"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

14. října 2011

Žádná procesovaná jídla, prosím!

Protože se "svou nohou" nemůžu skoro nic a Ninuška se "svou nemocí" skoro celý den spí, rozhodla jsem se zase poskytnout Vám náhled do názorů Dr. Natashi Campbell-McBride, anglo-americké lékařky - neuroložky, výživářky a zároveň matky autistického dítěte, autorky knihy (u nás pouze ve slovenštině) "Syndróm trávenia a psychológie". Musím podotknout, že tyto její názory a zjištění se ztotožňují s principy makrobiotiky (ale jiné zase ne) :o)

Pokusím se znovu citovat ukázku z knížky tak, že ji zároveň přeložím do češtiny. Ono se to nezdá, ale je to někdy docela sranda, jak tam klidně po vzoru slovenštiny naházím všude měkká i a slovenské koncovky. Vůbec mi to v té chvíli nepřijde divné ... až když si to přečtu podruhé či potřetí ... mám vždy co opravovat!

Tak tedy - podle názvu této kapitoly v knize jsem zvolila i název nadpisu článku:

"Žijeme v éře upravených potravin, které slouží našemu pohodlí, ale tyto potraviny jsou velmi zpracované. Když nás, lidi, Matka Příroda utvořila, zároveň nám poskytla všechny potraviny, které nás činí zdravými, aktivními a plnými energie. Tyto potraviny však musíme konzumovat v jejich přírodní formě. Pokud je začneme falšovat, dostáváme se do problému.

Každá forma zpracování mění chemickou a biologickou strukturu přírodních potravin. Naše těla nejsou uzpůsobená zpracovávat tyto změněné potraviny! Čím víc se potraviny mění, tím víc výživných látek se z nich ztrácí a tím víc se mění jejich chemická struktura. Kromě nutrientů však ztrácejí i svoje další charakteristiky: chuť, vůni a barvu. Aby se to vykompenzovalo, přidávají se různé chemikálie: vylepšovače chuti, barviva, různá "éčka" (E-čísla), aditiva a konzervační látky. Mnohé z těchto chemikálií průkazně přispívají k hyperaktivitě, poruchám učení, psychiatrickým poruchám a jiným zdravotním problémům. 

Protože přírodní potraviny nemají dobrou skladnost, průmysl je mění, aby v obchodech vydržely déle.
Přírodní produkty se vystavují extrémnímu teplu, tlaku, enzymům, roztokům a množství jiných chemikálií, tuky se hydrogenizují, proteiny (bílkoviny) se denaturují. Změní se tak na různé chemické směsi, které se pěkně zabalí a prezentují se lidstvu jako "potraviny". 
Jsou to však "potraviny", které slouží komerčním zájmům a neberou ohled na zásady zdravé výživy. Výrobci jsou povinni uvést na štítku všechny přísady. Jestli však výrobce použije nějakou přísadu, která už byla zpracovaná anebo vyrobená z upravené (procesované) suroviny, není povinný uést její původ. Takže, pokud se snažíte vyhnout něčemu určitému, jako je například cukr nebo lepek, přečíst si štítek vám nemusí vždy pomoci.


Když se podíváme na police v supermarketech, vidíme, že drtivá většina průmyslem zpracovaných potravin jsou uhlohydráty. Všechny snídaňové cereálie, křupky, sušenky, chleby, pečiva, těstoviny, čokolády, sladkosti, džemy, bonbóny, cukr, konzervované ovoce a zelenina, mražené polotovary plné škrobu a nadýchaného těsta jsou extrémně zpracované uhlohydráty.


Všechny uhlohydráty z potravin se stráví a vstřebají jako glukóza. Příroda nás obdařila množstvím uhlohydrátů ve formě obilovin, zeleniny a ovoce. Pokud je konzumujeme v jejich přírodní nefalšované formě, uhlohydráty z nich se vstřebávají, pomalu vytvářejíc postupný růst cukru v krvi, se kterým se naše těla dokáží lehko vypořádat. Zpracované uhlohydráty se vstřebávají velmi rychle a způsobují nepřirozeně rychlý růst hladiny cukru v krvi. ... "

... Dále zde autorka mluví o hyper- a hypoglykémii, která s výše uvedenými informacemi jasně souvisí a také mluví o škodlivosti zpracovaných uhlohydrátů na střevní flóru.

V této kapitole je ještě pár velmi zajímavých informací, které se tak nějak všeobecně tuší, ale často ignoruji:

"Snídaňové cereálie
Měly by být zdravé, že? To nám namlouvají televizní reklamy. Pravý opak je však pravdou.
  • Snídaňové cereálie jsou vysoce zpracované uhlohydráty plné cukru, soli a jiných nezdravých látek. Miska snídaňových cereálií odstartuje den vašeho dítěte prvním kolem glukózové horské jízdy se všemi příliš dobře známými projevy v chování.
  • Protože snídaňové cereálie jsou velmi dobrým zdrojem procesovaných uhlohydrátů, živí patogenní bakterie a kvasinky ve střevech, aby produkovaly svoji denní dávku toxinů, udržujíc začarovaný kruh GAPSu (syndromu trávení a psychologie).
  • Co s vlákninami? Výrobci tvrdí, že jedna miska jejich výrobku vám poskytně věechny vlákniny potřebné pro vaše tělo. Bohužel, jde o vlákniny nevhodné pro GAPS pacienty. Vlákniny ve snídaňových cereáliích jsou plné fytátů - látek, které na sebe váží zásadní  minerály a odvádějí je z těla, čímž přispívají k nedostatku minerálů v těle pacienta.
  • V jedné potravinářské laboratoři provedli zajímavý experiment. Analyzovali nutriční hodnotu několika značek cereálií a kartonových krabic, ve kterých se prodávají. Analýza ukázala, že krabice vyrobená z celulózy, obsahovala více užitečných nutrientů než dané cereálie. Opravdu, snídaňové cereálie mají velmi malou nutriční hodnotu. Ve snaze vykompenzovat to, výrobci k nim přidávají syntetické formy vitamínů, tvrdíce, že konzumací jejich produktu užijete denní dávku všech potřebných vitamínů. Nu, lidské tělo není tak jednoduché. Je uzpůsobené rozpoznat  a použít vitamíny v jejich přírodní formě. proto se syntetické vitamíny vstřebávají tak málo, většina z nich organismem jen projde a ničemu neprospěje (je ho zatíží - pozn. překladatelky :o). Pokud se něco z nich i vstřebá, tělo je nerozpozná jako potravu a posune to přímo do lednin, odkud se vyloučí močí. V naší moderní pilulkové společnosti máme tedy nový syndrom: syndrom drahé moči.
Bez ohledu na reklamy, pro děti ani dospělé není ve snídaňových cereáliích ani ždibec zdraví.


Křupky, čipsy a jiná škrobová jídla
Křupky, čipsy a popcorn, kostra jídelního lístku dnešních dětí, jsou vysoce zpracované uhlohydráty poškozující střevní flóru.
Ale to není všechno: jsou nasáklé rostlinným olejem, zahřívaným na velmi vysoké teploty. Každý zahřívaný olej má v sobě látky zvané trans-mastné kyseliny, tedy nenasycené kyseliny se změněnou chemickou strukturou. V buněčné struktuře lidského těla nahrazují životně důležité mastné kyseliny omega-3 a omega-6, čímž způsobí nefunkčnost těchto buněk. Konzumace trans-mastných kyselin přímo poškozuje imunitní soustavu. Je známé, že zvyšují aktivitu imunity Th2 a snižují imunitu Th1. Pokud si ještě pamatujete, imunita Th1 je u mnohých GAPS pacientů už potlačená a převládá imunita Th2. Trans-mastným kyselinám se už připisovala rakovina, srdečně-cévní onemocnění, astma, mnohé neurologické a psychiatrické stavy. Pro důkladný popis zpracování tuků v těle si přečtěte kapitolu "Tuky: dobro a zlo". 

(Přiznávám, že těm Th imunitám nerozumím, zatím jsem se tomu důkladněji nevěnovala, ale třeba někdo ví, o co jde, tak jsem to citovala, jak to v textu autorka má.)


Nedávno se objevil další silný argument proti konzumaci křupek a čipsů:


Příběh akrylamidů
Švédská národní potravinářská společnost a Stockholmská univerzita na jaře 2002 publikovala zprávu, podle které našli silně neurotoxické a rakovinotvorné látky v bramborových lupíncích, hranolkách, chlebu a jiných pečených a smažených potravinách obsahujících škrob. Tyto látky jsou akrylamidy.
Jejich výsledky potvrdili i vědci v Norsku, Anglii a Švácarsku. Taktéž našli akrylamidy ve škrobových potravinách, pečených anebo smažených při vysokých teplotách. Nejnověji se do seznamu potravin obsahujících tyto velmi nebezpečné látky dostala i instantní káva.

Světová zdravotnická organizace, Potravinářká a zemědělská organizace Spojených národů a FDA ve Spojených státech vypracovaly plán na zjištění, jak se v potravinách vytvářejí akrylamidy a co můžeme udělat pro jejich eliminaci, protože způsobují rakovinu, různá neurologická poškození a neplodnost.

Akrylamidy jsou natolik nebezpečné pro člověka, že se stanovily maximální povolené hodnoty v balicích materiálech v potravinářství. Dlouhé roky investovsaly vlády do efektivní kontroly hodnot akrylamidu v plastových baleních potravin, ale nikdo se nezaobíral tím, kolik se této látky nachází v potravinách samotných. 
Nyní se zjistilo, že některé potraviny mají obrovské hodnoty akrylamidů. vysoko nad povolené množství. 
Příběh akrylamidů je tedy dalším důvodem, proč (GAPS) děti a dospělí (nesmí) by neměli konzumovat žádné křupky, čipsy a škrobová jídla."

Dále se autorka v této kapitole věnuje pšenici (lépe řečeno bílé pšeničné mouce), cukru (bílé smrti) a sóje.

Zdroj: 
Dr. Natasha Campbell-McBride MD, MMedSci (neurológia), MMedSci (výživa): Syndróm trávenia a psychológie, Prírodná liečba

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...