá chudák trpí, ať jí to vykašlávání usnadním apod. No a já ... se nechala zlomit.
Bylo mi jí taky líto, prostě jsem vyměkla a několik dní (no, asi týden), kdy to bylo nejhorší, jsem jí dávala Ambrobene na usnadnění vykašlávání. Nezdálo se mi však, že by to nějak zvlášť zabíralo. Nakonec jsem ho vysadila. Jindy jí zabíralo po 3 dnech.

Pak jsem se konečně dostala do naší bioprodejny a řešila jsem Nindu s paní tamodsud. Ta byla také přesvědčená, že jde o eliminace, a doporučila mi, abych si koupila kořen lotosu (měli sušený), vyvařila vždy  pár koleček a udělala z něj čaj, prý je to výborný odhleňovač. Navíc jsem koupila také umebošky (švestičky umeboši - i když, oni to jsou vlastně meruňky, které 7 let fermentují), což je také účinný odhleňnovač, ale i celkově harmonizuje všechny orgány v těle. Dávala jsem jí vždy čtvrtku jedné švestičky do ranní kaše (jsou hodně slané a kyselé).

Také jsem si odnesla poučení, že po dobu eliminací by člověk měl být na uzdravující odlehčené stravě, takže jsem jí přestala dávat úplně pečivo a vůbec všechno z mouky (zahleňuje stejně jako mléko a výrobky z něj, to ale už není v našem jídelníčku dost dlouho). Měla tedy obilniny, luštěniny ne, také zbytečně zatěžují trávení a ubírají tak energii, když se organismus má regenerovat, a samozřejmě spoustu tepelně upravené zeleniny.
No, a také jsem jí v té době nedávala žádný jednoduchý cukr, tedy ani ovoce.
Toto je dietka při nemoci či eliminacích. Ještě, protože zrovna tak hrozně jedla, jsem jí dělala placky z těsta z celých obilných zrn a kysaného zelí, které bylo tedy zahuštěné několika lžícemi ječné či špaldové mouky, ale to už se prostě nedalo nic dělat :o)

Krásně na takové stravě prosperovala, jedla jako strhaná, kašel se pomalu uklidňoval, stejně jako rýma ... ale mě dodnes mrzí, že jsem nevydržela a pravděpodobně tyto ozdravné a očistné procesy zarazila právě těmi chemikáliemi v podobě léků.
Když mě to hned prostě nenapadlo a pak zase si člověk nebyl jistý, o co vlastně jde ...

Ale protože kašlík a rýmička stále přetrvávaly, zajela jsem minulé pondělí s dcerkou k naší lékařce.

Opět si nepřestávám blahořečit, že jsme k ní přešly. Ona je velmi alternativní  a vstřícná.
Chtěla jsem, aby se na ni podívala a řekla mi, jestli je, nebo není zdravá. Aby jí mrkla do krku, což já teda doma nezvládám, aby ji poslechla apod.
Sdělila jsem jí, že jsme už 5 měsíců na "jiné" stravě, že si myslím, že jde o "eliminace", že to už chvíli trvá a jala se jí vše popisovat.
A představte si, lidi, ona vzala kus papíru, tužku a začala si dělat pozámky!!! To se mi v životě nestalo, aby lékař dělal poznámky z toho, co já mu vyprávím!
Já jsem z ní fakt nadšená.

Povyprávěla jsem jí, k jakým pozitivům jsme se touto stravou dostaly, zajímalo ji, jestli se to na Ninušce projevuje jen po fyzické, nebo i psychické stránce. Tak jsem jí ujistila, že na mě se to projevuje i po psychické, ale u Nindy to zatím nějak zvlášť nepozoruju a že to přičítám těm antiepileptikům.
Na to se mě ona zeptala: "A skřípe ještě zubama?"

A mně spadla brada ... no jo, to vlastně už nedělá.  A ani nevím, kdy s tím přestala. Prostě zubama už pěkně dlouho neskřípe. A ještě když jsme byly s Nindou u její lékařky v červnu, tak skřípala děsně, že i ona si to pamatovala a zeptala se na to.
Lékařka se začala usmívat a říkala: "Tak vidíte, skřípání zubama (stejně jako tiky apod.) je vlastně vnitřní napětí, které lidi podvědomě vybíjejí těmito způsoby. Pokud to teď nedělá, tak musí být v mnohem větší psychické pohodě."
Když jsem vypisovala v jednom z předchozích článků, co všechno se u Ninušky za tak krátkou dobu změnilo, toto mě nenapadlo vůbec! No jo, ona se ta psychiatrička v naší pediatričce zkrátka nezapře :o)

Nakonec Ninu poslechla a koukla jí po menším boji do krku. Dýchání měla čisté a krk v pořádku. Oddechla jsem si. Potvrdila mi, že jsem nic nezanedbala. I kdyby to nebyly ony eliminace, o čemž sice prý nikdy neslyšela, ale vůbec to nevylučuje, tak to mohly být např. RS viry, které se projevují vysokou teplotou na počátku nemoci, pak teplota zmizí a zůstává kašel, který se může táhnou klidně i 3 týdny. Žádný lék na to není, jen klidový režim, což Nina měla. Může se tomu pomoci nějakým "odhleňovačem", to jsme také zkoušeli.

Ještě jsem se dozvěděla zajímavou věc, kterou jsem neměla úplně ujasněnou. Jak je to s teplotami při virózách. Věděla jsem, že se má teplota srážet, až když vystoupá nad 38 stupňů. Ale kvůli epilepsii ji většinou snažím likvidovat už dříve. Teplota u nás vyvolává záchvaty. Tak jsem se ptala, nakolik jí ničím imunitu, když toto provádím.
Ono jde prý o to, že viry nesnáší teplo. Takže když obsadí naše tělo, organismus reaguje teplotou, kterou se je vlastně snaží z našeho těla vyhnat. Je to projev dobré obranyschopnosti, správná imunitní reakce. Jenže když já teplotu začnu honem honem snižovat, tak těm virům vlastně dělám super podmínky pro další rozšiřování v organismu, protože to teplo, které nemají rádi, zmizí ...

No, tak mi řekněte, jak to dělat ... ona ta teplota je vlatně dobrá a měla by se nechat proběhnout. I Strnadelová píše, že se nemá zbytečně srážet, i horečka se může nechat 2, 3 dny, pokud je kolem 38. Při vyšší používat zábaly na dostání do mezí ... Tělo by si mělo co nejvíce poradit samo.

Tak toto tedy byla naše anabáze s očistými procesy u Ninušky. Já si myslím, že opravdu o elimince šlo ... a že jsem jí je vlastní nevědomostí a strachem dost pokazila, zarazila ... no, uvidíme, kdy se zase ozvou.
Ach jo, docela mě to mrzí, ale už nic neudělám ...

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

APLAUS!!!!!!!!!!!
Ninuška je bojovník, gratuluji že je malé už lépe a že je dr tak vstícná.
My teď byli na pohovoru v Praze u dr. Příhodové a 17.11 nastupujeme na spánkové EEG.
Dr ke které jsme chodili dříve, no nebudu to rozepsiovat...Nový dr za jednu návštěvu udělal maximum a jak slyšel, že Kuba skřípe zubama, nelžu, držel v minutě mobil a volal Prahu.
Tiky malého hrozně trápí, hrozně.
Ještě jednou gratuluji, Magda

Anonymní řekl(a)...

Rekla bych, ze eliminace jsou totez jako pravidelne relapsy na gaps. Odborne se tomu rika Hexhheimerova reakce, ktera muze vypadat jako nachlazeni nebo chripka vcetne teploty a unavy. Souvisi s die-off patogenni bakterialni mikroflory, ktery provazi zvysena produkce toxinu.

U typickych "gaps pacientu" ma sirsi rozmer - zhorsi se spousta problemu, ktere patri k jejich diagnoze. A naopak, lze ocekavat, ze na vsem tom, co se pri relapsu zhorsi, ma patogenni mikroflora podil i v obdobich mimo relapsy a tudiz je tam sance na postupne zredukovani problemu, v idealnim pripade i na jeho vymizeni. Sarka

http://bobin.blog.cz/1103/prubeh-scd-gaps-diety
Sarka

Anonymní řekl(a)...

no tak to je pokrok!!! ja si pamatuju jak Ninda jedla chleba a jogurty a teple ne. Fiiiha. Aneb slovy krale z pohadky Lotrando a Zubejda: ona nepapa, ona se nacpava!!! Bezva. Ja myslim, ze jste nic nepokazila, ale mate dobrou zkusenost pro priste plus podporu lekarky, coz se ceni!!! Jarka

Tuška řekl(a)...

Šárko, a co se doporučuje při těch regresech u GAPS diety? Myslím, co se týče teplot, rýmy, vlhkého kašle a podobných fyzických projevů.

Nechat to být, nepodávat léky (těmi by se zase střevní mikroflóra mohla poškodit, a narušit tak ozdravné procesy při regresu ...), nebo se léky třeba na tlumení teploty a tak podávají???

Jo, zapomněla jsem do článku napsat docela zajímavé zjištění, že od druhého dne, co Nina začala brát Ambrobene, začala mít zácpu. Ne tedy to, na co jsme byli zvyklí dřív, kakala každý den, někdy i dvakrát, ale strašně u toho hekala a trvalo jí to dlouho. Už jsem na to úplně odvykla, takže mě to dost zaujalo. Když jsem přemýšlela, co je jinak, zjistila jsem, že strava je ok, naopak ještě lepší, než když byla v pohodě, jediné, co bylo jinak, byl ten lék navíc. Jak jsme ho vysadili, hned druhý den pohodička, kakání naprosto bez problémů!

Dřív jsme si něčeho takového nikdy nevšimla. Jednak zácpu měla průběžně často, takže jsem ji nedávala do souvislosti s léky a jednak si myslím, že už je Nina částečně, určitým způsobem pročištěná, takže je na různé jiné vlivy více citlivá, než dříve.

Ale opravdu mě to zaujalo - jeden "blbej" lék na odkašlávání a způsobí problémy se stolicí ... co potom, když jich berem víc a dlouhodobě .....
U Nindy v tomto navzdory antiepileptikům strava zabrala a co se týče stolice jsme na štěstí úplně ok!

Helaovečka řekl(a)...

Milá maminko od Ninušky, já nestačím zírat, opravdu klobouk dolů. Jsem jedna z autorek webu jíme jinak a dle toho, co tady čtu, bychom Vás z fleku mohly vzít do party a pořádat s vámi naše semináře o vaření. Ty vaše jídla a fotky, opravdu úžasné!!! Moc gratuluji! Je kouzelné číst vaše pokroky, protože tím vším jsem si procházela také a není to zase tak dlouho. Vymizení dlouholetých zdravotních potíží, zlepšení nálady, postupná ztráta chutí na sladké, sýry a chemické potraviny, už jsem to skoro všechno zapomněla. Strašně ráda čtu, že vaše dítě, které moc nejedlo se takhle úžasně rozjedlo. Tím že můj syn a kamarádky dcera spíš žerou, než jedí, už mi to připadá normální a nejsem si jistá, jestli je to jen tou jinou stravou. Proto si moc ráda připomenu, že to tak nebylo vždycky a že po překonání počátečních potíží (co vařit, jak, jak stihnout ráno polívku, kde co koupit...) už máme dneska všechno pěkně zaběhlé. I když pořád se učíme a moc rády inspirujeme i jinde. Takže kdyby byl receptík na dýňovou buchtu, byla bych vám moc vděčná. Přeji hodně radosti z jiného jídla a moc budu sem nahlížet moc ráda. helena

Tuška řekl(a)...

Heleno, díky, díky za poklonu ... ale já jsem opravdu na úplném začátku a dost se v tom pořád plácám. Což o prázdninách to šlo, ale jak jsem začala chodit do práce (i když jen 3x v týdnu na dopoledne) a Ninuška do školky (- ráno hroznej blázinec - vypakujte sebe a pětileté dítě, které nemluví, dělá, že vůbec nerozumí a absolutně nespolupracuje, na osmou hodinu ranní :o), nestíhám a nemám to všechno tak, jak bych chtěla!

Takže se rozhodně já učím od vás :o) Kdyby se vím někdy chtělo, mám tip na článek :o) Co napsat o tom, jak si organizujete den ve smyslu vaření - aneb jak to všechno stihnout!

Nina měla dobrou chuť k jídlu od mimina, to není jen touhle stravou, ale pak dostala léky na epi (konkrétně Topamax) a ten jí všechni chuť sebral - 2 roky jedla jen namazaný chleba a sladké jogurty :o( - šílený!
Pak jsme ho poatupně vysadili a ona se rozjedla a já v tu dobu najížděla na tuhle stravu, protože jí zjistili alergii na lepek a mléko. Hledala jsem co dál a narazila na tohle - na Strnadelovou. Dcerka je mentálně hodně pozadu, ale myslím, že když jí ulevím po fyzické stránce, může se to projevit i na psychice ...
Tož tak to bylo u nás.

No a recept na buchtu z hokaida? Tady je:

40 dkg špaldové polohr. mouky
1 lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
10 dkg pomletých ořechů
1/2 kg strouhané dýně nahrubo

Šlehat 1/4 l (sezam.) oleje /stačí i 2 dcl/ s 30 dkg sladěnky (v robotu),
smíchat suché ingredience a vmíchat do našlehané hmoty.
Pečeme na papíře asi 30 minut na 175-200 st. na nízkém plechu.

A je to :o)

Helaovečka řekl(a)...

Moc děkuji za recept, hned dneska ho vyzkouším. Dovolte mi, abych vám trošku oponovala, vy opravdu nejste na začátku. Možná vám to tak připadá, ale vy už v tom jedete, byť ne třeba vždy dokonale (ale to někdy ani já). Vy už jste na tuto cestu vykročila a jdete po ní a dobře. Dokonale to ani hned nejde. Pochopila jste, o čem to je, jak má vypadat kompletní talíř a vaříte!!! Vím, že je stále co zlepšovat, ale to je opravdu pořád, samy se stále učíme, zrovna dneska se jedeme školit na vaření až do Boleslavi. Pro dcerku jste udělala maximum a když jí to i chutná, je to největší odměna. Jakmile se jí uleví od lepku a kaseinu, určitě uvidíte i další pokroky. A děkujeme za tip na článek, určitě ho brzy zařadíme, sice chodíme do školky až na půl 9hod, ale zase pro naše děti ráno vaříme kompletní oběd a dvě svačinky. Dneska to v pohodě zvládám do hodiny (to vaření)i se snídaní pro všechny. Vstávám lehce před 7hod a před půl 9hod vycházíme. Chce to jen rutinu, zvyk a osvojit si pár zkratek. Moc vám fandím a kdyby jste někdy klesala na mysli, jestli to mám význam, když ostatní půjdou proti vám, napište. Víme jak je to těžké, když je na to člověk sám a okolí tomu úplně nefandí. Helena

Tuška řekl(a)...

Děkuju za podporu, Heleno, no, možná se někdy ozvu. Manžel se na naše stravování s NInuškou zrovna moc netváří ... ale už si zvyká.

Já vstávám v půl 6. a dělám Nině oběd a svačinu, ale teď to většinou trochu šidím a vstávám tudíž dýl o půl hoďky a oběd podle toho vypadá :o) Nosíme ho v termosce do školky.

Dejte vědět, jestli se buchta povedla a jestli chutnala!
Moc vás zdravím. L.

Helaovečka řekl(a)...

Z toho si nic nedělejte, můj muž také zrovna nešílí po makrobio, ale polévku si s námi dá rád, nejraději k snídani a když přijde hladový, tak i oběd. Ale prý má po tom brzy hlad, potřebuje něco pořádného :-). Mně je zase po tom jeho pořádném blbě, tak to taky doma patláme jak to jde. Nejlépe to funguje, když jsme s prckem sami. Jenže 3x týdně jsem v práci a vracím se, až když malý spí a i když večeři malýmu nachystám, tak to často nesní a vyžebrá na tatínkovi chleba a jiné věci, které jí manžel k večeři. Naštěstí sladkosti doma vůbec nepěstujeme, takže bezpečně vím, že cukr nedostává. Ale čaj s medem prý občas jo:-(, tatínkovi nedokážu vysvětlit, že med není dobře. Na buchtu nedošlo, došel mi olej a když už ho mám, zase není vůbec čas, jsem celé dny pryč. Ale ve čtvrtek jí určitě už zkusím.

Tuška řekl(a)...

Šárka mi do mailu napsala:

Když jsem koukala na letak k Ambrobene, tak pridatnych latek je tam hodne, mimo jiné i monohydrat laktozy, mozna zacpa vane odsud.

Mam pocit, ze jsem ani u gaps ani u scd nenarazila na nejaky navod,
jak si v těchto okamžicích pocinat.

Toho, ze lek mikrofloru poskodi
se nebojim. Když se podivam na tyto relapsy z pohledu uhynu
patogenu, tak k nemu dochází primarne z toho duvodu, ze uz dlouho nedostaly nazrat. Tou trochou sorbitolu, glukozy nebo fruktozy v sirupu proti kasli jim poskytnes jen nepatrny zdroj obzivy, i když na sirup obcas doslo, tak nikdy to relaps nezastavilo.

Každý z těchto relapsu se nikdy neobesel bez projevu nachlazeni, zatímco v meziobdobích mezi pravidelnymi regresy nechytil nic ani v chřipkovém obdobi, dokonce ani od nas rodicu ne.

Otazku kasle resim primarne cibulovou stavou, protikaslovymi caji, davam také zázvorový caj a do
jidla cesnek.
Az když je hur, tak to resim prirodnimi sirupy – jitrocelovy, brectanovy…
Tak zle, ze jsme museli od te doby, co dietujeme, k doktorce, bylo jen 1x …
Teplotu u nas resit nemusim, téměř nikdy se nevyšplhá nad 38,5 a epi nastesti nemame.

Jinak myslim, ze Natasha je také toho nazoru, ze pokud není
teplota velmi vysoka, tak není duvod tlumit, ale tento nazor uz jsem slysela z tolika stran (poprve v těhotenském kurzu), ze to nemuzu tvrdit se 100% jistotou.

Díky, Šárko za odpověď!

Anonymní řekl(a)...

Přeji dobrý den, vidíte a já jsem ve větsí nevědomosti nez vy… před vámi smekám klobouk jak jste to zvládla!!!! Daleko líp něš já… Ja přešla na jinou stravu a ž to bude asi pomalu 8m. A o nějaké "eliminaci" jsem neměla ani tušení. Až dnes mi známá řekla, že může jít o tento proces… bohužel už pozde - jsem už druhý den na antibioticich a pokud tomu tak opravdu je - tak jsem zřejmě pokazila hodně :-(. Kašlu už totiž déle než tři týdny a stále se to zhoršovalo, až k tomu přišla rýma a zvýšená teplota…(což po přečtení vašich slov, byla vlastně záchrana) a já byla už na pokraji sil. Mám dvě malé děti a musím fungovat. U doktorky jsem byla - krk čistý, průdušky čisté i výtěr čistý …. to slovo ELIMINACE znám až ode dneška a při hledání o co vlastně jde, jsem náhodou našla vaše stránky. O to víc mě hanba fackuje, že mám knihu od Strnadelové taky… ted už budu moudřejší. Moc vám za to děkuji a mějte se krásně….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...