"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

28. prosince 2010

Orofaciální stimulace po našem

Rozhodla jsem se vložit sem video, kde je nahráno, jak provádím Ninušce orofaciální stimulaci.
Trochu jsem s tím váhala, protože mi to bohužel nedoporučil a nepředvedl žádný logoped (myslím, že to je ta povolaná osoba, s ergoterapeutem, který by možná taky mohl v této oblasti poradit, jsem zatím do styku nepřišla nikdy), takže si nejsem jista, jestli to dělám správně.
Převedla mi to v září Jiříkova maminka, kterou to naučila logopedka v lázních + jsem se nechala inspirovat videjky na blogu Honzíka Šány, kde je pěkně popsána i teorie.

Ninuška tuto stimulaci nepotřebuje kvůli kousání, to je v pořádku, ani kvůli lepší výslovnosti, ta zatím není žádná :o), ale fascinovalo mě, že Jiřík, se kterým to začala mamka v lázních provozovat (primárně kvůli mluvení a výslovnosti), během 6 týdnů úplně přestal slintat!!!
A protože to je v posledních měsících náš obrovský problém, řekla jsem si, že tím nic nezkazím, když do toho půjdu taky!



Děláte tuto stimulaci taky někdo se svým dítkem? Klidně poraďte, co vylepšit, co dělám špatně nebo zbytečně!!! Ráda se nechám poučit :o)

Bohužel, Nina, která před rokem, dvěma skoro neslintala (tak normálně, když něco okusovala), letos snad někdy od jara začala slintat úplně ukrutně. Přestala skoro polykat sliny, hromadí si je v puse, pak ji otevře ... a ... no krize!

Podle mého laického pohledu je problém v tom, že tím, jak delší a delší dobu od narození nemluví, ani většinou nežvatlá, nepoužívá tudíž svaly okolo úst, případně jen minimálně při kousání, při jídle. Ale to je jednostranný a stále stejný pohyb - přežvykování.
Tím, že svaly kolem pusinky nepoužívá, ochabují, navíc je celkově hypotonická, takže i svaly v obličeji jsou tím jistě postižené, možná i jazyk. A proto MOŽNÁ začala tolik slintat.
Já na logopedy mám velkou smůlu, už jsem byla u tří a všichni mě zklamali, ač poslední logopedka vypadala velmi nadějně, i tam jsem to po pár sezeních vzdala. Takže proto se s tím takhle sama svépomocí pokouším něco dělat.

Bohužel, Ninda to přes den odmítá, pere se se mnou a zdrhá, ale večer po koupání, je tak vláčná, že mi dovolí téměř všechno. Takže jsme trénink těchto svalů přesunuly do večerní doby po koupání. Je mi jasné, že větší účinek by to mělo, kdybychom to dělaly víckrát denně a kratší dobu, ale nechci to zase lámat přes koleno. Večer mi vydrží spoustu opakování od každého tahu.
Na videu jsem trochu pospíchala, protože jsem viděla, že si uvědomuje, že nás tatík natáčí a byla nervózní, ke konci už se škubala. Normálně to dělám pomaleji a déle a Ninuška je úplně v pohodě. 

Kýžený výsledek se zatím nedostavil, Nina slintá pořád. Tak nevím ...
Každopádně vidím výsledky při samotné stimulaci. Když jsme to zkusily s Vendulou (Jiříkova mamka) poprvé, Nina vůbec nebyla schopná udělat takový ten zobáček, když jsme jí zmáčkly tváře jako při štípané puse. Měla to kolem pusy tak zatuhlé, nebo povolené, nebo co to bylo, že rty jí zůstaly úplně rovné.
Teprve když jsem samozřejmě hodně přitlačily, tak se jí trochu vyšpulily, ale to bylo velkou silou a velmi nepříjemné jak pro Ninušku, tak pro mě.
K dnešku se jí pusinka krásně uvolnila, na videu je vidět, že když jí jen lehce přejedu po tvářích, hned se jí ze rtů udělá zobáček jako u právné štípané pusy.

Je prostě vidět, že má pusinu měkčí, uvolněnější, ... ale slintá bohužel pořád dál.
Takže co s tím? Pokračovat i přesto, že výsledky nejsou takové, jaké bych si přála? Má to smysl?

Mně to problém večer po koupání nedělá a Ninušce zjevně taky ne, ... a navíc mám opět pocit, že pro ni NĚCO dělám, ale kdyby mi někdo řekl, že to holt bude trvat dýl, ale na to slintání to pomůže, bylo by to více motivující.
Někdy mám ale takové tušení, že slintání se do budoucna stane naší každodenní součástí :o(

18 komentářů:

Žanys řekl(a)...

Lucko, zkoušela si logopedku Gerlickou?

Portál vydal (už dřív) knížku Orofaciální regulační terapie
Castillo Morales
Mám takový dojem, že se mi Gerlická zmiňovala, že byla na nějakém kurzu orofac. právě podle Moralese, ale nevím na 100%. Mně už se všichni ti odborníci pletou.

Zrovna jsem v jedné knížce četla přehled myofunkčních terapií, ale co je to platné, když to tady u nás nikdo nedělá.

P.S. Malý bazén v Dom. už by měl být od 2.1. otevřený.

Anonymní řekl(a)...

Tuško,krásné video, Nina nádherně drží,přišlo mi, že si to i užívá.

My jsme orofaciálku zkoušely,ale Alex to nesnáší,škoda. Teď v Klimkovicích nám logopedka dala nějaké papíry jak to dělat,tedy jen obličej a zdůrazňovala, že se vždy musí při přehmatávání jedna ruka zůstat na obličeji a že se dá i použít olejíček.

Kristalex

Tuška řekl(a)...

No, Gerlická byla první logopedka, kterou jsme navštívili a byl to děs! Vůbec to neumí s dětma jako je Nina. možná na nápravu řeči u dětí, který spolupracujou je dobrá, ale s nespolupracujícími dětmi to neumí vůbec, ani s jejich rodiči :o(
Tu knížku neznám, zkusím se po ní podívat. Děkuju!!!

Tuška řekl(a)...

Aha, jedna ruka na obličeji, to je dobrý! Umím si to představit, to by mělo jít.
Taky jsem uvažovala o olejíčku, ale když pak jdu dovnitř do pusy, používám normálně prsty, malá mě na štěstí většinou nekouše, tak kvůli tomu jsem to zatím nepoužila.

Dana řekl(a)...

Luci, myslím, že super, bude to trvat prostě asi déle než se výsledky dostaví - přece jen když ti Ninuška nepomáhá žádnou jinou stimulací...Jestli se můžu zeptat, proč tě zklamaly i ty druhé logo? My jsme chodily k jedné - vyhlášené - a taky jsem odešla (k překvapení všech). Jsme teď u strašně milé a skvělé paní logopedky a vše je ok.

Silvie řekl(a)...

Luci, delas to krasne. Ninuska krasne lezi a vazne si to uziva. Ja bych uz mela po prstech, kdybych zajela do Tomiho pusy. Orofacialku ale delame taky, delam jen to, co mi ukazali v ADELI, co by Tomimu mohlo pomoci. Mival pootevrena usta, ted uz je ma vetsinu dne pekne zavrene. Vysledky se dostavi, chce to jen cas. Ja jeste s Tomim delam drahovou stimulaci a pak bodovou stimulaci. Pokud chces nascenuji ti obrazky a poslu. Pak na lickach mu delam osmicky a kyticky - ma hypotonickou tvar - toto mi poradili. Stimulaci v ustech delam s cistitkem na usi namocenym do cokolady. Ja k logopedicce taky prestala chodit a nasla si novou. Ta je specialni pedagog i logoped, ale ted s nim spis pracuje jako pedagog. Drzim vam pesti, aby vam to takto krasne slo i nadale

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Lucko, nám na to slintání hodně pomohlo pití z brčka, tím si syn hodně posiloval svaly na obličeji. Ale nevím, jak je na tom Ninuška, zda ti pije z hrníčku, nebo z toho pítka. To pítko je podle mě na posilování svalů úplně nanic. Já koupím lahvičku třeba z jupíka a tím prostředkem tam strčím brčko. Malý to nikde moc necáká a hezky z toho pije a posiluje si svaly. Jinak jste moc šikovné. Mirka

Tess řekl(a)...

Luci, moc zajímavé. Já měla taky podezření, jestli nemá P. mírnou hypotonii orofaciálního svalstva, ale podle foniatričky to má v oukeji, takže nakonec nemasírujeme...

Ninuška ted krásně drží, hlavně při té vnitřní, to by se P. asi poblil :P

jinak tady na videu je fakt vidět, že má Ninuška tu hlavičku malinkou...

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem vzpomněla, že v raný péči Motýl (Plzeň) si moc chválili a doporučovali mi p. Skoblovou. Taky by měla dělat orofac., jenže je z Plzně, a to je pro mě tedy běs, jezdit častěji do Plzně. Vojta dotyky nesnáší, tak orofac. pro nás moc není, byť Vojta vůbec nemluví, tak by se něco stimulujícího šiklo :-)

No, ale taky, třicet lidí může být nadšeno a třicátý první bude mít úplně jiné potřeby a péče mu vyhovovat nebude. je to těžké hledání.

Žaneta

Amelie řekl(a)...

úžasnéé...holky, vy jste táák šikovné...a jak krásně Ninuška drží. Tohle by Jenda nepřežil (nebo já?). Přeji hodně krůčků vpřed, kéž vám tahle stimulace pomůže.

Anonymní řekl(a)...

Teda, holky, vy jste zase šikovné... My máme mladou-čerstvou logopedku a pro dceru nám taky něco docela podobného doporučila. Říká se tomu štětečkování, protože se to dělá štětci... jeden velký kosmetický a jeden na malování, ale aby byl zase příjemný... Tím velým jsme kroužili kolem úst, napřed na jednu stranu a pak na druhou (možná i tím menším) a pak se kroužilo na líčkách. A tím menším se "kreslily" po tváři trasy podle obrázků, myslela jsem, že to na logopedii běžně používají a doporučují.... Kreslilo se od koutku úst, podél nosu až za ucho.. a pak od kořene nosu až za ucho. U toho slintání je otázka, jestli na to nemá vliv i jazyk... My jsme dceři masírovali i jazyk prsty a později i elektrickým kartáčkem..., ale to je dost nepříjemné, dcera u toho i hodně slintala, nešlo to dělat dlouho.. Držíme vám palce... vy jste pro nás hnací síla, my se nějak flákáme... Míša

Unknown řekl(a)...

Jára taky dost slintal, asi do 4 let. Pak to samo přestalo. Taky mi nikdo neporadil, ani jsem netušila, že bychom měli něco nacvičovat.
Logopedi opravdu často neumějí pracovat s dětmi s MR nebo nespolupracujíími. My nakonec bezvadnou logopedku našli, ale odešla nám na mateřskou s rizikovým těhotenstvím. Zastupuje ji mladá, nezkušená, tak uvidíme. Taky si říkám, jestli bych neměla zkusit logopedku tady v místě bydliště, abych alespoň nemusela jezdit kraj světa...
S tou stimulaí bych na tvém místě pokračovala, co vím, tak si jí ostatní maminky dost chválí. Kdyby z ní byla Ninuška ve stresu, tak to by byla jiná... U našich dětí je to všechno hodně o trpělivosti. Dlouho se nic nedějě a pak najednou udělají krůček vpřed. Přeju, ať se vám holky dobře daří:-)

Tuška řekl(a)...

No, já pokračovat budu. Nindě to nevadí, tak proč ne. Třeba se to ještě vylepší časem, to slintání, myslím.

Tess, hlavičku má Nina fakt docela malou, nevím přesně teď, jaký to je percentil, ale má asi 48 cm, a to už minimálně rok a půl, ne-li víc, vůbec jí ta hlava v poslední době neroste :o(

Dano, já odešla od logopedky, která se zpočátku jevila jako vynikající. I jsem o ní pěla chválu na starým blogu, ze začátku. Možná o tom něco napíšu, abych vysvětlila, co se tenkrát stalo.

Ve zkratce - strašně na Ninušku tlačila, úplně brutálně. Ninda celou 3/4 hodinu hystericky probrečela, byla to úplná katastrofa. Vydržela jsem to asi 3x nebo 4x a pak jsem tam už nešla.

Používala na ni takový jako vibrátor, ale obrovský to byl stroj, tím jí masírovala pusu. To malá nesnesla.
Já ji musela držet pevněji, než když jí berou krev a ona se celým tělem bránila. Prý to mělo být něco jako vojtovka na pusu, ale teda nechápu, jaký to mělo význam jednou za 3 týdny.

Udělala jí to na začátku sezení a pak na konci, takže když se malá ke konci jakžtakž zklidnila, zase ji rozeřvala. A tvrdila mi, že si na to zvykne.

No já věděla, že ne, navíc mi to přišlo zbytečný a zbytečně pro Ninušku stresující. Místo aby mi ukázala, jak jí pusinku masírovat, aby se jí rozhýbala, tak na ní vytasila takový monstrum.
Já s mamkou, která tam jezdila se mnou, protože to bylo nějakých 50 km od nás, jsme měly úplně sevřený srdce i krk ... prostě to nešlo.

Dana řekl(a)...

No nazdar, to zní tedy děsivě. Fuj...to si asi Ninuška chuděrka užila. A ty taky. Někdy mě odborníci fakt "berou".

Anonymní řekl(a)...

Tuško, to zní hrozivě... Ty vynálezy moderní doby asi nebývají vždycky k lepšímu... Masáž tvými prsty je určitě lepší a pro Ninušku přijatelnější, škoda, že to paní logopedku nenapadlo... Koupila drahý přístroj - novinku, tak ho asi chtěla za každou cenu využít... Ale ty ses to naučila skvěle i bez její pomoci a to je nejdůležitější, na tobě je stejně ten největší kus práce... Míša

Dana řekl(a)...

Luci, tak jsem mohla docenit pečlivé zpracování videa. Teď budu podle toho provádět venkovní orofaciálku babičce, která je po kolapsu a špatně mluví. Takže tímto děkuji, opravdu perfektně a jasně zpracovaný :-)

Tuška řekl(a)...

Danuš, tak to jsem ráda, že se to hodí i jinde :o) Držím palce, aby babičce bylo brzy líp!

Mirka řekl(a)...

Ahoj nemá malá praskli či rozdvojeni jicen či hodně z uzený bohužel mám skusenost nevím mno ale cvičení je krásné

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...