"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

14. června 2012

Strava těhotné a kojící matky (z hlediska MB)

Už od počátku těhotenství jsem si dělala poznámky, co a jak jíst s důrazem na změnu, která nastala - na "jiný stav" a věci s tím související, jako je budoucí porod a období kojení. Neříkám, že se mi daří vše do puntíku splňovat, to zdaleka ne, ale nemusíme být všichni vždycky výborní a dokonalí, stačí, když jsme dobří, že?

Teprve teď jsem našla chvilku, abych toto období z hlediska stravy a makrobiotiky hodila na web. Možná to někoho zaujme či dokonce inspiruje :o)

Informace jsem čerpala hlavně z knížek, a to z knihy Radost ze zdravých dětí od Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána a také z knihy Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně od Dagmar Lužné.
.........................................................................................................
Období těhotenství
  •  Vyhýbat se chemicky upraveným (rafinovaným, procesovaným) potravinám, alkoholu, nikotinu, glutamátu a jiným podobným látkám.
  • Obiloviny, zelenina (tepelně upravená, pickles, v zimě minimum syrové, v létě trochu více, upřednostňovat zeleninové saláty lisované), luštěniny – pestrost!
  •  Ubrat (případně úplně omezit) mléčné výrobky a mléko, maso (kromě ryb).
  • Významně snížit sůl, vždy ji zabudovat do potravy.
  • Dostatečný příjem bílkovin – kombinace obiloviny – luštěniny, nebo maso – vzhledem k metabolické náročnosti masa ho připravujeme méně často a dbáme na kvalitu živočišné potravy.
  • a.    V těhotenství je nežádoucí nadbytek bílkovin (nejen jejich nedostatek, na nadbytek však upozorňováno nebývá – důsledky obojího jsou stejně závažné).
                                                                   i.      Nadbytek bílkovin zatěžuje ledviny a ty jsou v tomto období významně namáhány.
                                                                 ii.      Neúměrné množství bílkovin může tedy vést ke snížení funkce ledvin maminky a tím i k různým komplikacím těhotenství a vývoje dítěte. (Obzvlášť pokud měla maminka již funkci ledvin slabší dříve, i když jí to nepůsobilo zdravotní problémy.)
  • Významná úlohaolejnatá semena (zdroj kvalitních mastných kyselin, minerálů, vitamínů, fytoestrogenů – látek harmonizujících činnost hormonů) – slunečnice, dýně, sezam, lenkaždodenní součást stravy (vždy propláchnout a oprat ve studené vodě a pak tepelně upravit - zlehka vysušit na suché horké pánvi, nebo dát vařit spolu s obilovinou, nebo je přidat do polévky či jiného zeleninového jídla).
a.    Ve 2. polovině těhotenství prospěšné požívat vývar z lněného semínka.
                                                               i.      Svým obsahem fytoestrogenů upravuje hormonální systém, rytmus těhotenství a porodu.
                                                             ii.      Spolu s gelujícími látkami uvolňuje pánevní vazy a dodává jim pružnost pro zdárný průběh porodu.
                                                            iii.      Upravuje stav sliznice střeva a charakter stolice.
                                                           iv.      Po porodu přispívá k nastartování tvorby mléka.
                                                             v.      Nápoj – 2 lžíce opraného lněného semínka na půl litru vody (dobré namočit přes noc), vaří se 10 minut bez pokličky. Ráno a večer se pije šálek vzniklého šlemového vývaru. Efekt tohoto jednoduchého postupu je velký.
                                                           vi.      Ořechy mají sice zdraví prospěšné látky, ale jsou silně kyselinotvorné, tudíž je nepoužíváme často, upravujeme je stejně jako semínka, používáme ty, co rostou v našem pásmu – lískové a vlašské (dovážené jsou plné plísní a karcinogenních látek).
                                                          vii.      Mandle jsou přechodem mezi semínky a ořechy, jsou zásadotvorné, můžeme je používat častěji než ořechy, ale semínka mají přednost.
  •  Nevolnosti a změna chutí v 1. polovině těhotenství:
a.    Je dobré snažit se uspokojit touhu po konkrétní chuti tím nejzdravějším, co tuto chuť vyvolává.
                                                               i.      Při chuti na kyselé jíst kvašené zelí či jinou kvašenou zeleninu nebo okurky apod.
b.     Některé maminky v tomto období nemohou přijmout nic zdravého. Je potřeba respektovat tyto tendence, ale vždy hledat takovou cestu, která je nejméně zatěžující, a snažit se to kompenzovat, jak je to nejvíc možné (volit to menší zlo :o)
c.      Je dobré občas sníst švestičku umeboshi, která zneutralizuje to horší a zlepší trávení.

  •  Druhá polovina těhotenství – chutě a nevolnosti obvykle mizí, ale je to období náročnější na minerály, bílkoviny a ostatní živiny.
a.      Často vzniká anémie – chudokrevnost z nedostatku železa i jiných látek.
b.      Z podobných důvodů se objevují křeče v nohou.
c.      Často jsou doporučovány různé multivitaminy a železité tablety, magnesium apod.
                                                               i.      Tyto náhrady však s sebou nesou řady rizik včetně zatížení štítné žlázy, jater a ledvin.
                                                             ii.      Předejít tomu můžeme pestrou stravou a hlavně zařazením mořských řas do stravy – tedy do vývaru, při přípravě luštěnin i zeleniny.
1.       Při problémech je možné pravidelně připravovat vývary z mořských řas (jakákoliv je dobrá, chuťově nejpříjemnější je wakame).
2.       Pro zvýšení pestrosti minerálů a chuti můžeme do vývaru přidat i zeleninu – naťovou, kulatou i kořenovou.
3.       Vznikne chutný nápoj prospěšný pro maminku i pro dítě.
d.     Před porodem (i po něm) a při anémiích zařazujeme polévku Koi-koku – polévka z kapra a zeleniny.
  • Strava v těhotenství musí být pestrá co do surovin i způsobů úpravy, měla by odpovídat ročním obdobím i momentálním potřebám maminky.
a.     Škodlivý je nedostatek stejně jako nadbytek.
b.    Důležité je nezanedbávat se a na jídlo si udělat čas.
  • Důležitá je též samozřejmě psychika a pohybová aktivita – nadměrná fyzická zátěž, ale naopak i nečinnost mamince i dítěti škodí.
Období kojení
  • Mateřské mléko je transformovaná krev maminky.
a.     Aby bylo mléko dobré a zdravé, je třeba, aby měla maminka dobrou a kvalitní krev.
b.    To závisí na kvalitě funkce trávicího systému maminky a na stravě, kterou přijímá.
c.     Od přírody více je chráněno dítě – pokud něco v její stravě chybí, pak se to vezme nejprve ze zásob těla maminky a teprve až i toto je vyčerpáno, chybí tyto látky v mléku.
d.    Aby maminka ochránila sebe i dítě, musí dbát na to, co jí.
  • Platí to, co bylo napsáno výše, tedy základem stravy – obiloviny, luštěniny, zelenina spolu s dalšími doplňky.
  • Vzhledem k náročnosti období kojení potřebuje maminka některé úpravy:
a.    Podíl tuku – je potřeba přidat tuk ve formě kvalitního rostlinného oleje (za studena lisovaného z našeho podnebného pásu – sezamový, slunečnicový, příp. lněný, oříškový pro zpestření; olivový velmi výjimečně) a olejnatých semen.
                                                               i.      Mateřské mléko obsahuje 60% tuku, zdravá strava dospělých lidí cca 3 – 5%, kojící maminka tedy musí tuk přidat.
b.    Pokrm na zvyšování a zkvalitňování tvorby mléka, chránící zároveň maminku před vyčerpáním rezerv, je polévka z kapra, v Japonsku zvaná Koi-koku.
                                                               i.      Recept MB ženy znají, pro neznalé mohu poskytnout.
                                                             ii.      Zjednodušeně: uvaří se celý kapr i s kostmi a většinou vnitřností spolu se zeleninou.
                                                            iii.      Takto vniklá hmota se nadávkuje do skleniček a uloží v mrazáku. Pak se 2 -3 krát týdně používá jako základ polévky.
                                                           iv.      Význam pokrmu:
1.     Obsahuje všechny potřebné minerály, vitamíny, bílkoviny i stopové prvky v takové koncentraci, vzájemných vazbách a složení, že je vše lehce přístupné trávení a také dobře využitelné v organismu tam, kde je momentálně potřeba.
2.     Svým složením umí významně doplnit krev a energii, což bývá u maminky vyčerpáno těhotenstvím, kojením a zvýšenou únavou při péči o novorozené dítě.
c.      Podobnou funkci v doplnění potřebných látek mají i mořské řasy. Nejenže obsahují tyto důležité složky, ale mají je i ve správných vazbách.
                                                               i.      To neplatí pro potravinové doplňky.
                                                             ii.      Mořské řasy využíváme při přípravě polévek, zeleniny, luštěnin, vývarů na běžné pití.
  • To vše chrání dítě i maminku, které pak nevypadávají vlasy, nekazí se zuby a i kosti mají dostatečnou výživu, což je vlastně smyslem celého reprodukčního procesu – nejen vychovat kvalitní a zdravou následnou generaci, ale i zachovat kvalitní a zdravý život dospělých. Na nich, na rodičích, totiž závisí nejen počátek života dětí, jejich výchova, ale jsou dětem i vzorem a oporou i v dalším životě. A na to potřebují dostatek sil a pevné zdraví.
  • Není zde na místě spořivost, ani preference jiných věcí. Zde jde opravdu o hodně. Pokud se totiž maminčiny životní rezervy v mladém věku, kdy má dítě, vyčerpají, nemusí se to objevit okamžitě, ale postupem let se deficit zvětšuje a objevují se zdravotní problémy.
a.     Jinými slovy, v období kojení si mohou ženy přivodit základ nemocí, které se později objeví, a nikdo je již nespojuje s vyčerpáním a špatnou stravou při kojení, vždyť tehdy to zvládly …

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Lucko,
já myslím, že nejsi dobrá ale skvělá!Tobě a miminku se musí dařit jedna báseň je fajn, že to chutná i Ninušce.
Já když vidím vyfocená jídla, která jsi připravila tak se mi vážně sbíhají sliny a říkám si proč jsem někdy tak lenivá a místo sezení u PC nevařím taky tak pestře. Já jsem kolikrát ráda, že si udělám jen obilovinu k tomu zeleninku v páře, max. ještě nakvašenou mrkev (když se mi jo zadaří) a toť vše. Omáčky jsem zatím zeleninový vůbec nezkoušela tak to musím jít do sebe! Přeju ať se vám daří co nejlépe a těším se na další články "jak se s Ninuškou stravujeme" s přiloženými fotečkami! Krásné léto Jitka a holky

Anonymní řekl(a)...

Já si nejsem jistá, že dám malému všechny vitamíny a minerály jen ze své stravy. Koupila jsme si ProMimi DHA, jsem si jistá, že máme všechno co potřebujeme. Není drahý a má výborné složení.

Tuška řekl(a)...

Z běžné stravy, kterou jíme, založenou na mase, mléčných výrobcích, pečivu, i když "celozrnném", troše syrové zeleniny a kvantech ovoce, výrobcích z bílé mouky a bramborech si ani já nejsem jistá, zda mimi dostane vše potřebné. Spíše ne, a tak saháme po všech těch výživových chemicky vyrobených doplňcích v tabletkách. Otázka je, co s námi tyto doplňky do budoucna udělají, jak se projeví na našem zdraví, kde se usadí to, co nepotřebujeme, protože určitě nepotřebujeme všechno z "multivitamínů", pokud jsme vůbec schopní plně vstřebat i to co, potřebujeme.

Ale každý musí dělat to, čemu věří a o čem si myslí, že je správné, protože i to má svůj pozitivní účinek, takže NIC proti vaší zkušenosti :o) !!!

I já jsem brala při minulém těhu a kojení normální vitamíny pro těhotné. Teď neberu nic, moje mamka ani babička taky nebraly nic a jejich strava (aspoň tam mamčina) byla určitě méně kvalitní, než je tam moje teď.

Anonymní řekl(a)...

já právě taky užívám Elasti-Q ProMimi DHA a těhotenství už mám u konce. Nic nám nechybí a malý je v pořádku. Já jsem ráda,že tento přípravek užívám, protože DHA je moc důležitá. Ryby nejím,takže by malému chyběla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...